Gość: nat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:53 uwielbiam surowke z balej kapusty ale nie potrafie jej doprawic tak jak na przyklad w sfinx czy positano. pomozcie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 100 Re: surówka z bialej kapusty - jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:09 Nie wiem jak przyprawiają w sfinx czy positano , ale powiem Ci jak ja robię . Może kiedyś wypróbujesz :)) Szatkuję kapustę drobno , albo po prostu trę na jarzynowej tarce , na dużych oczkach . Solę i lekko ugniatam , żeby trochę zmiękła . Do tego marchewka trochę białego pieprzu i jakiś smaczny olej czy oliwka. Można wcisnąć sok z cytryny i dodać trochę cukru . Robię też taką surówkę z dodatkiem sosu jogurtowo-musztardowego albo jogurtu ze słodką papryką w proszku . Czasem dodaję paprykę konserwową albo groszek konserwowy . Nawet nie wiedziałam , że ich tyle robię :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekisk Re: surówka z bialej kapusty - jak? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.07.04, 20:50 Ja , dodaję jeszcze cebulę i solę razem z kapustą , nie ugniatam . Po godzinie dodaję marchewkę i resztę przypraw ( pieprz , cukier , ocet lub sok z cytryny i olej ) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nat Re: surówka z bialej kapusty - jak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 22:05 dzieki. duzo fajnych pomyslow. jutro wyprobuje ten z jogurtem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arcus_sk Re: surówka z bialej kapusty - jak? 31.07.04, 21:32 ...No i jeszcze można dodać przyprawy ziołowe - np. oregano dobrze się tu komponuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: surówka z bialej kapusty - coleslaw 31.07.04, 22:14 www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=5880 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: surówka z bialej kapusty - coleslaw IP: *.adsl.solnet.ch 31.07.04, 22:38 podstawa do surowki z bialej kapusty u mnie zykle wyglada tak: biala kapuste tre na tarce z duzymi oczkami, dodaje potarta marchewke i starte jablko (najlepiej kwasne) i pokrojona drobno cebulke. wszystko dobrze wymieszac, polac oliwa z oliwek, doprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i octem albo sokiem z cytryny. jezeli robie po prostu pikantna, to dodaje octu, niewiele cukru i przyprawiam glownie sola i pieprzem. jesli ma byc slodko-kwasna, to lepiej uzyc soku z cytryny - nie zalowac. no i cukru wtedy duzo wiecej. czasem dodaje tez starty na tarce ogorek konserwowy. zamiast oliwy mozna uzyc majonezu, wtedy masz kolejna odmiane surowki. jezeli chce, zeby byla bardzo pikantna dodaje tez troche chrzanu (takiego ze sloika w sosie smietanowym). czasem do mojej sorowki trafia tez drobno pokrojona papryka konserwowa. wiecej grzechow nie pamietam :-) Odpowiedz Link Zgłoś