Dodaj do ulubionych

Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii...

16.05.12, 09:40
Moje marzenia o dobrych studiach legły w gruzach, wczoraj po "rozwiązaniu" arkusza maturalnego z chemii...chciałam próbować dostać się na stomatologię lub farmację, ale teraz z takimi wynikami, to raczej niemożliwe. Pewnie będę chciała poprawić maturę za rok, ale co teraz? Myślicie, że warto iść na jakiś inny, pochodny kierunek? Nie chcę siedzieć bezczynnie w domu...
POMOCY!!!!!
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 10:15
      Myślę, że należy poczekać do 29 czerwca. Myślę, że tę wczorajszą chemię to większość napisała niezbyt ciekawie - 3,9 minuty na jedno zadanie to stanowczo za mało, dużo czytania, dużo nowości, kilka pokrętnych i zamotanych pytań... Średnia krajowa bedzie niska i uczelnie obniżą progi
      • bercia07 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 10:30
        no tak generalnie matura nie poszła najlepiej z tego co czytałam, ale też nie sądzę by próg zaniżyli do tego stopnia abym w tym roku się dostała tam, gdzie chcę...nie wiem czy nawet próbować czy to nie będą pieniądze wyrzucone w błoto przy rekrutacji? Z drugiej strony może większość osób ma takie myśli...sama nie wiem.
        • mamalgosia Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 11:56
          A w jaki sposób oszacowałaś sobie te wyniki?
          • bercia07 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 12:26
            Sprawdzając klucze do zadań umieszczone na stronach internetowych.
            • Gość: smutasek Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.cdma.centertel.pl 16.05.12, 13:38
              Klucze na internecie mają bardzo dużo błędów, nie można się do końca sugerować tylko nimi:) jeśli chodzi o progi to wątpię czy obniżą, przecież w tamtym roku z chemii też była trudna matura a progi się nawet podwyższyły... powiem Ci, że jestem dokładnie w tej samej sytuacji co ty, też zdawałam biologie i chemie i z biologi bede miec okolo 50-60 % a z chemii moze z 45 % ... Tez myslalam isc na farmacje, ale stracilam nadzieje, zobacze na wyniki w czerwcu ale prawdopodobnie bede poprawiac mature w przyszlym roku, a teraz chyba pojde na pielegniarstwo zeby przez rok nie siedziec w domu...
              • bercia07 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 14:23
                Teraz patrzyłam za kierunkami. Chciałam taki, na którym będzie chemia i biologia, bo również nie chcę siedzieć przez rok w domu, a chociaż czegoś się nauczę idąc na takie studia, maturę będę musiała poprawić za rok niestety, innego wyjścia nie mam.
                W głębi serca liczę jeszcze na jakiś cud, ale boje się, że zawód związany ze złudną nadzieją będzie baaaardzo bolesny...
              • mamalgosia Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 15:02
                Moi uczniowie po wczorajszym też nie bardzo mają pomysł na siebie. Poniedziałkowa biologia poszła im raczej dobrze, ale po wczorajszej chemii wyszli załamani.
                Ja jednak ciągle mam nadzieję, że nie tylko zeszłoroczni się dostaną
              • Gość: Paulina Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 16:11
                A ile potrzeba na pielegniarstwo i gdzie?:) No progów to raczej nie obniżą, też chcę poprawiać za rok maturę, ale boję sie że dowala jeszcze trudniejszą! (przed maturą zrobiłam wszystkie arkusze z poprzednich lat + wszystkie próbne- ta była zdecydowanie najgorsza)
                • bercia07 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 16:22
                  Też zrobiłam wszystkie i też tak uważam. Wiesz co, ogólnie się rozglądałam za położnictwem i pielęgniarstwem...raczej są niskie progi. Wejdź sobie na perspektywy.pl i tam w zakładkę "kierunki",masz wszystkie kierunki studiów i masz od razu wszystkie uczelnie, możesz kliknąć wymagania rekrutacyjne.
            • mamalgosia Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 15:00
              Klucza oficjalnego jeszcze nie ma, w odpowiedziach często bywają błędy. Poza tym nie znasz punktacji
              • bercia07 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 16.05.12, 15:17
                Robiłam wszystkie możliwe matury z ubiegłych lat i raczej przydzielanie pkt. w zadaniach jest wciaz taka sama...dlatego mniej wiecej sobie przewidziałam, to prawda z biologią nieco surowiej się oceniłam, bo to przedmiot, w którym każdy na swój sposób, własnymi słowami przekazuje treści i różnie może to być rozpatrzone przez kogoś, kto będzie sprawdzał, ale chemia typowy przedmiot ścisły...raczej w kluczach nie ma błędów, bo są określone odpowiedzi i z chemii też zrobiłam wszystkie możliwe arkusze z ubiegłych lat, niestety tego roczna totalnie mnie zaskoczyła i jestem pewna, że 40% nie przebije mogę mieć wręcz mniej...
    • Gość: Paulina Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 16:03
      Nie wiem co Ci odpowiedzieć, sama sie zalamałam! chciałam też na farmację lub analitykę medyczna, ale mogę sobie pomarzyć o takim kierunku... sama bym chciała wiedzieć co teraz!
      • Gość: smutasek Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.cdma.centertel.pl 16.05.12, 18:47
        Głowa do góry, jakoś sobie poradzimy :) Może się okaże , że wyniki będą lepsze niż przewidywałyśmy? ;D trzeba mieć nadzieje, że będzie dobrze :)
    • pismen1 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 17.05.12, 21:17
      Przeliczajac nie zapominajcie, ze teraz 1 pkt to 1,67%, a nie jak bywalo dotychczas 2% (arkusz rozszerzony zarowno z biologii jak i chemii byl na 60 pkt)
    • Gość: Ania55 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.30.30.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.05.12, 13:57
      Jestem w takiej samej sytuacji, biologia poszła mi tak na ok. 50% a chemia 40% lub niżej:( Jestem tak załamana, nie mam siły nawet posprawdzać jakie progi są na uczelnie. Chciałam pójść na stomatologię, a teraz mogę sobie najwyżej pomarzyć:( boje się że nawet nie dostane się na ratownictwo medyczne. Na pewno poprawiam za rok, ale obawiam się, że matura może być jeszcze trudniejsza. Wiecie może na jakich jeszcze kierunkach jest dużo biologii i chemii???, gdzie wystarczy tak niewiele punktów????
      • Gość: ;) Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.dolsat.pl 23.05.12, 12:57
        chemia na politechnice, chemie nauczycielska albo biologia nauczycielska, pielęgniarstwo, położnictwo, fizjoterapia katowice, chemia albo biologia na uniwerku jeżeli będzie jakiś dodatkowy nabór, bo nie będą mieli chętnych...
        • mamalgosia Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 02.06.12, 19:42
          chemia nauczycielska to bardzo głupi pomysł
    • Gość: euro Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 01:20
      grunt to zachować spokój do czasu ogłoszenia wyników matur - koko spoko
      • Gość: richeza` Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: 178.73.48.* 02.07.12, 12:57
        no i jak wam poszlo? u mnie nie najlepiej - biologia 52 pkt, :(( . piszcie co u was? na co skladacie papiery?
        • Gość: Ania55 Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.181.234.191.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.07.12, 10:33
          Mi poszło nie ciekawie, podobnie jak przewidywałam. Biologia 40%, chemia 55%, ale z chemii byłam zaskoczona, bo myślałam że będzie dużo gorzej......pozdrawiam
    • prze-mcio Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. 09.07.12, 23:15
      nie przejmuj się! nadal możesz aplikować na te kierunki :) Na Stomatologię bez problemu dostaniesz się na Ukrainie, do Lwowa, Tarnopola lub Ivano Frankowska. Czytałem sporo o tym ostatnio i z tego co wnioskuję to całkiem realna szansa :) Sama przyznaj czy to nie ciekawa oferta? Zmiana środowiska i kraju to dopiero przygoda.. moich kilku znajomych też studiuje poza granicami PL. Ale nic to.. głowa do góry i dasz radę :) studiaukraina.blogspot.com/
    • Gość: Wartoł Re: Co teraz???? 50% z biologii i z 40% z chemii. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.16, 12:46
      Ja bym to zrobił w ten sposób: poszedłbym na inny kierunek studiów, ale nie porzucał marzeń na temat, hm, właściwego, że tak go nazwę. Ale zmieniłbym trochę dotychczasowy tryb. Ot, zapisałbym się na kurs przygotowujący. W zasadzie w każdym mieście działają takie szkoły, które zajmują się tylko przygotowaniem na kierunki lekarskie. By nie szukać daleko- Ratajczuk lub Medicus. Z tym, że Ratajczuk obejmuje małe miasta, jak Zielona Góra czy tam Legnicę, a Medicus molochy pokroju Poznania czy Warszawy. Z resztą, sami sobie możecie sprawdzić na ich stronach o tu i tu, czy akurat jest w tych okolicach. Będzie kontrola nauczyciela, motywacja z powodu grup, a przez firmę jest zwykle taniej i uczciwiej. Wiadomo, jacy są studenci: odbębnić i mieć kasę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka