Dodaj do ulubionych

surówka z bialej kapusty - jak?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:53
uwielbiam surowke z balej kapusty ale nie potrafie jej doprawic tak jak na
przyklad w sfinx czy positano. pomozcie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: 100 Re: surówka z bialej kapusty - jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:09
      Nie wiem jak przyprawiają w sfinx czy positano , ale powiem Ci jak ja robię .
      Może kiedyś wypróbujesz :)) Szatkuję kapustę drobno , albo po prostu trę na
      jarzynowej tarce , na dużych oczkach . Solę i lekko ugniatam , żeby trochę
      zmiękła . Do tego marchewka trochę białego pieprzu i jakiś smaczny olej czy
      oliwka. Można wcisnąć sok z cytryny i dodać trochę cukru . Robię też taką
      surówkę z dodatkiem sosu jogurtowo-musztardowego albo jogurtu ze słodką papryką
      w proszku . Czasem dodaję paprykę konserwową albo groszek konserwowy . Nawet
      nie wiedziałam , że ich tyle robię :)))
      • Gość: tekisk Re: surówka z bialej kapusty - jak? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.07.04, 20:50
        Ja , dodaję jeszcze cebulę i solę razem z kapustą , nie ugniatam .
        Po godzinie dodaję marchewkę i resztę przypraw ( pieprz , cukier , ocet lub
        sok z cytryny i olej ) .
      • Gość: nat Re: surówka z bialej kapusty - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 22:05
        dzieki. duzo fajnych pomyslow. jutro wyprobuje ten z jogurtem. pozdrawiam
    • arcus_sk Re: surówka z bialej kapusty - jak? 31.07.04, 21:32
      ...No i jeszcze można dodać przyprawy ziołowe - np. oregano dobrze się tu
      komponuje...
    • ampolion Re: surówka z bialej kapusty - coleslaw 31.07.04, 22:14
      www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=5880
      • Gość: siwa Re: surówka z bialej kapusty - coleslaw IP: *.adsl.solnet.ch 31.07.04, 22:38
        podstawa do surowki z bialej kapusty u mnie zykle wyglada tak: biala kapuste
        tre na tarce z duzymi oczkami, dodaje potarta marchewke i starte jablko
        (najlepiej kwasne) i pokrojona drobno cebulke. wszystko dobrze wymieszac, polac
        oliwa z oliwek, doprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i octem albo sokiem z
        cytryny.

jezeli robie po prostu pikantna, to dodaje octu, niewiele cukru i przyprawiam
        glownie sola i pieprzem. jesli ma byc slodko-kwasna, to lepiej uzyc soku z
        cytryny - nie zalowac. no i cukru wtedy duzo wiecej. czasem dodaje tez starty
        na tarce ogorek konserwowy. zamiast oliwy mozna uzyc majonezu, wtedy masz
        kolejna odmiane surowki. jezeli chce, zeby byla bardzo pikantna dodaje tez
        troche chrzanu (takiego ze sloika w sosie smietanowym). czasem do mojej sorowki
        trafia tez drobno pokrojona papryka konserwowa.

wiecej grzechow nie pamietam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka