Dodaj do ulubionych

Pieczone ziemniaczki

02.12.21, 05:56
Zamiast smarować surowe ziemniaki olejem lub oliwą i doprawiać przed pieczeniem, influencerka radzi, aby upiec ziemniaki całkowicie sauté, bez żadnej ingerencji (oprócz ich oczyszczenia oczywiście).

Gdy ziemniaki już zmiękną, wyjmij je z piekarnika, posmaruj olejem lub masłem i dopraw solą i/lub ziołami. Następnie ponownie umieść je w piekarniku na 10 minut przed podaniem, aby były chrupiące i złociste. Ta powściągliwość jest kluczem do uzyskania idealnej, godnej pozazdroszczenia skórki.


Kate wyjaśnia, że ​​jeśli dodasz masło lub olej za wcześnie, twoje ziemniaki prawdopodobnie szybko się przypalą w rozgrzanym piekarniku, a posmarowanie ich tłuszczem na sam koniec pieczenia pozwala na całkowite wyeliminowanie tej przykrej niespodzianki. Skoro ziemniaki są już dopieczone w środku, w każdej chwili, gdy tylko się zrumienią, możesz wyjąć je z piekarnika.

Na blogu Cookie i Kate znajduje się również kilka innych, równie cennych wskazówek dotyczących walki o ziemniaki idealne. Warto zastosować się do porad i zostać domowym mistrzem pieczonych ziemniaków.

Jak przygotować idealne, pieczone ziemniaki

Zawsze używaj ziemniaków nadających się do pieczenia. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B – czyli ogólnoużytkowe. Po upieczeniu ich miąższ będzie puszysty.
Wybieraj ziemniaki podobnej wielkości, aby wszystkie upiekły się w tym samym czasie.
Ponakłuwaj każdego ziemniaka kilka razy, a by nie pękł podczas pieczenia
Nie owijaj ich w folię aluminiową, oprzyj się tej pokusie. Takie uszczelnienie powoduje, że ziemniaki są w środku przemoczone i nieapetyczne, a nie puszyste.
Podkręć na maksa piekarnik. Wysoka temperatura zapewnia najlepszą teksturę ziemniaków. Kate piecze ziemniaki w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez minimum 45 minut (gdy są większe, wydłuża czas do godziny).
Jeśli możesz jeść masło, pozwól sobie na odrobinę szaleństwa. Blogerka jest wielką fanką doprawiania ziemniaków masłem, a ponieważ dodaje się je na końcu, nie ma szans, żeby się przypaliły.
Aby uzyskać wyjątkowo chrupiącą skórkę, przesuń ruszt piekarnika na wyższy poziom, bliżej grzałki lub włącz górną dodatkową grzałkę. Uważaj, przy tej opcji, trzeba ich pilnować.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka