Dodaj do ulubionych

Jaka trawa do ogrodu?

10.03.11, 12:06
Szukam dobrej mieszanki na trawnik. Chcę wydzielić trochę więcej trawnika na działce i zastanawiam się jaką mieszankę traw wybrać. Mam już wyrównany teren, w sobotę przekopałem go i poprawiłem odczyn gleby do Ph 5,5. Teraz zastanawiam się nad mieszanką nasion, mam nadzieję, że macie jakieś sprawdzone i możecie coś polecić.
Obserwuj wątek
    • graiyetea Re: Jaka trawa do ogrodu? 28.03.11, 12:11
      Zdecydowanie mogę polecić Ci trawę WEMBLEY Z IŁAWY. Jest to dosyć ciekawa mieszanka traw w skład której wchodzą: życica trwała - 60%, kostrzewa czerwona - 35%, wiechlina łąkowa - 10% . Spokojnie możesz stosować ją na: obiekty sportowe, pola golfowe, także wokół budynków reprezentacyjnych, domów mieszkalnych itp.
      • horpyna4 Re: Jaka trawa do ogrodu? 01.04.11, 09:46
        Nie interesuję się od dawna mieszankami trawnikowymi, ale coś niecoś pamiętam z czasów, kiedy sama zakładałam trawnik.

Otóż życica trwała rośnie szybko zaraz po wzejściu i jest bardzo ładna w pierwszym roku. Nadaje się na "szybkie" trawniki, bo krótko po wysianiu osiąga się ładny efekt. Ale za to w następnych latach brzydnie.

Inaczej zachowuje się kostrzewa czerwona. Wprawdzie w pierwszym roku rośnie wolniej od życicy, ale za to przez długie lata zachowuje piękny wygląd.

Wydaje mi się więc, że lepsza byłaby mieszanka z odwrotną proporcją kostrzewy do życicy, jeżeli trawnik jest na wiele lat. A przynajmniej niech kostrzewy czerwonej będzie ok. 50%.
        • marta_msz Re: Jaka trawa do ogrodu? 29.06.11, 13:02
          i pamiętaj o odpowiedniej pielęgnacji trawnika. Dobre nawodnienie i systematyczny dosiew powinny zapewnić Ci trawnik, po którym będziesz chodzić jak po dywanie
    • grobur Re: Jaka trawa do ogrodu? 01.08.11, 14:55
      Ja mam taka mieszankę traw i jest to najlepsza trawa jaką do tej pory odkryłem. Doskonale sprawdza się pomimo biegającego psa oraz dzieci.
      • horpyna4 Re: Jaka trawa do ogrodu? 04.08.11, 14:39
        No właśnie - ma więcej kostrzewy czerwonej (w dwóch odmianach), niż życicy trwałej. Taki trawnik powinien wyglądać ładnie i po wielu latach, nie tylko w pierwszym roku.
    • bazylia37 Re: Jaka trawa do ogrodu? 23.03.14, 18:20
      amore, ja polecam Najlepsze Trawy z Iławy - za dobrą jakość i duży wybór mieszanek. Dla mnie strzałem w dziesiątkę okazała się mieszanka sportowa, która wytrzymuje niejedne sportowe potyczki i rodzinne spotkania przy grillu, ale być może dla Ciebie inne będą odpowiedniejsze (są wersje z antymchem, uniwersalne, a nawet z nasionami kwiatów smile
    • 3werka Re: Jaka trawa do ogrodu? 24.03.14, 21:35
      polecam nasiona trawa HOLLYWOOD SUN którą kupiłam w casto i jestem z niej bardzo zadowolona ponieważ duże nasłonecznienie nie niszczy trawy.
      Oczywiście na wiosnę należy pamiętać o grabieniu, napowietrzaniu oraz zasileniu nawozem w celu polepszenia kondycji.
      • bazylia37 Re: Jaka trawa do ogrodu? 06.04.14, 18:08
        O SUN HOLLYWOOD też słyszałam pozytywne opinie.
    • anetaszz Re: Jaka trawa do ogrodu? 30.04.14, 10:56
      Zapraszamy po informacje nt. pielęgnacji i ochrony ogrodu i trawnika. Dysponujemy wiedzą i doświadczeniem w tym temacie. Zachęcamy do skorzystania z naszych usług.
      Atelier Projektowanie i Wykonywanie Ogrodów

• diizii Re: Jaka trawa do ogrodu? 23.03.17, 12:35
      Temat chyba troszkę nieaktualny, ale mam nadzieje że jeszcze ktoś może mi pomóc. Podobnie jak założyciel tematu mam przygotowany już teren pod wysiew tzn. teren odchwaszczony, wyrównany różnica jest taka że jednak gleba w moim ogrodzie nie jest zbyt ciekawa. Jaką w takim razie mam wybrać mieszankę trawy ? Dodam, że teren latem jest intensywnie nasłoneczniony i że może być regularnie podlewany.
    • amore-pomidore Re: Jaka trawa do ogrodu? 09.04.17, 13:45
      Nie powinno zakładać się trawnika tylko z jednego gatunku nasion, gdyż żaden gatunek traw nie posiada wszystkich pożądanych cech. Nasiona traw miesza się ze sobą, aby jak najlepiej dostosować skład mieszanki do warunków klimatyczno-glebowych i sposobu użytkowania przyszłego trawnika.
    • natalia_70 Re: Jaka trawa do ogrodu? 26.05.17, 11:39
      Polecam trawę Graminex Hollywood sun, nie wymaga specjalnej pielęgnacji, a mimo tego i tak wygląda super.
    • liliannnna2 Re: Jaka trawa do ogrodu? 21.06.17, 13:52
      Ja kupiłam jakąś najzwyklejszą a się tak przyjeła że rośnie jak dzika big_grin teraz zamawiałam nową kosiarkę na euroogrod.com.pl/pol_m_Kosiarki_Kosiarki-reczne-3779.html bo stara padła i przez 2 tygodnie prawie nie miałam czym kosić i mi tak ogródek zarósł że to niewiarygodne
    • odczepcie_sie Re: Jaka trawa do ogrodu? 28.11.17, 09:59
      Tak jak to ktoś tu napisał, najlepiej wymieszać. Trawnik będzie mocniejszy i bardziej naturalny, no i też, nie ma co ukrywać, po prostu bogatszy.
    • galorna Re: Jaka trawa do ogrodu? 06.04.18, 10:05
      W zależności od ph gleby, nasłonecznienia itd należy dobrać taki gatunek, który będzie sobie lepiej radził w zastanych warunkach. Najlepiej poradzić się w takiej sprawie fachowca. Jakiegoś projektanta ogrodów z dużym doświadczeniem. TU znajdziesz sporo ciekawych informacji o gatunkach traw. Jak po porady polecam: Projektowanie ogrodów
    • liliiiiijaaaaaa90 Re: Jaka trawa do ogrodu? 14.05.18, 22:53
      Świetne mieszanki mają tutaj www.agronas.pl - posadziłam w ubiegłym sezonie i pięknie się wszystko przyjęło. Polecam!
    • odczepcie_sie Re: Jaka trawa do ogrodu? 17.06.18, 16:10
      A można wymieszać różne rodzaje, czy raczej się tego nie robi?
    • marcyskaaa Re: Jaka trawa do ogrodu? 23.10.18, 11:42
      Duży wybór nasion traw znajdziesz w sklepach ogrodniczych internetowych i nie tylko. Ja kupiłam nasiona trawy uniwersalnej Kalnas, bardzo dobrze się przyjęła. też miałam porblem z wyborem, bo od niedawna jestem posiadaczką własnej, małej działki. I zadzwoniłam do sklepu, gdzie zamawiałam trawę, Rolmarket, powiedziałam czego oczekuję i doradzono mi właśnie trawę uniwersalną. Cena może nie jest najniższa, ale przecież trawy nie zmienia się co roku smile
    • jarekcda Re: Jaka trawa do ogrodu? 09.05.19, 19:32
      Trawnik jest ozdobą domu jeżeli jest zadbany. Polecam poradnik o uprawie trawnika dzialka.bazafirmy.pl/kwiaty/zakladanie-pielegnowanie-trawnikow.php
    • jacek-ogr Re: Jaka trawa do ogrodu? 04.11.19, 14:17
      Ja zamiast trawnika polecam łąkę kwietną, będzie mniej pracy i bardziej ekologicznie. Stosuje mieszankę firmy Granum
      gardens4you.pl/pl/p/Laka-kwietna-nasiona-Trawa-Kwiatami-Malowana-1kg/929
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka