Dodaj do ulubionych

Trittico CR ...pytanie

18.05.14, 20:51
Od 4 dni biorę Trittico CR , na razie w mniejszych dawkach niż docelowe 150mg jakie przepisała mi pani lekarka. 3 pierwsze dni nie odczuwałam jakiś większych różnic w samopoczuciu, natomiast dziś czuję się fatalnie... tak jakby wszystkie moje poprzednie objawy potroiły swą siłę. Gdzieś kiedyś czytałam że czasami tak jest że na początku leczenia takimi lekami objawy depresji nasilająsię dlatego mam pytanie czy ktoś ze stosujących ten lek też tak na początku leczenia miał?
Obserwuj wątek
    • mapima Re: Trittico CR ...pytanie 19.05.14, 20:39
      ja brałem inny lek i też tak miałem na początku i po odstawieniu , tritico jest hepatoksyczny
    • kasiaaaa0 Re: Trittico CR ...pytanie 21.02.15, 20:35
      Też tak miałam, po zastosowaniu po raz pierwszy tritico, teraz mam zawiekszoną dawkę i znowu silniejszy lęk... Ale mam nadzieję ze to przejdzie tak jak przeszło ostatnio, gdy brałam go w mniejszej dawce. Wydaje mi się ze na poczatku musi być gorzej by potem było lepiej...
      Jak teraz się czujesz?? Czy przeszły Ci te objawy??
    • ekspert_gabclinic Re: Trittico CR ...pytanie 22.02.15, 23:59
      Szanowna Pani,
      Na początku leczenia lekami przeciw depresyjnymi , może dojść do subiektywnie odczuwanego pogorszenia stanu psychicznego. Leki z tej grupy rozwijają działanie terapeutyczne stopniowo , zwykle jest jest to 2-3 tyg. Na początku terapi mogą wystąpić działania niepożądane , które zwykle przemijają w ciągu 2 tyg. Rozsądnie jest wiec zachować cierpliwość i zwiększyć stopniowo dawkę do zalecanej. Minimalny okres , po którym można ocenić działanie leku to mniej więcej 2 tyg. Pierwsze symptomy pozytywnego działania leku to redukcja niepokoju, regulacja rytmów okołodobowych. Nastrój ulega poprawię w późniejszym etapie leczenia. Jeśli jednak Pani stan psychiczny nie ulegnie poprawię proszę skontaktować się niezwłocznie ze swoim lekarzem prowadzącym.
      Pozdrawiam,
      Bogdan Stefanowski, lekarz psychiatra Gabclinic.com
      ================
      www.gabclinic.com
      zdrowie i zaufanie
      • kasiaaaa0 Re: Trittico CR ...pytanie 24.02.15, 17:09
        Dziękuję Panu serdecznie,
        ale mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie biorę jeszcze dodatkowo sertragen w dzień i mam zmniejszaną stopniowo dawkę, a triticco zwiekszana. Czy mieszanka tych leków może tak wpływać na mnie, że czuje się dziwnie nieobecna, mam lęki i czuję sie skołowana?
        Mało tego naczytałam się o zespole serotoninowym i boję się że może go mam?
        Nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi jak ludzie czują się leczac sie tymi dwoma lekami jednocześnie..
        Czy byłby Pan tak miły odpowiedzieć na moje pytanie?? Jestem bardzo wdzięczna że ktoś sie zainteresował moim przypadkiem. Byłabym jeszcze bardziej, jeśli rozwiał by Pan moje wątpliwości również w tym temacie. Mój stan psychiczny na chwilę obecną jest okropny...
        • ekspert_gabclinic Re: Trittico CR ...pytanie 25.02.15, 00:47
          Witam!
          W jakiej dawcę przyjmowała Pani sertagen i jak długo?, czy Pani lekarz chiał docelowo odstawić sertagen i włączyć trittico , czy też zalecił przyjmowanie obu leków jednocześnie?. Generalnie można łączyć oba leki i często stosuje się takie połączenie. Na początku leczenia tak jak wcześniej pisałem , może dochcodzić do pogorszenia stanu psychicznego, uczucie bycia "nie obecną" , sedacja czy też spłycenie emocjonalne , może występować po lekach z tej grupy. szczególnie może to być nie przyjemne na początku terapii , gdy nastrój nie uległ jeszcze poprawie. Objawy o których Pani pisze powinny wkrótce ustąpić, dolegliwości lękowe również powinny ulec zmniejszeniu.
          Nie sądze aby wystąpił u Pani zespół serotoninowy , objawy są inne.

Pozdrawiam,
          Bogdan Stefanowski, lekarz psychiatra Gabclinic.com

================
          www.gabclinic.com
          zdrowie i zaufanie
          • kasiaaaa0 Re: Trittico CR ...pytanie 03.03.15, 21:06
            Panie doktorze przyjmowalam setragen 50mg w dawkach 1- 1-1, potem zmiejszanie stopniowe i teraz 1/2 - 0 - 1/2 a trittico 75mg zwiększyłam w tym czasie z 0-0-1/3 do 0-0-1 1/3 jestem na takiej juz dawce od 3 dni i cały czas tak biorę... Ale jestem strasznie otumaniona i jakaś taka nieobecna cały czas, do tego pojawiły sie silniejsze lęki i ciagle zmeczenie nawet rano bo przebudzeniu, w ciagu dnia i wieczorem. Trzy drzemki dzis robiłam, a po kazdej nie mogłam "zwlec sie" z łóżka, czuje sie osłabiona jakbym miała grypę, a gorączki nie mam. Nie wiem co sie dzieje, czy to za szybko jeszcze by było lepiej. Czekam a jest coraz gorzej... Jesli chodzi o sertragen to mysle ze moja dr chce mi go w ogole wykluczyć... Ale ja jestem wykonczona tymi ciagłymi zmianami. Czy to przejdzie, czy mi się polepszy??? Jestem zrozpaczona... Czy nigdy już nie bedzie dobrze? Potrzebuje Pana rady...
            • ekspert_gabclinic Re: Trittico CR ...pytanie 03.03.15, 23:38
              Dobry wieczór,
              A z jakiego powodu Pani lekarz prowadzący zdecydował się odstawić sertagen?. Generalnie trittico w dawkach do 150mg/d wykazuje umiarkowane działanie przeciw depresyjne. Działa korzystnie na poprawę snu oraz redukcje niepokoju. Jednną z opcji terapeutycznych jest zmniejszenie dawki Trittico CR do 75mg/d wieczorem oraz ponowne zwiększenie dawki sertagenu do 150mg/d. Trittico w dawce do 150mg/d można bezpiecznie łączyć z silniejszymi lekami przeciwdepresyjnymi. Inną opcją terapeutyczną jest włączęnie do małej dawki trittico innego leku przeciwdepresyjnego. Wydaje mi się że obecna dawka Trittico , którą Pani przyjmuje , bez silniejszego( za mała dawka sertagenu) leku przeciw depresyjnego może okazać się niewystraczającą w Pani przypadku.

Pozdrawiam
              dr Bogdan Stefanowski , psychiatra Gabclinic.com
              • kasiaaaa0 Re: Trittico CR ...pytanie 04.03.15, 20:19
                Dziękuje za rady... mój stan nie ulega poprawie...Sertragen brałam już długi czas, no i czułam po nim silne napięcie mięśniowe ale to po jakims okresie stosowania... Jaki inny lek mógłby wg Pana pomóc? i czy dobrze zrozumiałam, że na chwilę obecną po okresie jakis dwóch tygodni przy tych dawkach ktore biorę, nie poprawi mi się?? Panie doktorze, prosze o promyczek nadziei... naprawde już nie wiem co mam ze sobą począć.... Jak to pisze mam już łzy w oczach. Moimmarzeniem jest wreszcie poczuć się lepiej. niczego innego nie pragne tak bardzo jak poczuć ze chce mi sie żyć, bo teraz wszystko widze w czarnych barwach.
                • ekspert_gabclinic Re: Trittico CR ...pytanie 21.03.15, 01:17
                  Szanowna Pani,
                  jeśli Pani samopoczucie się nie poprawi w ciągu 3-4 tyg od włączenia Trittico , to zasadne jest zastanowić się nad modyfikacją farmakoterapii. Trittico w dawkach do 150mg/d wykazuje bardziej działanie anksjolityczne i promujące sen, niż działanie przeciwdepresyjne. Być może wymaga Pani włączenia do Trittico drugiego leku. Niemniej jednak , wszystkie decyzje odnośnie farmakoterapii i dalszego leczenia powinny opierać się o bezpośrednie badanie lekarskie i analizę dotychczasowego przebiegu choroby. Proponuje aby się Pani skontaktowała w najbliższym czasie ze swoim lekarzem prowadzącym.
                  Mam nadzieje ,że Pani samopoczucie ulegnie szybkiej poprawie,

Serdecznie pozdrawiam,
                  dr Bogdan Stefanowski
                  lekarz psychiatra
                  Gabclinic.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka