Dodaj do ulubionych

pytanie do eksperta

27.06.15, 19:11
mam takie pytanie do ekspertow: kiedy depresja objawia sie tym, ze czlowiekowi wydaje sie, ze zycie nie ma sensu i ze zadne leki mu nie pomoga, ze leki to sztuczne poprawianie sobie zycia i ze skoro bez nich czlowiek sobie nie radzi, to znaczy, ze jest nic nie wart... jak taka osobe namowic na kolejna probe? jak wytlumaczyc, ze moze tym razem sie uda? dzisiaj uslyszalam od mojego partnera, ze ja po prostu chce go zmienic... a to nie prawda, bo ja bylam z nim, kiedy nie bral lekow i byl taki sam, jak w trakcie ich brania, kiedy juz choroba byla zbyt silna i bez nich sie nie dalo. kiedy skonczyl je brac, wszystko wrocilo po ok. 2 miesiacach... kilka razy, jak byl w dolku powiedzial mi, ze powinnam go zostawic, a potem po tygodniu przepraszal i mowil, ze przeciez on beze mnie zyc nie moze. teraz znow slysze, ze jest tak beznadziejny, ze marnuje sobie przy nim zycie i jak go prosze, zeby moze poszedl po leki dla mnie, skoro nie chce dla siebie, to odpowiada, ze chce go zmieniac i ze dobrze wiedziec, ze bez nich jest beznadziejny. a ja chce tylko, zeby on zyl normalnie i mogl sie tym zyciem cieszyc :(
Obserwuj wątek
    • ekspert_gabclinic Re: pytanie do eksperta 29.06.15, 13:05
      Szanowna Pani, zapewne czas choroby - w przypadku Pani partnera, jest bardzo wyczerpujący dla obojga i wystawia trwałość związku na dużą próbę. Depresja, niestety, lubi wracać. Ważne jest żeby partnerzy byli świadomi tego, co dzieje się z ich ukochaną osobą i potrafili odpowiednio zareagować. Osoby cierpiące na depresje często nie są świadome rozwoju choroby, ich myślenie znacznie sie zmienia, pogłębiać się może poczucie niskiej wartości, przez co nie są w stanie odpowiednio ocenić sytuacji. Pojawić sie może przeciążenie drugiej osoby a wiec Pani. Może czuć się Pani zmęczona i bezradna. Nie mam pełnej wiedzy na temat historii leczenia Pani partnera. Jak rozumiem na pewnym etapie leki były jednak skuteczne. Może Pani partner brał je zbyt krótko, może potrzebuje włączenia leków normotymicznych, bądź bardziej efektywnych leków przeciwdepresyjnych. Pacjenci nierzadko przerywają leczenie, gdy tylko poczują się lepiej a niedoleczona depresja wraca. Może warto namówić partnera na wspólną wizytę u psychiatry - zamówić wizytę i wybrać sie razem z partnerem. Prosze rozważyć także wspólną psychoterapię. Można zastanowić się nad wizytą domową psychiatry. Trzeba rozmawiać z partnerem otwarcie. Czasami pomagają publiczne wyznania np. osób znanych, które chorowały na depresję - warto poszukać takich informacji. Czasem pomaga sprowadzenie depresji do roli takiej samej choroby, jak każda inna. Mam nadzieję, że także dzieki uczuciu którym się Państwo obdarzacie, uda sie namówić partnera i niebawem odwiedzić psychiatrę oraz odpowiednio dobrać dobre leki.
      Pozdrawiam serdecznie.
      dr Jakub Nestorowicz
      specjalista psychiatra
      Kierownik Zespołu Lekarzy Psychiatrów
      Gabclinic.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka