teruja 13.04.24, 15:04 Ktoś z was ma asystenta zdrowienia? Kim on jest, czym się zajmuje i gdzie można go znaleźć: pacjent.gov.pl/aktualnosc/kim-jest-asystent-zdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mardaani.74 Re: Asystent zdrowienia 13.04.24, 23:23 Jest jak Yeti, wielu o nim słyszało, nikt nie widział. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Asystent zdrowienia 21.04.24, 14:02 Na razie bardzo mało jest asystentów zdrowienia. Z tego co wiem, to można skorzystać z rozmowy z nimi poprzez fundację efkropka, w realu jeżeli jesteś z Warszawy lub online. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Asystent zdrowienia 21.04.24, 14:04 A ogólnie jest to osoba, która ma doświadczenie kryzysu psychicznego, przeszła specjalistyczny kurs, odbyła staż i pracuje w Centrach Zdrowia Psychicznego lub na oddziałach w szpitalach psychiatrycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
monjulka Re: Asystent zdrowienia 05.05.24, 01:29 W Centrum Zdrowia Psychicznego mają obowiązek mieć co najmniej dwóch asystentów zdrowienia, także tam na pewno można ich znaleźć. Ja korzystam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazchad93 Re: Asystent zdrowienia 06.06.24, 10:00 Ja będę robić kurs w przyszłym roku, :) ale od zeszłego roku fundacja efkropka prowadzi poradnię u asystentów zdrowienia w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Asystent zdrowienia 06.06.24, 10:40 Brawo Ty! a nie boisz się, że to Cię będzie ściągać w dół, że nie uda Ci się oddzielić własnych emocji od emocji pacjentów? Odpowiedz Link Zgłoś
karolinazchad93 Re: Asystent zdrowienia 06.06.24, 13:31 Myślę, że po to właśnie jest ten kurs, aby nauczyć się oddzielać siebie i swoje emocje od innych chorych. Dzięki tej umiejętności na pewno można pomagać w zdrowy dla siebie sposób. Kurs trwa rok, na pewno jest tak przemyślany, żeby dobrze przygotować do zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Asystent zdrowienia 07.06.24, 01:26 Życzę Ci powodzenia, myślę, że pomożesz wielu osobom. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Asystent zdrowienia 07.06.24, 15:40 Mardaanii, zaglądając tu czasem na forum wydaje mi się, że Ty byłabyś świetnym Asystentem Zdrowienia, zresztą pełnisz tu podobna funkcje na tym forum :) Ja skończyłam taki kurs, bardzo ciekawy i pomocny zarówno jako przygotowanie do zawodu jak i pewna terapia własną i psychoedukacja. Odbyłam część stażu, niestety sprawy osobiste nie pozwoliły mi pracować, muszę na stałe opiekować się schorowqnymi rodzicami w podeszłym wieku. Ale mam.kontakt z osobami, które pracują w tym zawodzie, są na ogół zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
mardaani.74 Re: Asystent zdrowienia 07.06.24, 20:35 Przez internet łatwo mieć dystans, na żywo za bardzo przejmuję na siebie emocje innych, poza tym za dużo gadam i łatwo się rozpraszam, istnieje uzasadniona obawa że nie dopuściłabym delikwenta do głosu. Dwa, że nie mam się za wyleczoną nawet w połowie a remisja jest raczej wymogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Asystent zdrowienia 07.06.24, 21:40 Remisja jest wymogiem do kursu. Ale z tego co wiem, w pracy zdarzają się AZ nawroty, zwolnienia i to ich nie dyskwalifikuje z zawodu. Rozumiem to co piszesz o przejmowaniu emocji innych, ja mam podobnie. Na kursie trochę uczą jak sobie z tym radzić, myślę też, że praktyka robi swoje. Asystenci mają też super wizję z psychoterapeuta i, żeby radzić sobie w trudnych sytuacjach, wspierają się też nawzajem. A co do łatwości wyslawiwnia się to myślę, że syltanowi to zaletę w tym zawodzie - ja np. miałam kilka zajęć z psychoedukacjj na stażu, a mi taka umiejętność płynnego wyslawiwnia się, jeszcze bez wsparcia prezentacja lub kartka przychodziła dość ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś