Dodaj do ulubionych

Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni

IP: *.irishbroadband.ie 27.10.09, 15:09
Wiadomo już że na Tilerach nie odpali się żadnego z Windowsów, z tego powodu,
że nie jest to architektura x86 ani x86-64. Sprytnie używa się tu uniku
słownego "typowe oprogramowanie dla procesorów Intela" na określenie
oprogramowania serwerowego normalnie działającego pod kontrolą Linuksa. Ze
sturdzeniowej architektury najwięcej korzyści będą jak zwykle miały serwery,
gdzie równomierne obciążenie kilkuset bądź więcej wątkami jest na porządku
dziennym.
Obserwuj wątek
    • Gość: ToJa Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.10.09, 17:13
      Tilera miała już w ofercie procesory 64 rdzeniowe, teraz "tylko"
      zapowiadają zwiększenie liczby rdzeni. Mają jednak zegar
      czterokrotnie wolniejszy od Intela, więc z potencjalnego 100/8 robi
      się więc tylko 100/8/4 czyli około 3. Ale Intel umożliwia
      umieszczenie 4 (wkrótce 8) CPU na płycie, a Tilera (chyba) nie.
      Więc niestety Intel jest nadal szyszy, no i uniwersalny.
      • Gość: student Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.nott.cable.ntl.com 27.10.09, 22:43
        tylko zwroc uwage ze 8 prockow 8 core intela bedzie zjadalo z kilowat energii!
        mnie na to nie stac.
        • Gość: ttt Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.09, 02:10
          a bedziesz uzywal tego w domq ? moze do dzielenia lacza na sieci
          osiedlowej ? takie proce sa przeznaczone praktycznie tylko do obliczen
          i niczego innego :)
          • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 09:56
            Gdy w centrum obliczeniowym stoi tysiąc serwerów to problem mocy przez nie
            zużywanej jest jak najbardziej istotny.
            • adamp_314 Co to za rekord? 28.10.09, 10:45
              Wystarczy pogrzebać w Wikipedii by dowiedzieć się, że dawno już produkowane są
              procesory o 100 i więcej rdzeniach. Największy Am2045 ma 336 rdzeni i ciągnie do
              12W.
              • parazyd Ankiety układa przedszkolak? 28.10.09, 13:19
                Czy ten przedszkolak zatrudniony do układania ankiet sprawdził się i
                zostanie na stałe?
              • parazyd Re: Co to za rekord? 28.10.09, 13:21
                Ile szarych komórek ma przeciętny redaktorek?
                - 1
                - 2
                - 4
                - 8
                - 100
              • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Co to za rekord? 28.10.09, 15:42
                A czy te rdzenie są kompletne w sensie Turinga?
                Rdzenie w procesorze tilera mają listę rozkazów wywodzącą się z MIPS ISA, więc
                są kompletne.
        • Gość: gość Nowy procesor będzie rządził już za moment.. IP: *.ists.pl 28.10.09, 02:10
          Będzie rządził pod Linuksem. No i co z tego?

Czy my jesteśmy przyspawani do Windowsów??

Ostatecznie co by nie powiedzieć, to na takie zużycie energii jakie oferuje
          intel na jego 8 procesorowy klaster /transputer/ mało kogo będzie stać. Nie
          mówiąc już o tym, że to też tylko pod Linuksa. Windows to system, który się
          praktycznie do niczego nie nadaje. Z trudem obsługuje 1 rdzeń...

Ponadto jedno drugiemu nie przeszkadza. Osobiście planuję zakup obu platform.

I niecierpliwie czekam na 256 procesorowy klaster z tymi właśnie 100 rdzeniowymi
          procesorami!!

To będzie hit!
          • Gość: babcia kiepska Re: Nowy procesor będzie rządził już za moment.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 08:14
            nie ma to jak przeczytac wynurzenia podworkowego speca z samego rana - beka smiechu :-DDD
          • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Nowy procesor będzie rządził już za moment.. 28.10.09, 09:58
            >intel na jego 8 procesorowy klaster /transputer/

chyba coś ci się pomyliło pl.wikipedia.org/wiki/Transputer
        • Gość: jedenrdzen... Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.dyn.optonline.net 28.10.09, 02:17
          Gość portalu: student napisał(a):

> tylko zwroc uwage ze 8 prockow 8 core intela bedzie zjadalo z kilowat energii!
          > mnie na to nie stac.

A po kiego grzyba Ci potrzeba tyle rdzeni, ja mam jednordzeniowy PIV 3.8 GHz i jego moc jest ciagle niewykorzystana... dajecie sie tak podpuszczac jakby kazdy w domu mial przynajmniej centrum obliczeniowe

Relaks... nie napinajcie sie z nowa technologia... bo dla przecietnego uzytkownika jest ona calkowicie zbedna..
          • Gość: bumcyk Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.range86-177.btcentralplus.com 28.10.09, 03:23
            mi by sie prydalo takie cacko , nawet intelowski 8rdzeniowiec.
            mam AMD Phenom 8550 Triple-Core, 2200 Mhz, i sie zatyka na amen...
          • Gość: Gość Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: 62.69.202.* 28.10.09, 10:50
            Do czego np. mi będzie potrzebny? Mam algorytm o koszcie O(N^3), więc
            jak moc obliczeniowa wzrośnie 1000x to i tak da to tylko zysk 10 razy
            dla tych obliczeń. Niewiele, ale zawsze coś.

Problem jednak w czym innym: dotąd króluje myślenie "jednym wątkiem"
            (dlatego Windows jest taki jaki jest, MS zawsze miał problemy z
            wyjściem poza jednozadaniowy DOS, pomimo oczywistości istnienia
            systemów wielozadaniowych w latach 70-tych). Wprowadzenie tanich
            rozwiązań z wieloma procesorami, bardzo wieloma, poskutkuje ewolucją
            algorytmów i całej inżynierii oprogramowania. Co właśnie się dzieje.
            • Gość: dc99 1000 rdzeni to nie 1000 razy większa moc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.09, 11:15
              > Do czego np. mi będzie potrzebny? Mam algorytm o koszcie O(N^3),
              > więc jak moc obliczeniowa wzrośnie 1000x to i tak da to tylko zysk > 10 razy
              dla tych obliczeń. Niewiele, ale zawsze coś.

1000 rdzeni nie zapewni Ci 1000-krotnego wzrostu mocy obliczeniowej, chyba że w
              bardzo specyficznych zadaniach (typu: policzyć wartość skomplikowanej funkcji w
              10000 punktach). W większości programów koszty synchronizacji iluśtamset wątków
              potrafią być większe niż zysk z równoległego wykonywania obliczeń (gdzie i tak
              okazuje się że wątek 233 musi bezproduktywnie czekać na wyniki wątków 581, 123 i
              459).

> Problem jednak w czym innym: dotąd króluje myślenie "jednym
              > wątkiem"

Problem w tym że program wielowątkowy jest istotnie trudniejszy (=
              kosztowniejszy) do napisania i debugowania, a często uzyskany wzrost wydajności
              nie spłaca tych kosztów.

> Wprowadzenie tanich rozwiązań z wieloma procesorami, bardzo
              > wieloma, poskutkuje ewolucją algorytmów i całej inżynierii
              > oprogramowania. Co właśnie się dzieje.

Tak się nie dzieje. Tanie rozwiązania z wieloma procesorami są dostępne od
              dekady (od czasów Pentium II), ale jakoś wysp oprogramowania wielowątkowego nie
              nastąpił. Przeciwnie, raczej wykorzystuje się je do puszczania wielu programów
              jednowątkowych równocześnie (na serwerach) niż pojedyńczych programów
              wielowątkowych. Wyścig na ilość rdzeni to zwykły chwyt marketingowy dla
              naiwnych, dokładnie taki sam jak kiedyś wyścig na megapiksele w aparatach
              fotograficznych. Jeżeli nie używasz komputera do obliczeń (które sam
              programujesz) to jesteś w stanie wykorzystać może 2 rdzenie (jeden obsługuje
              Ciebie, drugi system w tle), reszta leży odłogiem. Zastanów się dlaczego sam
              Intel jako jedną z głównych zalet Nehalema głosi możliwość WYŁĄCZANIA
              niewykorzystanych rdzeni (TurboBoost)! Co to znaczy? Że często te rdzenie nic
              pożytecznego nie robią, jedynie się grzeją i zżerają prąd!
            • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 22:01
              > Do czego np. mi będzie potrzebny? Mam algorytm o koszcie O(N^3), więc
              > jak moc obliczeniowa wzrośnie 1000x to i tak da to tylko zysk 10 razy
              > dla tych obliczeń. Niewiele, ale zawsze coś.

Bzdura. Czas obliczeń będzie również 1000 razy krótszy. Za to w takim samym
              czasie jak poprzednio zostanie przetworzony program o 10 krotnie większych
              danych wejściowych.

> Problem jednak w czym innym: dotąd króluje myślenie "jednym wątkiem"
              > (dlatego Windows jest taki jaki jest, MS zawsze miał problemy z
              > wyjściem poza jednozadaniowy DOS, pomimo oczywistości istnienia
              > systemów wielozadaniowych w latach 70-tych).

Kolejna bzdura. DOS działał na pc. Wymagania sprzętowe cpu dla Ms-Dos to było
              proc zgodny z 8086. Ten procesor nie miał mechanizmów sprzętowych
              uzasadniających tworzenie na niego systemu wielozadaniowego.
      • diabel-tasmasnki-reaktywacja-d Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 09:48
        Przyzwoity xenon x55xx kosztuje ~1400$ i nadaje sie do konfiguracji
        dwuprocesorowych.
        Opterony/xenony nadające się do konfiguracji 8-procesorowych kosztują ~2600$.
        Omawiany procesor Tilera będzie kosztował do 1000$.
        Koszt mocy obliczeniowej serwera x86 będzie 20-40 razy większy. Relacja kosztów
        energii będzie w zakresie 10-20 na niekorzyść x86.
        Omawiany procesor Tilera ma mieć taktowanie w zakresie 1-1.5GHz czyli nie 4 razy
        mniej niż procesory x86 a 2-2.5 razy.
    • Gość: polex Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 03:16

Linux znowu gora. Ma wsparcie SMP na dowlna liczbe rdzeni.

• Gość: ?? Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: 195.33.114.* 28.10.09, 10:13
        w ktorym miesjcu wygrywa?

bo ja nie widze zadnego profesjonalnego softu na Linux'a?

bo programy do obracania obrazkow albo mp3 to nie soft...
        • Gość: @@ Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.ip.netia.com.pl 28.10.09, 10:27
          No masz racje, ostatnio we wszystkich serwerach na świecie zastąpiono systemy linuxowe na Windows 2003 Server, bo fachowców przekonały takie komentarze jak twój...
        • Gość: hahaha Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.irishbroadband.ie 28.10.09, 11:52
          > bo ja nie widze zadnego profesjonalnego softu na Linux'a?

Spróbuj otworzyć oczy, tak lepiej widać. Nie bez powodu Linux jest na 30-40%
          serwerów i prawie wszystkich superkomputerach. Poczytaj sobie również o
          programach takich jak NX CAD, Mathematica czy MatLab. Trudno znaleźć dla nich
          bardziej profesjonalne zamienniki.
          • Gość: xx Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.icis.pcz.pl 28.10.09, 17:17
            Mathematica czy Matlab dzialaja i pod Linuxa i pod Windows.
            • Gość: hahaha Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.irishbroadband.ie 28.10.09, 18:24
              Poprzednik kwestionował istnienie profesjonalnych programów pod Linuksem, więc
              dowiodłem, że się myli.
        • furry Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 17:37
          Gość portalu: ?? napisał(a):
          >
          > bo ja nie widze zadnego profesjonalnego softu na Linux'a?
          >

no skoro ty nie widzisz, to na pewno nie ma.
    • lozoffo Na pewno nie 1. 28.10.09, 06:56
      Przyzwyczaiłem się już do procesora dwurdzeniowego. Jak dorwę się do jakiegoś
      podobnego komputera z jednym jajkiem to mnie na początku krew zalewa, bo
      oczywiście próbuję robić dwie rzeczy na raz i akurat ta na której mi bardziej
      zależy się wlecze. A teraz bardziej hipotetycznie. Zapomnijcie o tym że Vista
      czy Seven będzie Wam wykonywać tylko jedną czynność. Zawsze znajdzie coś do
      uporządkowania, przeliczenia, zindeksowania itd. Dzięki większej niż 1 liczbie
      rdzeni nawet tego nie zauważycie.
      • Gość: M. Re: Na pewno nie 1. IP: *.tieto.com 28.10.09, 10:50
        To rozumiem taki wyrafinowany żart?
    • Gość: humorysta Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.09, 08:19
      Tydzień temu przywiozłem z Chin procek z 512 rdzeniami taktowany zegarem 128MHz
      i Windowsa 1024 na platformę x2560.
    • Gość: ``` Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.kredytbank.pl 28.10.09, 08:47
      Nikt nie próbuje obejść prawa Moora. Wręcz przeciwnie, podejmowane są próby
      utrzymania go w mocy i właśnie dlatego procesory mają coraz więcej rdzeni.
    • Gość: gość Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.chello.pl 28.10.09, 09:02
      1, 2 ... 100 rdzeniowy procesor. zwykłemu użytkownikowi w zupełności wystarczy komp. z 1 czy 2 rdzeniami. przecież w normalnej pracy nie ma większego znaczenia czy komputer uruchomi się np. 3 sekundy później, albo word czy excel. ważne, żeby wszystko działało stabilnie a czy odrobinę wolniej czy szybciej - bez znaczenia.
      • zdzisiek_2 Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 09:25
        Gość portalu: gość napisał(a):

> 1, 2 ... 100 rdzeniowy procesor. zwykłemu użytkownikowi w zupełności wystarczy
        komp. z 1 czy 2 rdzeniami. przecież w normalnej pracy nie ma większego znaczenia
        czy komputer
        uruchomi się np. 3 sekundy później, albo word czy excel. ważne, żeby wszystko
        działało stabilnie a czy odrobinę wolniej czy szybciej - bez znaczenia.

To zależy co robisz. Jak tylko piszesz coś w Wordzie a potem przeliczysz prosty
        arkusz Excela itp. to rzeczywiście nie są dzi potrzebne te x-rdzeniowe
        procesory. Jednak gdy robisz coś więcej to wtedy naprawdę widać różnicę. Ja
        jestem programistą i zwykle mam jednocześnie uruchomioną bazę danych, Eclipse,
        Tomcat z projektem nad którym właśnie pracuję, przeglądarkę i jeszcze jakieś
        drobiazgi. Na najszybszym procesorze jednordzeniowym to się muli na 2 rdzeniach
        daje się pracować ale naprawdę wygodnie jest na 4 rdzeniach. Jak jeszcze odpalę
        wirtualnego Linux-a aby coś przetestować to bez 4 rdzeni ani rusz.
    • Gość: cc zależy jakich procesorów IP: 80.240.172.* 28.10.09, 09:03
      Zliog 4040 z 1970r. też procesor - obecnie da sie upchać na 1 chipie
      i ze 100 tys tylko o co
      • Gość: Bruno Re: zależy jakich procesorów IP: *.c159.petrotel.pl 28.10.09, 09:16
        > Zliog 4040 z 1970r. też procesor - obecnie da sie upchać na 1 chipie
        > i ze 100 tys tylko o co
        Chyba Intel 4040, czyli praprapradziadek i7 :)pl.wikipedia.org/wiki/Intel_4040
        Zilog zbudował klon intela 8080 -> Z80 pl.wikipedia.org/wiki/Zilog
    • Gość: koza Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 09:15
      Prędzej czy później uciążliwy kod x86 zostanie wyparty z wszystkich
      procesorów. Wtedy rozpocznie się wojna na rdzenie.
      • Gość: kreten Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.09, 10:40
        IMO producenci systemów operacyjnych i procesorów powinni sie dogadać w sprawie
        wydajniejszej architektury, a archaiczne x86 można by było emulować
        • Gość: hahaha Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.irishbroadband.ie 28.10.09, 11:55
          Hehehe, już widzę jak wiodący producenci systemów operacyjnych się z kimkolwiek
          dogadują :-)
      • Gość: dc99 x86 forever! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.09, 10:45
        > Prędzej czy później uciążliwy kod x86 zostanie wyparty z wszystkich
        > procesorów.

Nie tak szybko jak sądzisz. x86 zdążyło już przeżyć kilku swoich "killerów" (np.
        Alpha, PowerPC, Itanium) i mimo powszechnych narzekań ma się dobrze. Zawsze
        jakoś tak się okazywało że "następca" jest w porównaniu do x86 super-hiper pod
        jednym względem i kompletnym dnem pod każdym innym, więc jako UNIWERSALNY
        procesor, który ma wykonywać przyzwoicie wszystkie zadania, a nie wykonywać
        świetnie jedynie niektóre x86 jeszcze długo nic nie zastąpi. Wygląda na to że
        x86 to najgorsza architektura z wyjątkiem wszystkich innych wymyślonych ;)

W przewidywalnej przyszłości jedyna architektura mająca szanse trochę podgryźć
        pozycję x86 to ARM, który na razie nieśmiało próbuje wchodzić do komputerów
        uniwersalnych. Ale ta wojna stoczy się w segmencie urządzeń ultra-mobilnych a
        nie 1000-rdzeniowych 100-megawatowych potworów.
        • zdzisiek_2 Re: x86 forever! 28.10.09, 19:08
          Gość portalu: dc99 napisał(a):

[...]
          > świetnie jedynie niektóre x86 jeszcze długo nic nie zastąpi. Wygląda na to że
          > x86 to najgorsza architektura z wyjątkiem wszystkich innych wymyślonych ;)
          >
          > W przewidywalnej przyszłości jedyna architektura mająca szanse trochę podgryźć
          > pozycję x86 to ARM, który na razie nieśmiało próbuje wchodzić do komputerów
          > uniwersalnych. Ale ta wojna stoczy się w segmencie urządzeń ultra-mobilnych a
          > nie 1000-rdzeniowych 100-megawatowych potworów.

Jestem za a nawet przeciw ;-)
          Z x86 jest chyba trochę tak jak z VHS (kontra system Beta). Wygrał mimo że nie
          był swego czasu najlepszy. Ta architektura wraz z produktami Microsoftu
          załatwiła wszystkich konkurentów.
          Jednak konstrukcje wielordzeniowe (mam na myśli konstrukcje kilkudziesięcio- i
          więcej rdzeniowe) są na tyle różne od dotychczasowych że samo wykonywanie kodu
          x86 nie jest (moim skromnym zdaniem) tak istotną przewagą aby wykluczyć inne
          architektury. ARM świetnie pasuje do bycia podstawową jednostką w takim
          wielordzeniowym monstrum. Może to też być zupełnie inna architektura. Myślę że
          znów rozpoczyna się wyścig i inne architektury dostały właśnie swoją szansę.
    • go_bsh Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 09:20
      Szanowni Państwo,
      w tok dyskusji wkradł się pewien błąd, otóż Windows 7 oraz Server
      2008R2 obsługują do powyżej 64 jednostek przetwarzania, oczywiście w
      architekturze 64 bitowej.

www.microsoft.com/whdc/system/Sysinternals/MoreThan64proc.mspx
      • go_bsh Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni 28.10.09, 09:21
        *do purystów: "do" jest zbędne.

ps. W sieci można znaleźć testy 128 rdzeni liczących.
        • Gość: hahaha Re: Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.irishbroadband.ie 28.10.09, 11:58
          Owszem obsługuje tyle rdzeni, ale nie obsługuje architektur innych niż x86 i
          x86-64. I dlatego na Tilerach nie ruszy.
    • Gość: Donat Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.centertel.pl 28.10.09, 09:20
      Zawsze wszyscy robią wszystko jak mogą najlepiej ale na świecie
      mistrzów są i geniusze . Oni zawsze zwalają z nóg nasze jakiekolwiek
      pojęcia . Procesor będzie ale czy będzie do niego oprogramowanie ?
    • Gość: Gloom Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.tktelekom.pl 28.10.09, 09:25
      A co to za nowina? Search: Sun, T2, 16 rdzeni, 64 niezależne wątki.
      Praktycznie (dla usera) 64 niezależne procki (w systemie). Świat nie kończy
      się na Intelach...
    • Gość: vito No to padaka, jak nie będzie chodził windows IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.10.09, 12:12
      Montuję profesjonalne video na zwykłym kompie, czasy dedykowanych do
      montażu zestawów minęły.
    • Gość: Artur Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.ipv4.regusnet.com 28.10.09, 13:54
      Sugeruje zerknac na produkty Sun, po 8 rdzeni to dosyc odlegla historia...
    • Gość: Tomek za rok! autor czytac nie umie! IP: 20.133.40.* 28.10.09, 14:54
      Z press relase firmy:
      The TILE-Gx36 processor will be sampling in Q4 of 2010 with the other processors rolling out in the following two quarters.
    • Gość: hobo turbodymoman zawstydzi nowy procesor, IP: 89.108.255.* 28.10.09, 20:25
      będzie miał 150 rdzeni !
    • Gość: Donat Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.centertel.pl 28.10.09, 23:42
      Intel pracuje nad hybrydowym procesorem , czyli 1 procesorem i 1
      graficznuym co da lepsze efekty i obliczeniowe i graficzne (multi
      medialne ) super szybkość chyba w dalszym planie .
    • Gość: Gość Nowy procesor będzie miał... 100 rdzeni IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.10.09, 09:27
      Heh, jak ja lubię tego typu portale, Milion ludzi uważających się za fachowców
      a ledwo 1% sensownie pisze. :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka