Dodaj do ulubionych

artykul Newsweek min.o seroxacie

16.01.06, 19:07

w szoku jestem po przeczytaniu tego:

Tak o liście groźnych leków w aptekach pisze Newsweek Polska nr 35/2005 z dn.
4.09/05 , m.in.;
Lek koncernu Merck, vioxx, mógł spowodować śmierć ponad 70tys. ludzi, w tym
300 Polaków. Firma zatrzymała produkcję preparatu po sześciu latach.
Problemem pozostają inne podejrzane leki, z których wycofaniem producenci
również zwlekają.

Celebrex - lek przeciwbólowy z tej samej rodziny co vioxx i o tych samych
skutkach ubocznych - jest obecny na rynku od 1998 roku. Zażywa go w Polsce 2
tys. chorych.

Prozac - preparat z grupy leków antypresyjnych, zwiększa ryzyko popełniania
zabójstw przez osoby młode.

Ritalin -antydepresant dla dzieci i młodzieży, uszkadza mózg i zwiększa
ryzyko raka, przepisywany przez lekarzy od 50 lat.

Paxil (polska nazwa: seroxat) - zamiast leczyć z depresji, prowadzi do
załamania psychicznego i samobójstw u młodych pacjentów. Na rynku od 14 lat.

Obserwuj wątek
    • dorcia1974 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 19:28
      no to ładnie! i jak to przyjęłas tarja? będziesz go nadal brała?
      • tarja30 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 19:42

jeszcze go nie biore i kurcze mam 32 lata a niby nie jest wskazany u mlodziezy
        • tarja30 i jeszcze jeden ciekawy artykul 16.01.06, 19:42

Kłopoty z „pigułką szczęścia”

XXI wiek rozpoczęły wiosenne afery z antydepresantami pogłębiającymi stany
          depresyjne, "Pigułka szczęścia", bo tak nazywany był prozac, pomogła
          dziesiątkom milionów ludzi na całym świecie. We wrześniu 2004 opinia publiczna
          została poinformowana, że leki typu SSRI (tzw. inhibitorów zwrotnego wychwytu
          serotoniny), w tym również Fluoksetyna, będąca substancją czynną prozacu, mogą
          powodować 2-3 proc. wzrost częstości myśli i zachowań samobójczych u młodzieży
          poniżej 18. roku życia. Zaakceptował te opinię urząd do spraw leków i żywności
          (Food and Drug Administration - FDA) zajmujący się dopuszczaniem na rynek i
          kontrolą bezpieczeństwa leków na terenie USA. Skuteczność tego leku została
          podważona i zaczęto podawać rozliczne skutki uboczne stosowania prozacu. Należą
          do nich: wzrost zachowań agresywnych, myśli samobójczych oraz wzrost pobudzenia
          psychomotorycznego. Do leków, które w ubiegłym roku w różnych publikacjach
          zostały uznane za leki kontrowersyjne należą: sertralina, paroksetyna,
          citalopram oraz wenlafaksyna.
          Większość psychiatrów uważa jednak nadal, że ryzyko związane ze stosowaniem
          leków antydepresyjnych typu SSRI jest niewielkie, a korzyści ogromne. Z
          praktyki wiadomo również, że w Polsce większość psychiatrów wdraża leczenie
          farmakologiczne automatycznie, a wielu z nich nawet nie zaleca konsultacji
          psychologicznej. Niewielu z nich sugeruje pacjentowi, że przed wdrożeniem
          farmakoterapii należy spróbować różnych metod psychoterapeutycznych oraz
          wspomagających terapii fizykalnych, jak np. ruch, światło, aromaterapia czy
          akupunktura.
          • tarja30 Re: i jeszcze jeden ciekawy artykul 16.01.06, 19:44

cipramil tez jest zaliczany do tej "kontrowersyjnej" grupy a bralam go 3 lata i
            pomogl mi.
      • suchyxxx Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 19:43
        To dlaczego mnie seroxat wyleczył z depresji i był jedyny dobrym lekiem?Dla mnie
        seroxat jest super.
        • tarja30 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 19:45

suchy a jak wygladaly u ciebie poczatki leczenia seroxatem?
          • lolo76 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 20:01
            > suchy a jak wygladaly u ciebie poczatki leczenia seroxatem?

hej,

Ja od 4 dni łykam 1/2 tabletki paxtinu (to samo co seroxat). I jestem na razie
            mile zaskoczony. W porównaniu ze wszystkimi dotychczasowymi branymi lekami
            (seronil,lexapro,mocloxil,petylyl) skutki uboczne paroksetyny sa na razie
            naprawdę bardzo małe.
            • tarja30 do lolo76 16.01.06, 20:08

a na co bierzesz paxtin?u mnie przewaga to lęki i bardzo boje sie ze na
              poczatku lykania seraxotu nasila sie.Lexapro podobnie jak u ciebie zle na mnie
              dzialalo
    • nevada_blue Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 19:55
      jestem tzw. "osobą młodą", a fluoksetynę sobie bardzo chwalę :)
      miło się po niej lata :)
      jeden z najpiękniejszych okresów mojego życia :))
    • looserka Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 21:57
      Nie istnieją leki w pełni "bezpieczne".
      Antybiotyki, poczciwa aspiryna nawet...
      • jagoda16 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 22:28
        Tak to sprawa znana od dawna, ale nnaglosniona w ubieglym roku. Wynika to tez z
        wariactwa jakie panuje w USA - leki antydepresyjne przepisuje sie tam nawet
        malym dzieciom na ADHD i inne zaburzenia zachowania stad i takie efekty. To
        przeciez nie sa witaminy i nie mozna tak sobie wsuwac prozaku. Wiele lekow
        antydepresyjnych w pierwszej fazie zwieksza naped i stad zwiekszone ryzyko
        zachowan agresywnych czy samobojczych, dopiero pozniej poprawiaja naped czy
        wrecz uspokajaja. Oczywiscie dotyczy to bardziej mlodziezy majacej z natury
        mniej stabilny system nerwowy itp. Dlatego leczenie zawsze nalezy rozpoczynac
        od malych dawek i obserwowac co sie dzieje. W przypadkach depresji z
        zahamowaniem takie leki bardzo dobrze i szybko pomagaja, ale juz u osob z
        dwubiegunowka czy w depresji z tzw. agitacja niektore leki sa niewskazane czy
        wrecz niebezpieczne ( np. trojpierscieniowe). Stad lekarz dobierajac lek nie
        robi tego tak sobie. Czasami na poczatku leczenia dodaje sie uspokajacze.
        Generalnie mlodziezy po prostu nie nalezy zbyt pochopnie przepisywac lekow
        tylko dzialac poki sie da i jesli sie da psychoterapia, leki sa na ciezsze
        przypadki.
        • tarja30 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 23:01

Niestety mamy takie czasy ze co raz mlodsi choruja:(
          • jagoda16 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 16.01.06, 23:51
            u dzieci za wczesnie na takie diagnozy, mozna tylko zaliczac do grupy ryzyka,
            podawanie lekow nieletnim to naprawde ostatecznosc
            • suchyxxx Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 17.01.06, 11:03
              Dzieci to powinno się leczyć psychologiem a nie chemią bo chemia zawsze jakoś
              szkodzi.Na początku brania seroxatu tj. przez miesiąc miałem huśtawki nastroju i
              nieraz marzyłem o zabiciu się.Jednak po miesiącu robi si normalnie i dobrze.Fakt
              że na początku leczenia ma się złość i lęk i niektórzy mogliby się zabić dlatego
              z seroxatem trzeba przez pierwsze dni uważać na siebie.Jednak potem działa świetnie
              • feather Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 17.01.06, 11:21
                w stanach lecza farmakologicznie dzieci jak sa niegrzeczne, za wesole albo za
                smutne!! a u dziecka moze to inaczej dzialac. ja fluoksetyne wspominam z
                wdziecznoscia.
    • insignificant Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 18:38
      tarja przestań czytać te artykuły i sie nakręcać obawami w ten sposób
    • wrx84 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 19:13
      Nie czytajcie artykułów w takich pismach, one mają wywołać sensacje, to zwiększa
      poczytność tego typu pism, oczywiście nie neguje, że często piszą artykuły
      oparte na faktach (np. vioxx), lecz fakt, ubrany w odpowiednie słowa przestaje
      być faktem. np. Lek "Prozac" czyli fluoksetyna. Ludzie popełniają samobujstwa,
      ale czy depresja, którą leczy ten lek nie powoduje samobójstw, wiadomym jest ze
      leki z grupy SSRI działaja po ok 14 dniach, wiec gdy w ciagu tych 14 dni pacjent
      popełni samobójstwo to jest to wina Prozacu czy depresji? Jest tez teoria ze
      leki antydepresyjne powouja samobojstwa u pacjentow depresyjnych, poniewaz
      podnosza chec do dzialania co moze ulatwic popelnienie samobojstwa, a jak
      inaczej wyleczyc z depresji nie podnoszac "napedu" ktory jest w niej obnizony?
      Podchodcie z dystansem do artkulow w takich pismach. Wydawanie takich pism
      zwiazane jest z biznesem, a kluczem do sukcesu w tej branzy jest sensacja, nie
      wazne jakim kosztem
      • wrx84 Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 19:19
        "Niewielu z nich sugeruje pacjentowi, że przed wdrożeniem
        farmakoterapii należy spróbować różnych metod psychoterapeutycznych oraz
        wspomagających terapii fizykalnych, jak np. ruch, światło, aromaterapia czy
        akupunktura."
        -to mnie rozbawiło do łez... Jakie jest prawdopodobieństwo popełnienia
        samobójstwa przez chorego leczonego tymi sposobami (czyli praktycznie
        nieleczonego) napewno wieksze wielokrotnie od leczonego prozac'iem. I gdzie tu
        dobro, ktore przynosza ludziom takie artkuły, OD LECZENIA JEST LEKARZ, NIE
        K****A MAGIK JAK W SREDNIOWIECZU. Przepraszam ze tak dosadnie ale sie
        zdenerwowaem (nie jestem lekarzem ale trzeźwo myslącym człowiekiem)

• suchyxxx Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 19:35
          Światłoterapia,świeży ruch czy akupunktura raczej nie leczą depresji.Jedynie
          pomagają(nie zawsze) poprawić odrobinę samopoczucie.
          • sneeper Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 20:14
            mnie w tych artykułach najbardziej podobało się 6 i pół miliona dolców
            odszkodowania,
            niestety,żeby je odebrac należy przedstawić akt własnego zgonu
            • sneeper Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 20:28
              może jednak popełnię tę kwarantannę,
              a forse bede miał na tamtym swiecie ,[]czyli w niebie,
              • insignificant Re: artykul Newsweek min.o seroxacie 18.01.06, 20:40
                czyli twierdzisz ,ze terapia jest niepotrzebna tak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka