nietoperek21 17.06.04, 16:16 Moj synek ma plamy alergiczne na buzi ,które wcale nie chcą zejść . Lekarz przepisała Elocom ale z tego co wyczytałam w necie wystrzegacie się sterydów , dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Sterydy czy grożne? 17.06.04, 21:51 Steryd to ostateczność. Elidel zresztą też. Poczytaj na forum. Wiele mam już się na ten temat wypowiadało. Kto lek przepisał? Pediatra? alergolog? Dlaczego? W jakich okolicznościach? Jaka jest dieta? etc etc. Odpowiedz Link Zgłoś
nietoperek21 Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 11:35 Elocom przepisała mi pediatra i kazała smarować nie dłużej niż 10 dni. Mały jest tylko na Nutramigenie , bo ma dopiero 4 m-ce. Na twarzy ma niewielka plamkę , która wogóle nie chce zejśc widzę , że ten Elocom trochę pomaga ale mam dylemat czy dalej go stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
agapb Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 12:03 Skoro zmiana skórna jest niewielka i nie swędzi zbyt mocno, to bym nie smarowała. Za duże ryzyko, zwłaszcza, że dziecko jest jeszcze malutkie. Spróbuj natłuszczać np Lipobazą. Elocom może być szczególnie niebezpieczny kiedy jest stosowany na skórę twarzy i szyi ponieważ tam szkodliwe substancje najszybciej się wchłaniają. A swoją drogą, czy ktoś spotkał się z już z objawami ubocznymi stosowania strydów? Jak to wygląga i jakie one są naprawdę? My, eMamy jesteśmy bardzo na to wrażliwe i nie sądzę, żeby pośród nas był taki przypadek, ale może słyszałyście o czymś takim wsród znajomych? Jak długo trzeba używać sterydów i w jakich dawkach aby doigrać się tych wszystkich "skutków ubocznych"? Kiedyś spotkałam się z informacją o bezpiecznej ilości sterydu stosowanego na twarz i okresie tego stosowania. ALe niestety nie mogę tego znaleźć. Może ktoś pomoże? Aga Odpowiedz Link Zgłoś
nietoperek21 Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 12:11 No i oto właśnie chodzi sterydy są szkodliwe ale mam wrażenie , że nikt nie wie dlaczego. Po kilku smarowaniach zeszło prawie całkiem ale po odstawieniu wraca. Jedyny efekt uboczny jaki zauważyłam to to , że powierzchnia skóry zdrowa przylegająca do chorej posmarowana Elocomem stała sie jakby wybielona. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 16:43 Lekarze - ci naprawdę dobrzy i interesujący się swoim zawodem - wiedzą dlaczego i jakie skutki one powodują. Teraz skutków nie widać. One wychodzą po latach. Jedna z mam pisała o tym co u niej spowodowało smarowanie sterydami w dzieciństwie - wtedy jeszcze nie wiedziano tyle co teraz. A lekarze? Mam własne zdanie - w większości fani pigułek i maści. Steryd to hormon - naturalny lub syntetyczny - i teraz pytanie: Czy my stosowałybyśmy dla poprawienia sobie urody hormony? Ja na pewno bym sie zastanawiała czy koniecznie czegoś takiego uzywać. Dlatego maści sterydowych (zawartośc 0,5-1% sterydu) używam w ostateczności i to nie po to aby moje dziecko było ładne, tylko gdy skóra nie chce się goić. Zresztą od dawna nie musiałam bo odkryłam krem A-dermy. Nam lekarka wbiła do głowy, że alergik do pewnego wieku moze nie miec ładnej skóry i już. Wręcz jej najcześciej nie ma. I ma się tymi plamami nie przejmować, jeśli oczywiście nie pokrywają całego ciała. Tylko natłuszczać i chronić. Kiedyś to mija. Najczęściej w wieku 5-6 lat sie kończy. Kiedyś trafiłam na taką jedną, która na krostki kazała mi smarowac hydrokortyzonem (wrrrr) - była lekarzem z przeróznymi specjalizacjami - taaaaak - specjalista z bożej łaski. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 12:55 W 0304036.pdf i 0304037.pdf pod adresem: www.arznei-telegramm.de/register/ czytalam o roznych efektach ubocznych, nazw tych dolegliwosci nie powtorze i czesciowo nie wiem, co to oznacza. Zrozumialam, ze moze dojsc do alergii kontaktowej. I pisza, ze zaleznie od mocy sterydu u zdrowych ludzi po tygodniowym stosowaniu mozna za pomoca USG stwierdzic bardziej cienka skore, ktora po zaprzestaniu stosowania sterydu znika po paru tygodniach. Nie ma wskazowek, ze przy prawidlowym uzyciu (1-2 tyg. a potem zwykle kremy pielegnacyjne) moze dojsc do istotnie bardziej cienkiej skory. Inne efekty, (wymieniaja takie, ktorych nie rozumiem, bo nie znam, rozumiem tylko opoznienie wzrostu, jakies problemy z nerkami) nalezy oczekiwac przy stosowaniu u niemowlat i malych dzieci przez dlugi czas i na duzej powierzchni ciala. K. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia0318 Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 21:35 Witam Moja Julka na zmiany skorne tez dostala elocom, smaruje ja czasami jak czerwone placki zaczynaja wygladac bardzo brzydko. lekarz powiedzial ze stosowanie elocomu co jakis czas, nie dluzej niz 3 dni i tylko na zmianach nie jest grozne. ale z tego co widze to owszem zmiany znikaja ladnie ale ponownie wychodza, a skora w miejscach smarowanych ma jasniejszy kolor. tez mi ciagle lekarze powtarzaja ze dziecko alergiczne juz tak ma i z czasem to przejdzie. ale czy naprawde nie ma leku ktory by pomogl a nie tylko zaleczyl na kilka dni. bo przeciez z tego co widze to ten uwazany przez lekarzy cudowny lek elocom wcale nie leczy ale tylko zalecza, wiec po co smarowac dziecko tymi sterydami, ktore w gruncie rzeczy nie daja konkretnego efektu. pozdrawiam Sylwia mama Julki Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 21:44 Na alergię leku nie ma, bo choroba ma podłoże m.in genetyczne. Można trochę oszukać lekami antyhistaminowymi. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 22:24 Nie powiedzialabym, ze stosowanie sterydow nie ma sensu. Najlepiej oczywiscie znalezc alergen i wykluczyc. Nie zawsze sie znajdzie, i nie zawsze mozna wykluczyc. Mi Elocom bardzo pomaga w przypadku alergii kontaktowej - niestety musze uzywac swoje rece, nie unikam kontaktu z woda, jedzeniem (ktory przygotuje) itd. I niestety czasami naklada sie za duzo (weekend), i Elocom jest dla mnie deska ratunkowa. Stosujac go 3 dni moge znowu normalnie funkcjonowac, i jaka to ulga, jak momentalnie znika narastajacy swiad ! Wiec sterydy sa jednak bardzo uzyteczne, gdy doszlo do reakcji alergicznej z jakiegos powodu i nie masz na to wplywu. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 22:32 Zgadzam się w tym przypadku w zupełności. Jak mojemu chłopu ręka nie goiła się od roku, bo sobie przy skręcaniu szafy odcisk zrobił - to sama kazałam mu posmarować Cutivate'em ze 3 razy. zaczęło mu się wreszcie goić - ale potem mu maśc zabrałam - ma natłuszczać. Tylko on jest już dorosły chłop, okres dojrzewania ma już za sobą (mam nadzieję ))) i jak ktoś wzrostu 1,8 m posmaruje sobie trochę na rękę to zupełnie co innego niż posmarować naszej rocznej Bambaryle na powierzchnie o podobnej wielkości. Z tego wniosek: u dzieci staramy się unikac jak można, a u nas jak trzeba no to cóż - konsekwencje pewnie sa o wiele wiele mniejsze. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 22:51 5-latka tez smarowalam (przez 2 dni) bardzo cienko Laticortem na poczatku wprowadzenia diety eliminacyjnej - tez wydaje mi sie to sensowne, bo swiad byl straszny. Nie wiem, co bym zrobila u roczniaka, zalezaloby od sytuacji. Chcialam wlasciwie podkreslic, ze te masci wcale nie sa takimi strasznymi wynalazkami, tylko trzeba je ostroznie stosowac. Czasami lepiej od razu dzialac taka mascia, jak tylko cos sie zaczyna (ale to wymaga doswiadczenia), niz zeby dziecko mialo sie rozdrapac. No i oczywiscie nie dla urody. K. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Sterydy czy grożne? 18.06.04, 22:19 Właśnie przed chwilą pisałam w innym wątku na temat maści Cutivate. Odpowiedzi na nurtujące Cię pytania może dostarczyć np. ulotka, ale właśnie Cutivate (bardziej rzetelna firma?), bo Elocom niestety ma ulotkę jak od kremu pielęgnacyjnego, zadnych skutków ubocznych, a przede wszystkim ani słowa o tym że to steryd. Przy Cutivate wymieniają m.in. rozstępy. Kilka razy spotkałam się też z opinią osób smarowanych sterydami w dzieciństwie, które miały problemy w okresie dojrzewania. Nie siejmy paniki, ale czasami myślę że może lepiej trochę postraszyć, bo coraz częściej mam wrażenie, że lekarze zbytnio szafują sterydami i przepisują je na każdego pryszcza. A na krostki u 4 tyg. dziecka to chyba już przesada. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś