13.03.20, 20:13
W krajach takich jak Gruzja czy Bułgaria, w których kuchnia pachnie cebulą, ludzie słyną z długowieczności. Przemysł farmaceutyczny chętnie wykorzystuje ją do produkcji preparatów bakteriobójczych, przeciwszkorbutowych i odkażających.

Obserwuj wątek
    • jane_doe_hej Re: Cebula 13.03.20, 20:13
      Dzięki wyjątkowo wysokiej zawartości witaminy C cebula była przed laty uniwersalnym remedium na szkorbut. Jednak to nie wszystko, co możemy zyskać zapraszając ją na swoje talerze. Obecne w warzywie związki siarki wzmacniają odporność, a saponiny ułatwiają odksztuszanie i zapobiegają odkładaniu się cholesterolu. Cebula obfituje ponadto w olejki eteryczne i flawonoidy. Znajdziemy w niej szereg witamin, takich jak: prowitamina A, B1, B2, witamina młodości: E oraz K i PP.

      Zawarte w warzywie sole wapnia i fosforu sprzyjają dobrej kondycji układu kostno-stawowego. Magnez ma właściwości przeciwmiażdżycowe i zapewnia dobrą pracę mięśni, w tym najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele, czyli serca. Sole magnezu determinują ponadto pracę systemu immunologicznego, zwiększając odporność na różnego rodzaju drobnoustroje chorobotwórcze.

      Cebula to bogactwo niezbędnego dla krwi żelaza, cynku o silnym działaniu przeciwwirusowym oraz selenu o właściwościach przeciwrodnikowych.


      • jane_doe_hej Re: Cebula 13.03.20, 20:14
        Spośród licznych właściwości leczniczych cebuli warto wymienić następujące:

        - cebula jest wysokoodżywczym produktem, który powinien jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie, najlepiej na surowo;
        - spożywana regularnie jest doskonałą profilaktyką anemii;
        - wzmacnia odporność;
        - ma działanie dezynfekujące;
        - pomaga zwalczyć wirusy, bakterie i grzyby - jednocześnie skracając czas infekcji i łagodząc jej przebieg;
        - ma udokumentowane naukowo silne działanie antybakteryjne, stąd nazywana jest antybiotykiem z natury;
        - jest szczególnie rekomendowana w trakcie i po kuracji antybiotykami syntetycznymi: pomaga odbudować naturalną florę bakteryjną jelit i uporać się z nierzadko będącą ich następstwem grzybicą;
        - jest zalecana przy infekcjach wirusowych, skuteczna również w zwalczaniu grypy;
        - zawarte w niej saponiny pomagają uporać się z suchym kaszlem;
        - przeciwdziała miażdżycy, odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, obniża ciśnienie krwi;
        - zwalczając wolne rodniki chroni przed rozwojem chorób nowotworowych (o ile spożywamy ją regularnie) i opóźnia procesy starzenia komórek; działa moczopędnie;
        - zmniejsza obrzęk i świąd po ukąszeniu owadów;
        - wspomaga gojenie ran, odmrożeń i oparzeń;
        - jest pomocna przy przewlekłych zaparciach;
        - zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego.


        Czytaj więcej na kobieta.interia.pl/zdrowie/news-cebula-warzywo-o-wlasciwosciach-dezynfekujacych,nId,4377333,nPack,2#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka