Dodaj do ulubionych

Psycholog w sieci

21.12.24, 10:45
Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy normalnym jest stawianie diagnozy, opinii w sieci, bez zgody osoby, której to ocena dotyczy. Na jednym z bolgów meszuge.blogspot.com/2024/12/wizje-polskich-alkoholikow.html#comment-form jeden z psychologów wystawił mi taką opinie ,,Jestem psychologiem. Znajomy zaproponował mi lekturę komentarzy pana M. S. na tym blogu. Obiecywał dobrą „zabawę”. Zabawę w cudzysłowie, bo i nic wesołego w tym nie znalazłem. Zastanawiam się tylko, czy określenie „fanatyk” jest tu właściwe. Dogmatyk, doktryner, może nawet fundamentalista, byłyby pewnie bardziej trafione.
Jeden element rzuca się w oczy bardziej niż inne: błąd afirmacji. Błąd afirmacji to błąd postrzegania, który polega na tym, że osoba zaburzona widzi i słyszy w otaczającej rzeczywistości (w tym w książkach, filmach, innych publikacjach) tylko i wyłącznie to, w co już wierzy.
Bez dłuższej rozmowy z kimś takim nie da się jednak z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, czy jest to rzeczywiście błąd (niezawinione zaburzenie percepcji), czy jednak celowe – zwykle dokonywane ze strachu – manipulacje. W pierwszym przypadku klient w pewnym sensie nie widzi i nie słyszy innych treści, ale w drugim, sam tych innych treści do siebie celowo nie dopuszcza z obawy, że cały jego świat by się zawalił, rozleciał.

To się leczy, ale terapia bywa bardzo długa, żmudna i wymaga wstępnej zgody klienta na to, że świat i życie, albo ich elementy, mogą wyglądać inaczej, niż uważa osoba zaburzona. W każdym razie im klient starszy, tym rokowania mniej optymistyczne."
Uprzejmie proszę o odpowiedź
Marceli Szpak
Obserwuj wątek
    • ta Re: Psycholog w sieci 21.12.24, 11:30
      Zwróć się do Polskiego Towarzystwa Psychologicznego.
      Dostaniesz kompetentną odpowiedź zgodną z literą prawa.

Tutaj możesz dostać subiektywne oceny tego zdarzenia,
      a każda z nich może być diametralnie odmienna od poprzedniej.
    • afq Re: Psycholog w sieci 21.12.24, 12:19
      nie wiem czy jest normalne, ale jest dość powszechne
      ja bym nie zakładał, że nikt nie zechce tak uczynić
      takie próby przestały mnie dziwić, tym bardziej oburzać
      coś takiego więcej mówi o autorze "diagnozy" niż o mnie

jeśli robi tak psycholog to nie jest to profesjonalne
      jeśli to w ogóle faktycznie psycholog
      • marceliszp Re: Psycholog w sieci 21.12.24, 14:28
        Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka