Dodaj do ulubionych

Zaburzenia lekowe

18.09.18, 15:07
Witam w swoim leczeniu miałem stosowane leki z grupy SSRI te leki z tej grupy mi nie służą silne skutki uboczne stosowane miałem również pregabalin anafranil moklar brak efektów i silne skutki uboczne mam nerwicę lękowa strach przed odbiera iem telefonów podejmowaniem działań strach przed podjęciem pracy jakie jeszcze leki mógłbym zastosować na poprawienie nastroju oraz na zaburzenia lękowe
Obserwuj wątek
    • mardaani.74 Re: Zaburzenia lekowe 18.09.18, 19:00
      Czy słyszałeś/czytałeś kiedyś o fobii społecznej?
    • ekspert.grupa_synapsis Re: Zaburzenia lekowe 18.09.18, 23:25
      Do p. pauleta199
      Szanowny Panie, są pytania na które nie można udzielić sensownej odpowiedzi. Oczekuje Pan pomocy na forum, ale w sposób, który może być nieskuteczny. Nikt doświadczony i odpowiedzialny nie powie Panu jaki lek byłby dobry w Pana leczeniu. To jest postawienie wszystkiego w odwrotnej kolejności. Początkiem jest dobra i konkretna diagnoza a ta, jak wynika z Pana listów nie jest wcale jasna. Czym innym są zaburzenia lękowe, czym innym depresja. Nazywa Pan swoje problemy zaburzeniami lękowymi, chwilę zaś później pisze o problemach z aktywizacją i nastrojem, czyli raczej depresyjnych. Można więc mieć wątpliwości z jakiego powodu Pan się leczy. Dlatego wszelka rozmowa o lekach przydatnych w Pana wypadku jest, mówiąc oględnie, ryzykowna. To nie jest wszystko takie proste jak się może wydawać: mam lęki i jaki tu byłby najlepszy lek dla mnie. W taki sposób Pana problemów rozwiązać się nie da. Nie dziwię się więc p. mardaani, że nie odpowiada po prostu na Pana pytanie o lek, ale zadaje pytanie o fobię społeczną. Oczywiście nikt nie rozstrzygnie precyzyjnie na forum jaki jest charakter Pana problemów.

Nawet jeśli przyjąć, że leki przeciwdepresyjne są w Pana wypadku właściwe (czego nie kwestionuję), aby się wypowiedzieć, że są nieskuteczne trzeba rzetelnie przeanalizować w jaki sposób Pan je przyjmował, czy we własciwych dawkach i czy przez dostatecznie długi czas. Przykładowo wymienia Pan wśród „nieskutecznych” leków moklobemid (Moklar), który, jak wynika z Pana postów w innych wątkach przyjmuje Pan chyba nie dłużej niż 2 tygodnie (10 dni?) czyli przez okres po którym ocena skuteczności tego leku jest niemożliwa. Przypuszczam, że tego rodzaju nieporozumień może być więcej. Proszę usłuchać dobrej chyba rady. Ten chaos, w którym Pan obecnie jest, może uporządkowac Panu porządne badanie i konsultacja lekarza. Oczywiście w czasie bezpośredniej wizyty. Potrzebna jest jasna diagnoza i przeanalizowane dotychczasowego leczenia, czy ono było rzeczywiście nieskuteczne i czy w ogóle skuteczne być mogło. Bardzo pomocne byłaby też dla Pana (ale dobrego rozeznania przeprowadzonego przez lekarza to nie zastąpi) rozszerzenie własnej wiedzy o Pana problemach i sposobach leczenia. W tej sprawie też jednak potrzebuje Pan, na początku, pomocy swojego lekarza.
      Z szacunkiem
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl
      • pauleta199 Re: Zaburzenia lekowe 19.09.18, 17:12
        Dziś byłem u psychiatry zmienił mi moklar na trittico że w dawce 75mg oraz na noc lerivon plus na stabilizację nastroju convulex 150mg
        • mardaani.74 Re: Zaburzenia lekowe 19.09.18, 22:31
          I co z tego, że tak powiem?
        • megan.k Re: Zaburzenia lekowe 20.09.18, 05:09
          Po tym Twoim wpisie zaczęłam mieć wątpliwości. Zastanawiam się, czy Twój problem nie jest przypadkiem wymyślony. Niestety zdarzały się już na tym Forum przypadki czysto wirtualne, które niepotrzebnie zajęły nam czas. Żaden lekarz psychiatra nie zmienia leczenia po 10 dniach, kiedy lek jeszcze nie ma szans zadziałać, poza przypadkami, kiedy chodzi o bardzo poważne skutki uboczne, zagrażające życiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka