13.04.17, 08:20
Mam do Was pytanie.
Za krotko zyje z dg Chad by moc obiektywnie odniesc sie do tego o co chce napisac. Obecnie bedac na neuroleptyku, stabilizatorze i LPD czuje sie srednio tzn napęd jest, nastroj taki sobie, apetyt sredni(ale w koncu zaczelam jesc) sen: albo spie duzo albo malo , moge spac 24h lub mam trudnosc by przespac noc i zasnac. Moje pytanie jest takie moze to jest norma?wczesniej bralam tylko LPD w czasie depresji i konczylo sie hipomania. Teraz mnie wstrzymuja neuroleptyk i stabilizator przed gora. Zastanawia mnie moze ja oczekuje hipomani?moze nie mam co oczekiwac lepszego stanu niz jest teraz
Hipo nie bedzie. Moze czas zaakceptowac to co jest?
Duzo spaceruje przemyslam wiele spraw.
To troche nie fair ze leki wziely mi hipomanie gdzie czulam sie dobrze a mimo leczenia depresja wraca.
Obserwuj wątek
    • martyna2525 Re: Pytanie 15.04.17, 09:15
      Potrzebuje wsparcia bo jestem daleko od najblizszych.
      • nova_33 Re: Pytanie 15.04.17, 10:07
        Jak Ci pomóc?
        Ja od kilku lat spędzam święta sama. Mąż jeździ z dziećmi do swojej matki. Wolał spędzać święta tam niż ze mną. W tym roku została ze mną córką.
        Staram się nie myśleć o tym, że zostałam sama. Oglądam Tv, idę do kina. Ale bywało, że siedziałam i ryczałam.
        • martyna2525 Re: Pytanie 15.04.17, 12:42
          Ja jestem 200km od domu, przepustki nie dostalam.Boje sie ze to bedzie ciezki czas. Telefony to za malo.
          • iso_1 Re: Pytanie 15.04.17, 15:59
            Z tego co opisujesz odpowiadam że to nie jest norma więc nie musisz się do niej przyzwyczaić.
            Nie wiem jak długo się leczysz ale ja leczę się na depresję już 9 lat.
            Napisałem że leczę się albowiem biorę jeszcze leki choć wyleczenie zdiagnozował doktor 3 lata temu.
            Niestety nie udało mi się odstawić leków.
            Dlaczego o tym piszę ?
            Ano dlatego żebyś pamiętała, że z choroby tego typu nie wychodzi się w rok, dwa a nawet trzy.
            Oczywiście to wszystko zależy od tego jak głęboka jest choroba i jak długo trwała bez leczenia.
            Wiem że CHAD to nie to samo co depresja ale mają sporo podobieństw.

A co do świąt to mam je w d.... odkąd stałem się ateistą.
            Mimo tego że jestem sam od kilku lat.
            Dobra muzyczka, winko, czasem jakiś film, spacer lub rower jak jest pogoda i jest w miarę ok.

• martyna2525 Re: Pytanie 15.04.17, 17:59
              6 lat leczenia na depresje nawracajaca i PTSD. Od 9 mies dn Chad. Lecze sie od 4 .
              Rozlaka spowodowala ze jest duzo napiecia we mnie. Staram sie oderwac mysli od tego spaceruje , biore zimny prysznic wlaczam dodatkowe leki wszystko byle przetrwac .
              • martyna2525 Re: Pytanie 16.04.17, 18:42
                Poprosilam o fachową pomoc. Dg z soru mania
                Stan mieszany od psychiatry. Bardzo potrzebuje tej rehabilitacji ciała tylko bardzo.sie boje czy dam rade wytrwac.
                Prosze o waparcie.
                • mardaani.74 Re: Pytanie 17.04.17, 11:06
                  i tak Cię z tym puścili do domu?
                  • martyna2525 Re: Pytanie 17.04.17, 11:16
                    Nie jestem w domu.
                    • martyna2525 Re: Pytanie 17.04.17, 18:11
                      prosisz wrecx nlagasz p normalnpsc, jsk zs szybs nie slyszs, nie kpmentyjs, z powaga przyjmuja to co dsje im los, kladziedx serce ns dlpni I czekam ns vios jeden drugi dziesiaty a mir nadchodza pr,ytilam do siebie csly moj swist.
                      • mardaani.74 Re: Pytanie 17.04.17, 21:24
                        Nic nie rozumiem, proszę o trochę szacunku dla moich steranych latami czytania krótkowzrocznych oczu.
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Pytanie 17.04.17, 22:45
      Szanowna Pani,
      A co zalecił lekarz z SOR? Gdyby było źle, to może dobrze, żeby Pani się tam jeszcze raz zgłosiła? Rozłąka z rodziną, jest pewnie teraz dużym przeżyciem. Czy próbuje się Pani z nimi kontaktować? Czy tam na miejscu jest ktoś życzliwy, z kim mogłaby Pani rozmawiać? Z tego, co Pani pisze wynika, że ten wyjazd jest dla Pani dość trudnym doświadczeniem. Jak Pani tam jest?
      Pozdrawiam,
      Joanna Jaroszek, psycholog
      • martyna2525 Re: Pytanie 18.04.17, 06:27
        Dsukrotnie bylam ns sorze i dwukrotnie bylsm konsultowsna prxex lekarzs psychiayre. Ponov msm stan mirszsny /manie to nie prawda, nie wierze w to. Jest we mnie duzo nspiecia pierwszy raz pokaleczylam sie , zszyli mnie. Nalegali na hospitalizacjr. Chce tylkp w nocy dpac a nie cwiczyc, chodzic po schodach. Tutsj jest ok. Kontakt z najvblixdxymi mam tel.
        Ja nir mam zadnego sysnu mieszsnego a tym bsrdxidj msni kogos pogzalo by mi taka dagnoze stawiac. Wycisxe sie i bedzie super
        • mardaani.74 Re: Pytanie 18.04.17, 09:27
          Nie rozumiem jaki sens ma takie zaprzeczanie oczywistym faktom?
    • klaudia1508 Re: Pytanie 30.05.17, 13:52
      Witam Panie Doktorze. Z góry dziękuje za wszelką pomoc i wszelkie porady w ciąży. Urodziłam zdrową i piękną dziewczynkę. Mam pewne pytanie, po porodzie rozpoczęłam leczenie mojego szybko zmiennego przebiegu w chad. Lekarz testuje leki oprócz stabilizatora nastroju postanowił wprowadzić lek o nazwie Kwetaplex, docelowa dawka 300, na razie jestem na dawce 75, występuje bardzo duża senność w ciągu dnia, ciężko mi opiekować się dzieckiem i wybudzać się na karmienie w nocy. Mam kilka pytań czy taka senność będzie rosła wraz ze wzrostem dawki, obecnie przyjmuje zwykły kwetaplex 3 razy dziennie docelowo kwetaplex xr na noc w jednej dawce. Jakie działanie można się spodziewać na dawce 300, czy jest to tylko działanie przeciwmaniakalne, czy także przeciwdepresyjne, bo na ulotce leku pisze iż działanie przeciwdepresyjne występuje do dawki 200, czy oznacza to, że po wyżej tej dawki już nie będzie działania przeciwdepresyjnego? I ostatnie pytanie spotkałam się ze stwierdzenie że kwetaplex jest stabilizatorem nastroju, w jakiej dawce działa stabilizująco na nastrój? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
      • martyna2525 Re: Pytanie 31.05.17, 09:46
        Z tego co pamietam to od dawki 200 mg minely objawy o jakich piszesz. Przy 300 nie bylo zadnych skutkow ubocznych. Terax biore 600 i nic mi nie jest. Troche cierpliwosci by dac szanse temu leku.
        • martyna2525 Re: Pytanie 01.06.17, 12:17
          A dawka 600mg ma zazwyczaj tylko dzialanie przeciwmanoakalne? Czy i jedno i drugie?
          • klaudia1508 Re: Pytanie 02.06.17, 11:58
            Panie Doktorze ponawiam pytanie bo chyba Pan nie zauważył.
            • mardaani.74 Re: Pytanie 02.06.17, 12:26
              Klaudia załóż osobny wątek, bo ten już jest zaptaszkowany, więc lekarz może uznać że się dostatecznie wypowiedział i nie czyta dalszej części.
              ps.Gratuluję córki :)
              • klaudia1508 Re: Pytanie 02.06.17, 13:43
                Chyba tak zrobię. Dziękuję bardzo. Coreczka jest przekochana. Nie wyobrazam sobie żeby jej nie było. Bardzo dużo pomaga mi mama, bez tego mogłoby być ciężko. Zwlaszcza nocki są ciężkie, bo przewlekłe niewyspanie nie ułatwia w chorobie.
                • mardaani.74 Re: Pytanie 02.06.17, 14:04
                  Cieszę się że wszystko tak ładnie poszło. Dobrze że masz pomoc, bo sen rzeczywiście jest podstawą, ukłony dla pomocnej babci, to duża rzecz. Powodzenia i szybkiego powrotu do równowagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka