Dodaj do ulubionych

Spektrum CHAD

28.04.18, 04:04
Jaka jest różnica między spektrum CHAD, a wahaniami nastroju występującymi u zdrowego psychicznie człowieka? Byłabym wdzięczna, gdyby odpowiedzi były poparte konkretnymi przykładami. To jest pytanie skierowane nie tylko do Pana Doktora, ale również do forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • nebelowa Re: Spektrum CHAD 28.04.18, 10:08
      Jak dla mnie podstawowa roznica jest natezenie tych wahan i czestotliwosc raz to ze niekoniecznie sa one adekwatne, proporcjonalne do sytuacji je wywolujacej lub wystepuja zupelnie niezaleznie. Potencjometr szwankuje, technicznie rzecz nazywajac. Ja sobie wlasnie chad tak wytlumaczylam - problem z potencjometrem w ej glowie :-))) To wszystko chemia i fizyka.
      • megan.k Re: Spektrum CHAD 28.04.18, 15:01
        A jeśli afekt jest dostosowany, a energia stale zwiększona, dla wielu ponad przeciętnie, ale nie mam na myśli nadpobudliwości?
    • dkmn Re: Spektrum CHAD 28.04.18, 10:23
      Jeżeli umieścisz na osi dwa zaburzenia: depresję jednobiegunową i CHAD to pomiędzy nimi rozciąga się spektrum CHAD. Pytanie w którym miejscu znajduje się chory czy jest bliżej depresji czy CHAD. Różnica pomiędzy CHAD a spektrum CHAD jest taka że w tym pierwszym przypadku epizody hipomanii mogą pojawić się samoistnie bez żadnej istotnej przyczyny. W drugim przypadku epizody hipo najczęściej wywołane są lekami. Czyli najczęściej wtedy masz depresję i tylko od czasu do czasu mogą przytrafić się jakieś małe epizody hipomanii bo za dużo było LPD.
      • megan.k Re: Spektrum CHAD 28.04.18, 15:06
        Ja czytałam, że jeżeli epizody wywołane są tylko na skutek leków, to nie diagnozuje się CHAD. Ale mi chodziło o porównanie diagnozy spektrum CHAD ze stanem zdrowia psychicznego, czyli od którego momentu zaczyna się już diagnoza spektrum CHAD, a kiedy jeszcze człowiek jest uważany za zdrowego.
        • martyna2525 Re: Spektrum CHAD 28.04.18, 16:00
          A nie jest tak ze jak leki wywolaja np hipo czy stan mieszany to jest to chad? Ze w depresji jednobiegunowej nie jest mozliwa zmiana faz nawet pod wplywem lekow??
          • megan.k Re: Spektrum CHAD 28.04.18, 17:02
            Mi chodzi o sytuację, kiedy pierwszy epizod manii/hipomanii jest spowodowany lekami zastosowanymi nawet z zupełnie innym schorzeniu i nie było innych takich epizodów, które nie były związane z lekami. Ale z taką opinią, jaką podałaś też się spotkałam, ale ja osobiście się z nią nie zgadzam. Uważam, że o CHAD można mówić tylko wtedy, kiedy epizody występują również niezależnie od leczenia farmakologicznego i zdarzeń życiowych.
            • dkmn Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 08:10
              Nie da się porównać spektrum CHAD do zdrowia psychicznego. Druga sprawa że spektrum CHAD to nie CHAD. To bardziej depresja ze sporadycznymi epizodami lekkiej hipomanii. Hipomania samoistnie nigdy by w tym przypadku nie wystąpiła.
              • megan.k Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 09:02
                Czyli, jeśli leczenie depresji byłoby właściwie prowadzone (mam na myśli odstawianie leków antydepresyjnych w odpowiednim czasie), to taka sytuacja lekkiej hipomanii w ogóle nie miałaby miejsca. Czy w takim razie spektrum CHAD, to nie jest przypadkiem wynik błędów lekarskich?
                • martyna2525 Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 11:16
                  Ja pierwsza dg mialam miekkie spectrum chad bo wydawalo mi sie ze ze ja charakterologicznie to taki czlowiek z adhd po ok 3msc zaliczylam stan mieszany po welafaksynie i juz pojawila sie dg chad a to moje adhd stalo sie hipomania.
                  • megan.k Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 11:51
                    A czy kiedykolwiek hipomania pojawiła się u Ciebie bez przyjmowania leków antydepresyjnych?
                    • martyna2525 Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 12:33
                      Tak
              • megan.k Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 14:35
                A czy to, co nazywasz epizodami lekkiej hipomanii nie jest tylko powrotem do równowagi i radości z życia? Zastanawia mnie wciąż, gdzie leży granica i czy to właśnie psychiatra powinien ją ustalać, czy może raczej sam pacjent tylko po konsultacji ze swoim lekarzem.
                • martyna2525 Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 14:51
                  Dlugi czas wydawalo mi sie ze to jestem ja, ze to moj temperament, moje wszedobylstwo i zywiolowosc ale okazalo sie ze nie. Po pierwsze odkad biore leki to nie wrocilo nawet w krotkiej remisji a przeciez leki nie zmieniaja osobowosci i charakteru? Chyba ze sie myle.
                  • megan.k Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 15:40
                    www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Leki-stosowane-w-depresji-moga-zmieniac-osobowosc,14110,11.html
                • dkmn Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 16:25
                  Dla mnie hipomania napewno nie jest czymś co można nazwać równowagą. Pomimo tego można zadać inne pytanie czy zawsze epizod hipomanii wymaga zmiany sposobu leczenia albo jakiegoś specjalnego traktowania. Moim zdaniem nie każda hipomania jest groźna. Lekarze wręcz powinni utrzymywać chorych w lekkiej hipomanii a nie w subdepresji. No ale chyba musieli by nieco więcej się napracować i poświęcić więcej czasu pacjentowi więc to w naszych polskich realiach raczej niewykonalne. Dopóki lekarze będą nas traktować jak kretynów którzy tylko marzą o euforycznych uniesieniach to zostanie jak jest.
                  • martyna2525 Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 17:13
                    Megan z tego co zrozumialam to ta rzekoma zmiana osobowosci jest in plus czyli pobudzenia a nie zabrania. Mnie zabral hipo stabilizator i od dluzszego czasu marze o hipo ale pewnie musialabym odstawic stabilizator.
                    • megan.k Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 17:48
                      Artykuły mówiące o szkodliwości psychotropów są bardziej znane. :) Nie znalazłam takiego, który pokazałby zmianę osobowości na plus w przypadku brania leków psychotropowych w celu likwidacji manii/hipomanii. Może ktoś z forumowiczów coś już na ten temat czytał.
                • nebelowa Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 08:50
                  U mnie roznice sa nastepujace : przyklad dajmy na to chowania czystych sztuccow do szuflady
                  - w depresji nawet o tym dzialaniu nie pomysle,
                  - w stanie rownowagi - wloze sztucce do szuflady, jezeli widze kilka paprochow w szufladzie , wytre , zamkne szuflade
                  - w stanie hipomanii: zaczne polerowac sztucce, szorowac szuflade, ukladac je pod linijke, zabiore sie potem za kolejna, bo reszta mi nie bedzie pasowala, skonczy sie na sprzataniu z odsuwaniem szafek, olejowaniu blatu, polerowaniu uchwytow - nie bedzie konca, bo ciagle znajde cos so mozna zrobic jeszcze lepiej, a przy tym bede niezmordowana, zadnego zmeczenia. W szczycie hipo bede robic kilka rzeczy naraz . Tez uwazalam, ze to przeciez pracowitosc, wiec nie ma sie czym martwic, a wszyscy inni sa tylko zadrosni, bo sami sa leniwi.
                  • megan.k Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 10:22
                    Dzięki, bardzo dobre i obrazowe wyjaśnienie różnic między epizodami. Ale jeszcze mam jedno pytanie: co to znaczy, że robisz kilka rzeczy naraz. Jaka jest różnica między dobrą organizacją pracy i wymogami zawodowymi a hipomanią? Gdzie leży ta granica?
                    • martyna2525 Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 13:21
                      Wg mnie kazdy ma inna granice zwlaszcza kobiety.
                    • nebelowa Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 13:36
                      Przykladowo, wchodze do lazienki nastawic pranie, po wlozeniu rzeczy do praki ide jeszcze raz przejsc sie po pokojach , by sprawdzic, czy nic zapomnianego gdzies nie lezy. Podnosze olowek, zanosze na biurko, zaczynam sprzatac biurko, brakuje tasmy klejacej ide po nia, po drodze widze slad psiego nosa na lustrze, zmieniam kierunek ide po plyn do szyb, siegam po niego, wzrok pada na ziemie do kwiatow i ide przesadzac paprotke, wracajac po doniczke zauwazam zlamany olowek i zacznym zbierac i temperowac wszystkie jakie sa w domu i do tego sprawdzam dlugopisy, czy wszystkie pisza. Koncze te wszystkie zajecia oczywiscie, ale skacze co chwila z jednego na drugie po drodze dorzucajac kolejne.
                      • megan.k Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 14:01
                        Więc dlaczego taką granicę próbują wyznaczyć sami psychiatrzy i nie słuchają pacjenta, który mówi, że po prostu nareszcie dobrze funkcjonuje? Czy hipomania może trwać przez wiele miesięcy bez żadnych skutków ubocznych?
                        • megan.k Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 14:03
                          Dzięki nebelowa za znowu bardzo obrazowe wyjaśnienie. :)
                        • nebelowa Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 20:53
                          Zalezy na kogo sie trafi, moj lekarz mnie slucha. Zreszta ja tez wiem kiedy nalezy sie do doktora natychmiast przejsc, bo tapnelo, lub wrecz odwrotnie :-) i nie upieram sie, ze jest swietnie, gdy widze, ze chaos sie zaczal.
                          • nebelowa Re: Spektrum CHAD 30.04.18, 20:56
                            Skupilam sie na objawach, ktore kazdy moze zauwazyc u mnie. To co w glowie do tego , to inna historia
    • megan.k Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 04:07
      Proszę o usunięcie ostatniego postu ze względu na niezgodność z regulaminem.
    • dkmn Re: Spektrum CHAD 29.04.18, 07:59
      Zasrańcu żerujesz na chorych. Jesteś najgorszym sortem człowieka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka