ida37 07.05.06, 21:33 Czy dziwne uczucie postrzegania, odbierania obrazów wynika ze stanów lękowych, czy może jest efektem przyjmowania leków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1lemon Re: percepcja wzrokowa 07.05.06, 21:37 Czyżby jakieś pierwsze objawy omamow wzrokowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: percepcja wzrokowa 08.05.06, 10:13 1.ja od lat mialam uczucie, ze widze troche nieostro. jazda po ciemku wymagala ode mnie wytezania wzroku. wg okulisty mam minimalna wade i nie warto nosic okularow. wszystko minelo odkad biore paroksetyne. czyli mialam od lat maskowana depresje. 2.moje dwie przyjaciolki, obydwie doswiadczone atakami paniki mialy zludzenia wzrokowe - jednej spadal na glowe sufit w restauracji, drugiej "zebra" na ulicy sie podniosla i chciala ja napasc. zareczam, ze zadna z nich nie ma psychozy ;-) 3. sygnaly swietlne sklada w obrazy nasz mozg, kazda choroba centralnego ukladu nerwowego moze dawac sensacje wzrokowe i kazde lekarstwo dzialajace na ten uklad tez. nie martw sie ida, nie wariujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marudna.pl Re: percepcja wzrokowa 08.05.06, 10:21 > 1.ja od lat mialam uczucie, ze widze troche nieostro. Dokladnie. Ja w ciagu ostatniego roku mialam wrazenie, ze pogorszyl mi sie znacznie wzrok, np. nie moglam zogniskowac na jakims przedmiocie itp. Poszlam do okulisty i okazalo sie, ze zmiana to maks. 0.25 dioptrii, jesli wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
ida37 Re: percepcja wzrokowa 13.05.06, 22:21 Ludzie! Ja przez Was zeschizuję na maksa. Nie mam omamów, tylko dziwnie się czuję od jakiegoś czasu, tak jakbym widziała wszystko w zwolnionym tempie, w dodatku - czuję się "poza" wydarzeniami, nie odbieram qu.. bodźców tak jak kiedyś, szczególnie w miejscach publicznych "kadry" z moim udziałem są poza mną, światło mnie razi i wszystko irytuje. Może ktoś zrozumie i podpowie. Jak nie, to odstawiam latem "leki":) Odpowiedz Link Zgłoś
iso1 Re: percepcja wzrokowa 14.05.06, 10:00 Moim zdaniem i jedno i drugie. Zależy też jakich leków. Nie sądze żeby leki przeciwdepresyjne tak działały. U mnie leki zdecydowanie poprawiły percepcje wzrokową. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: percepcja wzrokowa 14.05.06, 10:43 alez ja wlasnie nie o omamach tylko o zmianach w postrzeganiu. zebra i sufit byly na prawde, tylko sie "przemiescily". Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: percepcja wzrokowa 14.05.06, 11:11 Te odczucia o ktorych piszesz moga nie miec nic wspolnego z lekami ktore bierzesz. W depresji pojawiaja sie czesto stany ktore irytuja nas, wywoluja niepokoj i strach. Zrob badania, jesli nic nie wykarza to znaczy ze nic zlego sie nie dzieje, wtedy ignoruj te przykre percepcje wzrokowe, one znikna same. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś