Dodaj do ulubionych

Ziele na depresję

21.10.05, 10:03
"...Głód w okolicy Soutra Aisle bywał straszliwy, tak przynajmniej wynika z badań dr. Moffata. Niedoborom pożywienia towarzyszyła epidemia szkorbutu. (Według Światowej Organizacji Zdrowia obydwa te zjawiska są ze sobą ściśle powiązane). Choroba spowodowana niedoborem witaminy C w pożywieniu powoduje m.in. wypadanie zębów. To właśnie na nie natknęli się badacze, przeglądając odpadki z klasztoru. Co ciekawe, zęby nie miału ubytków, nie zostały więc wyrwane celowo. Ich zagadkę udało się rozwiązać dzięki znalezionym tuż obok nasionom i kawałkom rzeżuchy. Roślina ta, bardzo rzadko spotykana

w Szkocji, zawiera ogromne ilości witaminy C. Wygląda więc na to, że mnisi próbowali ratować uzębienie podopiecznych, podając im bardzo skuteczne lekarstwo.

Ziele na depresję

Poza szkorbutem zakonnicy z Domu Świętej Trójcy leczyli też depresję. Ordynowali przy tym chorym stosowany do dziś dziurawiec. Innym zalecanym przez nich medykamentem był marchewnik anyżowy. Obecnie nie ma on zastosowania jako roślina lecznicza, ale jak wykazała zrobiona na zlecenie dr. Moffata analiza, zawiera cały wachlarz witamin oraz minerałów, w tym selen, spowalniający procesy starzenia się organizmu.

Najciekawszym odkryciem uczonych analizujących zawartość średniowiecznych śmietników było znalezienie w nich szczątków jemioły. Mnisi – zapewne metodą prób i błędów – uzyskali te same rezultaty, co współcześni naukowcy. Dawne księgi medyczne wspominają bowiem, że można jej używać do leczenia nowotworów, szczególnie w postaci guzów. Średniowieczne obserwacje znalazły potwierdzenie we współczesnych testach klinicznych. Zawarte w jemiole lektyny i wiskotoksyny hamują podział komórek rakowych oraz łagodzą skutki radio- i chemioterapii. Nic więc dziwnego, że w sprzedaży znajduje się obecnie co najmniej kilka preparatów leczniczych produkowanych na bazie ekstraktów z tej rośliny..."
Obserwuj wątek
    • blue_a Re: Ziele na depresję 21.10.05, 10:16
      nie przeczytałam :P

może wiesz, może nie, ale "w depresji trudno przeczytać cokolwiek do końca" :P
      • cyria Re: Ziele na depresję 21.10.05, 15:15
        Może czytaj po jednym akapicie?;)
        • uri_ja Re: Ziele na depresję 21.10.05, 15:42
          cyria napisała:

> Może czytaj po jednym akapicie?;)

:)
    • micaela nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 15:55
      bys Mlasskacz napisal jak sie miewa slynny piesek
      • cyria Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:09
        Piesek już pewnie odgazowany...;)
        • micaela Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:18
          albo Mlasskacz zagazowany i dlatego w kuracje ziolowe sie zaglebia
          • cyria Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:30
            Może jakaś maska p.gaz z demobilu??
            • micaela Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:35
              rece precz od maska, powinien byc pod ochrona!
              • cyria Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:37
                Maska Maskowi nie równa;)
                • micaela Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:43
                  i nie dorowna.zwlaszcza w maskowaniu prawdy o depresji. ide Cyrio spac, bo mam
                  zaleglosci
                  pozdrawiam
                  • cyria Re: nudne o tych ziolach, lepiej 21.10.05, 16:47
                    Śpij dobrze:)
      • mlasskacz Zainspirował mnie ten marchewnik anyżowy. Pies 21.10.05, 16:44
        przestał pierdzieć, dzięki Bogu. Pomógł węgiel podany dwa razy (po 6 sztuk); no czasem cos tam jeszcze zaskowyczy.
        • cyria Re: Zainspirował mnie ten marchewnik anyżowy. Pie 21.10.05, 16:48
          Mlasskacz ...może daj psu, na zapas, poczytać o dziurawcu...;)
        • micaela Re: Zainspirował mnie ten marchewnik anyżowy. Pie 21.10.05, 22:25
          dobry piesek. a jak sie wabi?
          strasznie duzo mu tego wegla wraziles, ciesze sie ze przezyl
          kazdy czasem zaskowyczy, taki lajf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka