crysstiano 17.06.08, 14:54 mam narkolepsje.usnolem wczoraj w pracy nagle a dzis na lawce z psem na spacerze uderzylem w kime.w domu spie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wikinka Re: narkolepsja 17.06.08, 19:47 a oglądałeś film z keeanu revsem i riverem phoenixem (nie wiem jak się to pisze oni tam grają geyów) ?tam jeden z bohaterów też na to cierpi.ja za to nie potrafię wstać przed południem i położyć się przed 2,3 w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
crysstiano Re: narkolepsja 17.06.08, 23:37 nieogladalem.ale ogladalem dokumentalny o narkolepsji.masakra tam byla. Odpowiedz Link Zgłoś
wikinka Re: narkolepsja 17.06.08, 23:57 to obejrzyj polecam.Tytuł Moje własne Idaho.Jestem pewna,że film zajebiście Ci się spodoba Kiedyś czytałam Twojego bloga ale nic tam nie pisałam w komentarzach.Bardzo mi się podobał.Uważam ,że masz zajebisty talent (kojarzyłeś mi się często ze Stachurą). Odpowiedz Link Zgłoś
quicki Re: narkolepsja 18.06.08, 01:25 Zdaje się że przy narkolepsji , żeby "odpadać"potrzeba być w stresie.Im silniejszy chwilowy stres (typu:egzamin,blokowisko nocą,pierwszy raz itp)tym większa szansa że się zaśnie.To dosyć wyraziste kryterium.Nie po przeoczenia powiedziałabym. Myślę że często takie zaburzenia snu mogą być spowodowane braniem leków (antydepresyjne są tu świetnym przykładem)albo młodym wiekiem.Nie umiem tego wytłumaczyć ale wielu młodych ludzi tak ma że potrafi zasnąć wszędzie i w każdej pozycji i ciągle im snu za mało.Sama się zapisałam w anegdotach rodzinnych tym,że za młodu zasnęłam przy świątecznym stole, z kawałkiem ciasta wystającym z ust,w trakcie jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: narkolepsja 18.06.08, 13:43 Wedlug wikipedi narkolepsja to Narkolepsja - zespół chorobowy (dziedziczny, ryzyko zachorowania wśród krewnych jest około 10 razy większe niż w populacji ogólnej) objawiający się niepohamowanymi, napadowymi stanami senności, trwającymi zwykle około 10 - 20 min, najczęściej spowodowany silnymi emocjami (np. radość, strach, podniecenie). Takich ataków jest zazwyczaj kilka w ciągu dnia (średnio co 2-3 godziny). Przyczyny choroby nie są do końca znane. Prawdopodobnie, powodem zasypiania w ciągu dnia jest brak fazy REM podczas snu dobowego, której braki są nadrabiane podczas ataków narkoleptycznych. Odczuwane jest to jako sen na jawie. Narkolepsji mogą towarzyszyć tak zwane porażenie przysenne: w okresie przejścia od snu do czuwania przez kilkanaście minut występuje całkowita niezdolność do ruchu i mowy oraz omamy wzrokowe o przerażającej treści. Bardzo często osoby cierpiące na narkolepsję podczas ataku snu w ciągu dnia wszystko słyszą, a gdy mają otwarte oczy – widzą, lecz z powodu porażenia mięśni (katapleksja) nie mogą się poruszać. Mysle ze nie masz narkolepsji. Problemy z zasypianiem trwaly u mnie przez pare lat. Wystarczylo ze usiadlem czy to w pracy, samochodzie czy na dworzu i zasypialem. Caly czas walczylem ze snem, bronilem sie przed nim i w koncu udalo mi sie go pokonac. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
demole Re: narkolepsja 18.06.08, 15:03 co ty piszesz nowy plan 5 letni ? to forum nazywa się depresja, ty mendo !! << <<oglądałeś film z keeanu revsem i riverem phoenixem (nie wiem jak się to pisze oni tam grają geyów) ?tam jeden z bohaterów też na to c narkolepsja USA USA Odpowiedz Link Zgłoś
crysstiano Re: narkolepsja 19.06.08, 22:35 co to jest menda? bo wedlug opinni w moim bloku z dziecinstwa to alkoholik co stoi pos d sklepem z samego rana i domofonem zbiera kolegow zeby z nim poszli na lawke Odpowiedz Link Zgłoś
rain.dog Re: narkolepsja 19.06.08, 22:39 crysstiano napisał: > co to jest menda? menda to inaczej wesz łonowa dlaczego pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
crysstiano Re: narkolepsja 19.06.08, 22:51 bo demole do mnie:ty mendo........:D jezus to wole juz byc zulem nisz wszom.lonowa. Odpowiedz Link Zgłoś