Dodaj do ulubionych

Oranżeria

11.10.10, 12:21
Czy ma ktoś namiary na firmę, która zajmuje się importem egzotycznych i subtropikalnych roślin. Chciałbym zrobić oranżerię i zależy mi na dojrzałych roślinach, nie sadzonkach. Może macie pomysły jakie rośliny mogę sprowadzić. Temperatura tam to ok. 19- 25 stopni
Obserwuj wątek
    • espinossa Re: Oranżeria 14.10.10, 16:14
      Poszukaj w dużych kwiaciarniach i zapytaj czy mogą Ci na życzenie sprowadzić. Może jakieś palmy będą pasowały?
      • qwertass Re: Oranżeria 14.10.10, 16:29
        Jeżeli wiedziałbym czego szukać to pewnie bym tak zrobił. Puki co zastanawiam się jakie rośliny będą ładnie wyglądały w mojej oranżerii. Palmy stanowczo odpadają, gdyż one przeważnie rosną wysokie a moja oranżeria będzie miała wysokość 2,5 metra.
        • yoma Re: Oranżeria 17.10.10, 09:55
          Najpierw wetknij do niej to, co już masz, a potem patrz, ile miejsca zostanie smile
    • vievior Re: Oranżeria 27.10.10, 11:17
      Zobacz sobie takie rośliny jak: Grevillea juniperina (grewilla), Metrosideros excelsa (żelazownik), Hibiscus, rosa-sinensis (ketmia, róża chińska), Mimosa (mimoza, czułek), Passiflora (męczennica).
      • amore-pomidore Re: Oranżeria 15.11.10, 16:39
        Odnośnie Grewilli to uprawa nie należy do najłatwiejszych, ale w oranżerii można spróbować. Warunkiem jest, aby temperatura nie spadła zimą poniżej 0 stopni Celsjusza. Najlepsza temperatura zimą to 5-10 stopni.
        Wyposażając oranżerię w rośliny musisz dobierać je tak, aby miały one podobne wymagania. Jedne rośliny zimują i potrzebują niskich temperatur, inne wolą jak jest ciepło przez cały rok.
    • qwertass Re: Oranżeria 16.11.10, 12:41
      Widziałem ostatnio ogród zimowy pełen storczyków, ale nie takich zwykłych parapetowych tylko wielkich, rozłożystych i pięknych.
      Co powiedzie np. na coś takiego?

https://www.orchidalia.pl/obrazki/jesien2006/srodz4.jpg
      • espinossa Re: Oranżeria 16.11.10, 12:59
        Znam to zdjęcie! Nie wiem czy wiesz, ale to jest Warszawski Ogród Botaniczny. Kilka lat temu była tam wystawa storczyków. Świetnie to wyglądało, wszystko w klimacie subtropikalnym smile Byłeś tam??
        • effi007 Re: Oranżeria 22.11.10, 07:30
          myślę, że najpierw powinieneś zdecydować czy to ma być wilgotny czy suchy ogród - od tego zależy dobór gatunków i odmian
          • qwertass Re: Oranżeria 22.11.10, 15:56
            Suchy?? Czy możesz trochę jaśniej? Wydaje mi się, że wilgotny, ale nie bardzo rozumiem o co chodzi.
            • grobur Re: Oranżeria 27.04.12, 09:21
              i co, wyszło coś z tą oranżerią? albo czy dalej istnieje, bo mogła wyjść i paść po rokutongue_out
              • aekilor Re: Oranżeria 22.05.12, 11:50
                mnie też to interesuje, wyszło coś? halooo niech ten wątek nie umiera!!
    • mareksko42 Re: Oranżeria 27.11.13, 09:36
      Witam interesuje mnie ogród zimowy ale chciałbym go zrobić nieco inaczej, po prostu najpierw posadziłem sporo drzewek,różnego rodzaju krzewów i roślin oraz trawnik ponieważ uważałem iż będą lepiej się rozwijać a teraz nadszedł czas na oszklenie tej części ogrodu gdzie będę mógł z rodziną zimą np. w Święta po odpoczywać.Więcej opiszę w artykule na moim nowym bloguogrodowerosliny.wordpress.com/wp-admin/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka