Dodaj do ulubionych

Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55.

10.06.05, 22:10
"Siebie nienawidze" - film dok.TVP 2004.Bohaterkami są osoby cierpiące na
bulimie,chorobę wynikającą z niskiego poczucia własnej wartości,kompleksów
i braku oparcia w rodzinie.

TVP1-godzina 0:55
Obserwuj wątek
    • aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:18
      rzeznia_nr_5 napisał:

> "Siebie nienawidze" - film dok.TVP 2004.Bohaterkami są osoby cierpiące na
      > bulimie,chorobę wynikającą z niskiego poczucia własnej wartości,kompleksów
      > i braku oparcia w rodzinie.
      >
      >
      > TVP1-godzina 0:55

jest tu ktoś na forum z rozpoznaną bulimią?
      depresja ma podobne przyczyny "zewnętrzne" ale objawy jednak inne
      >
      >
      >
      • rzeznia_nr_5 Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:20
        Wszystko się przenika.Bulimie są nerwicowe i napewno łączą się z obniżeniem
        nastroju.
        • aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:24
          rzeznia_nr_5 napisał:

> Wszystko się przenika.

jak cały Wszechświat

>Bulimie są nerwicowe i napewno łączą się z obniżeniem
          > nastroju.

ale nie są depresjami reaktywnymi jako "odpowiedź" organizmu całego na zbyt
          długotrwałe uczestnictwo w sytuacjach stresogennych

• euforyk Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 10:33
            > ale nie są depresjami reaktywnymi jako "odpowiedź" organizmu całego na zbyt
            > długotrwałe uczestnictwo w sytuacjach stresogennych

osoba znerwicowana pozostaje długotrwale w sytuacjach stresogennych i też moze
            mieć depresje. tylko, że subiektywność kształtuje te sytuacje, a mniej one maja
            charakter obiektywny.
      • aneta10ta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:31
        aspolecznie napisał:

> jest tu ktoś na forum z rozpoznaną bulimią?
        Ja rozpoznaję: bulimia albo żarłoczność psychiczna. Bulimia brzmi bardziej
        elegancko, a obżarstwo swojsko. Jak zwał tak zwał i tak wiadomo, o co chodzi.
        Aneta
        • aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 23:41
          aneta10ta napisała:

> aspolecznie napisał:
          >
          > > jest tu ktoś na forum z rozpoznaną bulimią?
          > Ja rozpoznaję: bulimia albo żarłoczność psychiczna. Bulimia brzmi bardziej
          > elegancko, a obżarstwo swojsko. Jak zwał tak zwał i tak wiadomo, o co chodzi.
          > Aneta

a o co chodzi z drugim biegunem tej żarłoczności psychicznej w bulimii a ascezą
          psychiczną (?) przy anoreksji?
          • aneta10ta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 09:34
            aspolecznie napisał:

> a o co chodzi z drugim biegunem tej żarłoczności psychicznej w bulimii a
            ascezą
            >
            > psychiczną (?) przy anoreksji?
            Istota duchowa narzuca lub udowadnia swoją supremację nad bebechami. Uchyla
            bramy do świętości. Ekumeniczny pochód biczowniczek.
            Aneta
    • romy_sznajder Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 00:14
      zapowiada się sensownie
      tvp.pl/1850,20050607212323.strona
      • rzeznia_nr_5 Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 00:38
        Trochę przykrótkawe jak na taki temat i 3 zaprezentowane osoby.27 minut wraz
        z koniecznymi napisami.No ale zaraz zobaczymy.
        • coyote_5mg Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 03:14
          film beznadziejnie zrobiony "turpistyczny",
          • aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 08:45
            coyote_5mg napisał:

> film beznadziejnie zrobiony "turpistyczny",
            >

to mam nie żałować, że nie oglądałam go?
            szkic gazetowy interesujący
          • euforyk Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 10:22
            coyote_5mg napisał:

> film beznadziejnie zrobiony "turpistyczny",

beznadziejnie zrobiony bo tematyka "beznadziejna"

a twoje zaburzenia psychiczne to niby triumf życia?
    • cadiz o - jaki ciekawy film 11.06.05, 10:46
      zróbmy sobie dziwowisko

a potem wróćmy do pielęgnowania czystych nerwic
      i szlachetnych depresji

[over and out]
      • euforyk Re: o - jaki ciekawy film 11.06.05, 10:51
        ależ te panie miały krystaliczna nerwicę, wzorcową, to one arystokracją neurotyczną.
        • aneta10ta Re: o - jaki ciekawy film 11.06.05, 15:03
          Biedny, biedny Okapi: ni łoś, ni zebra.
          Aneta
          • aneta10ta Re: o - jaki ciekawy film 11.06.05, 15:04
            ..a jeszcze coś z żyrafy.
            • euforyk Re: o - jaki ciekawy film 11.06.05, 15:59
              a co ma dziobak powiedziec?
    • o-ren_ishi Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:00
      Dopiero, gdy naocznie ujrze problemy innych, widze jak irracjonalne sa moje.
      Gdybym zyla w zapadlej wsi gdzies na poludniu Afryki nie mialabym nerwicy, a co
      najwyzej głodowicę. Czyzby to cywiliazacja zrobila z nas takich depresyjnych?
      • euforyk Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:09
        nerwica jest ogolnoludzka, choc objawy sa kulturowe i rozne, w roznych czasach i
        miejscach.
        • o-ren_ishi Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 22:32
          Zaczynam sie zastanawiac nad mysleniem typu: "Nerwica, dobrze, ale oprocz tego
          jestem zdrowa".Doszlam wlasnie do konstruktywnego wniosku, ze nerwicowych mam
          tylko 30% elementow psychiki, wiec po co ekstrapolowac to na calego ducha?

Ok, wracam do mojej nedzy naukotworczej. Dzisiaj, po raz kolejny nocka zarwana.
      • marenta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:16
        "Zyj dla swojego dzieła

Ten nakaz mam uzasadnienie w tym, że kto jest nastawiony na przedmiot, na
        pracę, ten ma sens w życiu, natomiast gdy zacznie myśleć tylko o sobie może ten
        sens stracić. Stąd ludzie żyjący w trudnych warunkach, zmuszeni do myślenia o
        znalezieniu jadła nie tracą sensu życia równie łatwo jak bogaci. Bogate
        społeczeństwa mają najwyższy odsetek samobójstw.

Zasada przedmiotowości nie stoi w sprzeczności z pierwszym przykazaniem
        mądrości. Celem mądrego człowieka jest DŁUGIE I DOBRE ŻYCIE, ale tego celu nie
        osiąga sie poprzez grzebanie we własnej jaźni, myślenie o swoich
        dolegliwościach i egocentryzm, ale przez poświęcenie zadaniom, które przed
        człowiekiem stoją. Życie jest podobne do pracy tokarza, który stawia sobie za
        cel wytoczenie kolumny, ale jego tokarka ubocznie wydziela ciepło. Tak samo w
        życiu, gdy celem jest cos przedmiotowego, dzieło, ubocznie otrzymuje się sens
        życia, a nieraz i szczęście. Kto zamiast o swoim dziele myśli tylko o sobie,
        jest głupcem i nie będzie szczęśliwy"
        o. Bocheński

Pozdrawiam
        • bialeoko Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:35
          popieram

=^.^=
        • aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 20:34
          marenta napisała:

> Życie jest podobne do pracy tokarza, który stawia sobie za
          > cel wytoczenie kolumny, ale jego tokarka ubocznie wydziela ciepło.

no i jeszcze wióry lub trociny
          a trociny można jeszcze do wielu pożytecznych rzeczy użyć-w tym i do dalszego
          wytwarzania ciepła
          a wióry na powrót do pieca aby tokarz miał dalej co robić

czy ktoś z forumowiczów jest tokarzem może?
      • aneta10ta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 20:25
        Kiedyś umierali na brzuch, dziś na raka.
        aneta
        • coyote_5mg Re: 13.06.05, 05:53
          Znałem niektre bulimiczki,równiez sam rzygałem częso w kiblu,
          ale ...,żeby w ten sposób pokazywac chorobę?? Ten film to był naturalizm w stylu
          E Zoli, w TVP powszechne zjawisko- komedie o polskich pijakach i brudasach,
          nic o szlachetnosci cierpieniu itp.
          Chciałbym zwrócic uwagę,że w TV reżyser i kamerzysta potrafią pokazać tę samą scenę
          w różnym świetle
          .A ten sposób pokazywania
          chorych psych. SPOŁECZEŃSTWU to rzeczywiście "piękny pomysł".

Przychodzi na mysl ksiązka, na temat sztuki psych.chorych /polska
          autorka-psychiatra/, a akurat lubię sztukę, a w tej książce-zestawione z
          wieloznacznie brzmiącym popularno-naukowym komentarzem-jest mnóstwo ilustracji w
          stylu zboczonych bazgrołów w szkolnych kiblach,obsmarowanych gównem-i tylko
          takich mnóstwo gó..anch bazgrołów./

-A w GABINETACH tychże lekarzy, którzy wydali ten "ciekawy album z opisami",
          więc w tym gabinecie na scianach obrazy -prezenty od pacjentów ,niekiedy
          zawodowców,które mogłyby wisieć w dobrych
          muzeach ,albo chociaż pod bramą Floryjańską w Krakowie,
          a nie w faszystowskich sejfach.Może psychiatrzy zjmujący się sztuką pacjentów
          mają rentgen w oczach ...i rzeczywiście w Rembrandtach, Kossakach ,Matejce,
          Fra Angelico ...TEŻ widzą
          tylko Huj.., Ci..a, gó.. minetka itp.

Nikt nie przekona mnie też , że ten film o bulimii był w dobrym duchu nakręcony.
          • aspolecznie Re: 13.06.05, 09:30
            coyote_5mg napisał:

> Znałem niektre bulimiczki,równiez sam rzygałem częso w kiblu,
            > ale ...,żeby w ten sposób pokazywac chorobę??

trochę z innej beczki bo nie o bulimi
            gościu zabija żonę
            a telewizja podaje informację-"leczył się psychiatrycznie"
            po takich komunikatach aż strach iść do psychiatry lub spotykać się z osobą,
            która u psychiatry szuka pomocy
            • aneta10ta Re: 13.06.05, 13:15
              aspolecznie napisała:

> gościu zabija żonę
              > a telewizja podaje informację-"leczył się psychiatrycznie"
              > po takich komunikatach aż strach iść do psychiatry lub spotykać się z osobą,
              > która u psychiatry szuka pomocy
              A być psychiatrą?
              Aneta
              • aspolecznie Re: 13.06.05, 13:49
                aneta10ta napisała:

> aspolecznie napisała:
                >
                > > gościu zabija żonę
                > > a telewizja podaje informację-"leczył się psychiatrycznie"
                > > po takich komunikatach aż strach iść do psychiatry lub spotykać się z oso
                > bą,
                > > która u psychiatry szuka pomocy
                > A być psychiatrą?
                > Aneta

chyba też trudno po takich komunikatach
          • euforyk Re: 13.06.05, 11:03
            > Nikt nie przekona mnie też , że ten film o bulimii był w dobrym duchu nakręcony

w to niewątpie, że nikt nie przekona cie, że ktoś coś zrobił w dobrym duchu.
            • coyote_5mg Re: 13.06.05, 19:41
              W dobrum duchu,dobry krytyk zauważy tez dobre strony,nawet jak nie jest do tego
              powołany specjalnie:
              -oddziały dzienne
              -warsztaty terapii zajęciowej/szkoda,ze tak mało/
              -leczenie anydepresantami depresjii
              -zmniejszanie dawek,albo odstawianie neuroleptykow,jeśli są niepotrzebne
              -przepustka i wolne wyjście
              -swietlica/ jesli jest i mam jeszcze ochotę oglądać telewizje :(/
              -książka /dzieło/ prof.S.Pużyńskiego "Depresje"
              -psychiatra zbuntowany przeciw sztywnym regulom,życzliwy dla pacjenta
              -.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka