rybka78 23.07.05, 09:23 Kontunuując wątki okołomieszkaniowe: jak to jest z dlugoscia kontraktu? Standard to 3 lata, ale czy trudno jest wynając cos na rok, półtorej? :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_wi99 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 23.07.05, 09:40 Trzy lata to rzeczywiscie pewien standard, ale dosyc duzo jest tez mieszkan z kontraktami 2-letnimi. Sa tez takie, ktore z zalozenia dotycza 1 roku (bywaja to sytuacje, kiedy wlasciciel nie jest do konca zdecydowany, co bedzie robil z mieszkaniem za rok, bo np. planuje jego sprzedaz Odpowiedz Link
tomi_22 negocjacje 23.07.05, 12:52 Trzeba negociowac. Znam rozne przypadki - od 9 mies do 3 lat. Wiec mozna :) Odpowiedz Link
scoiattolo Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 25.07.05, 08:11 Z tego, co ja zrozumialam, to te 3 lata to zaden standard, bo jak mnie w agencjach pytali, na ile bym chciala podpisac i mowilam, ze jakos na rok, to mowili, jakby z ulga "aha, ok", z czego wywnioskowalam, ze sa tacy, co chca na mniej niz rok i ze jak chcesz na rok, to nie ma wiekszych problemow. tak mi sie przynajmniej zdaje. Nie zapomnij tez o clause diplomatique, tzn. ze jakby Cie, nie daj Boze, z pracy wyrzucili albo gdzies przeniesli, to jestes kryta. Odpowiedz Link
anwi79 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 03.08.05, 16:31 Standard trzyletni wynika z tego, że przy przeprowadzce po 3 latach nie musisz malować mieszkania, tylko właściciel. Jeśli wyprowadzisz się wcześniej - to Ty musisz to wziąć na siebie. Oczywiście - można dogadać się z właścicielem i zawrzeć w umowie odpowiednią klauzulę. Odpowiedz Link
daisy78 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 28.07.05, 11:26 rybka, i na ile w końcu macie kontrakt? 3 lata? pozdrowionka Odpowiedz Link
rybka78 Re: a jak jest z podpisywaniem umów na krócej niż 25.11.05, 10:46 och, sorki, dopiero teraz to przeczytalam - na 18mcy :) Odpowiedz Link
flippa pytanie 25.11.05, 09:16 podbijam watek, jak zwykle z pytaniem. gdzies mi sie rzucilo, ale nie umiem znalezs. Czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia ma zastosowanie w kazdym momencie umowy? tj. np. wynajmuje na 3 lata, a po 2 moge wypowiedziec? czy tylko na koniec umowy? Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: pytanie 25.11.05, 10:15 Bywa roznie (najczesciej jest to napisane wprost w kontrakcie, a jesli nie jest, to lepiej wynegocjowac jakas forme zapisu takiej sytuacji w kontrakcie, bo "z automatu" prawo luksemburskie w 90% przypadkow stoi po stronie wlasciciela a nie po stronie wynajmujacego). Powiedzialbym nawet tak Odpowiedz Link