Dodaj do ulubionych

Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowem?

17.01.07, 18:12
Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowem? Czy ma szanse powstać?
Pojawiają się oferty mieszkań w tej okolicy, całkiem ciekawe, dojazd do
Warszawy samochodem nie wymaga przebijania się przez Pruszków, a SKMka
znacznie podniosła by atrakcyjność tego terenu. Czy warto kupić tam mieszkanie?
Obserwuj wątek
    • burza_gradowa Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 19:11
      to straszny egoizm z mojej strony ale jestem przeciw. to wydluzyloby podroz do
      warszawy. a i tak do pisatow pociag jedzie ile.. ze 4 minuty.. no trudno by sie
      co 2 minuty zatrzymywal..
      • iipw Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 20:04
        absolutnie popieram Twój egoizm (to i pewnie przy okazji mój :)); zdecydowanie
        lepiej (rozsądniej pod każdym względem) i przede wszystkim bardziej opłacalne
        będzie koncentrowanie się na rozwoju komunikacji wewnątrz miasta (autobusowe i
        busowe linie komunikacyjne) niż zatrzymywanie pociągów; no chyba że się druga
        Włoszczowa komuś marzy (i to pod względem udowodnienia własnych możliwości a
        nie stworzenia ekonomicznie efektywnej inwestycji):)
        • jarcio_y Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 21:35
          Ale pewnie taniej by wyszlo niz 300 mln za peron we wloszczowej ... Poza tym
          bezpieczniej, mniej rozpedzony pociag nie eksploatowalby tak bardzo torow, co w
          dlugim okresie przyniosloby zyski. Ewentualnie moznaby zbudowac stacje i
          rozpoczynac kurs SKMki z tejze stacji - podroz z Pruszkowa skrocilaby sie o 2 min ;)
          • maja209 Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 22:08
            slyszalam o pmysle nowej stacji ale miedzy Brwinowem a Pruszkowem Nawet jesli
            sa takie pomysly to badzmy realistami na to musimy jeszcze dlugo poczekac ...
            Ale jakos wierzyc mi sie nie chce zeby byla stacja na odcinku Pruszkow-Piastow
        • czmielek1 Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 20.01.07, 15:29
          LUDZIE TEN KTO WYMYSLIL TEN KRETYNSKI POMYSL NIECH ZACZNIE SIE ZASTANAWIAC NAD
          WLASNA GLUPOTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • jarcio_y Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 21.01.07, 23:27
            Póki co zastanawiam się nad Twoją głupotą ...
      • zerozeroseven Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 22:26
        To jest bardzo słaby argument i nie warto go używać.

Po pierwsze, dlatego, ze zaledwie niewielkie zwiększenie średniej prędkości
        pociągu, jakie można byłoby osiągnąć poprzez, choćby częściową, modernizację
        torów na odcinku Pruszków-Warszawa, nie tylko pozwoliłoby na budowę jednego
        nowego przystanku, ale kilku, przy jednoczesnym skróceniu czasu podróży.
        Po drugie wydłużenie czasu jazdy o dodatkowe 2-3 minuty, prawdopodobnie nie
        wpłynęłoby znacząco na komfort pasażerów nie korzystających z dodatkowego
        przystanku, jednocześnie znacząco podniosłoby dostępność pewnych regionów
        Pruszkowa do komunkacji publicznej. Oznacza to przewagę korzyści nad kosztami.
        Po trzecie kolejka WKD ma znacznie gęstszą sieć przystanków, a czas jej
        przejazdu do Warszawy jest porownywalny z czasem przejazdu pociągu. Warto przy
        okazji zwrócić uwagę, jak bardzo rozwinęły się miejscowości na osi wyznaczonej
        przez jej trasę. Jest to potwierdzenie tezy o prorozwojowym wpływie przystanków
        kolejowych na otaczającą infrastrukturę.
        Po czwarte Podkowa Leśna ma aż trzy przystanki WKD i nikt nie narzeka z tego
        powodu, że przez przystanek Podkowa Leśna - Wschodnia pózniej o 2 minuty
        dojechał do pracy.
        Po piate i ostatnie, ech.. szkoda gadac..=((
        • burza_gradowa Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 23:36
          no coz, uprzedzalam, ze nie jestem obiektywna ani tez nie podeszlam do sprawy
          specjalnie analitycznie... ale tak nawiasem mowiac to strasznie mnie wkurza w
          wkd wlasnie to, ze sie co chwile zatrzymuje. jesli jest mozliwe zwiekszenie
          predkosci na trasi do warszwy to dlaczego jeszcze tego nie zrobiono? z
          przyjemnoscia dojezdzalabym do wawy w 15 minut a nie w 30..:)
          • kol Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 17.01.07, 23:58
            Co do planow budowy stacji to bardziej realne jest postawienie peronu pomiedzy
            IUrsusem a Piastowem o czym juz byla mowa ze wzgledu na Niedzwiadek. Ale jako
            pruszkowiakowi:) mi to rowniez nie odpowiada.

ps. A co do komunikacji po remoncie srednicy. Zauwazyliscie, czy moze ja mam
            takie szczescie, ze pociag jedzie teraz jakos mocno szybciej. wsiadlem dzis
            10.34 i 10.55 wysiadlem na Srodmiesciu - szok! Tfu, tfu, na psa urok, zeby nie
            zapeszyc:)
            • zerozeroseven Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 00:54
              > Co do planow budowy stacji to bardziej realne jest postawienie peronu
              > pomiedzy
              > IUrsusem a Piastowem o czym juz byla mowa ze wzgledu na Niedzwiadek.

O ile mi wiadomo, to już jest przesądzone i dodatkowa stacja powstanie.
              Jest to zresztą, moim zdaniem, jedynie słuszna droga w kierunku poprawienia
              jakości komunikacji Ursusa z Warszawą i żaden transport samochodowy tego nie
              załatwi.
              Kolej jest tańsza, bardziej ekologiczna i bardziej niezawodna. Jeśli są ku temu
              warunki (czytaj: istnieją w okolicy gotowe do wykorzystania tory) to należy je
              wykorzystywać i budować transport szynowy.
          • zerozeroseven Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 00:40
            > ale tak nawiasem mowiac to strasznie mnie wkurza w
            > wkd wlasnie to, ze sie co chwile zatrzymuje.

I na to też jest sposób. Wystarczy, aby na tych dodatkowych stacjach
            zatrzymywał się np. tylko co drugi pociąg. Wtedy, jeśli owe stacje będą kogoś
            tak strasznie denerwowały, że nie będzie mógł się pogodzić z ich istnieniem,
            może korzystać wyłącznie z pociągów przyśpieszonych - "ekspresów". Koncepcja
            znana z komunikacji dalekobieżnej poniekąd.
            Jestem głęboko przekonany, że włączenie PKP w system pruszkowskiej komunikacji
            publicznej wyłącznie pomógłby temu miastu, a stworzenie dwóch dodatkowych
            stacji: Pruszków - Wschodni i Pruszków-Zachodni, byłoby tak przełomowym
            krokiem, że realizatorowi tej koncepcji stawiano by w przyszłości pomniki.
            Uważam również, że gdyby ta "śmiała" koncepcja kiedyś została wdrożona, to
            miasto powinno współfinansować infrastrukturę kolejową na swoim terenie, a w
            szczególności doprowadzić do podniesienia jakości torów, do tego stopnia, aby
            umożliwiały one funkcjonowanie dodatkowych stacji obsługujących potrzeby
            mieszkańców Pruszkowa bez istotnego wpływu na czas podróży do Warszawy.
            Sądzę również, że koszty związane z budową i eksploatacją dwóch platform
            (peronów) oraz utrzymaniem ok 3 km torów na poziomie europejskim nie byłoby dla
            miasta obciążeniem przekraczającym jego możliwości. Co więcej, być może, byłoby
            to rozwiązanie tańsze niż jakiekolwiek inne alternatywy.
            • zwierz.alpuhary Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 08:10
              a stworzenie dwóch dodatkowych
              > stacji: Pruszków - Wschodni i Pruszków-Zachodni, byłoby tak przełomowym
              > krokiem, że realizatorowi tej koncepcji stawiano by w przyszłości pomniki.

widziałem mapę Warszawy i okolic na której to już częściowo stało się faktem,
              Pruszków WKD był oznaczony jako "Pruszków Wschodni":-)
              • humptyangel Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 15:41
                Jesli powstaną stacje to problemem nie jest jakość torów, bo i tak pociąg nie
                bedzie w stanie rozwinąć pełnej predkości między stacjami. Problemem jest obecny
                tabor SKM i KM. Są to w większości pociągi EN57 (14WE to też EN57). Nie są one
                przystosowane do ruchu miejskiego ze względu na małe przyspieszenie rozruchu
                (0,5 m/s²). Wg mnie należy wymienic tabor o większym przyspieszenu ok 0,9 m/s².
                Jest to możliwe - polski EW58 (produkaowany do 1980) na taki rozruch.
                Co do torów do będą one remontowne w przeciągu 2-3 lat w ramach modernizacji
                lini Warszawa - Łódź (obecnie prace trwają w okolicy Koluszek).
                Co do stacji:
                Pruszków Zachód - chodzi chyba o planowaną stacje przy przejezdzie na ul.
                Działkowej. W tym roku planowana jest gruntowna przebudowa tej ulicy, nie wiem
                czy z wiaduktem na torami. Jesli takowy wiadukt by powstawał to warto też by
                wybudoawać odrazu stacje - 2 problemy za 1 razem=mniej utrudnien. Napisałem do
                Prezydenta w tej sprawie ok 20. 12. 2006., ale do tej pory nie odpowedział.
                Pruszków Wschód - chyba chodzi o lokalizacje którą podał kiedys na Nowym
                Pruszkowie Zerozeroseven, czyli tam gdzie był kiedyś przejazd, na wylocie ul.
                Grundwaldzkiej.
                PS. iipw napisał o sieci autobusów dowazowych. W pełni popieram, nawet sam cos
                na ten temat napisałem:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=55075165
                PS2. KM i SKM do Warszawy Śródmieście dojeżdżaja w 23 min, a WKD w 26 min :)
                • humptyangel Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 16:12
                  A np EN95 tj. nowy skład WKD ma przyśpieszenie 1 m/s²!! Fakt, że jest to
                  konstrukcja prototypowa, ale zawsze coś!!
                • alabama8 Stacja przy Działkowej 19.01.07, 12:05
                  Biorąc pod uwagę kierunek rozwoju Pruszkowa, stacja przy Działkowej byłaby
                  bardziej logicznym rozwiązaniem. Na polach pażniewskich powstają nowe bloki,
                  mieszkańcy oś. Staszica muszą biegać na stację PKP - a to kawał drogi. Ci z
                  centrum mają WKD-kę.
                  • jarcio_y Re: Stacja przy Działkowej 19.01.07, 12:16
                    Akurat połowa drogi pomiędzy pruszkowem a piastowem to nie jest centrum
                    pruszkowa. Ci z centrum to mają i WKD i PKP ...
            • zwierz.alpuhary Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 21:24
              I na to też jest sposób. Wystarczy, aby na tych dodatkowych stacjach
              > zatrzymywał się np. tylko co drugi pociąg. Wtedy, jeśli owe stacje będą kogoś
              > tak strasznie denerwowały, że nie będzie mógł się pogodzić z ich istnieniem,
              > może korzystać wyłącznie z pociągów przyśpieszonych - "ekspresów". Koncepcja
              > znana z komunikacji dalekobieżnej poniekąd.

zastrzegam sobie prawa patentowe do tego pomysłu. Wpadłem na niego gdzieś na II
              albo III roku studiów obserwując, ilu ludzi wsiada na poszczególnych stacjach:)
              • humptyangel Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 21:53
                Zwierzu, takie coś mają KM. No może nie dokładnie co dwugą stacje, ale całkiem
                podobnie :) Spojrz na rozkład Warszawa-Skierniewice (2 strona, 2 tabelka). O
                15:38 ze Wschodniego wyjeżdża pociąg przez Centralny, Zachodni, Zyradrów,
                Radziwiłłów Maz do Skierniewic.
                www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/120.html
              • magister11 Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 18.01.07, 22:12
                > zastrzegam sobie prawa patentowe do tego pomysłu. Wpadłem na niego gdzieś na
                II
                > albo III roku studiów obserwując, ilu ludzi wsiada na poszczególnych
                stacjach:)

Zwracam uwagę, że WKD jeździło już w podobny sposób w czasach mojego
                dzieciństwa. Dobrze to pamiętam. I to był super pomysł i jeszcze lepiej by się
                sprawdził na WKD, bo właśnie tam jest mnóstwo stacji, gdzie prawie nikt ani nie
                wsiada, ani nie wysiada.

Idealny byłby czas przejazdu 15-20 minut. Potem jazda staje się już coraz
                bardziej męcząca.

PS. W Pruszkowie jest BARDZO potrzebna generalnie wewnętrzna komunikacja
                skorelowana z warszawską i jeżdżąca na karcie bilecie sieciowym (np. autobusy
                ztm). To jest jak krwioobieg i bez tego to miasto sprawia
                wrażenie "zastanego" , apatycznego i niedrożnego.

• jarcio_y Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 19.01.07, 11:15
                  Wewnętrzna komunikacja oparta na bilecie sieciowym + jedna/dwie linie do
                  Warszawy na tym samym bilecie + częstsza SKMka, to byłby świetny impuls dla
                  Pruszkowa. Czytałem, że za całoroczną obsługę linii nocnej do wschodnich gmin
                  podwarszawskich to koszt 60 - 85 tys. rocznie. Myśle, że skoro Prezydent
                  Pruszkowa tak bardzo podkreśla awans Pruszkowa wśród gmin, udałoby się
                  wygospodarować odpowiednią kwotę (oczywiście wyższą niż ta wspomniana), zamiast
                  inwestować w jakieś dziwne projekty komunikacyjne.
                • mike.wazowski Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 19.01.07, 20:33
                  magister11 napisał:

> PS. W Pruszkowie jest BARDZO potrzebna generalnie wewnętrzna komunikacja
                  > skorelowana z warszawską i jeżdżąca na karcie bilecie sieciowym (np. autobusy
                  > ztm). To jest jak krwioobieg i bez tego to miasto sprawia
                  > wrażenie "zastanego" , apatycznego i niedrożnego.

Jest potrzebna taka komunikacja z prawdziwego zdarzenia, nieważne czy w
                  wykonaniu ZTM czy jakiś własny "projekt" Pruszkowa. To co jest obecnie, to
                  ciężko w ogóle nazwać komunikacją miejską.
                  Tylko jakoś wszystkie nowe działania ZTM dotyczą Otwocka, Piaseczna i tamtych
                  rejonów. A po "naszej stronie" cisza. Może mają lepszy PR, czy jakoś tak...
    • soloviev Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 19.01.07, 15:05
      Ja tam bym predzej zlikwidowal pare stacji po drodze do Srodmiescia, a nie
      tworzyl nowe ;D
      • zerozeroseven Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 19.01.07, 15:31
        > Ja tam bym predzej zlikwidowal pare stacji po drodze do Srodmiescia, a nie
        > tworzyl nowe ;D

No, brawo, brawo! Wreszcie zdrowe, polskie podejście!
        I jakie przejrzyste poglądy.

Pruszków rulez ;-D
    • czmielek1 Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 20.01.07, 15:30
      POMYSLODAWCE PROPONUJE ZAMKNAC ZA GLUPTE
      • humptyangel Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 20.01.07, 23:03
        1. Kogo byś zamknął? 2. Za co bys to zrobił? 3. Jakie masz lepsze propozycje od
        naszych nędznych wypocin? 4. Jak masz to przedstaw. Dziękujemy za spełnienie
        prośby :)
        • sulimo1 Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 20.01.07, 23:34
          Pomysł raczej kiepski. Czemu?

1) wydłużamy relatywnie czas podróży.
          2) Koszty całej operacji niewspółmierne do korzyści.
          3) Stacje na "Niedźwiadku" nawet jestem w stanie zrozumieć, ale za Pruszkowem?
          Wszędzie gdzie tylko pojawi się pare bloków/domów mamy zacząć dobudowywać perony?

Legionowo ma 2 stacje. Legionowo i Legionowo Przystanek. Pociąg wlecze sie
          pomiędzy nimi przerazliwie ( zreszta na 90% trasy do Legionowa sie wlecze ;) ) i
          jeszcze na Przystanku wysiadaja/wsiadają pojedyncze osoby...
          • humptyangel Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 21.01.07, 13:53
            Aby była jasność mówimy o 2 stacjach, opisanych tu:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=132&w=55688579&a=55742394
            Ta (przy ul. Działkowej) pierwsza miałaby słuzyć Os. Staszica, a druga (dawny
            przejazd okolo ZNTK) miała być czynnikiem stymulującym rozwoj okolicy.
            Poza tym jak już wsponinałem, obecny tabor za wolno się rozpędza, bo na
            podmieskich i miejskich odcinkach liczy się własnie przysieszenie, a nie V max.
            Jejku, pozyjemy- zobaczymy. nasze wnuki :)
            ------
            Samoloty - cywilne i wojskowe
            plane.prv.pl/
      • jarcio_y Re: Stacja SKM/PKP pomiędzy Pruszkowem a Piastowe 21.01.07, 23:30
        Jak twój nieobecny mózg wróci do twojej głowy i odgadnie, że te olbrzymie
        odległości do najbliższych ciał stałych to nie wszechświat, a jedynie puste
        miejsce pomiędzy nim a twoją czaszką, to może wysili się maksymalnie i wyjaśni
        co to "GŁUPTA"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka