kula39 25.12.05, 19:24 Wiem kto to jest R.A.B. jest to Regulus Augustus Black. Długo szukałem ale w końcu znalazłem. Znam też zajefajną stronkę : scmiss.tubaza.net/index.php. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewengarda Re: R.A.B. 26.12.05, 19:22 Jako ze jest to najpopoularniejsza i najbarsziej oczywista interpretacja, to smiem podejrzewac, ze Pani JKR zrobi nam tu niespodzianke i tozsamosc osoby kryjacej sie pod literami R.A.B. bedzie dla nas duzym zaskoczeniem. Albo i nie... Ale za to ilez mamy przyjemnosci i zabawy usilujac to wszystko rozszyfrowac, czyz nie? Odpowiedz Link
aqulka_swaj Re: R.A.B. 26.12.05, 19:48 No wiesz... biorąc pod uwagę, że kogokolwiek w jakiejkolwiek sytuacji nie podejrzewamy, to nasza interpretacja jest błędna. Tak jak choćby to, że Malfoy jest dziedzicem Slytherina, albo Vold jest Księciem Półkrwi. Więc również nie zdziwiłabym się gdyby to był ktoś zupełnie niespodziewany. Odpowiedz Link
ziom307 Re: R.A.B. 18.02.06, 21:47 kula39 napisał: > Wiem kto to jest R.A.B. jest to Regulus Augustus Black. Długo szukałem ale w > końcu znalazłem. Znam też zajefajną stronkę : scmiss.tubaza.net/index.php. Ja nie sądze, że to on. Przecież on nie żyje! Odpowiedz Link
zielona2000 Re: R.A.B. 20.02.06, 15:22 No cóż o ile pamiętam dobrze (a można by to podważać, i owszem, bo stare części HP dawno dość czytałam) to tak naprawde nie wiemy czy on umarł, tylko że zaginął, prawdopodobie został zamordwany przez jakiegos sługe V., ślad po nim zaginął, ale przecież pogrzebu nie było :P No ale myśle( a właściwie jestem na 100% pewna) że w 7 tomie dowiemy sie więcej o nim. Odpowiedz Link
fajnamonika1 nie Augustus! 19.02.06, 19:42 to nie jest żaden 'Augustus' tylko Arcturus! jak nie wierzycie to przytocze pewne słowa, które znalazlam na jakiejś stronce (chyba Auror.pl): Już wcześniej Pani Rowling dała do zrozumienia kim jest tajemniczy RAB z książki "Harry Potter i Książe Półkrwi", ale fani wciąż się zatanawiali nad literką "A". Tajemnica została rozwiana na stronie HP Lexicon RAB jak zapewne już wiecie to Regulus Black. Natomiast dobrze poinformowane źródła donoszą, że A (czyli drugie imię Blacka) to Arcturus. Jest to nazwa najjaśniejszej gwiazdy, w gwiazdozbiorze Wolarza. Osiąga ona jasność - 0,04 mag a jej kolor jest złotożółty. Arktur (polska nazwa) jest gwiazdą podobną masowo do naszego Słońca, lecz jego średnica jest o 27 razy większa. Odległy jest od Ziemi o 36 lat świetlnych. Arktur w starożytności był jedną z najczęściej obserwowanych gwiazd. Jego nazwa oznacza "trzymający niedźwiedzia", co odpowiada nieustannej pogoni za Wielką i Małą Niedźwiedzicą wokół północnego nieba. JK Rowling razem z innymi znanymi autorami podarowała coś bardzo cennego na aukcję, z której pieniądze zostaną przeznaczone na Book Aid International. Autorka przekazała oryginalny rysunek przedstawiający drzewo genealogiczne rodziny Blacków. Skan możecie zobaczyć TUTAJ. Widać na nim wuja Arcturusa, na którego cześć prawdopodobnie Regulus Black dostał swoje drugie imię - R.A.B Odpowiedz Link
mixin Re: nie Augustus! 21.02.06, 13:42 a czy nie bylo tak, ze Vold pofatygowal sie, by zabic Regulusa osobiscie? i to chyba w kilka dni po jego checi odejscia z szeregow? w takim razie cos na rzeczy jest, bo ktoz by sobie zaprzatak glowe szeregowym czlonkiem? i ta wersja ucieczki z szeregow.... to moze byc tylko oficjalny powod egzekucji.... Odpowiedz Link
justinehh Re: R.A.B. 22.02.06, 00:51 Zanim dorwali go śmierciożercy, zniszczył co najmniej jednego horkruksa, resztę ukrył w domu, który teraz należy do Harry'ego. Tylko ciągle nie widzę sensu w śmierci Syriusza... Odpowiedz Link
patrykkaminiecki2 Re: R.A.B. 25.02.06, 22:58 To nie bedzie Arcturus tylko jak juz ewentualnie Alphard. Zauwazcie ze drugie imiona sa wybierane po ojcach lub dziadkach, Wejdzie www.hp- lexicon.org/images/blackfamilytrees/frommarco0212-lg.gif i zobaczcie! Odpowiedz Link
patrykkaminiecki2 Re: R.A.B. 25.02.06, 22:59 nie wiem jak wstawic linka ale skopiujcie sami: www.hp-lexicon.org/images/blackfamilytrees/frommarco0212-lg.gif Odpowiedz Link
absurdello Na tym drzewku jest jeszcze jedna ciekawostka ... 26.02.06, 00:13 Czyżby Neville Longbottom wywodził się z rodu Blacków ? W prawej części wygląda, że Harfang Longbottom poślubił niejaką Callidorę ? A obok tego małżeństwo Dorea i Charlus POTTER ? Czyżby niektóre osoby powieści były bardziej spokrewnione niż to się wydaje (Draco Malfoy, Vincent Crabbe (Irma Crabbe), Harry Potter, Neville Longbottom (Harfang Longbottom). Ten VII to się może CIEKAWIE zapowiadać ! Odpowiedz Link
patrykkaminiecki2 Re: Na tym drzewku jest jeszcze jedna ciekawostka 26.02.06, 00:15 absurdello napisał: > Czyżby Neville Longbottom wywodził się z rodu Blacków ? > W prawej części wygląda, że Harfang Longbottom poślubił niejaką Callidorę ? > > A obok tego małżeństwo Dorea i Charlus POTTER ? > > Czyżby niektóre osoby powieści były bardziej spokrewnione niż to się wydaje > (Draco Malfoy, Vincent Crabbe (Irma Crabbe), Harry Potter, Neville Longbottom > (Harfang Longbottom). > > Ten VII to się może CIEKAWIE zapowiadać ! Wszystkie rodziny czystej krwii sa ze soba spokrewnione...wiec duzo wujkow i dalekich ciotek to rodzice bohaterow ksiazki. Odpowiedz Link
mamablues Re: R.A.B. 25.02.06, 23:21 patrykkaminiecki2 napisał: > To nie bedzie Arcturus tylko jak juz ewentualnie Alphard. Zauwazcie ze drugie > imiona sa wybierane po ojcach lub dziadkach Jeśli po ojcach lub dziadkach, to Alphard - wuj - zdecydowanie odpada. W przeciwieństwie do Arcturusa, ktory był ojcem Oriona i dziadkiem Regulusa:) Dzięki za link. Odpowiedz Link
patrykkaminiecki2 Re: R.A.B. 25.02.06, 23:26 Masz racje, n ie zauwazylem Arcturusa. Ale rownie dobrze moze to byc wuj od strony samego Regulusa. Jesli chodzi o drugie imie. I oczywsicie jesli przyjmiemy ze RAb to naprawde Regulus ;) Odpowiedz Link
insolventbob Re: R.A.B. 05.03.06, 15:06 Moje zdanie co do RABa: Nie wiem czemu tak bardzo się uwzięliście na Regulusa. Moim zdaniem ta postać jest ślepą uliczką w poszukiwaniach prawdziwego RABa. Tak się złożyło, że ostatnio ponownie przeczytałem Kamień Filozoficzny i znalazłem tam ten oto cytat: "(...)a trzeba ci wiedzieć, że on [Voldemort] wykończył najlepsze czarodziejki i najlepszych czarodziejów naszych czasów... McKinnonów, Bonesów, Prewettów(...)" Słowa te wypowiedział Hagrid w chacie na skale. Opowiadał Harry'emu kim jest Voldemort. Wypowiedział nazwiska najsilnilniejszych czarodziejów naszych czasów, a jak wszyscy dobrze wiemy tam w jaskini horkruksa mógł zdobyć jedynie poężny czarodziej ("Tworząc tę łódkę, Voldemort na pewno nie myślał o ciężarze, ale o ilości magicznej mocy(..)", Albus Dumbledore), a więc mógłby to być ktoś z Bonesów. Druga sprawa: Teraz pomówię nie o książce, ale o filmie. Myślę, zę doskonale pamiętacie scenę przydziału i pewnie pamiętacie wtedy słowa wykrzyknięte przez McGonagall "Susan Bones!". No i ja wtedy pomyślałem "No tak, nie mogą pokazywać tylko głównych bohaterów. Jest wiele innych uczniow, którzy przybyli do Hogwartu. Więc musieli pokazać kogoś innego. Choćby taką nie pęlniąca żadnej roli w książce, Susan Bones.". Przypuszczam, że pomyśleliście sobie tak samo. A teraz co do drugiej części filmu, a raczej co do wydania DVD Komnaty Tajemnic. Nie wiem czy ktoś z was to miał, ale na tym DVD był wywiad z Rowling i scenarzystą. Rowling powiedziała, że jest asystentem scenarzysty i mówi mu jakie fakty można pominąć a jakie nie. Istnieją czasami drobnostki bardzo istotne dla kolejnych części. Po przeczytaniu szóstej części jak se przypomniałem tą scenę z filmu i ten wywiad to se tak zacząłem myśleć "Hmm... Dlaczego niby Susan Bones zagrała taką samą rolę w filmie co i w książce? A nawet zagrala większą rolę! W filmie była to długa chwila. Zmieniła sie przy tym muzyka i w ogóle... A w książce to tak myk myk (str. 128 jakby coś, możecie sobie porównać). A dlaczego na przykład Erniego Macmillana wcale nie było w filmie? A dlaczego Hanny Abott? A czemu nie Terry'ego Boota?" Wydaje mi się, że Rowling specjalnie poprosiła scenarzystę, żeby umieścił w scenariuszu Susan. Ponieważ odegra ona ważną rolę w ostatniej części. Podejrzewam, że to wlaśnie od niej Harry dowie się kim jest RAB. W końcu to jej kuzyn. No nie? Czy teraz ktoś powie, że nie mam ciekawego toku myślenia ;-)? Odpowiedz Link
szmek99 Re: R.A.B. 23.07.06, 17:31 kurcze bardzo ciekawe teorie macie na ten temat az chce sie czytac o tym ale tak generalnie to jestem bardzo ciekaw jakie będzie ten tom VII moze znów wczesniej w necie uda sie go znalesc. Odpowiedz Link
her-mio-ni-na Re: R.A.B. 02.08.06, 21:11 przeczytałam 6 czesc od deski do deski i musze niestety powiedziec ze nieznalazlam tam kogoś takiego jak R.A.B. ani R.B. ani A.B ( nooo chyba, że Amy Benson- w prawdzie znała Tom'a z sierocińca bo sam ją wastraszył w jaskini- ale to mugolka i KOBIETA). A nieulega wątpliwości, że R.A.B. to FACET który dobrze zna Tomusia :P POzDrooo... Odpowiedz Link