Dodaj do ulubionych

Ulica JANA PAWŁA II??

15.04.05, 19:44
Obserwuj wątek
    • ktosiuf Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 15.04.05, 19:45
      Do tej pory w Wołominie nie ma ulicy Janan Pawła II...jest tylko rondo. Czy nie
      byłoby dobrym pomsyłem nazwaniem jedej z ulic imieniem naszego Papieża. Ja
      widzę tylko jedną ulicę, która by się nadała na ten cel...ul 1 Maja
      • piegowata Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 15.04.05, 22:33
        O ile się nie mylę, to wczoraj radni na posiedzeniu właśnie się przymierzyli do nadania jakiejs ulicy nazwy "Aleja Jana Pawła II"
        Tylko, gdzie oni znajdą aleję?????????
        • zosinek2 Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 15.04.05, 23:36
          Zamiast przemianowywać ulicę czy stawiać pomnik (bo to jest bardzo łatwe)
          lepiej zrobić coś ambitniejszego i pożytecznego np. zorganizować dom samotnej
          matki Jego imienia. Proponuję zastanowić się nad słowami arcybiskupa
          Życińskiego na ten temat (treść w dzisiejszej prasie.Uczczenie w sercu i w
          czynie jest Mu pewno o wiele milsze niż takie pozorne działania na pokaz.
          • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 16.04.05, 08:19
            POdpisuję się ręcami i nogami pod słowami abpa Życińskiego. Ale wtedy pan radny Walczak nie mógłby się chwalić kolejnym pomnikiem, którego był "inicjatorem". :-(
            • altu Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 18.04.05, 10:06
              tak, taka inwestycja, w dom samotnej matki czy malego dziecka bylaby lepszym
              gestem pamieci od niejednego pomnika czy tabliczki z nazwa ulicy
              szkoda, ze radni i "ci na stolkach" podchodza do tego wlasnie w tki sposob:
              latwiej jest postawic pomnik /przybic tabliczke/ niz zbudowac cos dla ludzi,
              co jest dowodem na to, ze nauki Papieza w las nie idą..
            • zosinek2 Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 18.04.05, 22:54
              Wielu chce innym budować pomniki wyłącznie aby dogodzić swojej próżności.
              Wołomińscy rajcy nie są tu wyjątkiem.
              • zielonkowianin Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 18.04.05, 23:50
                Pewnie pozazdrościli innym miastom, np Zielonce, gdzie pomnik Jana Pawła II
                otaczają ozdobniki niczym pomnik Adama Mickiewicza w Warszawie, a i marmurowe
                płyty się znalazły. No i jest też plac Jana Pawła II.
                Nie wiem, czy nie można było zrobić skromniejszego pomnika, a resztę kaski dać
                na sierociniec jak proponują uczestnicy Forum.
                Ale ja się tu o Zielonce rozgadałem a to nie na temat. Skłaniam się do zdania
                Zosinka2, że inwestycja "dla ludzi" będzie lepsza od ulicy lub pomnika.
                • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 19.04.05, 07:56
                  Niestety, mamy takich radnych/burmistrzów/starostów/posłów, jakich sobie (nie)
                  wybraliśmy. A gdyby tak skrócić kadencję do roku? Nie zdążyliby tyle nakraść,
                  może czuliby presję i bardziej słuchali wyborców???? Ech, rozmarzyłem się...
      • i-studio1 Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 08.05.05, 09:39
        No podobnież 1 maja mają zamienić na Jana Pawła II. Czemu nie!
        Pomysł na pewno jest niezły.
        • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 08.05.05, 12:40
          i-studio1 napisał:

> No podobnież 1 maja mają zamienić na Jana Pawła II. Czemu nie!
          > Pomysł na pewno jest niezły.
          Rzeczywiście, bardzo godna ulica... Zwłaszcza w czwartki i soboty w godzinach południowych w okolicach targu, gdy po placu hulają śmieci.
          Ciekawe także, czy za "niezły" uważa ten pomysł kilkaset ludzi mieszkających przy tej ulicy. Na pewno będą szczęśliwi z konieczności wymiany dokumentów, danych adresowych w pracy, bankach, urzędach...
          • i-studio1 Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 12.05.05, 09:09
            Marudzisz i malkontencisz.
            • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 12.05.05, 09:22
              i-studio1 napisał:
              > Marudzisz i malkontencisz.

Jasne, najlepiej przyklaskiwać nieprzemyślanym (albo wręcz poronionym) pomysłom.
              I uszczęśliwiać ludzi na siłę, żeby potem móc się tym chwalić podczas kampanii
              wyborczej.
              • altu Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 12.05.05, 10:14
                tia.. coś mi się widzi, że to po prostu będzie wyścig przedwyborczy..
                zobaczymy..
                z tego co juz widac - to wszyscy glosno mowili i o ulicy, i o pomniku Jana
                Pawła II zaraz po Jego pogrzebie.
                teraz, kiedy już miesiąc minął jakaś dziwna cisza panuje.. właściwie wygląda na
                to, ze kazdy zapomnial..
              • i-studio1 Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 13.05.05, 09:49
                Marudzisz nadal. Wiadomo, że każda zmiana nie może spodobać się wszystkim.
                Tobie się nie podoba a mi bardzo. Zapytajmy ludzi z tej ulicy, z Wołomina. Chcą? A może nie chcą. Można to łatwo sprawdzić.
                • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 13.05.05, 10:02
                  > Zapytajmy ludzi z tej ulicy, z Wołomina. Chcą? A może nie chcą.
                  > Można to łatwo sprawdzić.

No właśnie o to mi chodzi. Nasi włodarze mogliby pomyśleć o tym, by
                  przeprowadzić choćby konsultacje społeczne na temat pomnika za 200 tys. czy
                  zmiany nazwy ulicy. A nie uszczęśliwiać swoich obywateli na siłę, twierdząc przy
                  tym, że realizują w ten sposób wolę mieszkańców. Ja też jestem mieszkańcem
                  Wołomina i wcale nie podobają mi się ich pomysły (i nie jestem w tym
                  odosobniony) - zwłaszcza wydanie 200 tys. zł na pomnik, który raz, może dwa razy
                  w roku będzie służył do złożenia kwiatów i zrobienia sobie fotki do lokalnej
                  gazetki.
    • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 20.04.05, 08:07
      wiesci.wolomin.com/?f=xml/200516.xml&p=0
      • ktosiuf Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 23.04.05, 13:24
        Ja uważam że to dobry pomysł ale mam nadzieję że jego budowa nie będzie elemntem
        gry politycznej. Myślę, że mimo wszystko pomniki powinno się budować bo to one
        świadczą o historii kazdego kraju-a burzyć sie nie powinno
        • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 23.04.05, 15:21
          Tylko, że ilu dzieciom można za takie pieniądze zapewnić ciepłe posiłki w szkole. Lub ile stypendiów ufundować. Kolejny pomnik dla Jana Pawła II (pewnie 176 od Jego śmierci) naprawdę nie jest potrzebny. Niedługo takie pomniki będą stać w każdym mieście, pytanie tylko po co? By pojawiły się wersje dowcipów, że nie otwieram lodówki, bo boję się, że znajdę tam...
          Do tego dochodzi stwierdzenie, że pomnik będzie hołdem mieszkańców miasta. Pytał się Was ktoś o zdanie?
          Jest tysiąc innych sposobów złożenia hołdu i uczczenia JPII. Niekoniecznie musi to być pomnik za 200 tys. z budżetu miasta.
          • altu Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 23.04.05, 19:15
            fakt, 200 tys. piechota nie chodzi..
            i nawet, jesli mialyby to byc mniejsze pieniadze, to wiadomo, ze nie ida one z
            kieszeni radnych, ale podatnikow. i mimo, ze radni postanowia o takim pomniku
            czy innym elemencie na czesc Papieza, to nikt mieszkancow nie pyta (osobiscie
            jestem za referendum - ale to tez sa koszty); inna sprawa, ze radni sa
            wybierani przez mieszkancow, wiec zupelnie tak, jakby to mieszkancy o takich
            sprawach decydowali..

a te przykladowe 200 tysiecy - mozna spozytkowac na dozywianie glodnych dzieci
            (tak, jak aerde napisal). a przeciez w samym Wolominie, jak i w gminie, czy
            kraju jest mnostwo glodnych dzieci (np. zerknijcie do artykulu z mojej
            sygnaturki). i to im, jako przyszlosci polskiego spoleczenstwa nalezy sie
            troche uwagi i troski.
            • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 23.04.05, 19:50
              Specjalnie sprawdziłem - PAH w ramach akcji Pajacyk wydaje średnio 2,5 zł na obiad dla jednego dziecka. Niby niedużo, ale dla tych dzieci to często jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Przeliczcie sami, na ile starczyłaby ta kwota.

Ale oczywiście, pomnik to pomnik. Będzie gdzie kwiaty składać, pozować dla zdjęć dla prasy, robić kampanię wyborczą...
              To nie są MOI radni, nawet gdybym na nich głosował, to dawno już nimi przestaliby być. Stwierdzenie, że skoro zostali oni wybrani, to spełniają wolę tych, którzy ich wybrali - no cóż, w polskiej rzeczywistości nie można tego potraktować inaczej niż sarkastycznym uśmiechem. Wyborcy są dobrzy tylko raz na cztery lata. Jedna z pań posłanek stwierdziła kiedyś nawet, że decyzji nie można pozostawiać w rękach przypadkowego społeczeństwa... Owszem, zdarzają się chlubne wyjątki. Ale tylko wyjątki.

A do tego, by spełniać wolę mieszkańców, wcale nie trzeba referendum w każdej sprawie. Może wystarczyłoby posłuchać na ulicy tego, co Ci wyborcy mówią.
              Wystarczyłoby posłuchać chociażby abpa Życińskiego. Niestety, niektórzy ludzie są bardziej święci nawet od samego papieża.
              • altu Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 23.04.05, 19:57
                temat radnych zostawiam odlogiem.
                to jest temat na niekonczace sie dysputy. (a przy sobocie wieczor nie chce mi
                sie nimi glowy zajmowac).
                toretycznie jest tak, ze to oni sa glosem mieszkancow. powinni miec dyzury,
                zeby z tymi mieszkancami rozmawiac. jak to jest w praktyce - hm.. chyba kazdy
                wie.
                ja osobiscie przyznam sie, ze poszlam raz, przed uchwaleniem budzetu, do
                pierwszego lepszego radnego (ktory mi sie nawinal) i go postraszylam trybunalem
                konstytucyjnym, sadem administracyjnym i czyms tam jeszcze. chodzilo o psy. i
                chyba poskutkowalo, albo zakamuflowali w innej kategorii, ale w budzecie o tym
                nie ma ani jednego zdania.

radny to tez czlowiek. ale tak mi sie zdaje, ze sam z siebie niczego madrego
                nie wymysli. musi miec lobby, ktore nim kieruje. a tego w Wolominie chyba brak..
                • ktosiuf Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 15.05.05, 20:16
                  Ale trzeba pamiętać, że pomniki są po to żeby je stawiać. Stawia się je ludziom
                  szczególnym i wybitnym i chyba w tym przypadku nie ma takich wątpliwości.
                  • aerde Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 16.05.05, 09:01
                    ktosiuf napisał:

> Ale trzeba pamiętać, że pomniki są po to żeby je stawiać. Stawia się je
                    > ludziom szczególnym i wybitnym
                    Tak, a potem się je często obala. Bo zmieniła się definicja "wybitności".

> i chyba w tym przypadku nie ma takich wątpliwości.
                    Nie, nie ma wątpliwości. Ale uwierz, że można godniej i pożyteczniej uczcić
                    pamięć Jana Pawła II. O to zresztą apelowali biskupi, ale w końcu po co ich
                    słuchać, nie?
                    • ktosiuf Re: Ulica JANA PAWŁA II?? 16.05.05, 16:02
                      Jasne, wsłuchałem sie w ten list....ale uważam że pomnik Papieża nie jest
                      wymysłem pomniki nie stawia się byle komu a u nas jest tylko pomnik
                      Piłsudskiego, naprawdę uważam że pomnik Papieża powinien powstać (w sumie to
                      pisałem to samo w ostatnim poście, no ale brak mi słow) popatrzcie o ile uboższe
                      były by miasta bez pomników np:Krakowskie Przedmieście, pomnik to część historii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka