Dodaj do ulubionych

a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 3l?

23.07.05, 09:23
Kontunuując wątki okołomieszkaniowe: jak to jest z dlugoscia kontraktu?
Standard to 3 lata, ale czy trudno jest wynając cos na rok, półtorej? :)
Obserwuj wątek
    • ma_wi99 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 23.07.05, 09:40
      Trzy lata to rzeczywiscie pewien standard, ale dosyc duzo jest tez mieszkan z
      kontraktami 2-letnimi. Sa tez takie, ktore z zalozenia dotycza 1 roku (bywaja to
      sytuacje, kiedy wlasciciel nie jest do konca zdecydowany, co bedzie robil z
      mieszkaniem za rok, bo np. planuje jego sprzedaz
    • tomi_22 negocjacje 23.07.05, 12:52
      Trzeba negociowac. Znam rozne przypadki - od 9 mies do 3 lat. Wiec mozna :)
    • scoiattolo Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 25.07.05, 08:11
      Z tego, co ja zrozumialam, to te 3 lata to zaden standard, bo jak mnie w
      agencjach pytali, na ile bym chciala podpisac i mowilam, ze jakos na rok, to
      mowili, jakby z ulga "aha, ok", z czego wywnioskowalam, ze sa tacy, co chca na
      mniej niz rok i ze jak chcesz na rok, to nie ma wiekszych problemow. tak mi sie
      przynajmniej zdaje. Nie zapomnij tez o clause diplomatique, tzn. ze jakby Cie,
      nie daj Boze, z pracy wyrzucili albo gdzies przeniesli, to jestes kryta.
      • anwi79 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 03.08.05, 16:31
        Standard trzyletni wynika z tego, że przy przeprowadzce po 3 latach nie musisz
        malować mieszkania, tylko właściciel. Jeśli wyprowadzisz się wcześniej - to Ty
        musisz to wziąć na siebie. Oczywiście - można dogadać się z właścicielem i
        zawrzeć w umowie odpowiednią klauzulę.
    • daisy78 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 28.07.05, 11:26
      rybka, i na ile w końcu macie kontrakt? 3 lata?
      pozdrowionka
      • rybka78 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 25.11.05, 10:46
        och, sorki, dopiero teraz to przeczytalam - na 18mcy :)
    • flippa pytanie 25.11.05, 09:16
      podbijam watek, jak zwykle z pytaniem. gdzies mi sie rzucilo, ale nie umiem
      znalezs. Czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia ma zastosowanie w kazdym momencie
      umowy? tj. np. wynajmuje na 3 lata, a po 2 moge wypowiedziec? czy tylko na
      koniec umowy?
      • ma_wi99 Re: pytanie 25.11.05, 10:15
        Bywa roznie (najczesciej jest to napisane wprost w kontrakcie, a jesli nie jest,
        to lepiej wynegocjowac jakas forme zapisu takiej sytuacji w kontrakcie, bo "z
        automatu" prawo luksemburskie w 90% przypadkow stoi po stronie wlasciciela a nie
        po stronie wynajmujacego).

Powiedzialbym nawet tak
        • flippa Re: pytanie 25.11.05, 10:23
          dziekuje ci bardzo, jestes niezastapiony! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka