Gość: Paweł IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 02.06.05, 01:35 Mam pytanie. Gdzie w Krakowie można kupić dobre wina w rozsądnych cenach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tytus5 Re: Wina w Krakowie 02.06.05, 08:56 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Mam pytanie. Gdzie w Krakowie można kupić dobre wina w rozsądnych cenach ? Ku mojemu zdziwieniu dość rozsądne ceny mają w Winotece 13 (Rynek) Świetne Chianti Castello di Farnetella /34 pln za sztukę przy zakupie 6 butelek/ Dobre miejsce dla "italopijców" pzdrw Tytus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monty Re: Wina w Krakowie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.06.05, 09:43 Oprócz polecanej przez Tytusa "Trzynastki" gorąco rekomenduję wina.pl z Krowoderskiej 46 - również własny import: Illuminati (Abruzja), Dievole (Toskania) oraz Auer (Weiland Thermenregion z Austrii). Ogólnie rzecz ujmując wunderbarowny sklep. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 10:22 Polecam wszystkim nowootwarty sklep "Dionizos" na ul. Szlak. Wysmienite wina , co najwazniejsze w dobrej cenie. Bardzo miłaaa obsługa (panowie chetnie częstuja winem).Polecam Tokaj Fordidas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 11:40 Bylam ostatnio na ul. Pędzichów w sklepie z winami. Duzy wybór i ceny nie zwalaja z nóg:)zatem polecam! Ja bylam barrrrrdzo zadowolona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Wina w Krakowie 02.06.05, 15:56 Gość portalu: Kinga napisał(a): > Bylam ostatnio na ul. Pędzichów w sklepie z winami. Duzy wybór i ceny nie > zwalaja z nóg:)zatem polecam! Ja bylam barrrrrdzo zadowolona!!! czy to jest ten sam sklep co z postu powyżej (bo nie wydaje mi się, aby dwa sklepy były o rzut beretem od siebie - to jest na rogu?) Napisz dwa słowa o asortymencie, dzięki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia(krystyna) Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 10:12 Przepraszam za błedny adres, oczywiscie że sklep "Dionizos" mieści się przy ul. Pędzichów, oferują wina czeskie i węgierskie. Dodatkowo polecam wam Jekl Pinot Noir - 2002 i Hetszolo Tokaj Fordidas - 1999 (szczególnie paniom). Odpowiedz Link Zgłoś
jura9 Re: Wina w Krakowie 03.06.05, 11:07 Gość portalu: madzia(krystyna) napisał(a): > Przepraszam za błedny adres, oczywiscie że sklep "Dionizos" mieści się przy > ul. Pędzichów, oferują wina czeskie i węgierskie. Dodatkowo polecam wam Jekl > Pinot Noir - 2002 i Hetszolo Tokaj Fordidas - 1999 (szczególnie paniom). Z tym p.n.Jekl to bym nie przesadzal POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryton4 Re: Wina w Krakowie "Dionizos" IP: *.bojko.krakow.pl 04.06.05, 00:37 Bylem:)). Sklep powstal z powodu irytacji wysokimi cenami win w Polsce. serdecznie polecam, wina Bock, Gere, Teleki, Thummerer, Degenfeld, Pajzos, Magiar i Valtice, ceny swietne, oferta ma byc powiekszona w najblizszym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia(krystyna) Re: Wina w Krakowie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.06.05, 15:48 Ja jednak upieram sie sie ,iz Jekl Pinot Noir jest baardzo dobre (szczególnie z serami). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bartek94 Re: Wina w Krakowie 04.06.05, 10:34 Dodatkowo polecam wam Jekl > Pinot Noir - 2002 i Hetszolo Tokaj Fordidas - 1999 tak orientacyjnie w jakiej cenie Forditas? Bart Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia(krystyna) Re: Wina w Krakowie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 04.06.05, 15:50 Z tego co pamietam Tokaj Fordidas jest w cenie 36 zł, extraaaa Odpowiedz Link Zgłoś
tytus5 Re: Wina w Krakowie 02.06.05, 14:07 Jeśli nie przejmujesz się uwagami Benka na temat hipermarketów to warto odwiedzić któryś z nich.Czasami można znaleźć coś ciekawego.Osobiście najlepsze doświadczenia mam z Geantem, chociaż z mojego punktu widzenia ma najgorszą lokalizację. pzdrw Tytus Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Wina w Krakowie 02.06.05, 15:54 tytus5 napisał: > Jeśli nie przejmujesz się uwagami Benka na temat hipermarketów to warto > odwiedzić któryś z nich Największy wybór jest Galerii Kazimierz. W każdym przedziale cenowym. Supermarket nazywa zdaje się Alma Poza tym niektórych hipermarketach są sklepy GW (w Tesco, Carrefurze i jeszcze gdzieś, w tej chwili nie pamiętam - Plaza?) no i jest Nicolas w drugim Carrefurze. Oczywiście 13 i Krowoderska 46 mają moją rekomendację wśród sklepów specjalistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
mknw Re: Wina w Krakowie 07.07.05, 11:00 Ja również polecam Alme (w Galerii Kazimierz lub na ul. Pilotów). Winka mają dosyć dobrze dobrane, tzn. ciężko trafić na jakiś przypadkowe, niedobre wino. Jeżeli jeszcze jest tam do dostania, to szczególnie polecam Feudi di Sicilia Nero d'Avola Pasqua & Fazio 2001 (taka pomarańczowa etykietka, cena ok 30 pln). Odpowiedz Link Zgłoś
jura9 Re: Wina w Krakowie 03.06.05, 11:15 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Mam pytanie. Gdzie w Krakowie można kupić dobre wina w rozsądnych cenach ? Polecam Nikolas w centrum Zakopianka tak naprawdę jedyne żródło win francuskich przyzwoitych i za normalne pieniądze. dobrze jest w Almie ,winach.pl, nienajgorzej pod 13 a dobry wybór w centrum wina na krakowskiej natomiast sympatyczny Urugwaj w domu wina na Starowiślnej Miłych zakupów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Wina w Krakowie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 03.06.05, 22:42 Wielkie dzięki za informacje. Jutro idę na rekonesans. Pozdrawiam i enjoy life and wines. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Wina w Krakowie IP: 212.160.65.* 06.06.05, 08:55 www.bodega.marques.pl, ul. Sławkowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg chwila, IP: 212.160.147.* 06.06.05, 09:21 pytanie było o wina "w rozsądnych cenach"! Oferta Bodega Marquez Vinothek (swoją drogą, ciekawa nazwa firmy - jednocześnie "bodega" i vinothek" a do tego nieszczęsny Marquez - mam nadzieję, że nie Gabriel Garcia:-) ) jest ciekawa, mają dużo dobrych win, ale posądzanie ich o "rozsądne ceny" to byłaby obraza, to nie sa jakieś stoiska na bazarze tylko eleganckie salony winiarskie. Tak przy okazji, bo przeszło bez echa - BM sprzedaje teraz wina od Firriato, piłem ich Santagostino Rosso (Star, pamiętasz? ;-) ) i było całkiem fajne (kupaż Nd'A i Syrah), co prawda nie znalazły one uznania Małego Bieńczyka ale to chyba ze względu na nowoczesny styl. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: chwila, IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 08.06.05, 10:13 Ale dlaczego elegancki salon winiarski musi mieć od razu wysokie ceny? A może po prostu "elegancki salon" nas naciąga i doi ile wlezie ... Odpowiedz Link Zgłoś
holita Re: chwila, 08.06.05, 16:55 Docg, chyba troche przesadzasz. Bede oczywiscie bronic Bodegi, bo mamy calkiem sporo win "w rozsadnych cenach", chocby Firriato, o ktorym piszesz. Mozna kupic rzecz jasna Gallo za kilkanascie zlotych w supermarkecie, cena jak najbardziej rozsadna, tylko czy za tym idzie jakosc? Ja bym nie tworzyla stereotypow w stylu "eleganckie salony winiarskie = drogie wina" . Bodega ma taki sam poziom cenowy jak Centrum Wina, PWW czy Sommelier. Podobnie jak wiele innych, nie-importerskich sklepow winiarskich. We wszystkich znajdziesz zarowno wina w przedziale 20-30 zlotych, jak i te naprawde drogie, a roznica polega na tym, ze masz wiekszy wybor win srednio drogich i drogich niz w supermarketach. Nie zamierzam podejmowac wciaz wywolywanej na tym forum dyskusji o cenach i marzach importerow, powiem tylko, ze tworzac takie porownania, trzeba zawsze brac pod uwage wielkosc firmy i zasieg jej dzialania (a wiec i koszty wlasne ktore sa z tym zwiazane), a w wypadku sklepow takze ich charakter i usytuowanie (czynsz na Slawkowskiej jest niestety nieco wyzszy niz na Pedzichowie). Nie ma idealu - zawsze masz "cos za cos". Bodega ma niektore sklepy polaczone z barem - koszty sa nieporownywalnie wieksze, ale zalety dla klienta rowniez: mozesz skosztowac wielu win, a sklep jest czynny 7 dni w tygodniu i to do pozna w nocy (dopoki w barze sa ludzie). Koszt utrzymania takiego lokalu na pewno jest nieporownywalnie wiekszy niz koszt malego sklepu, polozonego poza scislym centrum miasta, z 1 pracownikiem, czynnego od poniedzialku do piatku przez 8-9 godzin. Co do nazwy, to pozwole sobie byc upierdliwa i poprawie: nie Marquez (Gabriel Garcia), tylko Marques (czyli markiz - taki jak na etykietach wielu win hiszpanskich: Marques de Murrieta, Marques de Caceres, Marques de Grinon, etc.). Co do Vinothek natomiast, to... trudno mi sie z Toba nie zgodzic, ale ludzie wymmyslaja glupsze rzeczy (najciekawsza nazwa firmy, z jaka sie zetknelam, to "Uciekaj Sony, uciekaj". Sp. z o.o., rzecz jasna - Vinothek to przy tym pestka, nie?;-) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: chwila, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 19:33 to nie miala byc w zadnym razie krytyka BM. uwazam ze ceny "Bodegi" (MarqueS ;-) ) jak na nasza rzeczywistosc sa rozsadne, tym bardziej ze faktycznie lokalizacje sklepow sa spektakularne, a (o czym nie wiedzialem) prowadzone przy sklepach wine-bary nie sa przedsiewzieciem majacym przynosic zyski, tylko sluza promocji sklepu. Chodzilo o to, ze w sklepach BM raczej nie ma wyboru tanich win. Nie chodzi o taniosc w sensie stosunku ceny do jakosci, tylko o cene w zlotowkach nie przekraczajaca - powiedzmy - 25 zl. Mi sie to od zawsze wydawalo dziwne, bo "na swiecie" podstawa dzialania sklepow winnych, takze tych najbardziej wyspecjalizowanych, jest szeroka oferta win podstawowych, czyli tanich. Od wielu osob srednio zainteresowanych winem slysze, ze w Vinotece we Wroclawiu ceny zaczynaja sie od 50 zl i w zwiazku z tym nie ma tam w ogole po co wchodzic. Czyli ten sklep dziala raczej jako salon dla wyselekcjonowanych klientow niz sklep z winem dla kazdego. Oczywiscie nie krytykuje polityki firmy tym bardziej ze na handlu nie znam sie nic a nic, tylko chcialem wyjasnic o co chodzilo w moim poscie dotyczacym tanich win. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: chwila, IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 08.06.05, 22:31 Do Holity Być może duże firmy mają większe koszty, ale z drugiej strony mają dużo większe rabaty i terminy płatności od producentów, nieprawdaż? Moim zdaniem nastawiacie się na bogatych klientów, a szaraczki niech idą do supermarketów.Dzięki takiej polityce dobre wino jest dostępne dla nielicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
holita Re: chwila, 08.06.05, 23:21 Nie, nieprawdaz. Rabaty i terminy platnosci zaleza od wielu czynnikow, niekoniecznie od rozmiaru firmy. Duza Bodega Marques sprzedaje na pewno mniej portugalskich win wytrawnych z Douro niz np. specjalizujaca sie w Portugalii mala firma Atlantika. Jak myslisz, kto dostanie wiekszy rabat od portugalskiego prducenta?... Powtarzam: nie chce wchodzic w dyskusje na temat cen win w Polsce. TYm, ktorzy uwazaja, ze mozna sprowadzac i sprzedawac wina tanio polecam otwarcie wlasnego winiarskiego biznesu i niech udowodnia, ze mozna miec niskie marze przy dzialalnosci na duza skale. I juz. Nie nastawiam sie na bogatych klientow (Bodega tez nie, chocby dlatego, ze jest ich w Polsce zbyt malo, zeby wylacznie na nich opierac taki biznes) - mysle, ze wiele osob moze to potwierdzic. Czesto otwieram swoje wlasne, drogie (albo i nie) wina. Nie przy tych bogatych, tylko przy tych, ktorzy potrafia wino docenic. Oczywiscie, kazda firma handlowa marzy, zeby miec klientow z listy 100 najbogatszych w POlsce, bo wiekszosc ludzi pracuje i tworzy biznesy po to, zeby zarabiac pieniadze, a nie "dla wyzszych idei". Tylko, ze dla mnie wino jest pasja zycia. I nastawiam sie na to, zeby zarazic ta pasja jak najwiecej ludzi w naszym kraju. Szaraczkow, nie-szaraczkow, biedniejszych, bogatszych i baaaaaaaardzo bogatych snobow tez. O konkurencji mowie dobrze, czesto polecam klientom wina, ktorych nie mam w ofercie, nie deprecjonuje supermarketow, a tym bardziej ludzi, ktorzy tam kupuja. Piotr i Pawel to tez supermarket - a wybor win maja lepszy niz niejeden profesjonalny sklep winiarski. Zreszta, wbrew pozorom, nie jest latwo kupowac w supermarkecie. Ci, ktorzy to potrafia, to najczesciej duzo lepsi znawcy tematu niz ja - nie mam w sobie na tyle pychy, zeby stawiac sie ponad nimi, tylko dlatego, ze czasem stac mnie na lepsze wino. Co do polityki firm winiarskich, to na szczescie coraz wiecej dobrych win jest dostepnych w dobrej cenie dla naprawde "licznych". Stereotyp dobre=drogie byl juz wielokrotnie obalany na tym forum, poczytaj watki typu "wino do 30 zl". Kazda firma ma wlasna polityke, nie kazdy chce sprzedawac do hipermarketow, ale zapewniam Cie, ze zadna ze znanych mi dobrych firm winiarskich w POlsce (malych i duzych) nie dzieli klientow na "szaraczkow", ktorych sie olewa i "VIPow", ktorych sie holubi. Brak szacunku jest zgubny, o czym byc moze Ty tez powinienes pamietac, zanim zaczniesz oceniac tak autorytarnie kogos, kogo nie znasz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: chwila, IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 08.06.05, 23:51 Niestety, prawda jest taka, że większość Krakowian, którzy lubią wino stać na przedział cenowy 15 - 35 zł i złorzecząc omijają takie sklepy jak Twój z daleka, i co im zostaje - supermarkety albo jazda za granicę. I nie ma się co obrażać, tylko warto podyskutować. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: chwila, 13.06.05, 20:22 > to nie sa jakieś stoiska na bazarze tylko eleganckie salony winiarskie. Tak > przy okazji, bo przeszło bez echa - BM sprzedaje teraz wina od Firriato, piłem > ich Santagostino Rosso (Star, pamiętasz? ;-) ) i było całkiem fajne > (kupaż Nd'A i Syrah), co prawda nie znalazły one uznania Małego Bieńczyka > ale to chyba ze > względu na nowoczesny styl. pamietam i nawet mam etykietke - jakby jeszcze tam mniej Nero bylo :-) a z innej beczki oraz innej imprezy i innego watku - Ty powinienes pamietac Lafon Rochet '99; mi tam sie podoba oferta z polnocy Wloch zarowno BM (Livon) oraz Centrum (?) - wreszcie jakies Refosco sie pojawily - choc czekam z zakupami do zimy na razie nt CW: wykupilem ostatnie Sancerre Ch. du Nozay '02 - bo to dobre wino jest:-) no i maja jeszcze Tormaresce - czyli Antinori w poludniowym wydaniu (szybuje!) Pozdrawiam star nie nt: Przez tydzien pilem Prosecco (lunch i dinner) i musze przyznac, ze ciezko z jakims posilkiem nie trafic w b. dobre polaczenie (no moze ze szparagami by nie pasowalo ;-) - tego akurat nie sprawdzilem; ps. zaluje ze nigdy nie bede wiedzial co stracilem nie stajac sie czlonkiem elitarnego wine-clubu - no ale moze bedzie kiedys jeszcze reloaded - no i 18 lat ukoncze:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg chwila ze Starem :-) IP: 212.160.147.* 14.06.05, 08:21 sstar napisał: > - Ty powinienes pamietac Lafon Rochet '99; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: chwila ze Starem :-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 14.06.05, 12:03 > > - Ty powinienes pamietac Lafon Rochet '99; > > Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Lafon-Rochet 14.06.05, 12:09 dodam jeszcze, ze ten prod. ma dobre noty u Bettane'a rokrocznie na poziomie 8-8,5 (przy 10 max) no i Tesseron sa wlascicielami jeszcze lepszego Pontet-Canet (Pauillac); pozdrawiam, star ps. jakby dla mnie nie starczylo tych Lafon to moglbys mi butelke odsprzedac,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita 14.06.05, 12:38 Chyba stracili także znakomite wina od Livio Felluga (Friulia), ale nie wiem na 100% oraz kapitalne Brunello od Ciacci-Piccolomini. Holita, odezwij się do mnie na e-maila ( wino@enoteca.pl ), bo nie mam adresu twojego "roboczego" a mam sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 11:27 Witam Mylisz sie obydwaj producenci są w ofercie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita 16.06.05, 12:14 Gość portalu: winiak napisał(a): > Witam > > Mylisz sie obydwaj producenci są w ofercie. > > Polecam Nijak nie widzę Fellugi w cenniku a Ciacci tylko dwie pozycje ze starych roczników (wygląda na końcówkę). Może oślepłem, choć nie wydaje mi się. Też polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiak Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 15:15 ok fellugi moze brak ale Ciacci np: ATEO 2001 FABIVS 2000 BRUNELLO di mont 2000 ROSSO di mont Poszukaj dobrze Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
giorgio_primo Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita 16.06.05, 15:22 Szukam i nie widzę. Ani na papierze, ani na stronie www. Mniejsza z tym bo pewnie pisze to ktoś od z Bodegi, więc wie co jest w magazynie a jeszcze nie trafiło do "obiegu", w sumie obojętne mi to, bo akurat te wina mam od innego importera, ale Holita niezależnie od tego mogłaby się odezwać na e-mail do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
holita Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita 16.06.05, 20:47 W Bodedze ROBOTY HUK!, wiec strona www troche "nie nadaza", ale na pewno szybko sie to zmieni. Wina od Ciacci Piccolomini juz sa, co stwierdzam z radoscia (bo sa wspaniale) i lekkim odcieniem smutku (bo sa drogie...). Odpowiedz Link Zgłoś
holita Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita 16.06.05, 20:48 No. I w ten sposob bede mogla powiedziec, ze tez bralam udzial w "Chwili ze Starem" ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiarz Re: chwila ze Starem :-) + o/t do Holita IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.06.05, 14:13 Mam pytanko do Holity Które wino z Bodegi Krakowskiej najlepsz ( nie najdroższe) jakość za rozsądna cene Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&w Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 16:34 Polecam wyśmienite wina z Austrii! Coś rozkosznego dla podniebienia! Mało znane, a szkoda bo w Europie uchodzą za jedne z najlepszych. A my już przecież też jesteśmy w Europie. Warto smakować! Jest czym! Ja już mam swoje ulubione od wytrawnych po słodkie (słyszeliście o Eiswein?). Wysoka jakość i klasaaaaaaaaaaa! Mam namiary na importera - www.paul-vetter.webpark.pl -Na pewno taniej niż sklepach winiarskich. Można kupić 6 misz-masz. Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Wina w Krakowie 07.06.05, 17:02 >(słyszeliście o Eiswein?) Tak. Są zdaje się dwie możliwości. Albo nalewa się wino do kieliszka i dodaje sie kilka kostek lodu, albo też polewa lody winem (najlepiej oczywiście słodkim wzmocnionym). Niektórym to nawet smaqje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&w Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 09:45 Gratuluję poczucia humoru! Wino z kostką lodu? Ciekawa jestem kto odważyłby się takie dziadostwo skosztować. Polecam Eiswein! Pozdrawiam smakoszy! Odpowiedz Link Zgłoś
amsti Re: Wina w Krakowie 08.06.05, 16:17 Gość portalu: m&w napisał(a): > Gratuluję poczucia humoru! Wino z kostką lodu? Ciekawa jestem kto odważyłby się > > takie dziadostwo skosztować. > Polecam Eiswein! > Pozdrawiam smakoszy! He, he pozwoliłem sobie na mały żart, ale jeśli chodzi o połączenie lodów i wina to rzecz jasna można eksperymentować. A teraz na poważnie: na Makuszyńskiego jest sklep, czy prowadzicie sprzedaż bezpośrednią? Acha i od jakich producentów macie te wina? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&w Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.05, 11:32 Paul Vetter na Makuszyńskiego ma wina z Burgenlandu/Gols - rejon nad jeziorem Nezyrdeńskim, tuż przy granicy z Węgrami. Hodowla winogron i produkcja win na wysokim poziomie prowadzona przez dwie rodziny- Achs i Leitner- od generacji. Paul Vetter prowadzi sprzedaż bezpośrednią. Nie znajdziecie tych win w hiper i makro i innych hyper super..... Pozdrawiam winopijców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.05, 17:24 Na Makuszyńskiego chyba jest kilka importerów różnych win. Coś ktoś o tym wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2444grzesio Re: Wina w Krakowie IP: *.tele2.pl 14.06.05, 10:22 Na Mauszyńskiego w Krakowie są magazyny kilku importerów, ale większość z nich nie prowadzi sprzedaży detalicznej. Jest Ital Vin z winamo z całych Włoch (rewelacyjne Nero d'Avola) - sprzedaż tylko hurtowa, jest krakowski oddział TiM- u - też tylko hurt, i jest również magazyn BARTEX-u. Jakby dobrze poszukać to może coś jeszcze by się znalazło. Jest oczywiście opisywany w wątku Paul Veter z fajnymi winami z Austrii. NIe jest to napewno enoturystyka :), ale może warto odwiedzić te kilka Firm i zobaczyc jaka maja wino-ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkx Re: Wina w Krakowie IP: *.multi / 80.51.176.* 16.06.05, 15:06 m&w przestan reklamowac swoja firme lepiej zajmij sie sprzedaza win bo na koniec miesiaca braknie Ci kasy, firma jest na skraju bankructwa Pozd kkx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 15:15 Co Ty masz jakąś obsesję z kasą i bankrutcwem? Jak Ci kasy brak to zmień forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkx Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:43 Forum jest do dyskusji a nie do reklamowania firm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 16:07 Przeczytaj początkowe pytanie tego tematu, cała resztę i już chyba nie ma się o co czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia (Krystyna) Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 15:54 Na waszym miejscu nie zachwycałabym się sklepem na Krowoderskiej - sprawdziłam tam ceny win węgierskich i ku mojego zdźiwieniu w Dionizosie na Pędzichowie te same wina są o połowe taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2444grzesio Re: Wina w Krakowie IP: *.tele2.pl 22.06.05, 16:21 Masz Madziu rację. W Dionizosie fajne wina czeskie i węgierskie. I w rewelacyjnych cenach. Byle więcej takich sklepów. Zasługa własnego importu i podejścia właścicieli - tak mniemam. Widać pasję do wina. Krowoderska ma inne super wina - Włochy, Hiszpania, Francja. I sprzedaż przez net. I szkło Schota. Miejmy nadzieję, że bliskie sąsiedztwo wymusi obniżenie cen, albo własny import i równie rewelacyjne ceny jak w Dinizosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barolo Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:24 Precyzując, jedynie wina od Bocka są porównywalne, bo innych marek, które są w tym sklepie nie ma na Krowoderskiej. Z przykrością stwierdziliśmy, że niestety kupujemy te wina drożej od oficjalnego importera niż ma je na półce Dionizos, więc ewidentnie coś jest nie tak albo z importerem oficjalnym (z którym prowadzimy już rozmowy na ten temat) albo z tym bagażnikowym. Przykro nam, że takie sytuacje maja miejsce na tak młodym rynku wina jakim jest polski rynek :- ( proszę o nie osądzanie ogolnie, lecz o konkrety, win węgierskich u nas jest dosyć sporo i znacznej większości nie da się kupić w Dionizosie, zatem nie da się też porównać cen. Mam nadzieję, że Pani jest spostrzegawczą klientką a nie właścicielką/żoną/koleżanką/siostrą/matką właściciela, który w bardzo podobny sposób próbuje zdobywać klientów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia(krystyna) Re: Wina w Krakowie IP: *.ists.pl / *.ists.pl 22.06.05, 21:27 Na początku chciałam sprostować-nie jestem właścicielką/żoną/koleżanką/siostrą/matką właściciela, tylko klientką Do Barolo! Jeśli chodzi o ceny, sam Pan przyznał, iz niektóre wina kupujecie w wyzszej cenie od importera niz ma je Sklep Dionizos-tak więc daje to do myślenia. Na pewno Dionizos jest sklepem dopiero nowootwartym i z atrakcyjnymi cenami(na każdą kieszeń), mam nadzieję,ze uda im się utrzymac te same ceny. Tym plusują i przyciągaja coraz to wiecej klientów.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.05, 10:59 Co sądzicie o stoisku z winami w Galerii Kazimierz "Alma". Warto tam sie wybierać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapusta Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 20:44 jak sprzedawac wina bagaznikowe bez naklejki akcyzy w legalnie dzialajacym sklepie??? tak jak na stadionie Xlecia, tzn nakleic nalepki akcyzy z innych trunkow, np chateau latour z akcyza delikatnie odklejonej z sofii (wszystko ladnie wyglada na polce, cena kusi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Wina w Krakowie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 03.07.05, 11:03 A cóż to takiego wina bagażnikowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tryton4 Re: Wina w Krakowie IP: *.bojko.krakow.pl 07.07.05, 13:23 Akcyza na sophie i latour'a jest chyba identyczna ok 1 zl, wiec po co przeklejac? Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Wina w Krakowie 07.07.05, 11:17 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Mam pytanie. Gdzie w Krakowie można kupić dobre wina w rozsądnych cenach ? Dionizos (ul. Purkyniego) (ma rzeczywiscie bardzo przystepna cenowo oferte win wegierskich, a nawet czeskich - najtansze czeskie ledove jesli nie jedyne w Polsce - Znojmo za 69zl (0.2l) - obsluga kompetentna i bez zadecia - Wegry swietne przynajmniej tak to wyglada na polce:-) Likus (Rynek) to rzeczywiscie swietne polnocne Wlochy - Eppan, Cesconi, Hass, Jermann, no i klasyka Felsina i d'Allessandro pozdrawiam star ps no i Chimera z chimerycznym nieco Gato Bianco;-) ale swietnymi salatkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Wina w Krakowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 17:50 no to kolego Sławkowska 12 !!! w Bodedze super wina! Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Dionizos 16.07.05, 08:17 Ktos ma jakies namiary (adres, e-mail) na ten sklep/importera? Wiem tylko, ze Pedzichow 22. Pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2444Grzesio Re: Dionizos IP: *.ghnet.pl 17.07.05, 23:29 Jedyny znany mi kontakt na www.dionizos.com (z wyjątkiem komórki do własciciela) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Dionizos IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 18.07.05, 09:01 dzieki! pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Dionizos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 11:19 Halo! Co się dzieje z tym tematem? Krakowanie na urlopach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Dionizos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 10:17 Nie wiecie, co się stało ze sklepem Dionizos? Przerwa, przeprowadzka, czy likwidacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fowler Re: Dionizos IP: *.eckrakow.pl 16.08.05, 11:45 nic się nie stało. we środę kupowałem tam wina na długi weekend i sklep był i miał sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Winiarze z Pędzich Re: Dionizos IP: *.net.autocom.pl 16.08.05, 11:54 Droga Pani Jolu ze sklepu "wina.pl" z ulicy Krowoderskiej. Pragniemy Panią poinformować, że mamy się dobrze, nigdzie się nie wybieramy, a nawet w najbliższy piatek i sobotę organizujemy degustację naszych win w klubie "Pozory" na Placu Żydowskim na Kazimierzu (od 20.00 do ostatniego winiarza). Proponujemy, aby Pani wraz ze swoim kumplem, Panem Walczakiem ze "Skarbnicy Winnic" przestali nas szpiegować i podkładać nam świnię i zajęli się własnymi sprawami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barolo do winiarzy z Pedzich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 14:14 dziekujemy za darmową reklamę na forum, jednak prosimy o nie wikłanie nas w jakiekolwiek sprawy związane w Państwa sklepem. Małgorzata z wina.pl P.S. Miło by było gdyby pamiętał Pan imiona osób, z którym Pan się poznaje. i proszę pozdrowić Pana Walczaka, który naszym "kumplem" nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: do winiarzy z Pedzich 16.08.05, 16:59 Gość portalu: barolo napisał(a): > dziekujemy za darmową reklamę na forum, jednak prosimy o nie wikłanie nas w > jakiekolwiek sprawy związane w Państwa sklepem. > > Małgorzata z wina.pl > P.S. Miło by było gdyby pamiętał Pan imiona osób, z którym Pan się poznaje. i > proszę pozdrowić Pana Walczaka, który naszym "kumplem" nie jest. pytanie tylko czy winiarze z Pedzich maja jakikolwiek zwiazek ze sklepem Dionizos - w koncu to winiarze wiec pewno na winnicy siedza... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barolo Re: do winiarzy z Pedzich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 17:10 jakiś związek muszą mieć, skoro wymyślili taki "sprytny" sposób na reklamę degustacji - chyba, że degustacja też nie ma nic wspólnego ze sklepem. może ta degustacja to część festiwalu w Nałęczowie ?? :-) stąd taki przemyt informacyjny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: do winiarzy z Pedzich 16.08.05, 17:21 Gość portalu: barolo napisał(a): > jakiś związek muszą mieć, skoro wymyślili taki "sprytny" sposób na reklamę > degustacji - chyba, że degustacja też nie ma nic wspólnego ze sklepem. może ta > degustacja to część festiwalu w Nałęczowie ?? :-) niemozliwe raczej - wtedy by napisali ze bedzie tez Golota i Parker, a chyba oni prosto z Naleczowa do Stanow odlecieli i Krakowa tym razem nie odwiedza... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: do winiarzy z Pedzich IP: *.net.autocom.pl 17.08.05, 00:07 heh ;) Nie wiedziałem że wśród winiarzy krakowskich panuje aż taka konkurencja. Mam nadzieję, że dla nas - szarych konsumentów - wyjdzie to tylko na dobre (czyt. obniżenie cen) Ale w sumie się dziwię, bo sklepy oferują zupełnie inny towar, więc teoretycznie mogłyby współpracować, a nie walczyć na noże. Byłem w obydwóch sklepach, i muszę przyznać, że atrakcyjniej prezentują się ceny w Dionizosie (tam gdzie można je porównać, czyli BOCK) ale myślę, że Krowoderska nie pozostanie długo w tyle!!! powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiarze-Pędzichów Winiarze z Pędzichowa IP: *.net.autocom.pl 16.08.05, 23:46 Droga Pani Jolu vel Małgorzato vel Barolo Wcale nie jest nam przykro, że nie pamiętamy Pani imienia, gdyż po prostu staramy się szybko zapomnieć imiona osób, które co innego mówią, a co innego robią. Rozumiemy, że zamiast konkurencji cenowej woli Pani konkurencję na drwiny - no cóż, powodzenia. Drogi Panie Sstar Mamy nadzieję, że na degustacji będą ciekawsze postacie niż Gołota czy Parker - np. Pan (pokażemy Panu wtedy naszą winnicę) Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Winiarze z Pędzichowa 17.08.05, 10:36 Gość portalu: winiarze-Pędzichów napisał(a): > Drogi Panie Sstar > > Mamy nadzieję, że na degustacji będą ciekawsze postacie niż Gołota czy Parker > np. Pan (pokażemy Panu wtedy naszą winnicę) a gdziez ta winnica? maja Panstwo tez moze jakies piwnice do zwiedzania? sadzilem do tej pory, ze Dionizos jest importerem ale widac sie mylilem? pzdr star ps. dodam tylko, ze w samym Dionizosie bylem i oferte bardzo sobie chwalilem; dla niezorientowanych dodam, ze nadal nie wierze aby Winiarze z Pedzichowa mieli cos wspolnego z tym sklepem - no ale to moze moja podejrzliwosc ino Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barolo Re: Winiarze z Pędzichowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:28 Drogi Starze, Z przykrością stwierdzam, że Twoje niedowierzanie co do tożsamości Winiarz z Pedzich jest bezpodstawne. Przekonałam się o tym czekając na kapuśniak (obok sklepu maja wyśmienity bar z domowym kapuśniakiem), kiedy to Winiarz z Pędzich (nie wiem tak naprawde czy jest ich więcej, tam zawsze ten sam) widząc mnie na horyzoncie zmył się natychmiastowo (oczywiście uprzedzając odpowiedź biorę pod uwagę, że nie miał ochoty rozmawiać ze mną). Jak widać, na forum internetowym bardzo prosto i łatwo obraża się kogoś (dziwię się tylko, że ktoś wierzy w skuteczność takiego narzędzia w walce z konkurencją), gorzej później stanąć z tym kimś twarzą w twarz i przyznać się do własnego chamstwa i pomyłki. Szkoda, bo Pan z Pedzichowa jak przychodził do nas na przeszpiegi przed otwarciem wlasnego sklepu wyglądał na sensownego gościa, po jego pierwszej "wpadce', kiedy na własne uszy przekonałam się w jaki sposób przekonuje klientów do zakupów u siebie, miałam pierwsze wątpliwości, teraz wątpliwości nie mam, jestem pewna, ze nie ma z kim gadać. Coż star - niestety pozory mylą !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Dionizos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:42 Właśnie wróciłam z urlopu. Przykro mi, że na tym forum zapanowała jawna bezsensowna walka i oskarżanie o robienie świństw, złośliwości itp. Niektórzy chyba pomylili forum! Nic nie wspomnę o kulturze. Klienci to też czytają! Jestem jedną z nich a nie jakąś ponoć właścicielką konkurencyjnego dla Dionizosa sklepu. Chyba nie zależy wam za bardzo na klientach. Dwa razy wybrałam się do was niestety sklep był zamknięty w godzinach otrarcia. Teraz po przeczytaniu waszych wypowiedzi nawet nie mam już ochoty na zakupy u was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesio2444 Re: Dionizos IP: *.tele2.pl 24.08.05, 15:41 A ja właśnie wróciłem z Sycyli. Wypiłem dużo sympatycznego, czeronego i białego wina. Ludzie otwarci, mili, sympatycznie, uśmiechnięci. Przywiozłem sobie ponad 30 litrów różnych win włoskich. Widziałem (na zdjęciach) w jakim tródzie powstają te wina. I widziałem z jakim uśmiechem Ci sami ludzie co go robią potem go sprzedają. Zaczynam odnosić wrażenie, że każdy zanim sprzeda jedną butelkę wina powinien zasadziś jedn krzew winorośli, dbać o niego, zebrać grona i zrobić wino. (Tylko się łatwo pisze o tym...). Wino ma łączyć ludzi a nie ich dzielić. Te sklepy tak się różnią więc po co się "bić". A Pani Jolu - wino w Dinizosie mimo wszystko warto kupować, chyba że ma Pani namiar na jakieś równie wyśmienite a tańsze. Ten Fordidas .....(pewnie źle napisałem, ale co mi tam). A w wina.pl napewno jak skończy mi się moje przywiezione Nero d'Avola to kupię Planety. Pozdrawiam piekiełko krakowskie (jak mówi moja żona "całuski") Grzesio2444 Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Nicolas chyba jeszcze jest .... 16.08.05, 16:56 wiec biegnijcie i kupcie Menetou-Salon Dom. du Chatenoy z Loary w wersji czerwonej po dniu dekantacji beczka umyka i piekny owocowy aromat roztacza sie wokol, od czarnej porzeczki i agrestu do soku truskawkowego - kolejny przyklad, ze warto czasem dekantowac wina - poprzedniego dnia przez beczke nic ciekawego sie aromatycznie przebic nijak nie moglo, smakowo mniej hedonistycznie - nieco kwasowe z lekkimi pylastymi taninami w koncowce, materia raczej lekka... pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Nicolas chyba jeszcze jest .... IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:34 To miło, że "bitwa" się skończyła, tylko szkoda, że wątek nam wygasa. Może ktoś wie, kto w tym roku będzie brał udział w targach - Kraków XI? Gdzie można znaleźć takie info? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2444grzesio Re: Nicolas chyba jeszcze jest .... 27.09.05, 10:52 Jeszcze nie ma dostępnej listy wystawców na tegoroczne targi. Ale trzeba pilnować na www.targi.krakow.pl/kal_vino.html. Narazie pozostają nam pojedyncze degustacje i spotkania winne (np. Festiwal Win Świata z Chile w roli głównej w Bohemi 04.10.2005). A tak a pro pos, to Paul Vetter z Makuszyńskiiego ma w swojej ofercie nowe wina, warte spróbowania. Zresztą w Dionizosie też (:. Tak ogólnie super, powstają nowe sklepy specjalistyczne ("odkryłem" jeden na ul. Studenckiej), pojawiają się nowe wina, trochę więcej degustacji, targów i spotkań z winem. Coś się dzieje. Jakby jeszcze zmieniły się przepisy dla rodzimych producentów i można by kupić dobre polskie wino.... Ale już nie marzę, a jak będę coś wiedział o wystawcach to napiszę. Pozdrawiam Grzesi.O. Odpowiedz Link Zgłoś
boski.facet Re: Wina w Krakowie 27.09.05, 10:07 Gość portalu: Paweł napisał(a): > Mam pytanie. Gdzie w Krakowie można kupić dobre wina w rozsądnych cenach ? W Makro jest bardzo ładne stoisko z winami i ceny niższe niż gdzie indziej za te same gatunki. Odpowiedz Link Zgłoś
docg nie-praw-da! 27.09.05, 10:25 po pierwsze nie wszystkie wina w Makro są tańsze niż gdzie indziej, po drugie biorąc pod uwagę hurtowniany charakter tego miejsca mam wrażenie, że wina tam są zadziwiająco drogie, i tego wrażenia nie zmienia tandetny niby- efektowny wystrój stoisk Odpowiedz Link Zgłoś
boski.facet Re: nie-praw-da! 03.10.05, 23:34 docg napisał: > po pierwsze nie wszystkie wina w Makro są tańsze niż gdzie indziej, - moze i nie wszystkie, taki skrupulant to ja nie jestem, kupuje ulubione wina na kartony (dlatego w makro) i te które kupuje są tańsze :) po drugie > biorąc pod uwagę hurtowniany charakter tego miejsca mam wrażenie, że wina tam > są zadziwiająco drogie - "biorąc pod uwagę masz wrażenie, że sa zadziwiająco drogie" - hihihi, a kto Cie nauczył takiej pieknej sztywnej mowy ?:)) i tego wrażenia nie zmienia tandetny niby- efektowny > wystrój stoisk - Oczywiście, że Makro to hurtownia, nie aspiruje do salonu i wystrój stoiska jest drugorzędny. Jest za to bardzo pratycznie i przejrzyscie zorganizowane, wybór win duży, również w tym krakowskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: nie-praw-da! IP: 212.160.147.* 04.10.05, 08:39 boski.facet napisał: > hihihi, a kto Cie nauczył takiej pieknej sztywnej mowy ?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
boski.facet Re: nie-praw-da! 04.10.05, 09:30 Gość . > Wino w Makro na kartony... człowieku, obudź się! :-)) > pozdrawiam Człowieku, mam restaurację i sam pijam wino :)) Odpozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg Re: nie-praw-da! IP: 212.160.147.* 04.10.05, 11:05 no, jak restaurację to co innego. Ale mógłbyś sprowadzić coś ciekawszego niż makrosieczkę, np. coś od Mielżyńskiego czy z Vinariusa. Pewnie nie odpowiesz, ale i tak zapytam: jakie narzuty na wino stosujesz (i dlaczego takie wysokie? ;-)) ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzz Re: Wina w Krakowie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 29.10.05, 22:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Wina w Krakowie IP: 195.3.113.* 12.11.05, 23:21 Halo!!! Forum nam zanika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winiarz Re: Wina w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:03 www.winnica.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docg cytaty, cytaty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 19:29 ciemna rubinowa czerwień z mocną wonią owocowa oraz delikatnym odcieniem wanilii rozprowadzanym przez dojrzałą taninę po całej zawartości dębowej beczki. Zachwycające, klasyczne, gęste, przejrzyste , delikatny zapach pleśni, porywająca owocowa słodycz, wyborne Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: Wina w Krakowie 14.11.05, 19:44 > www.winnica.com Nie chcę się czepiać, ale chyba jednak na pierwszej stronie sklepu noszącego dumną nazwę winnica nie powinno być tylko pięciu wódek, dwóch wód mineralnych i dwóch soków. Mi się odechciało szukać głebiej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Wina w Krakowie IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / *.fsmw.math.uni.wroc.pl 14.11.05, 20:09 > Nie chcę się czepiać, ale chyba jednak na pierwszej stronie sklepu noszącego > dumną nazwę winnica nie powinno być tylko pięciu wódek, dwóch wód mineralnych i > dwóch soków. Mi się odechciało szukać głebiej. no wlasnie - powinna byc chyba winnica (nawiasem mowiac to o jaka winnice chodzi?) pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
ducale Re: Wina w Krakowie 14.11.05, 23:08 Gość portalu: star napisał(a): > > no wlasnie - powinna byc chyba winnica (nawiasem mowiac to o jaka winnice chodz > i?) no to chyba La Passion -domena-,ale wesja bardzo ortodoksyjnia pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star Re: Wina w Krakowie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.11.05, 12:01 > no to chyba La Passion -domena-,ale wesja bardzo ortodoksyjnia niemozliwe, ja tam juz sie szykuje na zimowa wycieczke do tej winnicy pzdr star Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znawca win Re: Wina w Krakowie IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 19.04.06, 10:25 na ulicy Grodzkiej 59 jak sie idzie na Wawel masz Sklep gdzie jest ok 2000 rodzajów win,napewno cos znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś