mifune85
26.08.19, 22:35
Dzień dobry,
3 miesiące temu miałem operację kręgosłupa. Przed operacją przez 3 miesiące odczuwałem bardzo silny ból promieniujący do nogi. Po operacji przez kilka tygodni zmagalem się z bólem pooperacyjnym, każde wyjście z domu było dla mnie stresujące. Udało mi się przetrwać ten okres i przez kilka tygodni cieszyłem się życiem bez bólu. Tydzień temu znowu pojawił się lekki ból, najprawdopodobniej mięśniowy. Chodze regularnie na rehabilitację i fizjoterapeucie udało się zlikwidować te bóle. Pozostał mi jednak objaw pieczenia skóry z tyłu nogi, w której odczuwałem ból. Po operacji bałem się zrobić krok ze strachu, że objawy bólowe powrócą. Z czasem jednak ból zniknął na tyle, że przestałem o tym myśleć. Od tygodnia znowu boję się wychodzić z domu że strachu przed bólem. Znowu boję się wykonywać każdy krok. Mam wrażenie, że mój strach jest niewspółmierny do odczuwanego bólu. Czy to może być objaw nerwicy? Wziąłem połowę tabletki cloranxen i ten objaw pieczenia sie zmniejszył. Czy to pieczenie może wynikać z długotrwałegp stresu związanego wpierw z bólem, a później z operacją i strachem, że to wszystko wróci? W jaki sposób można z tym walczyć? Na nerwicę choruje od prawie 20 lat z długimi przerwami, gdy nie odczuwałem jej objawów. Obecnie biorę lek Dulsevia 60. Z góry dziękuję za odpowiedź