Dodaj do ulubionych

Do Msqaid i innych

21.09.05, 12:35
Witam wszystkich,kiedyś tu pisałem na forum.przypomne się:cierpię na nerwicę
lękowo -depresyjną.brałem prawie wszystkie SSRI,ostatnio 5-miesięcy
Lexapro,który odstawiłem(za bardzo mnie napędzał).Obecnie jestem 5 miesięcy
bez leków.
Z lękami wytrzymuje,chyba że np.stoję w kościele ostro czasami muszę z sobą
walczyć.Najgorsze jest moje beznadziejne samopoczucie,nic mi się nie
chce,totalna beznadzieja,brak popędu sexualnego,brak energii do działania.
próbowałem wysiłku fizycznego-siłownia,lecz brakuje mi siły,po wysiłku lęki
zaczynają dokuczać.
tak to u mnie wygląda.
Co byście mi poradzili?
Słyszałem o 5-HTP(pochodna tryptofANU)-ZWIĘKSZA poziom serotoniny , czy to
działa,gdzie to można kupić?
prosze odpiszcie
Ps.do Msqaid-czy stosujesz jakąś dietę antydepresyjną,jakiś magnez, czy coś
jeszcze na dobry nastrój?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • looserka Re: Do Msqaid i innych 21.09.05, 12:40
      Tą nerwicę tylko lekami traktowałeś?
      • radkii Re: Do Msqaid i innych 21.09.05, 12:47
        zacząłem od Psychiatry i tak to trwało,póżniej 5 razy byłem u psychologa ale
        nie czułem zadnej poprawy
        • looserka Re: Do Msqaid i innych 21.09.05, 12:54
          radkii napisał:

póżniej 5 razy byłem u psychologa ale
          > nie czułem zadnej poprawy

i trudno się dziwić.Nerwicę hoduje się zwykle latami,więc ciężko założyć, że
          można się jej pozbyć po 5 wizytach u psychologa. Może jednak rozglądnij się za
          dobrym terapeutą ( a terapia grupowa?),bo jeśli faktycznie jest to nerwica, to
          ani samymi lekami ani dietą raczej się jej nie pozbędziesz.

BTW - to psychiatra rozpoznał u Ciebie nerwicę i zaordynował tylko prochy?
          Jeśli tak, to konował, nie lekarz był on.

• suchyxxx Re: Do Msqaid i innych 21.09.05, 13:28
            Dziwne że libido ci spadło bo po odstawieniu leków zwykle rośnie.Jak najbardziej
            bierz magnez i jedz co chcesz.Możesz pobrać magnez z witaminą b6 magnefar do
            koca opakowania a potem kupić sobie vigor clasic i też łykać do końca
            opakowania.Pamiętaj że magnez bierz tylko ze 2 razy dziennie bo 3 razy może być
            za dużo ale niekoniecznie.
          • lucyna_n Re: Do Msqaid i innych 21.09.05, 13:35
            looserka napisała:

> radkii napisał:
            >
            > póżniej 5 razy byłem u psychologa ale
            > > nie czułem zadnej poprawy
            >
            > i trudno się dziwić.Nerwicę hoduje się zwykle latami,więc ciężko założyć, że
            > można się jej pozbyć po 5 wizytach u psychologa. Może jednak rozglądnij się za
            > dobrym terapeutą ( a terapia grupowa?),bo jeśli faktycznie jest to nerwica, to
            > ani samymi lekami ani dietą raczej się jej nie pozbędziesz.
            >
            > BTW - to psychiatra rozpoznał u Ciebie nerwicę i zaordynował tylko prochy?
            > Jeśli tak, to konował, nie lekarz był on.
            >
            >
            w sumie teoretyczne to niby prawda, i tak mówią podręczniki, ale w praktyce nie spotkalam nikogo kto
            za pomocą samej psychoterapi pozbył sie np lęku panicznego, ktory prawdopodobnie jednak ma
            charakter endogenny, a tylko fobie ktore powoduje maja charakter psychogenny. W tym momencie nie
            dziwia juz tak marne efekty psychoterapii.
    • mskaiq Re: Do Msqaid i innych 21.09.05, 16:50
      Z tego co napisales wynika ze z lekami potraisz poradzic Sobie. To ze walczyc
      ze Soba aby pokonac lek to bardzo wazne, tylko w ten sposob mozesz go pokonac.
      Aby pokonac go musisz ignorowac objawy somatyczne, te objawy odchodza same, sa
      tak dlugo jak dlugo sie ich boisz. Bardzo wazna sprawa jest panowanie nad
      panika ktora te objawy wyzwalaja. Cwiczenia fizyczne pomagaja kontrolowac ta
      panike.
      Jesli chodzi o cwiczenia fizyczne to kiedy je zaczynalem nie moglem zrobic
      wiecej niz dwie pompki. Zabralo mi wiele czasu aby dojsc do przyzwoitego
      wyniku. Poza tym jest znacznie lepiej kiedy potrafisz sie cieszyc z tego co
      robisz i nie zmuszasz Siebie do wysilku ponad sily.
      Ja biegam na plazy, jest bardzo piekna, bieg na plazy przynosi znacznie wiecej
      satysfakcji niz po ulicy czy nawet parku. Czasem zwykly spacer po miejscach
      ktore lubisz moze Ci przyniesc wiecej pozytku niz bardzo silny wysilek.
      Mysle ze nasze samopoczucie zalezy od nas. Jesli pozwalasz na to aby Twoje
      mysli byly negatywne to wtedy samopoczucie jest bardzo zle.
      Zwroc uwage ze kiedy dostaniesz dobra wiadomosc, mysli zaczynaja byc pozytywne
      i samopoczucie sie zmienia na dobre.
      Walcz o Swoje samopoczucie, rob to co lubisz, co przynosi Ci radosc. Unikaj
      mysli ktore Cie doluja. Jesli masz problem to rozwiaz go, nie rozmyslaj o nim
      bo zwykle wtedy pojawia sie strach i watpliwosci czy poradzisz Sobie.
      Jesli chodzi o diete to nie biore magnezu, za to jem wiele owocow. Mysle ze
      zdrowa dieta bardzo pomaga ale ani cwiczenia fizyczne ani dieta nie zmienia
      zlego nastroju, tylko Ty mozesz to zrobic, trzeba przerwac negatywne mysli lub
      uczucia. Zwykle pozwalamy im dzialac w nas i wtedy nastroj jest trudny do
      wytrzymania.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • radkii Re: Do Msqaid i innych 22.09.05, 08:53
        Wielkie dzięki wszystkim odpisującym,a szczególnie Msqaid.Twoje wpisy bardzo
        cenie.To co mi napisałeś-wszystko pasuje prawie w 100% do mojej osoby(od małego
        dziecka bardzo dużo chorowałem szczególnie na zapalenie płuc,ciągano mnie od
        szpitala do szpitala,miałem też operację,bardzo sie wtedy bałem).Do dzisiaj
        jestem bardzo wrażliwy,często mam tremę,boję się tłumacząc sobie ,że nie mam
        czego się bać.
        Czytając Twoje wpisy dużo myślę nad każdym słowem i je sobie tłumaczę,jest to
        dla mnie taka terapia.
        Dziekuję
      • hasanet Re: Do Msqaid i innych 22.09.05, 21:28
        mskaiq napisał:

> Jesli chodzi o cwiczenia fizyczne to kiedy je zaczynalem nie moglem zrobic
        > wiecej niz dwie pompki. Zabralo mi wiele czasu aby dojsc do przyzwoitego
        > wyniku.
        A dziś ile tych pompek młócisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka