Gość: zofia
IP: 198.209.126.*
22.03.01, 19:08
jestem mezatka od 10 lat. ciagle mialam problemy w komunikacji z moim mezem. dlugo - pare lat mi
zajelo zrozumiec dlacego on reaguje tak a nie inaczej. moj maz byl chory na depresje cale swoje zycie
. znalazlam organizacje ktora prowadzi edukacje i grupy wspierajace . jetesmy w terapii od 4-5 lat. jest
coraz lepiej . bylo by latwo go porzucic ale wiedzialam ze jest dobrym czlowiekiem i jego ataki zlosci,
irytacji , izolowanie sie nie dotyczy mnie. ja robilam wszystko dobrze . powoli widze swiatlo w tunelu.
taka akcja dzielenia sie doswiadczeniem jest wspaniala na forum,. pomoze wielu ludziom. ale
zawsze trzeba sprawdzic z lekarzem. nie wolno robic zadnych decyzji na temat lekow samemu .
depresja jest choroba mozgu - brak rownowagi chemicznej tak jak w przypadku schizofrenii czy mani
depresyjnej. jest bardzo trudno zaakceptowac ta chorobe . nie widzimy symtomow typu krew sie
leje... widzimy mlodego czlowieka ktory jest smutny nie ma motywacji ,ziritowany, ma slaba pamiec ,
brak koncentracji, jego zachowanie sie zmienia , brak seksualnego pragnienia, spadek cieplych
uczuc do rodziny , brak przyjemnosci w czymkolwiek, bezsilnosc, brak zainteresowania aby zyc , nie
moze spac jest ciagle zmeczony, ma bole glowy, plecow, trawienie jest bardzo zle, wymioty lub jak
jest bardzo zle popelnia samobojstwo. . jak to moze byc ? tyle bym oddal aby miec jego lata. ...ale nic
bym nie oddal aby sie tak czuc jak on- wiem to na pewno.
depresja dotyka jednego z pieciu ludzi kedys tam w ich zyciu. bardzo roznie. moze rowniez dotknac
dzieci lub niemowleta ktore sa (abused) traktowane zle. porzucone, bite , zle karmione. niemowle
placze a pozniej po pewnym czasie roznie dla roznych niemowlat , przestaje plakac bo widzi ze jego
wolanie o pomoc nie daje odpowiedzi , wpada w bezsilnosc i jego umysl ucieka w swiat nierealny.
traci kontakt z rzeczywistoscia . taki sam mechanizm dziala u doroslych kiedy wpadaja w bezsilnosc ,
brak kontroli nad swoim zyciem ( np zona alkoholika, chorego mentalnie gdy nie wie ze jest on chory )
CZESTO DEPRESJA JEST LACZONA Z SAMOTNOSCIA ALE BADANIA WYKAZUJA W USA ZE WIECEJ
LUDZI ZONATYCH JEST CHORYCH NA DEPRESJE NIZ SAMOTNYCH. kobiety cierpia dwukrotnie
czesciej niz mezszczyzni.
nie ma jednej przyczyny ktora powoduje depresje. osobowosc, uklady , powiazania , fizyczne zdrowie,
...
ludzie ktorzy sa bardzo krytyczni wobec siebie, bardzo wymagajacy lub bardzo pasywni moga
doswiadczyc depresji czesciej niz inni. problemy z zona , mezem dzieckiem czy pracownikiem moze
rozpoczac cykl depresjii ,. nawet brak rownowagi spowodowany infekcja, lub lekarstwem i kolo sie
toczy... NALOGI TYPU PICIE ALKOHOLU LUB NARKOTYKOW MOZE BYC SYMTOMEM DEPRESJII
ALE ROWNIEZ PRZYCZYNA.
depresja jest uleczalna jak sie zacznie wczesnie; lekarstwa w powaznym stanie daja juz ulge po 3-4
tygodni. psychoterapia - typu terapia z psychologiem , grupy wspierajace - AA, Alanon, Rozwodowe ,
chorych na raka itp.. bardzo wazne. wspieraja na rowni z lekarstwami . elekrowstrzasy lub szokowa
terapia nie wszedzie uzywana w powaznym stanie.
depresji nie zawsze mozna uniknac, poniewaz zawsze jest polaczona ze stresem lub lub choroba (
wielu ludzi starych cierpi na depresje) ale jest szansa aby zmniejszyc srogosc tej choroby .