Dodaj do ulubionych

mięso pieczone zamiast wędliny

IP: *.pl / 80.51.255.* 25.11.04, 11:40
Mam prośbę! Jestem mamą 10 - miesięcznej córki, która jest wielkim
głodomorem. Od jakiegoś czasu chętnie zajada chleb z szynką, ale ja mam pewne
opory, jak jej to daję, odkąd zobaczyłam, jak niektóre wędliny świecą na
kolorowo. Chciałabym wobec tego upiec mięso, ale nie mam pojęcia jaki rodzaj
mięsa się do tego nadaje i w jaki sposób je przygotować, żeby nadawało się na
kromkę chleba. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • marghot Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 11:43
      Polecam karkówkę nadzianą całymi ząbkami czosnku (ale nei wiem czy małe dziecko
      może zajadać czosnek), schab ze śliwkami lub szynka ugotowana - przepis na
      forum.
    • invicta1 Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 11:44
      karkóweczkę można posolić, natrzeć majerankiem, czosnkiem i upiec-bardzo dobre
      sama jestem ciekawa co inni pieką, bo w wędlinach różne "cuda" można znaleźć i
      sama niechętnie je przez to zjadam
    • invicta1 Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 11:44
      kurde, ale nie wiem czy taka malutka dziecina może karkówę-chyba nie?:(
      • invicta1 Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 11:46
        oj widzę, że powtórzyłam po przedmówczyni
        ale może też jakiś domowy pasztet moja Mama piecze cudowny, niestety nie mam
        pojęcia jak
    • yfcia Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 11:48
      Nie wiem czy twoje dziecko też, ale przeważnie dzieciaki nie lubią nic tłustego
      w mięsie(co w karkówce jest normą). Ja bym polecała raczej nie pieczone, ale
      gotowane mięso - super jest rolada z kurczaka. Przepis plątał się tu gdzieś po
      forum. Jak nie znajdziesz, to coś mogę napisać, choć robię "na oko". :)
    • Gość: jacek1f Re: mięso pieczone zamiast wędliny IP: 81.210.22.* 25.11.04, 11:54
      Tłuszcz w karkówce nie jest problemem, bo można go wykroić. Dla siebie :-)
      Dlatego powtórzę: karkówkę. Potem podobnie z boczkiem, kup juz chudy, ugotuj z
      przyprawami lub upiecz naprzyprawionego w folii. Na kanapeczki będziesz
      wykrawała paski miesa i już.
      Schab w każdej postaci pieczony: ze sliwką, z morelami, z ogórkiem itp.
      Przyprawiaj normalnie, bo i jak młode będzie kręcić noskiem, to mu sie odkroi
      skórkę. Tzn. ze schabu:-), to z przyprawami.
      A jak sklep - to już polecam nie szynkę, ale mocno wedzone wedliny w
      typie "łososiowym". Aha, no i spróbuj na kanapki łososia wędzonego w
      cieniutkich plasterkach, a co? pozdrawiam
      • poughkeepsie wędzonych lepiej unikać 25.11.04, 12:58
        jeśli nie wiemy z jakiego źródła i w jaki sposób były wędzone. Poczytaj o tym,
        tzw. wędzone wędliny to sama chemia, łącznie z malowaniem odpowiednią farbką
        żeby miały ładny kolor i sztucznymi aromatami dla zapachu, z wędzeniem to nie
        ma nic wspólnego. Dziecku bym nie dała.
        Nie możesz znaleźć jakiegoś sklepu z ekologicznymi wędlinami?Przynajmniej
        miałabyś pewnośc, że nie karmisz dziecka chemią.
    • kasiakaz1 Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 11:56
      Jak dla dziecka, to moze pierś z indyka. Duży kawał (najlepiej całą) nacierasz
      solą, ziółkami (tymianek, albo jakie lubisz), najpierw obsmażasz na patelni,
      potem pieczesz, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczykiem (bo indyk
      moze wyjść za suchy)
      Pozdrawiam
      • Gość: jacek1f Re: mięso pieczone - i indyk i kurczak IP: 81.210.22.* 25.11.04, 12:29
        No jasne! Indycza pierś, to świetny pomysł. Mozna tez tak samo upiec piersi
        kurczaka.
    • Gość: paulina62 Re: mięso pieczone zamiast wędliny IP: *.pl / 80.51.255.* 25.11.04, 12:22
      Dzięki serdeczne. Na pewno skorzystam z rad. Dodam jeszcze, że Maja jest
      wszystkożerna - żaden czosnek czy cebula nie są jej straszne - dziwne, bo ja
      jako dziecko ponoć byłam pod tym względem okropna.
    • Gość: bea2004 Re: mięso pieczone zamiast wędliny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 13:06
      Moje dzieci mimo iż są już prawie dorosłe też
      nie przepadają za świecącymi wedlinami, dlatego
      często przygotowuję mięso od szynki w następ. sposób:
      Na litr wody ok.1,5 łyżki soli, do tego liście
      laurowe,ziele ang.,grubo zmielony pieprz,majeranek ,
      kilka rozdrobnionych ząbków czosnku(il. przypraw
      dodaję na oko). W tej miksturze trzymamy mięso
      ok.2 godzin(można dłużej), później zagotowujemy
      i trzymamy na niewielkim gazie ok.1,5 godziny.
      (czas podaję dla ok.1,5kg kawałka).
      Wyjmujemy z gara kiedy całkowicie wystygnie i pałaszujemy
      z apetytem.Mięso jest soczyste i jak twierdzą moje pociechy
      przypomina pieczony schabik. W ten sam sposób
      można przygotować filet z indyka, ale wtedy należy
      włożyć mięso do wrzątku.
      Pozdr.
      • Gość: kobieta_z_patelnia Re: mięso pieczone zamiast wędliny IP: 193.111.166.* 25.11.04, 15:21
        ja pieke także klopsa z mięsa mielonego - mam takiego pana znajomego na hali
        targowej, który sprzedaje świnki rolników ze swojej wioski i mięso mieli mi u
        siebie na straganie
        robię je tak, aj,m na zwykłe kotlety mielone, dodaje tylko zioła - np. mrozone
        posiekane listki lubczyka, albo pietruszki, mozna tez pieczarki 9ale to raczej
        nie dla tak małego dziecka) i pieke w podłuznej brytfannie na złoto
        jest pyszne smakuje wspaniale na chlebie
    • krishka Re: mięso pieczone zamiast wędliny 25.11.04, 16:37
      Też staram się unikać "świecących" wędlin (czyli niemal wszystkich
      peklowanych). W domu piekę indyka (z piersi). Wcześniej marynuję raczej na
      sucho, tzn. nacieram solą (grubą), pieprzę, szpikuję lub nacieram czosnkiem i
      obsypuję przyprawami (jakie tam mam pod ręką). Zostawiam na kilka godzin (lub
      na całą noc w lodówce), żeby się "przegryzło". Ostatnio poeksperymentowałam
      troche i indyczą pierś wysmarowałam inną marynatą - wymieszałam musztardę
      sarepską z odrobiną oleju (do konsystencji majonezowej), dodałam dużo czosnku i
      pieprzu. Natartego solą indyka utytłałam w tej marynacie i zostawiłam do
      przegryzienia. No mówię wam - pycha po prostu! Za pierwszym razem taki indyk
      nie posłużył nam jako kanapkowa wędlina - po prostu wtrząchnęliśmy go od razu.
      Marynata z musztardy też się sprawdza wyśmienicie do udek kurczęcych,
      pieczonych na chrupiąco.
      Aj, ślinka cieknie!
      • Gość: mnkra Re: mięso pieczone zamiast wędliny IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.11.04, 13:54
        godzian na pzregryzienie sie przypraw z mesem to za malo,najlepiej natrzec
        kawal miesa pzryprawami i pozostawiic w lodowce zawiniety folia na cala noc lub
        nawet dluzej. Mozna wlozyc do miski i przycismac czyms. Dobrze jest tez kilka
        razy poobracac, wtedy przyprawy rzejda do srodka.Kazede mieso,czy boczek
        surowy/chudy/tak marynuje przed pieczeniem czy gotowaniem. Czasem opiekam na
        patelni,potem dusze,czasem wkladam do piekarnika,mozna tez piec w rekawie, jest
        wtedy soczyste. To zdecydowanie smaczniejsze niz bedaca w spzredazy wedlina,
        Jesli pieke schab w kawalku to do srodka wpycham pora w calosci.Jak sie potem
        kroi to jest ciekawy w pzrkroju i nie jest tak suchy,Swoja droga por daje
        ciekawy smaczek.Polecam
    • Gość: mnkra Re: mięso pieczone zamiast wędliny IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.11.04, 14:05
      Polecam tez zrobiebnie galantyny z kurczaka, Zdjac sdelikatnie, by nie
      porozrywac, skore z kurczaka, obrac mieso, zmielic,przyprawic,/jak na
      pozarskie/,nastepnie rozlozyc skore, na nia ulozyc mase,ktora zwiniemy jak
      rolade.Mozan dodac dla kolor marchewke, lub jajko na twardo.Dobrze jest tez
      piersi odpowiednio pzreciac i zwinac razem z masa mielona.Jest wtedy
      smaczniejsze. Zawinieta w skore mase miesna zawijam szczenie w biala
      sciereczke/ciasno/wiaze sznurkiem jak rolade i gotuje w wywarze z warzywami.
      Jak wystygnie , delikatnie odwijam i juz jest cos innego ,na odmiane do chleba.
      Natomiast pasztetow pieczonych tez nigdy nie kupuje, zawsze pieke sama,
      przynajmniej raz w miesiacu.Ten przynajmniej nie robi sie obslizly i kwasny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka