jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 21.02.25, 05:10 Jednak fani "Bridgertonów" biją kolejne rekordy. Wiecie, że w pierwszym pełnym tygodniu wyświetlania trzeciego sezonu, serial był oglądany przez 2,3 miliarda minut? Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 22.02.25, 18:13 Nowy polityczny thriller opowiada historię Martiana (w tej roli Michael Fassbender), tajnego agenta CIA, który otrzymuje rozkaz porzucenia dotychczasowego życia pod przykrywką i powrotu na posterunek w Londynie. Kiedy na horyzoncie znowu pojawia się dawna miłość, którą opuścił, romans rozpala się na nowo. Jego kariera, prawdziwa tożsamość i misja są sprzeczne z tym uczuciem, co wciąga ich oboje w śmiertelną grę międzynarodowych intryg i szpiegostwa. W serialu gra polski aktor: Marcin Zarzeczny. Wciela się w Alexeia Orekhowa - Białorusina, którego CIA chce sprowadzić do tej części NATO. Jednym z producentów serialu jest aktor George Clooney, który o fabule thrillera powiedział: "Obgryzasz paznokcie z nerwów. Poczucie zagrożenia jest wszechobecne – jeden błąd, jak zakochanie się, i nagle mnóstwo ludzi wpada w poważne tarapaty". "Agencja" jest do obejrzenia na platformie SkyShowtime. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 23.02.25, 03:16 Empik… Książka: literatura faktu "Kryminalna historia Watykanu", Artur Nowak, Arkadiusz Stempin, Wydawnictwo Agora "Kryminalne Zakopane", Beata Sabała-Zielińska, Prószyński Media "Nexus. Krótka historia informacji", Yuval Noah Harari, tłumaczenie Justyn Hunia, Wydawnictwo Literackie "Pierwsza Dama. Jolanta Kwaśniewska w rozmowie z Emilią Padoł", Emilia Padoł, Wydawnictwo W.A.B. — LAUREAT "Szpiedzy Putina. Jak ludzie Kremla opanowują Polskę", Grzegorz Rzeczkowski, Wydawnictwo W.A.B. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 23.02.25, 16:47 "Pytano mnie: skąd wiem, że Mongołowie nie boją się Rosji — po prostu jej nie obrażają, i tyle. Od pana Ganbolda Gangamuruna, który właśnie podczas gali Złote Antosie odebrał nagrodę w kategorii Krótki Shot — do czego dołożyłem swoją cegiełkę. Serdeczne gratulacje!" napisał na swoim koncie w serwisie X Janusz Korwin-Mikke. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 25.02.25, 01:54 "Przesmyk" podczas minionego weekendu zajął 6. miejsce na światowej liście przebojów platformy Max – o jedną pozycję wyżej niż przed tygodniem Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 27.02.25, 04:11 Nie żyje Marek Grabowski, polski aktor związany z polskimi teatrami. Centrum Kultury w Opolu Lubelskim opublikowało oficjalne oświadczenie, w którym przekazano kondolencje rodzinie zmarłego artysty. Miał 64 lata. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 27.02.25, 14:42 Hollywoodzka legenda 95-letni aktor nie żyje. Jak podają media, ciało Gene'a Hackamana oraz jego żony Betsy Arakawy (63 l.) znaleziono w ich domu w Santa Fe w Nowym Meksyku Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 01.03.25, 19:51 Na swoim koncie ma m.in. Orła, Złotą Żabę i dwie statuetki przyznane na festiwalu w Gdyni. Michał Dymek to 34-letni operator, który coraz prężniej rozwija karierę zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Dwie produkcje, nad którymi ostatnio pracował — "Prawdziwy ból" i "Dziewczyna z igłą" — walczą o Oscary. Wraz z Magnusem von Hornem jest też nominowany w plebiscycie O!Lśnienia — Nagrody Kulturalne Onetu i Miasta Stołecznego Warszawy Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 03.03.25, 17:40 Długo podczas tegorocznej oscarowej gali musieliśmy czekać na pierwsze wspomnienie wojny w Ukrainie, którą trzy lata temu najechała Rosja. "Chwała Ukrainie!" wybrzmiało dzięki Daryl Hannah. Daryl Hannah, 64-letnia gwiazda filmu "Kill Bill", pojawiła się na scenie, by wręczyć nagrodę za najlepszy montaż filmowy. Rozpoczynając swoją prezentację, wypowiedziała słowa "Slava Ukraine!", co oznacza "Chwała Ukrainie". Publika w Dolby Theatre nagrodziła ją gromkimi brawami. Poza aktorką nikt nie odważył się wspomnieć o wojnie. Jej komentarz mógł odnosić się do ostatniej, zaskakującej wymiany zdań między prezydentem Donaldem Trumpem a prezydentem Ukrainy Wołodymyrem Zełenskim w Gabinecie Owalnym, dotyczącej prób zawarcia rozejmu w wojnie Rosji z Ukrainą. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 03.03.25, 17:46 Pracowałem dużo, ale jedna rzecz, która mnie zaskoczyła, to jak naprawdę dobre są tutaj ciasta i pieczywo. Moja żona jest Francuzką i ma bardzo snobistyczne podejście do pieczywa. Ale przyjechaliśmy tutaj i ona stwierdziła: "To może być lepsze niż francuskie pieczywo". To było moje wielkie odkrycie – po prostu wow - mówił w rozmowie z WP Kieran Culkin, gwiazda filmu "Prawdziwy ból". Razem z Jessem Eisenbergiem opowiadają w nim historię dwóch kuzynów odkrywających swoje polskie, żydowskie korzenie. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 03.03.25, 23:32 Aktor Kieran Culkin otrzymał statuetkę Oscara w kategorii "najlepszy aktor drugoplanowy" za film "Prawdziwy Ból". Jego bezpośredni konkurent w tej kategorii, Edward Norton, został uchwycony jak... klnie pod nosem. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 03.03.25, 23:49 "Prawdziwy ból" to historia kuzynów Davida (Jesse Eisenberg) i Benji'ego (Kieran Culkin), którzy razem wybierają się do Polski, aby uczcić pamięć ukochanej babci. Podczas tej podróży, odkrywają nie tylko nieznane dotąd miejsca oraz fakty z historii ich rodziny, ale próbują też odbudować trudne i pełne napięć relacje Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 04.03.25, 00:41 Gdzie te filmy oglądać? Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 04.03.25, 01:33 Badanie zbrodni poprzez rozstrzelanie pozostawało do tej pory poza głównym nurtem zainteresowania historyków. W przypadku wielu masowych egzekucji na terenie dzisiejszej Polski nie znamy ostatecznej liczby ofiar, ich imion i nazwisk. Teraz badacze i eksperci z różnych dziedzin starają się przywrócić świadomość o tym mniej znanym obliczu holokaustu. Film Wojciecha Szumowskiego "Rozproszona zagłada" Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 04.03.25, 03:41 Kieran Culkin dostał Oscara za najlepszą rolę drugoplanową w filmie "Prawdziwy ból", który był kręcony w Polsce. - Te trzy tygodnie, kiedy fimowcy byli w Lublinie, to był czas ich totalnego wtopienia się w życie miasta - wspomina w rozmowie z WP Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta miasta. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 07.03.25, 01:39 Wstrząsające wieści dotarły z Los Angeles. Pamela Bach-Hasselhoff, aktorka, a w latach 1989-2006 żona Davida Hasselhoffa, została znaleziona martwa w swoim domu. Jak podaje TMZ, przyczyną śmierci mogło być samobójstwo. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 07.03.25, 01:54 Kolejna teoria wokół śmierci Hackmana i jego żony. Umarli z powodu "złamanego serca"? Wiek 95-letniego Gene Hackmana i jego problemy z sercem, w tym fakt posiadania rozrusznika, mogą sugerować naturalne przyczyny jego śmierci. Co jednak z Betsy Arakawą, która zmarła w tym samym czasie? Gill spekuluje, że stres związany ze śmiercią małżonka mógł wywołać u niej komplikacje zdrowotne skutkujące zgonem. Alternatywnie, zmarła ona pierwsza, co mogło sprowokować u Hackmana atak serca. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 07.03.25, 02:09 Jesse Eisenberg otrzymał polskie obywatelstwo - Jestem niewyobrażalnie zaszczycony - skomentował Eisenberg taką zmianę w jego życiu. - To jest największy w życiu zaszczyt i coś, na co czekałem dwie dekady - powiedział po przyznaniu mu polskiego obywatelstwa. Jesse komentuje: - Gdy kręciliśmy film w Polsce i spacerowałem ulicami, zorientowałem się, że coraz swobodniej czuję się w kraju, w którym moi bliscy żyli dłużej niż ja w Nowym Jorku. Niestety, historia moich przodków zakończyła się tragicznie i w związku z tą tragedią moja rodzina nie czuła związku z Polską. To smuciło mnie, ale też dało poczucie, że ja naprawdę chcę nawiązać więź z Polską tak mocno, jak to tylko możliwe. Naprawdę mam nadzieję, że ta ceremonia i ten niesamowity zaszczyt jest dla mnie pierwszym krokiem - mówię to także w imieniu mojej rodziny - by połączyć się z tym pięknym Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 07.03.25, 15:53 - Lepiej żyć z godnością samemu niż z drugą osobą bez godności, w zakłamanym związku, kiedy ludzie się drażnią, obwiniają i nienawidzą - mówiła w 2006 r. w "Dzienniku Zachodnim Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 08.03.25, 03:19 Lenka Klimentova i Maciej Kurzajewski tworzą duet na parkiecie 16. edycji "Dancing with the Stars. Taniec z Gwiazdami". Stanowią bardzo zgraną parę. W pierwszym odcinku zachwycili publiczność, a teraz szlifują ostatnie kroki na salach treningowych, by ponownie zabłysnąć podczas odcinka na żywo. Na nagraniach z treningów pokazali, jak świetnie się dogadują i mają podobne poczucie humoru. On śpiewa dla niej po czesku, ona przynosi faworki. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 08.03.25, 16:26 Portal branżowy filmpolski.pl poinformował o śmierci Andrzeja Mireckiego, znanego aktora w czasach PRL. Najbardziej znaną jego rolą była ta w serialu "Tajemnica Enigmy", gdzie wcielił się w samego Adolfa Hitlera. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 11.03.25, 00:06 Po raz 27. wręczono Polskie Nagrody Filmowe, które nie bez powodu nazywane są polskimi Oscarami. Wielkim zwycięzcą okazał się film "Dziewczyna z igłą" w reżyserii Magnusa von Horna Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 14.03.25, 23:50 Brytyjski "The Guardian" pisze w swojej recenzji, że "Dojrzewanie" to produkcja najbliższa perfekcji, jaka pojawiła się w streamingu od dekad. I trudno się nie zgodzić. Każdy odcinek nagrywany jest w jednym ujęciu kamery - to znaczy, nie ma żadnych cięć. Wszystko rozgrywa się przed kamerą, która ani na krok nie opuszcza bohaterów, za to płynnie przechodzi z jednego wątku w drugi. Pierwszy odcinek zaczyna się od 6 rano, gdy Jamie zostaje zatrzymany i kończy się około 7.12 rano, gdy chłopak kończy swoje pierwsze przesłuchanie ws. morderstwa. Nie ma cięć, więc można by się zastanawiać, jak twórcy pokażą niuanse sprawy, jak ukryją przed widzami pewne tajemnice, by nie od razu sprzedać im całą historię wraz ze wszystkimi dowodami. To udaje się perfekcyjnie. Startujemy, nie wiedząc absolutnie nic, a potem serwuje się nam drobne wiadomości o sprawie. Gdy zaczynamy już powoli orientować się, o co tu chodzi, kamera płynnie porusza się za innym bohaterem, by nagle przerwać ciekawy wątek. Forma "Dojrzewania" jest genialna, a historia niezwykle mocna. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 15.03.25, 19:08 "Electric State" to film s-f, którego akcja rozgrywa się w alternatywnej wersji lat 90., gdzie roboty stanowią integralną część codziennego życia. Osierocona nastolatka (w tej roli Millie Bobby Brown znana ze "Stranger Things") wyrusza w podróż z tajemniczym robotem, aby odnaleźć swojego zaginionego brata. Po drodze nawiązuje sojusz z Keatsem, dawnym żołnierzem (w tej roli Chris Pratt - "Strażnicy Galaktyki). W filmie wystąpił też Stalney Tucci, w roli szefa technologicznej korporacji. Tak w rozmowie z nami opowiedział o swojej inspiracji: - Cóż, dziś na świecie jest wielu geniuszy technologicznych, niektórzy są bardzo wpływowi, często pojawiają się w mediach… W ich postawie jest coś niezwykłego – może nie u osoby, o której teraz myślę, ale ogólnie u takich ludzi. Widać u nich specyficzne połączenie pokory i jednocześnie arogancji, a także przekonanie, że wszyscy powinni myśleć tak jak oni. Ponieważ funkcjonują na innym poziomie, wydaje im się naturalne, że inni powinni to zaakceptować i po prostu podążać za ich myślą – a w efekcie również za ich rozkazami. Odpowiedz Link
jutta_t Re: ~~~~~~~ Notatnik kulturalny ~~~~~~~ 16.03.25, 00:08 Dramat, mroczny thriller czy romans – bez względu na filmowy gatunek zakończenie może sprawić, że na zawsze zapamiętamy dany tytuł. Wie o tym każdy, kto choć raz obejrzał "Siedem" Davida Finchera czy "Nienawiść" Mathieu Kassovitza. Niektóre z ostatnich scen doczekały się licznych teorii fanowskich. Jeśli lubicie, gdy ostatnia scena sprawia, że serce bije wam mocniej, musicie zobaczyć te produkcje. Odpowiedz Link