Dodaj do ulubionych

percepcja wzrokowa

07.05.06, 21:33
Czy dziwne uczucie postrzegania, odbierania obrazów wynika ze stanów
lękowych, czy może jest efektem przyjmowania leków?
Obserwuj wątek
    • 1lemon Re: percepcja wzrokowa 07.05.06, 21:37
      Czyżby jakieś pierwsze objawy omamow wzrokowych.
    • mamusia1999 Re: percepcja wzrokowa 08.05.06, 10:13
      1.ja od lat mialam uczucie, ze widze troche nieostro. jazda po ciemku wymagala
      ode mnie wytezania wzroku. wg okulisty mam minimalna wade i nie warto nosic
      okularow. wszystko minelo odkad biore paroksetyne. czyli mialam od lat
      maskowana depresje.
      2.moje dwie przyjaciolki, obydwie doswiadczone atakami paniki mialy zludzenia
      wzrokowe - jednej spadal na glowe sufit w restauracji, drugiej "zebra" na ulicy
      sie podniosla i chciala ja napasc. zareczam, ze zadna z nich nie ma psychozy ;-)
      3. sygnaly swietlne sklada w obrazy nasz mozg, kazda choroba centralnego ukladu
      nerwowego moze dawac sensacje wzrokowe i kazde lekarstwo dzialajace na ten
      uklad tez.
      nie martw sie ida, nie wariujesz.
      • marudna.pl Re: percepcja wzrokowa 08.05.06, 10:21
        > 1.ja od lat mialam uczucie, ze widze troche nieostro.

Dokladnie. Ja w ciagu ostatniego roku mialam wrazenie, ze pogorszyl mi sie
        znacznie wzrok, np. nie moglam zogniskowac na jakims przedmiocie itp.
        Poszlam do okulisty i okazalo sie, ze zmiana to maks. 0.25 dioptrii, jesli wcale.
        • ida37 Re: percepcja wzrokowa 13.05.06, 22:21
          Ludzie! Ja przez Was zeschizuję na maksa. Nie mam omamów, tylko dziwnie się
          czuję od jakiegoś czasu, tak jakbym widziała wszystko w zwolnionym tempie, w
          dodatku - czuję się "poza" wydarzeniami, nie odbieram qu.. bodźców tak jak
          kiedyś, szczególnie w miejscach publicznych "kadry" z moim udziałem są poza
          mną, światło mnie razi i wszystko irytuje. Może ktoś zrozumie i podpowie. Jak
          nie, to odstawiam latem "leki":)
          • iso1 Re: percepcja wzrokowa 14.05.06, 10:00
            Moim zdaniem i jedno i drugie. Zależy też jakich leków. Nie sądze żeby leki
            przeciwdepresyjne tak działały. U mnie leki zdecydowanie poprawiły percepcje
            wzrokową.
          • mamusia1999 Re: percepcja wzrokowa 14.05.06, 10:43
            alez ja wlasnie nie o omamach tylko o zmianach w postrzeganiu.
            zebra i sufit byly na prawde, tylko sie "przemiescily".
    • mskaiq Re: percepcja wzrokowa 14.05.06, 11:11
      Te odczucia o ktorych piszesz moga nie miec nic wspolnego z lekami ktore
      bierzesz. W depresji pojawiaja sie czesto stany ktore irytuja nas, wywoluja
      niepokoj i strach.
      Zrob badania, jesli nic nie wykarza to znaczy ze nic zlego sie nie dzieje,
      wtedy ignoruj te przykre percepcje wzrokowe, one znikna same.
      Serdeczne pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka