5izabela20 03.02.12, 17:07 ..... dobrych sztucznych łez. mam zespóło suchego oka i dużo siedzę przy komputerze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.g.g.a Re: Proszę o polecenie....... 03.02.12, 20:16 Starazolinu nie stosuje się przy zespole suchego oka,bo nie ma działania nawilżającego. Tu potrzebne są krople do długotrwałego stosowania,najlepiej z kwasem hialuronowym.Ja stosuję Hylo comod.Pomaga mi i sprawdza się przy soczewkach kontaktowych Odpowiedz Link Zgłoś
variovorax Re: Proszę o polecenie....... 03.02.12, 22:27 potwierdzam - przy zespole suchego oka krople sa stosowane stale. Musza byc bez konserwantow, najlepiej bez fosforanow - jak wspomniany Hylo Comod. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 13:33 kasha77 napisała: > starazolin Nie - starazolin to "wybielające" krople przeciwalergiczne. Chyba, że myślisz o zupełnie innym produkcie o nazwie "Starazolin Hydrobalance" lub "Starazolin hydrobalance one" - to są sztuczne łzy, w przeciwieństwie do klasycznego Starazolinu z zawartością tetryzoliny. Jednak starazolin hydrobalance nie zachwycił mnie w dziedznie przywracania komfortu. Ja obecnie sobie chwalę krople Dexoftyal UD - to jednorazowe minimsy bez konserwantów z kwasem hialuronowym 0,15% oraz panthenolem 2%. Bardzo pasuje mi też Hylo-Comod, Hylo-care, Hyal-drop multi i Hyabak - czyli uogólniając krople z kwasem hialuronowym bez konserwantów. Myśle, że kwestia konserwantów ma też wpływ na skuteczność nawilżania - stosowałam konserwowane krople z kwasem hialuronowym o dużym stężeniu (Hyaleye 0,4%), a efekt był znacznie gorszy niz przy teoretycznie "slabszych" kroplach niekonserwowanych (te wszystkie wymienione wcześniej krople bez konserwantów mają zwykle 0,1%- 0,24%) Odpowiedz Link Zgłoś
5izabela20 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 14:28 Co to znaczy, " krople wybielające"? Bo u mnie, szczerze mówiąc, wszystkie żyłki są na wierzchu. CZy po Starazolinie one się " chowają"? pozdrawiam i proszę o odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 15:14 starazolin tymczasowo obkurcza naczynia krwionośne zmniejszając przekrwienie/zaczerwienienie, czyli daje efekt "jasnego" wypoczętego oka. jest to tylko efekt kosmetyczny, te krople nie działają kojąco czy łagodząco. ale dłużej stosowany pogarsza zaczerwienienie. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia5 Re: Proszę o polecenie....... 04.02.12, 22:37 Sztucznych łez jest wiele na rynku, każdy musi wybrać najlepsze dla siebie. Wspomniany Starazolin, Visine czy Betadrin "na receptę" nie są preparatami typu "sztuczne łzy", a jedynie doraźnie zmniejszają przekrwienie oczu; nie wolno ich stosować długotrwale. Na 'suche oko' ja polecam Hylo-parin (zawiera heparynę i łagodzi zaczerwienienia) lub wspomniany Hylo-comod lub Hyal-Drop Multi (zawiera najwięcej kwasu hialuronowego). Niektórzy preferują postaci żelowe np. Hyal-żel lub Vidisic. Niestety, przy długotrwałym stosowaniu preparatów typu 'sztuczne łzy' istnieje ryzyko uczulenia. Dlatego warto przede wszystkim wybierać te preparaty, które nie zawierają konserwantów, choć nawet one mogą uczulić. Ja walczę z zespołem suchego oka już ponad 15 lat i ciągle bardzo mi dokucza. A bez sztucznych łez nie mogłabym w ogóle funkcjonować, mam je zawsze przy sobie. Aktualnie bardzo służą mi Hylo-parin (zwł. na dzień) i Hylo-żel na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia5 Re: Proszę o polecenie....... 04.02.12, 22:40 Dodam jeszcze od siebie, że wszystkie te krople raz na jakiś czas kupuję hurtowo w aptekach internetowych - wychodzi taniej i starcza na dłuuugo. A ja czuję się bezpieczniej wiedząc, że zawsze mam zapas :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sophia5 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 16:01 Przepraszam, wkradła się literówka: miało być Hylo-żel:-) Odpowiedz Link Zgłoś
5izabela20 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 17:33 Najważniejsze, że wiem, o co biega. dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 07:55 Mnie bardzo sluza krople z kwasem hialuronowym Hyal-Drop Multi. Odpowiedz Link Zgłoś
patria5 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 18:01 też polecam dodatkowo te krople można stosowac przed dłuższy czas po otawrciu ( chyba do 3 miesięcy) nie wiem jak inne typu Hyal.... coś tam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 16:13 Ja od dłuższego czasu używam Hylo-Comod lub Hylo-Care i jestem za to chwalona przez okulistów (że dobry wybór) :) Odpowiedz Link Zgłoś
5izabela20 Re: Proszę o polecenie....... 05.02.12, 17:32 A któe lepsze? Pozdrawiam i dzięki :)) Odpowiedz Link Zgłoś