korsarz3 11.01.06, 22:46 Proszę wypisywać swoje ulubione marki wódek. Jeśli to możliwe, proszę o wypisywanie producenta i/lub innych dodatkowych informacji. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polisemia Re: Ulubiona marka wódki 11.01.06, 23:46 Myślałem, że smakuje mi Absolut. Ale tylko vanilia jest nie do pobicia! Czysta jest słaba, wręcz niedobra. Chyba najlepsza jest Finlandia. Odpowiedz Link
leslaw_m Re: Ulubiona marka wódki 12.01.06, 00:26 jesli jest z pewnego zródła to nasz poczciwy bools, choc przyznam,ze wódki nie pijam duzo-bo to typowy alkohol do urżnięcia. ale ... ...jesli bools,to taras z widokiem na jezioro,smaczny grill do tego i rozmowy do godzin porannych(nie na temat czasem:)) Odpowiedz Link
orientman Bols nie jest 'nasz' 13.01.06, 23:52 o ile dobrze kojarze, to holenderska wodka jest.. Odpowiedz Link
alistair-p Re: Bols nie jest 'nasz' 13.08.06, 00:23 orientman napisał: > o ile dobrze kojarze, to holenderska wodka jest.. ************************* Bols jest drogi,bez żadnego uzasadnienia i zwyczajnie niesmaczny,to wina receptury. Odpowiedz Link
hubar Re: Ulubiona marka wódki 12.01.06, 00:41 Lubię Finkę, Absolut vanilia jest boski, Bolsik też niczego sobie. Pamita, że smakował mi "Chopin" Odpowiedz Link
alistair-p Re: Ulubiona marka wódki 13.08.06, 00:21 Widac że lubisz wódki ostre,zbożowe.A Bols ma fatalna recepturę.Najlepsze są wódki z tzw.neutralnego spirytusu,lub spirytusu ziemniaczanego.Dotyczy to bezpośredniego spożycia :-)),do drinków może być wódka ze zboża. Odpowiedz Link
hubar Re: Ulubiona marka wódki 13.01.06, 13:08 Tak, to jedna z niewielu smakowych wódek która mi smakuje. Co więcej, nawet nie trzeba jej popijać :) Odpowiedz Link
bubot Re: Ulubiona marka wódki 12.01.06, 09:56 generalnie nie przebieram, ulubionej nie mam. Odpowiedz Link
iweta2 Re: Ulubiona marka wódki 12.01.06, 22:00 Absolut porzeczkowy, żubrówka i ukraińska wódka, którą kupowałam na targach Smorodina. Odpowiedz Link
flamengista Re: 12.01.06, 22:24 Do czystego picia (w kieliszkach, do śledzika) - Dębowa. Smakowa - Krupnik/Żołądkowa Do drinków - Bolsik i poczciwa Żubrówka. Odpowiedz Link
cioccolato_bianco Re: Ulubiona marka wódki 13.01.06, 09:42 absolut i finlandia + zubrowka i zoladkowa. Odpowiedz Link
jimmyjazz Re: Ulubiona marka wódki 13.01.06, 14:50 A ja tak patriotycznie Luksusowa i czasem Żołądkowa. Prawde powiedziawszy to uważam Luksusową za jedną z najlepszych wódek. Finandia czy Absolut - moim zdaniem to głównie wytwory dobrego marketingu. Nie są warte tych pieniędzy (chyba zaraz mi się zbierze :))) Odpowiedz Link
polisemia Re: Absolut i Finlandia. Czyste. 18.01.06, 18:00 Skandynawskie klimaciki pociągają? ;) Odpowiedz Link
alistair-p Re: Absolut i Finlandia. Czyste. 13.08.06, 00:25 kropek_oxford napisał: ********************** Znakomita jest Luksusowa i białostocka Pałacowa ,obie ziemniaczane.Napewno nie ustepuja Absolutowi czy Finlandii której tajemnica polega na tym że jest produkowana w 100% z jęczmienia. Odpowiedz Link
zbiegniew Danska pieszczotliwie nazywana przeze mnie 22.01.06, 21:19 termosikiem. Fajna aluminiowa butelka i przez to może być niebezpieczna. Nigdy nie wiesz ile jeszcze zostalo a glupio tak nie kończyć tego co się napoczęlo. Troszkę zdradliwie może czasem zwalić z nóg. Z innych cenię nasze polskie - żolądkówka (trochę zeszla na psy ostatnimi czasy). Odpowiedz Link
pawelk77 Re: Danska pieszczotliwie nazywana przeze mnie 21.02.06, 15:51 Potwierdzam. Wiele gatunków już piłem bo lubię testować, ale zmrożonej czystej Danzki nic nie pobije. Takiej delikatności w smaku jeszcze nie czułem nigdy. Szkoda że taka droga. Odpowiedz Link
jan-w Re: Danska pieszczotliwie nazywana przeze mnie 21.02.06, 16:10 Wiem że się "ośmieszę" (wódki nie używam, chyba że do koktajli)), ale czy czysta wódka, na dodatek zmrożona, może mieć różne smaki ? Odpowiedz Link
pawelk77 Re: Danska pieszczotliwie nazywana przeze mnie 23.02.06, 14:07 może mieć, przynajmniej ja to dobrze wyczuwam. Oczywiście testując "na ciepło" rożnice będą znacznie lepiej wyczuwalne, ale ja osobiście (nawet zmrożonego) syfu nie jestem w stanie przełknąć, tzn. jestem w stanie tylko 1 kieliszek, później już mnie odrzuca. ale wiele tu zależy od indywidualnej "wrażliwości" kubków smakowych. Odpowiedz Link
markiz.de.sade Re: Ulubiona marka wódki 24.01.06, 18:18 Finlandia - najlepiej wchodzi. Polska Luksusowa jest stanowczo przeceniana - moim zdaniem to mocno podejrzany produkt. Odpowiedz Link
alistair-p Re: Ulubiona marka wódki 13.08.06, 00:32 markiz.de.sade napisał: > Finlandia - najlepiej wchodzi. > Polska Luksusowa jest stanowczo przeceniana - moim zdaniem to mocno podejrzany > produkt. =============================== Szanowny Markizie,Luksusowa jesli chodzi o jakość jeśli Finlandii nie wyprzedza,to napewno jej nie ustepuje.To dwie zupełnie inne wódki,jak tu juz pisałem Luksusowa jest ziemniaczana a Finlandia zbozowa(jęczmienna). Odpowiedz Link
lilarose Re: Ulubiona marka wódki 08.02.06, 13:28 Zdecydowanie Finlandia! Z polskich: Żubrówka i Bols Odpowiedz Link
kolorowa_diablica Re: Ulubiona marka wódki 09.02.06, 16:52 ja równiez Finlandie obstawiam :) Odpowiedz Link
kein_engel Re: Ulubiona marka wódki 18.02.06, 00:09 ja patriotycznie... :D- wyborowa tak na powaznie to do drinkow i tak mozna cokolwiek wlac i tak nie czuc bols jest niezly na czysto- tylko wodki o jakims smaku Odpowiedz Link
korkodyl Re: Ulubiona marka wódki 28.01.07, 20:56 Naprawde Bols ?? To ja bym juz wolal wodke z czerwona kartka... A tak na powaznie to nie widze konkurenta dla Maximusa! Odpowiedz Link
maskonur78 Re: Ulubiona marka wódki 04.03.07, 22:11 No ja pijałem Bolsa, aż do czasu jak mi sprzedawca zaproponował Maximusa - nawet nie ma porówania. Też Dębowa jest ciekawym trunkiem;) Odpowiedz Link
framberg Re: Ulubiona marka wódki 21.02.06, 00:17 Żubrówka, zwłaszcza z sokeim jabłkowym, absolut porzeczka, vanilia. Odpowiedz Link
framberg Re: Ulubiona marka wódki 21.02.06, 00:50 Jeszcze śliwowice - słabsze odmiany Łąckich i różne Serbskie, ale nie sklepowe tylko te od ludzi - szczególnie w Kosowie. Odpowiedz Link
vindel Re: Ulubiona marka wódki 21.02.06, 01:49 ehh lza sie w oczkach kreci gdy wspomne swoja sluzbe dla kraju w armii na Mazurach.Druga sie lza zakreci jak wspomne sobie te wschodnia wodke...ech te wodki Moskowskaja, Stolicznaja echh bunkrowane w sniegu na czarna godzine...moze to nie ambrozja czy inne licho ale ten smak...czy o tym spiewa Bogus Linda?Pamietam raz sprawe jak koles wyslany po butelki nabral ich tyle ze nie mial sily torbe ponad ploit jednostki podniesc..no ale to taka tylko degrysyja.. z polskich to debowa boze co z a smak won i lekkosc na kubkach jezyka..... no i finlandia malinowa toz to klasyk czy tak smakuje mleko matki? nikt tego nam nie powie a pamietacie moze ten czas gdy wszedliscie w doroslosc?gdy poznaliscie dorosle zycie?a byl to ten moment gdy ojciec zabral was do knajpy pierwszy raz w zyciu...pamietacie ten odor papierosow, piwska, spoconych cial, ten boski smak piany co ojciec dal sprobowac,..te rozmowy ojca ze swoimi kolesiami te stare barmanki z czepkami na glowie?...ech tamte czasy ne wrati :) Odpowiedz Link
fadziu Re: Ulubiona marka wódki 21.02.06, 12:55 Absolut, Finlandia, Pan Tadeusz, Martini, Tekla, Zoladkowa Gorzka. No i Siwucha na szczegolne okazje :) Z piw Lech Premium ktory mi sie zakotwiczyl w glowie po studiach, niestety niedostepny w aktualnym miejscu zamieszknia. No ale co jakis czas wpadam do Poznania :) Odpowiedz Link
fadziu Re: Ulubiona marka wódki 22.02.06, 13:45 Sorry mialo byc tylko o wodce, sie zapedzilem... Odpowiedz Link
dialysis Re: Ulubiona marka wódki 26.07.06, 01:11 Dobra wodke poznaje sie dopiero "dzien po", bo jakby wymieniac wszystkie co na bierzaco smakuja to troche by tego bylo:-) Ale tak zeby zdrowo "poleciec na szczecin" to z wlasnego doswiadczenia chyba najlepsze sa skandynawskie: finlandia i absolut. Z polskimi chyba gorzej - jest tego troche co smakuje: zubroweczka nie do pobicia, luksusowa tez niezla, zoladkowa tez dobra ( tylko niestety mam zle wspomnienia:-)Ale jak sie ma zamiar dac ostro w rure to chyba Szopena bym polecil:-)Z kolorowymi mam niestety tez przykre doswiadczenia:-/ Odpowiedz Link
veeto1 Re: Ulubiona marka wódki 26.07.06, 18:33 Absolut i Finlandia a z polskich Dębowa Odpowiedz Link
kauzyperda Re: Ulubiona marka wódki 01.08.06, 12:50 Co Absolut to Absolut (czysty). Dochodząc do wieku kiedy czyściocha nie wchodzi już tak dobrze jak w podstawówce zaczynam doceniać szlachetne wykonanie i brak wmontowanego biegu wstecznego. Odpowiedz Link
kolczatka Re: Ulubiona marka wódki 02.08.06, 19:25 Zdecydowanie Luksusowa. Absolut mnie nie przekonuje, a Finlandia też jakoś mi nie podchodzi. Widać kwestia gustu. Odpowiedz Link
alistair-p Re: Ulubiona marka wódki 13.08.06, 00:28 kolczatka napisała: > Zdecydowanie Luksusowa. Absolut mnie nie przekonuje, a Finlandia też jakoś mi > nie podchodzi. Widać kwestia gustu. ******************************* Popieram.Różnica między tymi wódkami jest taka że Luksusowa jest produkowana ze spirytusu ziemniaczanego a Absolut ze zbożowego.A tak na marginesie Absolut jest właścicielem marki "Luksusowa".Spirytusy zbożowe są ostre,ziemniaczane łagodne. Odpowiedz Link
nadinka_nadinka Re: Ulubiona marka wódki 16.08.06, 20:10 kolejnosc przypadkowa: blavod smirnoff wyborowa zurawinowa finlandia zubrowka gorzka zoladkowa i mam wielka slabosc do stolicznej ;-) Odpowiedz Link
buc12 Re: Ulubiona marka wódki 27.01.07, 00:25 Piperka!! tak nazywaja ja moi kreni ze wsochodu od ktorych dwa razy w roku dostaje butelczyne mocnego trunku z miodem i ostra papryczka!!! idealna do posilkow Odpowiedz Link
frugo3 Re: Ulubiona marka wódki 28.01.07, 22:14 1. premium, 2. Wyborowa, 3. Smirnoff - ale ten stary z pewexu tobył smak!, 4. Debowa -wspomniana tu da sie pić nie daje kaca. 5 Bols tez obleci ale sie sporo podróbek trafia i mozna sie przejechać (ja sie naciąłem) Zoładkow jest b. dobra to jest przbój i samograj ale wymienianie jej przy inncy czystychcjest nieporozuminiem - toz to jest wódka smakowa nie do picia do białego rana, podobnie jak zubrówka - tez tylko jako dodatek z soczkiem, Absolut i finlandia sa dla mnie bez duszy i smaku wiem że absolut nie sprzedał nikomu licencji i klepią go tylko w Szwecji - podobno chodzi o wodę i welokrotna destylację , ale z zalet ma tylko to że nie ma sie absolutnie kaca po absolucie.... Finlandia to marketing + cała masa wódek smakowych ... dla mnie profanacja. Wodki czyste te z wyzszej półki typu Choipin, Dwór Artusa i inne w kształtnych stylizowanych butelkach sa nie do picia, w smaku coś ala Baltic Vodka . Ktos przywaołał tu Danzkę - nie próbowałem muszę łyknąć ciekawy jestem smaku. Odpowiedz Link