rzeznia_nr_5 10.06.05, 22:10 "Siebie nienawidze" - film dok.TVP 2004.Bohaterkami są osoby cierpiące na bulimie,chorobę wynikającą z niskiego poczucia własnej wartości,kompleksów i braku oparcia w rodzinie. TVP1-godzina 0:55 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:18 rzeznia_nr_5 napisał: > "Siebie nienawidze" - film dok.TVP 2004.Bohaterkami są osoby cierpiące na > bulimie,chorobę wynikającą z niskiego poczucia własnej wartości,kompleksów > i braku oparcia w rodzinie. > > > TVP1-godzina 0:55 jest tu ktoś na forum z rozpoznaną bulimią? depresja ma podobne przyczyny "zewnętrzne" ale objawy jednak inne > > > Odpowiedz Link Zgłoś
rzeznia_nr_5 Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:20 Wszystko się przenika.Bulimie są nerwicowe i napewno łączą się z obniżeniem nastroju. Odpowiedz Link Zgłoś
aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:24 rzeznia_nr_5 napisał: > Wszystko się przenika. jak cały Wszechświat >Bulimie są nerwicowe i napewno łączą się z obniżeniem > nastroju. ale nie są depresjami reaktywnymi jako "odpowiedź" organizmu całego na zbyt długotrwałe uczestnictwo w sytuacjach stresogennych Odpowiedz Link Zgłoś
euforyk Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 10:33 > ale nie są depresjami reaktywnymi jako "odpowiedź" organizmu całego na zbyt > długotrwałe uczestnictwo w sytuacjach stresogennych osoba znerwicowana pozostaje długotrwale w sytuacjach stresogennych i też moze mieć depresje. tylko, że subiektywność kształtuje te sytuacje, a mniej one maja charakter obiektywny. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 22:31 aspolecznie napisał: > jest tu ktoś na forum z rozpoznaną bulimią? Ja rozpoznaję: bulimia albo żarłoczność psychiczna. Bulimia brzmi bardziej elegancko, a obżarstwo swojsko. Jak zwał tak zwał i tak wiadomo, o co chodzi. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 10.06.05, 23:41 aneta10ta napisała: > aspolecznie napisał: > > > jest tu ktoś na forum z rozpoznaną bulimią? > Ja rozpoznaję: bulimia albo żarłoczność psychiczna. Bulimia brzmi bardziej > elegancko, a obżarstwo swojsko. Jak zwał tak zwał i tak wiadomo, o co chodzi. > Aneta a o co chodzi z drugim biegunem tej żarłoczności psychicznej w bulimii a ascezą psychiczną (?) przy anoreksji? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 09:34 aspolecznie napisał: > a o co chodzi z drugim biegunem tej żarłoczności psychicznej w bulimii a ascezą > > psychiczną (?) przy anoreksji? Istota duchowa narzuca lub udowadnia swoją supremację nad bebechami. Uchyla bramy do świętości. Ekumeniczny pochód biczowniczek. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
romy_sznajder Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 00:14 zapowiada się sensownie tvp.pl/1850,20050607212323.strona Odpowiedz Link Zgłoś
rzeznia_nr_5 Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 00:38 Trochę przykrótkawe jak na taki temat i 3 zaprezentowane osoby.27 minut wraz z koniecznymi napisami.No ale zaraz zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
coyote_5mg Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 03:14 film beznadziejnie zrobiony "turpistyczny", Odpowiedz Link Zgłoś
aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 08:45 coyote_5mg napisał: > film beznadziejnie zrobiony "turpistyczny", > to mam nie żałować, że nie oglądałam go? szkic gazetowy interesujący Odpowiedz Link Zgłoś
euforyk Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 10:22 coyote_5mg napisał: > film beznadziejnie zrobiony "turpistyczny", beznadziejnie zrobiony bo tematyka "beznadziejna" a twoje zaburzenia psychiczne to niby triumf życia? Odpowiedz Link Zgłoś
cadiz o - jaki ciekawy film 11.06.05, 10:46 zróbmy sobie dziwowisko a potem wróćmy do pielęgnowania czystych nerwic i szlachetnych depresji [over and out] Odpowiedz Link Zgłoś
euforyk Re: o - jaki ciekawy film 11.06.05, 10:51 ależ te panie miały krystaliczna nerwicę, wzorcową, to one arystokracją neurotyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: o - jaki ciekawy film 11.06.05, 15:03 Biedny, biedny Okapi: ni łoś, ni zebra. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
o-ren_ishi Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:00 Dopiero, gdy naocznie ujrze problemy innych, widze jak irracjonalne sa moje. Gdybym zyla w zapadlej wsi gdzies na poludniu Afryki nie mialabym nerwicy, a co najwyzej głodowicę. Czyzby to cywiliazacja zrobila z nas takich depresyjnych? Odpowiedz Link Zgłoś
euforyk Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:09 nerwica jest ogolnoludzka, choc objawy sa kulturowe i rozne, w roznych czasach i miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
o-ren_ishi Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 22:32 Zaczynam sie zastanawiac nad mysleniem typu: "Nerwica, dobrze, ale oprocz tego jestem zdrowa".Doszlam wlasnie do konstruktywnego wniosku, ze nerwicowych mam tylko 30% elementow psychiki, wiec po co ekstrapolowac to na calego ducha? Ok, wracam do mojej nedzy naukotworczej. Dzisiaj, po raz kolejny nocka zarwana. Odpowiedz Link Zgłoś
marenta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:16 "Zyj dla swojego dzieła Ten nakaz mam uzasadnienie w tym, że kto jest nastawiony na przedmiot, na pracę, ten ma sens w życiu, natomiast gdy zacznie myśleć tylko o sobie może ten sens stracić. Stąd ludzie żyjący w trudnych warunkach, zmuszeni do myślenia o znalezieniu jadła nie tracą sensu życia równie łatwo jak bogaci. Bogate społeczeństwa mają najwyższy odsetek samobójstw. Zasada przedmiotowości nie stoi w sprzeczności z pierwszym przykazaniem mądrości. Celem mądrego człowieka jest DŁUGIE I DOBRE ŻYCIE, ale tego celu nie osiąga sie poprzez grzebanie we własnej jaźni, myślenie o swoich dolegliwościach i egocentryzm, ale przez poświęcenie zadaniom, które przed człowiekiem stoją. Życie jest podobne do pracy tokarza, który stawia sobie za cel wytoczenie kolumny, ale jego tokarka ubocznie wydziela ciepło. Tak samo w życiu, gdy celem jest cos przedmiotowego, dzieło, ubocznie otrzymuje się sens życia, a nieraz i szczęście. Kto zamiast o swoim dziele myśli tylko o sobie, jest głupcem i nie będzie szczęśliwy" o. Bocheński Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bialeoko Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 16:35 popieram =^.^= Odpowiedz Link Zgłoś
aspolecznie Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 20:34 marenta napisała: > Życie jest podobne do pracy tokarza, który stawia sobie za > cel wytoczenie kolumny, ale jego tokarka ubocznie wydziela ciepło. no i jeszcze wióry lub trociny a trociny można jeszcze do wielu pożytecznych rzeczy użyć-w tym i do dalszego wytwarzania ciepła a wióry na powrót do pieca aby tokarz miał dalej co robić czy ktoś z forumowiczów jest tokarzem może? Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: Kolejny dokument na tematy forumowe-dziś 0:55 11.06.05, 20:25 Kiedyś umierali na brzuch, dziś na raka. aneta Odpowiedz Link Zgłoś
coyote_5mg Re: 13.06.05, 05:53 Znałem niektre bulimiczki,równiez sam rzygałem częso w kiblu, ale ...,żeby w ten sposób pokazywac chorobę?? Ten film to był naturalizm w stylu E Zoli, w TVP powszechne zjawisko- komedie o polskich pijakach i brudasach, nic o szlachetnosci cierpieniu itp. Chciałbym zwrócic uwagę,że w TV reżyser i kamerzysta potrafią pokazać tę samą scenę w różnym świetle .A ten sposób pokazywania chorych psych. SPOŁECZEŃSTWU to rzeczywiście "piękny pomysł". Przychodzi na mysl ksiązka, na temat sztuki psych.chorych /polska autorka-psychiatra/, a akurat lubię sztukę, a w tej książce-zestawione z wieloznacznie brzmiącym popularno-naukowym komentarzem-jest mnóstwo ilustracji w stylu zboczonych bazgrołów w szkolnych kiblach,obsmarowanych gównem-i tylko takich mnóstwo gó..anch bazgrołów./ -A w GABINETACH tychże lekarzy, którzy wydali ten "ciekawy album z opisami", więc w tym gabinecie na scianach obrazy -prezenty od pacjentów ,niekiedy zawodowców,które mogłyby wisieć w dobrych muzeach ,albo chociaż pod bramą Floryjańską w Krakowie, a nie w faszystowskich sejfach.Może psychiatrzy zjmujący się sztuką pacjentów mają rentgen w oczach ...i rzeczywiście w Rembrandtach, Kossakach ,Matejce, Fra Angelico ...TEŻ widzą tylko Huj.., Ci..a, gó.. minetka itp. Nikt nie przekona mnie też , że ten film o bulimii był w dobrym duchu nakręcony. Odpowiedz Link Zgłoś
aspolecznie Re: 13.06.05, 09:30 coyote_5mg napisał: > Znałem niektre bulimiczki,równiez sam rzygałem częso w kiblu, > ale ...,żeby w ten sposób pokazywac chorobę?? trochę z innej beczki bo nie o bulimi gościu zabija żonę a telewizja podaje informację-"leczył się psychiatrycznie" po takich komunikatach aż strach iść do psychiatry lub spotykać się z osobą, która u psychiatry szuka pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
aneta10ta Re: 13.06.05, 13:15 aspolecznie napisała: > gościu zabija żonę > a telewizja podaje informację-"leczył się psychiatrycznie" > po takich komunikatach aż strach iść do psychiatry lub spotykać się z osobą, > która u psychiatry szuka pomocy A być psychiatrą? Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
aspolecznie Re: 13.06.05, 13:49 aneta10ta napisała: > aspolecznie napisała: > > > gościu zabija żonę > > a telewizja podaje informację-"leczył się psychiatrycznie" > > po takich komunikatach aż strach iść do psychiatry lub spotykać się z oso > bą, > > która u psychiatry szuka pomocy > A być psychiatrą? > Aneta chyba też trudno po takich komunikatach Odpowiedz Link Zgłoś
euforyk Re: 13.06.05, 11:03 > Nikt nie przekona mnie też , że ten film o bulimii był w dobrym duchu nakręcony w to niewątpie, że nikt nie przekona cie, że ktoś coś zrobił w dobrym duchu. Odpowiedz Link Zgłoś
coyote_5mg Re: 13.06.05, 19:41 W dobrum duchu,dobry krytyk zauważy tez dobre strony,nawet jak nie jest do tego powołany specjalnie: -oddziały dzienne -warsztaty terapii zajęciowej/szkoda,ze tak mało/ -leczenie anydepresantami depresjii -zmniejszanie dawek,albo odstawianie neuroleptykow,jeśli są niepotrzebne -przepustka i wolne wyjście -swietlica/ jesli jest i mam jeszcze ochotę oglądać telewizje :(/ -książka /dzieło/ prof.S.Pużyńskiego "Depresje" -psychiatra zbuntowany przeciw sztywnym regulom,życzliwy dla pacjenta -..... Odpowiedz Link Zgłoś