agawa_63 01.09.05, 17:54 Od roku biorę lit i utyłam 10 kg. Zdaje się, że jest to jeden ze skutków ubocznych litu. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Jak sobie z tym radzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hasanet Re: Skutki uboczne węglanu litu 01.09.05, 21:27 agawa_63 napisała: > Od roku biorę lit i utyłam 10 kg. Zdaje się, że jest to jeden ze skutków > ubocznych litu. > Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Jak sobie z tym radzić? Przejdź na niskokaloryczną dietę. Zmień zwyczaje żywieniowe. Reszta - patrz Mask. Jednak tusza to jeszcze nic! W ciagu kilku lat lit rozniesie Ci nery na strzępy, wątrobę chyba też. asa Odpowiedz Link Zgłoś
agawa_63 Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 08:50 Dlaczego właściwie, jeżeli uzupełniam tylko niedobór litu w organizmie, ma on rozwalić mi nerki czy wątrobę? Słyszałam o tym, ale tak się zastanawiam. A czy to prawda, że lit się bierze przez wiele lat? Faktem jest, że działa on na mnie rewelacyjnie - mam tyle energii i chęci do życia jak chyba nigdy, zmienił się mój stosunek do ludzi i świata. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
euforyk Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 10:26 czy lit zawarty w wodzie ZUBER tez ma wlasciwosci antydepresyjne? kiedys pisalo ze jest korelacjja miedzy poziomem litu w wodzie pitnej a liczba przyjec do psychiatryka, wiec moze cos jest na rzeczy, ale drogi ten ZUBER Odpowiedz Link Zgłoś
danuski Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 10:34 agawa_63 napisała: > Dlaczego właściwie, jeżeli uzupełniam tylko niedobór litu w organizmie lit NORMALNIE nie występije w organizmie > Faktem jest, że działa on na mnie > > rewelacyjnie - mam tyle energii i chęci do życia jak chyba nigdy, zmienił się > mój stosunek do ludzi i świata. > Pozdrawiam przez parę lat karmili mnie litem nigdy więcej tego świństwa nie wezmę do ust a stosunkek do świata i ludzi nie jest zawarta w żadnej "w pigułce" pozytywny stosunek do świata i ludzi trzeba w sobie WYPRACOWAĆ zaczyna się już od...urodzeniaa i pierwszego krzyku Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 14:49 Jak zakończyłaś terapię litem? asa Odpowiedz Link Zgłoś
danuski Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 14:54 hasanet napisała: > Jak zakończyłaś terapię litem? > asa ...po przejściach zdrowotnych zmieniłam lekarza ale następny, a raczej następna...tak się przejęła, że doprowadziła mnie lekami do bradykardii(?), a co było po drodze, to lepiej zmilknę...a potem wzięłam sprawy we własne ręce...i rozum Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 15:51 No właśnie! Interesują mnie konkrety: czas odchodzenia od litu, zmniejszanie dawki, itp. asa Odpowiedz Link Zgłoś
danuski Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 18:41 hasanet napisała: > No właśnie! Interesują mnie konkrety: czas odchodzenia od litu, zmniejszanie > dawki, itp. > asa odeszłam cięciem jednorazowym nie pamiętam już jakie dawki miałam zaordynowane ale nastrój, jak pamiętam, nigdy nie był stabilny ale ja, jak Edytunia,zmienne nastroje zaczęłam dostawać w okresie dojrzewania i miałam je zmienne zawsze ale też zawsze od bardzo wczesnego dzieciństwa nie miałam poczuciaa bezpieczeństwa, a z czasem je jeszcze bardziej traciłam.były tego głownie dwa powody. rodzinne i środowiskowe. trudno w takich warunkach braku bezpieczeństwa i spokoju kształtować prawidłową i zdrowąa osobowość. a leki na osobobowośsć potrafią działać destrukcyjnie spowolniając i otępiając i .... Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 10:38 Myślę, że lepiej to pytanie zadać tu: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15184 lit nie jest lekiem na depresje. Odpowiedz Link Zgłoś
danuski Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 13:13 cassis napisała: > lit nie jest lekiem na depresje. a ja miałam informacje, że jedne z pierwszych zastosowań litu na świecie dotyczyło depresji właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 15:43 Z tego co wiem stabilizuje nastrój, a nie jest lekiem czysto antydepresyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
danuski Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 18:21 cassis napisała: > Z tego co wiem stabilizuje nastrój, a nie jest lekiem czysto antydepresyjnym. od jak dawna masz kontakt z polską psychiatrią? taką w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 14:47 agawa_63 napisała: > Dlaczego właściwie, jeżeli uzupełniam tylko niedobór litu w organizmie,ma on > rozwalić mi nerki czy wątrobę? Masz wybor: albo rozniesione tylko podroby, albo Agawa w całości. W drugim przypadku siłą sprawczą będzie nadmiar sił witalnych. Sądzisz, że normalni spożywają po kiligramie litu miesięcznie? Nie wydaje Ci się to dziwne? > czy > to prawda, że lit się bierze przez wiele lat? Często tak, zależy jak dlugo kto żyje. asa Odpowiedz Link Zgłoś
cassis Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 15:45 A jaka masz diagnozę - CHAD? Bo w zwykłej depresji chyba się raczej litu nie stosuje... A czy > to prawda, że lit się bierze przez wiele lat? Tak - czytałam ostatnio taka mądrą książkę "Niespokojny umysł" K.R. Jamison - lekarki chorej na CHAD. Miała powiedziane że będzie brała lit do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
agawa_63 Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 18:05 Stwierdzono u mnie w końcu dwubiegunówkę z przewagą okresów depresyjnych. Z tego co wiem, lit jest powszechnie stosowanym lekiem w depresjach tego typu, bo właśnie stabilizuje nastrój. U mnie chyba generalnie podniósł średnią. Tak czy inaczej od dobrych paru miesięcy jest super. I wiesz co asa, wolę mieć zdrową głowę niż podroby. Odpowiedz Link Zgłoś
hasanet Re: Skutki uboczne węglanu litu 02.09.05, 19:21 agawa_63 napisała: > I wiesz co asa, wolę mieć zdrową > głowę niż podroby. Z cynaderkami nie jest aż tak źle. Czasami nieco koloryzuję, aby text zyskał większą siłę wyrazu. asa Odpowiedz Link Zgłoś