Dodaj do ulubionych

lek przestał działać

08.01.16, 11:55
Mam pytanie gdyż macie większe doświadczenie. Jak to jest gdy antydepresant przestaje działać? Dzieje się to stopniowo? U mnie antydep długo się rozkręcał długo utrzymywały się spadki nastrojów, potem były jakieś 3 miesiące remisji (podejrzewałam górkę), a potem stopniowo zaczęłam czuć senność, lęki powracały, zmęczenie i zmiany nastrojów. Odstawiłam lek antydepresyjny i nie odczułam żadnej różnicy, nie pogorszyła się też objawy depresji. Zastanawiam się czy to był nawrót, czy po prostu lek przestał działać. Mieliście podobnie? Co uważacie?
Obserwuj wątek
    • lucyna_n Re: lek przestał działać 08.01.16, 16:03
      takie samodzielne zabawy z lekiem odradzam, chwilowe samopoczucie bywa bardzo zwodnicze. Łykaj grzecznie i nie polegaj tylko i wyłącznie na leku, czy zmienilaś coś w trybie życia, czy podjęłaś psychoterapię? Leki + intensywna walka własna i cierpliwość. No i pogodzenie się z czasowymi dołkami, tak myślę sobie ja, bo człowiek to nie robot i każdy jeden ma raz lepsze raz gorsze dni i nie wszystko zaraz jest depresją.
      • klaudia1508 Re: lek przestał działać 08.01.16, 18:59
        Lucyno nie napisałam najważniejszego odstawiłam pod dyktando lekarza który mnie prowadzi próbowałam wprowadzić lek cymbalta bez żadnego efektu około 5 czy 6 tyg a teraz zoloft od 3 tyg i juz widzę pozytywy zmniejszyły się lęki i przebłyski lepszego nastroju. Tak grzecznie uczęszczam na psychoterapie raz w tygodniu ćwiczę jogę biegam teraz myślę pomóc sobie lampą. O tym że lek przestał działać najprawdopodobniej poinformował mnie lekarz. Więc się zastanawiam jak często się tak dzieję.
        • lucyna_n Re: lek przestał działać 08.01.16, 19:45
          a to zupełnie inna bajka,
          jak często tak się dzieje? Jednym wcale, innym się dzieje, nie ma reguły, ale nie jest to problem nieznany medycynie :)
          Cymbalta ma takie jakieś slabe opinie w necie, że skutków ubocznych mało ale działanie też jakby go nie było. Zoloft to sprawdzony lek, bądź dobrej myśli.
          • klaudia1508 Re: lek przestał działać 08.01.16, 19:50
            Jestem dobrej myśli. cymbalta bardzo mnie rozczarowała koszt w granicach 150zl a efekt zerowy. Być może SNRI nie są dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka