Dodaj do ulubionych

depresja czy ZChZ - kilka pytań do eksperta

20.09.18, 04:59
1. Jak różnicować depresję i chroniczne zmęczenie?
2. Czy jeśli jest brak sił, który wymusza leżenie 22 godziny na dobę, wydłużony rytm dobowy, brak objawów wytwórczych, poczucia winy, a w przeszłości zdiagnozowana depresja zaczynająca się od bólu ramion, to jest to przejście klasycznej depresji w chroniczne zmęczenie, czy depresja reaktywna powstała na tle chronicznego zmęczenia.
3. Czy sarkopenia objawiająca się zanikiem mięśni tam (obręcz barkowa), gdzie pojawił się 2 dekady temu ból(równoległa diagnoza depresji reagującej na leczenie fluoksetyną), jest skutkiem depresji, odnerwień powstałych w wyniku deficytów energetycznych?
4. Czy takie różnicowanie ma jakikolwiek sens, skoro i tak leczy się objawy?
Obserwuj wątek
    • ekspert.grupa_synapsis Re: depresja czy ZChZ - kilka pytań do eksperta 20.09.18, 15:43

Szanowny Panie,
      jeśli chodzi o odróżnianie depresji od zespołu przewlekłego zmęczenia, to najlepszym i chyba jedynym sposobem jest skorzystanie z konsultacji specjalisty, który się na tym zna. Jest to bowiem zbyt trudna sprawa, żeby podołać jej samemu (od razu wyjaśniam, że ja nie jestem tego rodzaju specjalistą). Bardzo ważne jest nie utożsamiać utrzymującego się długo uczucia zmęczenia z zespołem chronicznego zmęczenia: to pierwsze może mieć bowiem wiele przyczyn i to niekoniecznie chorobowych. M. in. nagminnie towarzyszy depresji, może mieć też podłoże wyłącznie psychologiczne.
      Literatura nic nie mówi o tym, żeby depresja "przechodziła" w zespół chronicznego zmęczenia.
      Nie można też powiedzieć, żeby zaniki mięśni były objawem depresji. Oczywiście, jeśli depresja nie jest skutecznie leczona, a wiąże się z obniżeniem apetytu, chudnięciem i istotnym ograniczeniem aktywności, może zmniejszyć się masa nie tylko tkanki tłuszczowej, ale i, w mniejszym stopniu, mięśni.
      Rozróżnianie różnych problemów zdrowotnych, o ile choćby jedno z nich można było sensownie leczyć, ma oczywiście duży sens.
      Stanisław Porczyk, psychiatra
      Grupa Synapsis
      www.synapsis.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka