tristi 18.02.04, 20:53 Witam, chciałabym znać Waszą opinię na temat imienia Marika. Urzeka mnie w nim to, że występuje rzadko, jest oryginalne, ale jednocześnie skromne i brzmi łagodnie. A może odezwą się Mariki? Dzięki za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziarek_edziecko Re: Marika - co sądzicie? 18.02.04, 21:16 Witaj. To imię bardzo mi się podoba, jest śliczne i oryginalne. Pozdrawiam Madzia Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: Marika - co sądzicie? 19.02.04, 12:01 jest to węgierskie zdrobnienie imienia Maria ja osobiście wolę imiona niezdrobniałe zawsze można nazwać dziecko Maria a wołać na nią Marika, Marina, Marita czy jak tam jeszcze być może, że dla ludzi, którzy nie mają kontaktu z Węgrami, pochodzenie imienia nie jest takie oczywiste i tym samym nie przeszkadza pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
tristi Re: Marika - co sądzicie? 20.02.04, 19:25 A imię Maja też jest formą Marii a przyjęło się jako samodzielne imię nie tylko w naszym kraju ale też w wielu innych. Myślę, że czasem trzeba przejść do porządku dziennego nad tym, że język polski przechodzi różne metamorfozy także w kwestii imion. Nie trzeba mieć kontaktu z Węgrami a wystarczy obejrzeć księgę imion... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniadm Re: Marika - co sądzicie? 19.02.04, 12:10 To samo, co na temat Mariny. Czyli dla mnie brzmi dośc "obco" ze względu na "ri", niewystępujące w polszczyźnie. I - szczerze mówiąc - dość wymyślnie. Rzeczywiście, moim zdaniem lepiej nadać (skądinąd piękne) imię Maria, a używać wersji "zagranicznych" jako domowego przezwiska czy zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
itsola Re: Marika - co sądzicie? 19.02.04, 20:30 Czesc ! Ja znalam jedna Marike-teraz chyba ma juz 10 lat.Imie samo w sobie b.mile. Pa ola Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Marika - co sądzicie? 29.02.04, 05:18 Czesc. Ja tez znam Marike i tez ma z 10 lat, jest coreczka mojej przyjaciolki. Imie piekne, Marika , ktora znam jest wspaniala, madra, dobrze wychowana dziewczynka, wiec kojarzy mi sie tym lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś