Dodaj do ulubionych

Do specjalisty

26.03.18, 16:48
Czy możliwe że stan psychiczny pogarsza się w związku z lekami. Od kilku lat biorę leki na Chad teraz w trakcie pogorszenia zastanawiam się czy to leki mogą nasilac epizody depresji i manii kiedyś te stany były łagodniejsze teraz jest coraz gorzej. Nawet nie pozwalam robić posiłków dla mnie mężowi bo mam wrażenie że on dosypuje mi leki.
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Do specjalisty 27.03.18, 11:15
      Szanowna Pani,
      jeśli są podstawy sądzić, że dany zestaw leków był skuteczny w leczeniu depresji albo ChAD przez dłuższy czas, n.p. kilkanaście miesięcy albo kilka lat, to jest mało prawdopodobne, żeby leki były odpowiedzialne za pogorszenie stanu zdrowia.
      Częściej spotyka się inną sytuację: mimo leczenia może wystąpić nawrót choroby. Przyczyną są wtedy oczywiście nie stosowane leki, ale sama siła choroby. Leki stosowane w celu zapobieżenia nawrotom, niestety, nie zawsze są w pełni skuteczne i lekarz musi czasem doradzić zmianę dawek albo nawet zrobić większe modyfikacje w leczeniu. Radziłbym nic na własną rękę nie zmieniać w sposobie leczenia, ale skontaktować ze swoim lekarzem, powiedzieć mu o swoich objawach przed przyjmowaniem leków i naradzić się czy ma Pani przyjmować lekarstwa dokładnie jak do tej pory, czy nieco inaczej.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • karolina16 Re: Do specjalisty 27.03.18, 12:49
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka