Dodaj do ulubionych

Przepis na gomółki

12.12.05, 12:05
Ma ktoś jakiś "inszy" od mojego? Chętnie spróbuję "wariacji na temat"
A mój stosowany to:

4 szklanki twarogu, 12 dkg masła, 0,25 l śmietany, 2 łyżki soli, łyżeczka kminku

Twaróg odcisnąć, posolić i pokruszyć. Włożyć do miski i przykrywszy ściereczką trzymać w pokojowej temperaturze 3 - 4 dni aż sfermentuje. Po tym czasie dodać masło, śmietanę i utrzeć na gładką masę. Można przetrzeć przez sito. Dodać kminek, wymieszać i wyrabiać małe gomółki wielkości jaja. Ułożyć na desce lub w brytfannie i trzymać przez noc w letnim piekarniku. Po wyjęciu osuszyć - najlepiej na słońcu. Podawać jako przekąskę.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka