Dodaj do ulubionych

PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesina?

04.07.05, 14:05
Hej!
Mam problem z wyborem wozka i pierwszego fotelika. Przy wyborze wozka bardzo
wazna sprawa jest jego waga, najwyzej do 9 kg i to by mogl byc wykorzystywany
jako spacerowka, no i jeszcze zeby mial lekkie, zwrotne kola. Wlasciwie ze
wzgledu na te cechy zastanawiam sie nade wozkami Inglesina Max, Peg Perego
Atlantico lub Plico. Do takiego wozka planuje dokupic wkladke dla
niemowlaczka. Ogladalam tez PP Pramette i ciekawa jestem jak sie sprawuje?
Moze macie doswiadczenia z takimi wozkami, ktory wybrac?

Obserwuj wątek
    • maggie2229 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 16:07
      ja mialam ten sam dylemat, 3 pietro, perspektywa wnoszenia dzidzi no i przede
      wszystkim jej komfort i kregoslup
      z uwagi na fakt, iz rodze we wrzesniu i przed nami jesien i zima - spacerowka z
      wkladka dla noworodka troche odpadala;
      kiedy rodzisz? wez to pod uwagę, ja tak zrobilam i zdecydowanie odrzucilam te
      pierwsze swoje plany - a myslalam o plico p3 - i kupilam uzywana typowa wersje
      gleboka z gondolą Peg-Perego na duzych pompowanych kolach - bede za uszy
      wnosila sama gondole z dzidzią, a stelaza nie bedzie mi zal ani strach
      zostawiac na klatce schodowej

potem zainwestuje w nowa i lekka spacerowke - mysle o Inglesinie Zippy 7,8 kg -
      juz jak dzidzia bedzie miala 6-7 m-cy; mysle ze to najlepszy kompromis

jakos mnie te wkladki nie przekonuja, no i w moim przypadku dochodzi cieple
      ubranie i spiworek dla malenstwa, wiec gondola potrzebna jak najbardziej
    • coronella Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 16:48
      ja mam pramette i juz wkrotce, lada dzien, wyprobuje.
      Ale nie jako wózek podstawowy. A jako dodatkowy- zakupowy. Bała bym się wozić w nim noworodka cały czas.
      Ale jesli potrzebujesz lekki wózek, i nie zrażają Cię te małe kółeczka, to jest dobre rozwiazanie. Potem bedziesz miec fajna spacerówkę.
      • bea_7 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 18:39
        Maggie, ja tez myslalam o wozku na pompowanych kolach, ale waga mnie
        odstraszyla, poza tym po zimie musialabym kupic kolejny, dlatego wolalabym
        kupic wozek bardziej uniwersalny, ktory po kilku miesiacach bylby funkcjonalna
        spacerowka. Na zime moge ewentualnie pozyczyc od siostry tradycyjny gleboki
        wozek.
        Coronella, jak juz wyprobujesz Pramette to napisz, jesli mozesz, czy jestes z
        niego zadowolona. Fakt, ze ma troche male kolka,dlatego zastanawiam sie nad
        Atlantico, ma kolka o sr. 20 cm i podobno dobra amortyzacje.
        Zastanawiam sie tylko, czy lepiej jak wozek sklada sie w parasolke, czy tak jak
        Atlantico na plasko?
    • coronella Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 19:03
      ja nie musze go wypróbowywać, bo znam te wózki bardzo dobrze. Czekam na swoje drugie dziecko, więc już jakieś doswiadczenie mam.
      Teraz w pramette jezdzi moja starsza corka, oczywiscie w wersji spacerowej.

Pramette jest to jakis pomysl gdy potrzebny jest wózek mały i lekki, np do małego samochodu, czy wtedy, gdy trzeba wózek wnosić. Nie wiem kiedy rodzisz. Bo jesli na zime, to pewnie bedziesz miec problem z tymi kółkami. Są małe, i komfort jazdy żaden. A szczególnie na śniegu. Ta gondolka wcale nie jest duża, pamiętając rozmiary Dominiki, pewnie nie pojezdziła by w niej dłużej niż 3 miesiące. A potem trzeba przełozyć dziecko do spacerówki, tyłem do mamy, wcale nie komfortowej dla tak małego dziecka.

Jeśli rozwazasz atlantico- jest to duzo lepszy pomysł! Możesz dokupić gondolke Navetkę, i w niej wozić maluszka. Wystarczy nawet na jakies 8 miesięcy, gdy dziecko nie urosnie tak szybko, jak moja Dominika smile
      Atlantico po zlozeniu jest większe (szersze), ale ma wiele zalet. Większe koła, lepszą amortyzację, wygodne siedzisko, i tu nie bałabym się wozic nawet 4-5 miesięczniaka.
      Navetka tez jest bardzo fajna, można wziąć ją w rękę, może służyć jako kołyska. Mozna ją wpiąć równiez na pliko P3, i taki zestaw wyjdzie Cię taniej niż pramette. Będzie jednak troche cięższy do noszenia.

Ja mam dużą gondolę culla peg perego, na stelazy caravell, pramette dokupiłam jako mniejszy, zakupowy wózek. Ale jak pisałam wczesniej, jako jedyny wózek baaardzo bym sie zastanawiała. Poprzednią zime jezdziłam atlantico, i już było cięzko.
      • bea_7 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 21:34
        Coronella smile))
        Bardzo dziekuje za rade, widze ze jestes prawdziwym ekspertem w dziedzinie
        wózków wink Przyznam, ze Atlantico bardzo mi sie podoba. Moze moglabys mi
        podpowiedziec jak prowadza sie wozki z dwoma raczkami jak np. Plico i taki z
        laczona raczka jak Atlantico?
    • coronella Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 21:52
      zawsze lepiej prowadzi się wózek z jedną cała rączką. Atlantico pod tym względem jest genialne!! Nie miałam lżejszego w prowadzeniu wózka niz ten. Tu przyznaje mu ocenę 6+. I do tego regulacja wysokości, i ta tacka, po jezdzie atlantico teraz zdecydowałam się na stelaz caravell do swojej gondoli (to jest taki, jak ma atlantico).
      Pliko- tez prowadzi sie niezle. Ale czuc róznicę. Przy skrętach, przy podjazdach pod krawężnik- jednak trzeba obie ręce trzymac na manetkach. Szczególnie podjazdy, te sa znacznie gorsze niz w atlantico. Ale za to mozna cos na raczkach powiesić, jakies siatki np, czasem się przydaje.
      • ewitek01 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 23:43
        do ja dopiszę tylko, że dla mnie Atlantico było wumarzonym wózkiem; synek
        jeździł w nim mniej więcej od 8 mies. (wcześniej mieliśmy bebecara tracera-
        ogromna porażka) i nadal się mieści (ma już 2 lata i 7 mies.); lekko się
        prowadzi, jest b. skrętny, oparcie rozkładne na płasko- rewelacja dla Malucha
        śpiącego na spacerach; wygodny podnóżek dla starszych dzieci- ułatwia
        samodzielne wchodzenie do wózka; pałąk jest tak mocowany, że dwulatkowi trudno
        go otworzyć (zwiększenie bezpieczeństwa), a rodzić nie ma z tym najmniejszego
        problemu; genialna budka dwuczęsicowa, na suwak- w letnie dni jedna część z
        powodzeniem spełnia funkcje parasolki zapeniając przy tym przewiewność wózka
        (ale chyba teraz już budki nie są dzielone);
        wg mnie ten wózek nie ma wad !
        zdecydowanie polecam !!!
        • ewitek01 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 04.07.05, 23:44
          przepraszam za literówki
          • bea_7 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 05.07.05, 00:23
            Coronellasmile
            Ewitek01smile
            A moglabym spytac, czy mialyscie do Atlantico fotelik Primo Viaggio i czy
            korzystalyscie z funkcji wpinania fotelika na stelaz? Bardzo mnie to
            interesuje, bo zastanawiam sie, jaki fotelik wybrac dla dziecka?
            I jesli moge smilejeszcze takie pytanka:
            Jakie sa kolka w Atlantico, gumowe czy takie z pianki?
            Czy w budce jest takie prze4zroczyste okienko przez ktore mozna zerkac na
            dziecko?
            Pozdrawiam!
    • coronella Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 05.07.05, 09:48
      ja mam fotelik primo vaggio, i po poprzednich doświadczeniach wybrałam opcje z mozliwościa wpinania na stelaż (u mnie wystarczy sam stelaz). Przekonała mnie równiez baza, bardzo wygodna do samochodu, bez bawienia się w przekładanie pasów. Troszke obawiam sie, bo fotelik wydaje mi sie bardzo głeboki, ale jak jest w rzeczywistości, zobacze juz wkrótce. Akurat tu doświadczenia nie mam, poprzednio miałam Maxi Cosi.

Atlantico ma okienko, ale nie foliowe (te łatwo i szybko pekają), a takie coś, jak ... jak to nazwać- taka czarno-przezroczysta wszywka. Widać dziecko, materiał jest elastyczny, więc nie popeka, i przez to, że jest czarny, nie razi dziecka gdy słońce jest z tyłu.
      Nowe atlantico nie mają dzielonej budki, niestety. Ale za to lepszą tapicerkę i ciekawsze kolory. I wygladają fajniej. A z ta budka tez mozna sobie poradzic, ja w pliko nie mam dzielonej, odpinam ja od siedziska i ten materiał za budą zwijam. I tez mam daszek.

Koła są lane. Nie plastikowe i nie piankowe, wytrzymałe, co widzę po pliko.

Dla mnie wadą wózka były pasy, miałam trochę za krótkie i moja prawie 2 letnia wówczas córka juz się nie dopinała. Ale to jest chyba teraz poprawione i juz nie powinno byc problemu.

Do wózka można dokupic półeczke dla dziecka- super sprawa. Ja bardzo tacki lubię smile Swoje atlantico sprzedałam, ale tacke zostawiłam, bo gdy teraz malec wyrośnie z gondoli, na 1000% dostanie atlantico.
      • shelley Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 06.07.05, 10:05
        ja też ejstem na kupnie peg perego..kusiło mnie pliko ale obawiam sie tych
        rączek.. atlantico czy venezia.. nie brakowało wam przekładanej raczki w
        atlantico..czy gondolkę można zamocować tyłem lub przodem? ja tak miałam z
        cullo ..brakowało mi przekładanej rączki ale chociaż była t amożlwiość
        zamocowania gondoli w obie strony...
      • qlerka Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 06.07.05, 11:23
        Hej Coronella!

Mam do Ciebie pytanko jako do znawczyni firmy Peg Perego.
        Mam teraz Plico i na prawdę te małe kółka przyprawiają mnie o mdłości... Zbliża
        się zima i planuję zakup drugiego wózeczka. Myślę właśnie o Atlantico, tylko czy
        te niewiele większe kółeczka zdadzą egzamin w śniegu, czy sobie nie zawracać
        głowy kółkami lanymi, a tym razem wybrac wózek z kołami pompowanymi?

Dzięki za pomocne rady!
        • bea_7 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 06.07.05, 13:41
          Dzieuje Wam bardzo za rady smile)))
          Zdecydowalismy sie, kupujemy Peg Perego Atlantico!
          Przekonaly mnie dosc duze kolka, bo 20 cm, bardzo dobra amortyzacja i opinia,
          ze to "mercedes" wsrod spacerowek. No i ma wygodne, szerokie siedzisko!
          Fakt, Atlantico nie ma przekladanej raczki, ale z Peg Perego taka ma tylko
          Venezia, a ten model PP podoba nam sie duzo mniej niz Atlantico.
          Kupujemy wiec Atlantico, mam nadzieje, ze nasze dziecko pojezdzi w nim dlugo!
          Pozdrawiam!
          • maggie2229 Re: PP Atlantico, Plico, Pramette a moze Inglesin 06.07.05, 15:36
            Coronella urodziała synusia smile) , wiec pewnie na razie nie bedzie odpowiadac
            na forum w sprawie wózeczków - mi też bardzo ułatwiła wybór, kupiłam na razie
            typowo glebokie Peg-Perego na pompowanych kolach - i czeka na wrzesniowa dzidzie

tylko tak dla informacji-mysle ze moge sie podzielic;
            jak ja mialam watpliwosc czy Venezia czy Atlantico - Coronellka zdecydowanie
            odradzala Venezie - strasznie male kolka, problem z najmniejszym kraweznikiem:-
            ((
            ale szkoda, ze tylko tam jest przekladana raczka...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka