Dodaj do ulubionych

Piękny wybór

21.04.12, 13:14
Zachęcam do przejścia na weganizm.
Weganie nie jedzą mięsa (ani ryb, ani drobiu, ani "owoców morza" żadnego mięsa), ani żadnych produktów odzwierzęcych (mleka, nabiału, jaj, żelatyny, itp.).
Weganie odżywiają się roślinami i czynią to świadomie.
Przejście na wegetarianizm jest pięknym wyborem, ale świadome przejście na weganizm jest jeszcze piękniejszym wyborem.

Wasz forumowy misiu
Obserwuj wątek
    • misiu-1 Re: Piękny wybór 21.04.12, 14:51
      Ty jesteś tylko nędzną i fałszywą imitacją misia. :)
    • t_winski Re: Piękny wybór 21.04.12, 17:06
      misiu-jeden napisał:

> Weganie odżywiają się roślinami

Jestem weganinem i jem też suplement.
      en.wikipedia.org/wiki/Veganism
      "Marnie zaplanowana dieta wegańska może powodować niedobory: witaminy B12, wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, żelaza, cynku, witaminy B2, i jodu."
      • dziadek.weteran Re: Piękny wybór 23.04.12, 11:25
        A kto mówi o "marnym" planowaniu diety?
        • t_winski Re: Piękny wybór 16.10.15, 22:23
          W roślinach najprawdopodobniej nie ma witaminy B12.
    • racionalist Re: Piękny wybór 22.04.12, 08:01
      Co w tym jest pieknego? drastyczne samoograniczenie, zycie wbrew naturze czy okazja zeby sie wyroznic z tlumu?
      • dagis.1 Re: Piękny wybór 22.04.12, 11:30
        :D

rany ale wy ideologie dorabiacie i w jedna i w druga strone

po prostu jedni jedza mieso drudzy nie nie wiem po co z tego robic albo cos nie wiem jak drastycznie pieknego albo drastycznie brzydkiego

paranoja serio

kwestia wyboru ot co

piekno i brzydota zycia nie konczy sie na talerzu
        • feel_good_inc Re: Piękny wybór 23.04.12, 08:30
          dagis.1 napisała:
          > rany ale wy ideologie dorabiacie i w jedna i w druga strone

W jedną i w drugą?
          A widziałaś może kogoś, kto na siedzi na innych forach i codziennie wkleja jakieś bzdury w stylu "jedzcie mięso, bo taka jest moja ideologia i muszę się dowartościować"?
          To tutaj to tylko odpowiedź na działalność wegespamerów na innych forach. Myślisz, że misiu by tu zaglądał, gdyby nie debilne wegewklejki codziennie wrzucane na co większe fora na gazecie?
          • dagis.1 Re: Piękny wybór 23.04.12, 09:58
            nie chodze po forach maniakalnie wiec szczegolnie nie sledze tego

jednak tu dokladnie widze jak to dziala i uwazam ze sa tu zarowno przesadzajacy w jedna jak i w druga strone... pewne osoby zachowuja sie dokladnie tak samo - roznia ich tylko poglady jedni wyzywaja od scierwojadow drudzy od oszlomskich wegetarian, ale prezentuja jeden zamkniety na swiat i inne zdanie typ zachowania
          • dagis.1 Re: Piękny wybór 23.04.12, 10:01
            > To tutaj to tylko odpowiedź na działalność wegespamerów na innych forach. Myśli
            > sz, że misiu by tu zaglądał, gdyby nie debilne wegewklejki codziennie wrzucane
            > na co większe fora na gazecie?

szczerze? mysle ze tak :D
        • racionalist Re: Piękny wybór 23.04.12, 10:17
          Czy ja dorabiam jakas ideologie?
          • dagis.1 Re: Piękny wybór 23.04.12, 17:35
            nie wiem nie zapisuje nickow chodzi mi o to ze na tym forum widze przerost formy nad trescia zarowno wsrod wegetarian jak i osob spozywajacych mieso i jest to troche meczace

ogolnie z boku - dla kogos kto nie przyszedl sie tu wyklocac wyglada to tak jakby to forum nie dotyczylo wegetarianizmu a bylo jakims polem walki
        • dziadek.weteran Ideologia? 23.04.12, 11:32
          dagis.1 napisała:

> :D
          >
          > rany ale wy ideologie dorabiacie...

Życie to ideologia :)

> po prostu jedni jedza mieso drudzy nie nie wiem po co z tego robic albo cos nie
          > wiem jak drastycznie pieknego albo drastycznie brzydkiego

Są też tacy co zabijają, krzywdzą, mordują...
          Jest to drastycznie paskudne. Jak myślisz, można to tolerować?

> piekno i brzydota zycia nie konczy sie na talerzu

Jasne, że nie kończy się na talerzu, ale tutaj się zaczyna.
          • dagis.1 Re: Ideologia? 23.04.12, 17:37
            no widzisz to ja nie ogarniam ideologii mowiacej o milosci przy jednoczesnym kipieniu nienawiscia nagminnym i wg mnie to w nas i naszym stosunku do calego swiata (a nie tylko zwierzat) zaczyna sie piekno. a talerz to tylko jeden z wielu jego przejawow. podkreslam WIELU
      • t_winski Piękny wybór 22.04.12, 11:57
        racionalist napisał(a):

> drastyczne samoograniczenie
        Ścierwo i nabiał już mi nie smakują

>, zycie wbrew naturze
        Nasi przodkowie jedli wszystko surowe i nie jedli prod. mlecznych

> czy okazja zeby sie wyroznic z tlumu?
        Bardziej oszczędność, bo dieta wegańska jest tańsza.

--
        pl.wikipedia.org/wiki/Grzyby_psylocybinowe
        • racionalist Re: Piękny wybór 22.04.12, 15:12
          t_winski napisał:

> Ścierwo i nabiał już mi nie smakują
          Mowiac szczerze guzik mnie obchodzi co ci smakuje a co nie.

> Nasi przodkowie jedli wszystko surowe i nie jedli prod. mlecznych
          Nasi przodkowie wisieli rowniez za ogony na galeziach drzew. Nastepnie z drzew zeszli, opanowali sztuke poslugiwania sie ogniem, zobaczyli ze mieso potrzymane chwile w ogniu lepiej smakuje i nie psuje sie szybko, potem przyszledl czas na oswojenie pewnych gatunkow zwierzat i tak dalej... Jednak poniewaz to wszystko mialo miejsce kilkadziesiat tysiecy lat temu, stalo sie to NATURALNE - nadazasz?

> Bardziej oszczędność, bo dieta wegańska jest tańsza.

No i wreszcie jeden argument brzmiacy w miare rozsadnie.

Tym niemniej nadal nie wiem, co w tym wszystkim jest pieknego, wznioslego czy wspanialego. Twoje zycie, twoj talerz, twoja sprawa - nie probuj tylko sie bawic w apostola i nawracac na to innych.
          • owianka Re: Piękny wybór 22.04.12, 20:42
            > nie probuj tylko sie bawic
            > w apostola i nawracac na to innych.

Nie wiem, po co forumowicze, którzy tak bardzo nie chcą, żeby ich nawracać, uparcie odwiedzają to forum. Chyba po to, żeby nawracać nas, innego powodu nie widzę ;-)
            • misiu-1 Re: Piękny wybór 22.04.12, 21:28
              To z empatii wobec innych potencjalnych ofiar. Tych, które nie mając rzetelnej informacji, mogłyby dać się "nawrócić" ku własnej szkodzie.
              • misiu-jeden Re: Piękny wybór 23.04.12, 12:09
                misiu-1 napisał:

> To z empatii...

Z empatii tak. I jeszcze z powodu takich ograniczonych typów jak ty, łoju.
            • racionalist Re: Piękny wybór 23.04.12, 09:49
              owianka napisała:

>
              > Nie wiem, po co forumowicze, którzy tak bardzo nie chcą, żeby ich nawracać, upa
              > rcie odwiedzają to forum. Chyba po to, żeby nawracać nas, innego powodu nie wid
              > zę ;-)

Chyba juz kilkakrotnie zostalo stwierdzone, ze jest to dyskusja otwarta - a to znaczy, ze poza glosami pochwalnymi sa tez opinie krytyczne. Jesli nie jestes w stanie zaakceptowac tego faktu, idz na zamkniete fora wegetarianskie, stworzone przez i dla weg(etari)an. Tam masz pewnosc, kazda opinia, nawet najbardziej irracjonalna i bzdurna, jesli jest tylko zgodna z idea wege - spotka sie z aplauzem i oklaskami. W kazdym razie mnie tam na pewno nie spotkasz.
              • owianka Re: Piękny wybór 23.04.12, 18:07
                Aha, czyli my "próbujemy sie bawic w apostola i nawracac na to innych", a Ty i misiu "prowadzicie dyskusję" i wygłaszacie "opinie krytyczne".

Innymi słowy: zły uczynek to jak ktoś nawracać racionalista, a dobry, to jak racionalist kogoś nawracać, dobre zrozumiałam?
                • racionalist Re: Piękny wybór 23.04.12, 23:01
                  owianka napisała:

> Aha, czyli my "próbujemy sie bawic w apostola i nawracac na to innych", a Ty i
                  > misiu "prowadzicie dyskusję" i wygłaszacie "opinie krytyczne".
                  >
                  > Innymi słowy: zły uczynek to jak ktoś nawracać racionalista, a dobry, to jak ra
                  > cionalist kogoś nawracać, dobre zrozumiałam?

Zle zrozumialas, ale jakos wcale mnie to nie dziwi... ja nikogo nie nawracam - pomysl troche nad soba, skoro sie czujesz zagrozona :D
        • najlepszygeorge Re: Piękny wybór 23.04.12, 01:28
          "Nasi przodkowie jedli wszystko surowe i nie jedli prod. mlecznych "

Ale nie z wyboru a z niewiedzy, przez co ich średnia długość życia była ułamkiem dzisiejszej.

" czy okazja zeby sie wyroznic z tlumu?
          Bardziej oszczędność, bo dieta wegańska jest tańsza. "

Pisz do razu uczciwie, że mięso jest dla ciebie za drogie, a nie uzasadniasz wege jakąś głupią ideologią. Przykładowo parówki sojowe wcale nie są tanie i do tej pory nie rozumiem skąd taka cena jest.
          • t_winski prod. sojowe 25.04.12, 17:39
            najlepszygeorge napisał:

>Przykładowo parówki sojowe wcale nie są tanie
            Prod. sojowe robię sam z ziarna soi, które można kupić za 5.50 zł/kg. Robię raz na ok. 3 tyg., bo można zamrażać.

--
            pl.wikipedia.org/wiki/Marihuana
            • t_winski Re: prod. sojowe 16.10.15, 22:22
              t_winski napisał:

> Prod. sojowe robię sam z ziarna soi

Ostatnio wróciłem też do kotletów sojowych. 2.25 zł za opakowanie (2 porcje).

• feel_good_inc Re: Piękny wybór 23.04.12, 09:00
          t_winski napisał:
          > > drastyczne samoograniczenie
          > Ścierwo i nabiał już mi nie smakują

Używane przez ciebie określenia wskazują, że ma to podłoże psychologiczne.

> >, zycie wbrew naturze
          > Nasi przodkowie jedli wszystko surowe i nie jedli prod. mlecznych

Ogień opanowaliśmy 800.000 lat temu.
          Pojawienie się Homo Sapiens to 200.000 lat wstecz - jako gatunek OD ZAWSZE jedliśmy potrawy przygotowane z pomocą ognia. I tak, było to głównie mięso, szczególnie pod względem struktury kalorycznej pożywienia - część roślinną stanowiły ubogie w kalorie części roślin, poza krótkimi okresami owocowania, skąd też nasza (nieszczęśliwa dzisiaj) ciągota do fruktozym, która dla Homo Sapiens oznaczała rzadką szansę odłożenia odrobiny tłuszczu na cięższe czasy.
          Dieta oparta w większości o produkty roślinne to wynalazek liczący jakieś 8.500 lat, do którego ewolucyjnie dopiero zaczynamy się przystosowywać. Mniej-więcej w tym samym czasie udomowiliśmy roślinożerców i zaczęliśmy spożywać mleko. Tu sobie dość dobrze zaczęliśmy radzić, posiłkując się mikroorganizmami (sery, jogurt, kefir, kumys) lub mechanicznie (masło) przystosowując je do spożycia przez człowieka. Część z nas nawet zdołała przejść mutację umożliwiającą spożycie mleka nieprzetworzonego.

Wśród naszych przodków nie było wegan, a żaden z pokrewnych nam gatunków naczelnych nie stroni od białka zwierzęcego - ci dalej spokrewnieni zadowalają się wszystkim co podpełznie odpowiednio blisko, ci bliżej organizują regularne polowania.

Jak już sobie to wyjaśniliśmy, to teraz możemy porozmawiać o tym, co jest naturalnym sposobem odżywiania u człowieka, nieprawdaż? :)

> > czy okazja zeby sie wyroznic z tlumu?
          > Bardziej oszczędność, bo dieta wegańska jest tańsza.

Nie martw się, marketingowcy już dostrzegli trend i żywność pod szyldem "organic" drożeje w ekspresowym tempie.
          • racionalist Re: Piękny wybór 23.04.12, 09:26
            feel_good_inc napisał:

> t_winski napisał:
            > > > drastyczne samoograniczenie
            > > Ścierwo i nabiał już mi nie smakują
            >
            > Używane przez ciebie określenia wskazują, że ma to podłoże psychologiczne.
            >
            Nie przesadzaj, ja tez czesto mowie na mieso "scierwo" bynajmniej bez zadnego pejoratywnego podtekstu :D Nasunelo mi sie na mysl co innego natomiast: t_winski, stwierdziles, ze juz ci to nie smakuje. Absolutnie bez urazy i zadnych zlosliwosci, ale w jaki sposob mozesz stwierdzic, ze juz nie? Zeby sie o tym przekonac musialbys sprobowac wrocic do miesa i nabialu choc na krotki czas, a jak podkreslasz - zrezygnowales z tego na dobre, mniejsza o przyczyny takiej decyzji. Ja jakis czas temu rzucilem palenie. Kiedy (rowniez mniejsza o okolicznosci) przypadkowo zapalilem papierosa, bez intencji powrotu do nalogu bynajmniej - stwierdzilem ze jednak nadal cholernie lubie posmak tytoniu :/

>
            > Nie martw się, marketingowcy już dostrzegli trend i żywność pod szyldem "organi
            > c" drożeje w ekspresowym tempie.
            >
            Tia.... najzabawniejsze jest to ze zywnosc non organic jest sypana piec razy, a organic - trzy - ot i cala roznica.
    • dziadek.weteran Go Vegan! 23.04.12, 11:28
      Go Vegan!

• simiola Re: Piękny wybór 23.04.12, 19:49
      Może to dlatego, żem nowa i głupia, ale czytam tak sobie to forum i smętnie mi. Bo chyba w każdym wątku pojawiają się motywy w stylu "a bo ci mięsożercy tacy paskudni, fe i ogólnie zło tego świata", "nie masz prawa mianować się wege jeśli jesz to, siamto i owamto", "jesteś laktoowowegetarianinem? szczyt hipokryzji, morderco kurcząt nienarodzonych! Przejdź na ścisły weganizm teraz i zaraz, bo inaczej publiczny lincz/kastracja/dekapitacja".
      Ja rozumiem, że dla niektórych to jest wybór ideologiczny, ale jako wegetarianka nieideologiczna czuję się nieswojo, mimo, że z forum czasem chciałabym skorzystać.
      Nie wydaje mi się też, żeby samo zajrzenie komuś w talerz dawało podstawy do ogólnej oceny moralnej człowieka. Conajwyżej powinno działać tak, że wegetarianom milej w towarzystwie wegetarian, a weganom w otoczeniu wegan.

Na pewno ktoś już tutaj 5 tysięcy razy o tym pisał, ale nie mam siły przeczesywać całego forum, więc zgłaszam się jako (być może kolejna) samotna dusza apelująca o przyjaźniejsze nastawienie
      • najlepszygeorge Re: Piękny wybór 23.04.12, 21:13
        Niektórzy wysnuli nawet tezę, że wszelkie wege- to ludzie z zaburzeniami psychicznymi, inni z kolei porównują ich do sekty i sądząc po tym jak niektórzy odnoszą się do 'mięsożerców' (choć to nie jest właściwe słowo, bo człowiek je nie tylko mięso) może być w tym trochę prawdy.

Być może określenie 'wegeoszołomy' wcale nie jest złe w przypadku niektórych.
      • racionalist Re: Piękny wybór 23.04.12, 23:16
        Alez nie masz sie czego obawiac - jesli tylko nie bedziesz nawolywac do linczu, albo przynajmniej kastracji z wiadomych powodow :D
        • simiola Re: Piękny wybór 23.04.12, 23:25
          Wykastrować się mnie raczej nie da, z przyczyn czysto biologicznych, ale żebym sama nawoływała, by mnie linczowano? Chyba aż taką masochistką nie jestem.
      • dagis.1 Re: Piękny wybór 24.04.12, 08:36
        tez mnie razi to
        i meczy przebijanie sie przez epitety
        strasznie forum traci na tej "wojence"
        • szuwary4 Re: Piękny wybór 26.04.12, 09:20
          Tyle. że weganie tylko pyskują, a mięsożercy inne istoty zabijają (i wcale nie mniej pyskują).
          • feel_good_inc Re: Piękny wybór 26.04.12, 10:56
            szuwary4 napisała:
            > Tyle. że weganie tylko pyskują, a mięsożercy inne istoty zabijają (i wcale nie
            > mniej pyskują).

News dla ciebie - wszystko czym się człowiek żywi, to żywe istoty. Tylko weganie wmawiają sobie, że mordowanie brokuła jest w jakiś sposób bardziej etyczne od mordowania królika.
            • racionalist Re: Piękny wybór 26.04.12, 12:42
              Nie znizaj sie do poziomu "mordowania" :P Kazda forma pozyskiwania jedzenia wiaze sie z unicestwieniem zycia, czy to rosliny, czy zwierzecia. Roznica polega na tym tylko, ze oni rozrozniaja zycie na lepsze, czyli w wydaniu zwierzecym i gorsze, czyli w wydaniu roslinnym, a dla nas tej roznicy nie ma. I podobnie jak ja krowe czy swinke zjem ze smakiem, a z psem sie bede bawil, tak oni geranium beda hodowac i dopieszczac w doniczce, a kapuste czy marchewke wrzuca na talerz... Argument "bo marchewka nie krzyczy" jest idiotyczny i infantylny - rybka tez nie krzyczy, z podobnego powodu jak marchewka - bo nie potrafi.

Krzyczy natomiast, i to cholernie glosno, mlody zajac, ktory jest zbyt nieporadny zeby uciec przed trybami maszyny rolniczej, pozyskujacej tylko produkty roslinne. Przerazliwie piszcza mlode bazanty i kuropatwy, nie potrafiace jeszcze uciec w powietrze, zanim kombajn scinajacy zboze rozszarpie je zywcem - wspomniec dla porzadku nalezy jeszcze o setkach tysiecy myszy, kretow, nornic, kun, lisow oraz istot nizszych - bezkregowcow, zabijanych w procesie uprawy roli bez zadnego celu i sensu - bo z ich smierci nie ma zadnych korzysci, np w postaci miesa lub futra - ot, efekt uboczny przy pozyskiwaniu produktu koncowego. Czasami, w przypadku owadow zwlaszcza, zabija sie je celowo jako szkodniki, nie przebierajac w wyborze srodkow chemicznych - czyli trucizn. Tego drobnego faktu nasi empaci jednak juz nie dopuszczaja do swiadomosci - czysci i bezgrzeszni, bo sami wyrzekli sie jedzenia miesa. Jak dla mnie - komiczne.
              • szuwary4 Re: Piękny wybór 26.04.12, 16:44
                No widzisz, jak tragiczne rzeczy dzieją się na polach, obsiewanych paszą dla zżeranych przez ciebie krów i innych zwierząt rzeźnych.
                • racionalist Re: Piękny wybór 26.04.12, 16:53
                  szuwary4 napisała:

> No widzisz, jak tragiczne rzeczy dzieją się na polach, obsiewanych paszą dla z
                  > żeranych przez ciebie krów i innych zwierząt rzeźnych.

Ano dzieje sie, w przeciwienstwie do pol obsiewanych pod plody rolne bezposrednio dla ludzkiej konsumpcji, jest ich procentowo sporo wiecej btw :) Poza tym - tak po prostu juz jest, trzeba sie z tym pogodzic i zyc dalej :D

• dagis.1 Re: Piękny wybór 26.04.12, 18:59
                    no tak

absolutnie racja jest to ze te zwierzeta na polach gina

roznica jest chyba w intencjonalnosci - zwierzeta na polach gina w wypadkach, maja cien szans ze sie uratuja, w przypadku hodowli na rzez intencja jest jedna - wychodowac (w wiele pozostawiajacych do zyczenia warunkach) i zjesc to troche tak jakby porownac wypadek z morderstwem

no i fakt ze przeciez te krowy, swinie na przeznaczone na miesa tez jedza to co my ludzie uprawiamy na polach
                    • dagis.1 Re: Piękny wybór 26.04.12, 19:01
                      przepraszam wyhodowac
                    • misiu-1 Re: Piękny wybór 26.04.12, 21:52

> zwierzeta na polach gina w wypadkach

No tak. Rolnik rozpylający na polu pestycydy znalazł się tam przecież przez czysty przypadek.
                    • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 09:21
                      dagis.1 napisała:
                      > roznica jest chyba w intencjonalnosci - zwierzeta na polach gina w wypadkach, m
                      > aja cien szans ze sie uratuja,

Nie giną w wypadkach tylko celowo są eksterminowane, ponieważ zagrażają naszym zasobom żywności. W przypadku żywności "eko" czy "organic" można mieć co najwyżej nadzieję, że zostaną pożarte przez wyhodowanego przez człowieka drapieżnika, a nie za pomocą trucizn.
                      Produkcja roślin bez zastosowania takich czy innych środków zabijających szkodniki nie ma wystarczającej efektywności.

> w przypadku hodowli na rzez intencja jest jedna
                      > - wychodowac (w wiele pozostawiajacych do zyczenia warunkach) i zjesc to tro
                      > che
                      tak jakby porownac wypadek z morderstwem

Ile ja jeszcze razy usłyszę ten idiotyczny argument?
                      Pokaż mi gdziekolwiek na świecie, w środowisku naturalnym, warunki do życia dla zwierząt LEPSZE niż w ludzkiej hodowli. Albo jakieś miejsce, gdzie roślinożercy umierają ze starości, a nie pożarte przez drapieżniki?

> no i fakt ze przeciez te krowy, swinie na przeznaczone na miesa tez jedza to co
                      > my ludzie uprawiamy na polach

Jeszcze raz - pokaż mi w środowisku naturalnym krowy i świnie, które nie są przeznaczone na mięso dla drapieżników.
                      • al-szamanka Re: Piękny wybór 27.04.12, 10:18
                        Hmm,feel_good_inc, z Twojego pisania wnioskuję, że nie miałbyś nic przeciwko temu żyć sobie 5 lat w w więziennej celi metr na metr z przyjemną perspektywą: głowa pod topór....bo życie na wolności rzeczywiscie, dla każdej istoty żywej, nie ma najmniejszego sensu, prawda?
                        • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:30
                          al-szamanka napisała:

> Hmm,feel_good_inc, z Twojego pisania wnioskuję, że nie miałbyś nic przeciwko
                          > temu żyć sobie 5 lat w w więziennej celi metr na metr z przyjemną perspektywą: głowa
                          > pod topór....bo życie na wolności rzeczywiscie, dla każdej istoty żywej, nie ma
                          > najmniejszego sensu, prawda?

Przykładanie ludzkiej miary do zwierząt nie ma sensu, ponieważ zwierzęta nie są ludźmi. Wyciąganie na podstawie faktu, że ludzie czegoś chcą, wniosku, że tego samego chcą zwierzęta, jest rozumowaniem absurdalnym. Nie wspominając nawet, że wolność nawet nie dla wszystkich ludzi jest wartością. Jest cała masa sympatyków lewactwa, którzy chętnie oddadzą całą swoją wolność i dadzą się zamknąć w klatce, byle dostali michę i złudzenie bezpieczeństwa.
                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:33
                            misiu a co ty masz z tym "lewactwem"

nie no sorry intryguje mnie to az
                            • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:37
                              A co ja mogę mieć z formacją, która chce zrabować moje dobra, odebrać wolność, sprowadzić do poziomu bydlęcia i zmusić, żebym zaczął kochać to, czym normalny człowiek się brzydzi i brzydzić tym, co normalny człowiek kocha? Nic.
                        • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:12
                          al-szamanka napisała:
                          > Hmm,feel_good_inc, z Twojego pisania wnioskuję, że nie miałbyś nic przec
                          > iwko temu żyć sobie 5 lat w w więziennej celi metr na metr z przyjemną perspekt
                          > ywą: głowa pod topór....bo życie na wolności rzeczywiscie, dla każdej istoty ży
                          > wej, nie ma najmniejszego sensu, prawda?

Jak zwykle musi tu wparować jakaś nawiedzona, nie rozumiejąca prostych faktów duszyczka i wypowiadać się na tematy, na które nie ma pojęcia? Wiesz jak wygląda życie na wolności dla dzikiego zwierzęcia? No to pomyśl sobie, czy wolałabyś 5 lat życia w więzieniu, czy rok życia w okopach I Wojny Światowej?
                          Bo wiesz, "wolność" to nie zielone pastwiska sztucznie oczyszczone przez człowieka z drapieżników, jakie sobie tam uroili weganie jako środowisko naturalne. Wolność to pole bitwy, na którym trup ściele się gęsto.
                          I tak, ludzkość jako taka zamieniła rok życia "na wolności" na 5 lat życia w klatce. I dla siebie i dla zwierząt hodowlanych.
                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:48
                            ej
                            ale jak porownjemy do wojny to to inaczejw wyglada

wojna i okopy ale po drugiej stronie nie wiezienie a oboz koncentracyjny

ale spoko sprytnie ucieksz do 1 wojny

to inaczej, ja odchodze od historii i:

rok w korei (tej komunistycznej ofkors)
                            lub rok w koreanskim obozie pracy ;)

troche z przymrozeniem oka
                            ale wg mnie to trafniejsze porownanie ;)
                            • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 14:12
                              dagis.1 napisała:
                              > ej
                              > ale jak porownjemy do wojny to to inaczejw wyglada
                              >
                              > wojna i okopy ale po drugiej stronie nie wiezienie a oboz koncentracyjny

To w obozie koncentracyjnym więźniowie chodzili nawpieprzani po same uszy?
                              • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 14:36
                                a to tylko to czy jest sie najedzonym czy nie jest kryterium jakosci warunkow zycia?

pewnie gdyby niemcy wpadli na pomysl zeby wiezniow jesc (albo wspolczesnie koreanczycy) i chcieli ten pomysl zrealizowac wiezniowie chodziliby najedzeni, utuczeni, hormonami naszprycowani, ale poniewaz w przypadku obozow to efekt uboczny nie cel to wyflada(lo) to inaczej

zwierzeta w lesie tez nie sa np gwalcone jak kobiety w czasie wojny mimo to porownania uzyles ;)
                            • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 15:03
                              dagis.1 napisała:
                              > rok w korei (tej komunistycznej ofkors)

Moj kolega znany z zachowan czasem irracjonalnych postanowil pojechac na wycieczke do Korei Polnocnej i zamiar swoj zrealizowal. Wycieczka byla grupowa (indywidualnych wizyt turystycznych rzad KRLD zakazuje), z "opiekunami" pilnujacymi grupy 24h/doba itp. Wrazenia mial ciekawe, w kazdym razie opowiadal, ze kiedy juz siedzial w samolocie powrotnym na lotnisku w Pyongyang to mial wrazenie jakby go wlasnie wypuszczali z oddzialu zamknietego wariatkowa. Spedzil tam 10 dni - ciekawe, jakby sie czul po roku :P

> lub rok w koreanskim obozie pracy ;)

Program wspomnianej powyzej wycieczki zwiedzania takiej akurat atrakcji turystycznej nie obejmowal :P
                              • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 15:20
                      • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 10:56
                        hm

no tak
                        czyli rozumiem ze lepsze byloby dla ciebie zycie w niewoli ale z zarciem na tacy :)

no to mamy rozne zdanie na temat dobrych warunkow

piszac o wypadkach mialam na mysli krwawe opisy liskow ginacych pod kolami z posta wyzej gdzies tam

z opryskami i robakami to jest taki troche wybor mniejszego zla. wole zjesc ziemniaka i miec wizje zatrutej stonki niz zjesc swinie i miec wizje zatrutej stonki i zdechlej swini
                        • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 10:57
                          a jesc cos musze bo mam instynk samozachhowawczy silny
                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 10:59
                            btw -> z powodu tych stonek i bazantow wlasnie twierdze ze bog wie jak piekny ten wegewybor nie jest. dla mnie jest tylko mniejszym zlem moze z tego powodu az tak nie ekscytuje sie swoim talerzem
                      • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:07
                        ja ci nie musze nic pokazywac :D

jesli sam nie widzisz roznicy w tasmowej produkcji miesa i w naturalnym lancuchu pokarmowym to nie mamy o czym gadac. idz i upoluj sobie jak drapieznik kazde mieso ktore masz zamiar zjesc wtedy bedziemy gadac ;)

wyrocznia sie znalazla od idiotycznych argumentow, matko co za poziom rozmowy :/
                        • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:20
                          dagis.1 napisała:

> ja ci nie musze nic pokazywac :D

Zawsze możesz pokazać bez przymusu, co tam masz ładnego. :)

> jesli sam nie widzisz roznicy w tasmowej produkcji miesa i w naturalnym lancuchu
                          > pokarmowym to nie mamy o czym gadac. idz i upoluj sobie jak drapieznik kazde
                          > mieso ktore masz zamiar zjesc wtedy bedziemy gadac ;)

Różnicy żadnej nie ma, a co do polowania, to może ustalcie sobie między wegusiami jakąś jedną wersję. Bo skoro mamy sobie sami upolować jakieś mięso, to może byście nie urągali tak na myśliwych. Robią przecież to, co właśnie chcesz, żeby robili.

> wyrocznia sie znalazla od idiotycznych argumentow, matko co za poziom rozmowy

Łańcuch pokarmowy nie jest wcale idiotycznym argumentem, ponieważ jesteśmy jego nieusuwalnym elementem.
                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:28
                            misiu ja nawiazuje do czegos innego z tym "idiotycznym argumentem" ;)
                            • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:32
                              Skoro tak, to pisz wyraźnie który argument uważasz za nietrafny.
                              • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:34
                                pisze wyraznie ze uwazam ze pisanie komus ze jego argument jest IDIOTYCZNY uwazam ze jest zanizaniem poziomu rozmowy
                                • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:35
                                  czy juz pisalam co uwazam :D ;) :P ????
                                • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:41
                                  Okazuje się jednak, że wcale nie piszesz wyraźnie, skoro można to zrozumieć inaczej.
                                  • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:58
                                    wiesz czesto w rozmowie jest tak ze nie skupiamy sie na tym co ktos chce nam przekazac ale co chcemy odpowiedziec, wtedy ciezej nam rozumiec co rozmowca mial na mysli ;) zauwazylam ze ty czesto wpadasz w te pulapke misiu
                                • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:13
                                  dagis.1 napisała:
                                  > pisze wyraznie ze uwazam ze pisanie komus ze jego argument jest IDIOTYCZNY uwaz
                                  > am ze jest zanizaniem poziomu rozmowy

Używanie idiotycznego argumentu jest zaniżaniem poziomu rozmowy.
                                  Wypunktowanie tegoż, nie.
                                  • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:17
                                    no tak znow glos wyroczni :D
                                    • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:18
                                      dagis.1 napisała:
                                      > no tak znow glos wyroczni :D

Możesz obrażać się na fakty ile chcesz, ale ich nie zmienisz.
                                      • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:21
                                        a skad pomysl ze ja sie obrazam
                                        i skad pomys ze chce cos zmienic ?
                                        • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:27
                                          dagis.1 napisała:
                                          > a skad pomysl ze ja sie obrazam
                                          > i skad pomys ze chce cos zmienic ?

Skoro stosujesz argument całkowicie oderwany od faktów, to usiłujesz tworzyć jakąś nową rzeczywistość.
                                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:34
                                            moze zyjemy w parallel universe po prostu, spoko
                        • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:43
                          dagis.1 napisała:

>
                          > jesli sam nie widzisz roznicy w tasmowej produkcji miesa i w naturalnym lancuch
                          > u pokarmowym to nie mamy o czym gadac. idz i upoluj sobie jak drapieznik kazde

Ujme to tak: polowanie na zwierzyne celem pozyskania miesa to juz przezytek. Powiem ze niestety przezytek, ale jednak. Ludzi jest za duzo. Niestety, jakby we wspolczesnym swiecie kazdy mogl isc do lasu i ustrzelic dowolnego zwierzaka za kazdym razem kiedy zglodnial, gatunki takie jak jelen, sarna, dzik czy zajac (ptactwo zreszta tez) bylyby juz wspomnieniem. Dlatego tez myslistwo stalo sie w ekskluzywna rozrywke dla tych, ktorych na to stac. Zreszta myslistwo to nie tylko strzelanie do zwierzat - to przede wszystkim godziny spedzane w lesie celem usuwania sidel klusownikow, dokarmianie stad w okresie zimy oraz wczesnej wiosny oraz ochrona gatunkow. Wszystko ma swoja ciemna i jasna strone.

• dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:47
                            hihi

wiem wiec nie nazywajmy sie drapieznikami jak cos ok ;) ???

jestesmy dziecmi cywilizacji
                            z drapienikami mamy juz malo wspolnego

niedlugo te krowy bedziemy hodowadc na monitorach kompyterow i zywic sie obrazem heheh ;)
                            • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:59
                              dagis.1 napisała:

> hihi
                              >
                              > wiem wiec nie nazywajmy sie drapieznikami jak cos ok ;) ???
                              >
                              > jestesmy dziecmi cywilizacji
                              > z drapienikami mamy juz malo wspolnego

czlowiek jest istota wszystkozerna, tym niemniej bialko i inne skladniki odzywcze pochodzace z miesa sa ze wzgledu na budowe anatomiczna dla niego o wiele lepiej przyswajalne. Mozna oczywiscie zastapic to produktami pochodzenia roslinnego i swietnie z tym zyc (wlasnie ze wzgledu na owa wszystkozernosc), ale nie uwazam, zeby byla to najlepsza opcja - to tak jak podroz z Warszawy do Paryza przez Stambul. Weganizm w czystej formie natomiast nie jest dobrym rozwiazaniem, poniewaz wymaga sztucznej suplementacji - znaczy sie: czegos tu jednak, cholera, brakuje :)
                              >
                              > niedlugo te krowy bedziemy hodowadc na monitorach kompyterow i zywic sie obraze
                              > m heheh ;)

Mam nadzieje, ze tego juz nie bedzie mi dane dozyc :P
                              • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:06
                                no tak ale widzisz czasem jest tak ze cos nam tam przyswieca i cos nakazuje isc na okolo i czasem to jest ok, bo np wiecej zwiedzimy albo jakies inne plusy nam wynikaja ;) to wszsytko jest bardzi indywidualne a kazdy wybor ma i plusy i minusy wg mnie jednak.

imo to na malo jaka podroz jest jedna sluszna koncepcja i jedyna sluszna droga... wlasnie dlatego nie rozumiem czemu az do takiej ekscytacji tu u niektorych dochodzi :) ;)

ale co do postepu obilo mi sie o uszy ze hodujemy juz mieso bez zabijania - w laboratorium, ciekawa opcja choc nie do konca mam przekonanie ale fakt faktem ze jedzenie takiego miesa bylby wyborem jeszcze mniej przyczyniajacym sie do cierpienia zwierzaka niz zjadanie tych ziemniakow ze zmarlymi stonkami i kretami w tle ;)
                                • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:22
                                  O tym miesie to czytalem - jak na razie technlogia dalekiej przyszlosci - kilkaset tysiecy $ za kg to troszke za duzo :P
                                  • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:30
                                    :)

heh no drogie, ale moze to jakis sposob na otylosc ;)
                                    • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 12:47
                                      Sposób na otyłość to nie mięso, a cukier, mąka i syrop skrobiowy po kilkaset tysięcy $. :)
                                      • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:00
                                        no mysle ze jesli udalo nam sie (jako ludzkosci) wyhodowac mieso to moze u ida sie cukier make i syrop skrobiowy ;) wtedy podwyzki murowane ;) przynajmniej wstepnie
                                        • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:14
                                          A te zabawne slodziki - tabletka wago 0.1g to przypadkiem juz nie jest syntetyk? (nie wiem, nie uzywam)
                                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:15
                                            nie wiem nie uzywam ;)
                                    • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:04
                                      dagis.1 napisała:
                                      > heh no drogie, ale moze to jakis sposob na otylosc ;)

A od kiedy to mięso ma cokolwiek wspólnego z otyłością? Przyczyna otyłości jest jedna - węglowodany, szczególnie te proste. Bez nich możesz żywić się choćby i smalcem ze skwarkami.
                                      • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:14
                                        a wy wszystko tak smiertelnie powaznie traktujecie????

nie chodzi mi o mieso a o cene za kg i czy wszystko musi sie rozchodzic o mieso???
                                        mamo co za mania

gdyby wszystko co wyprodukowane w laboratorium mialo takie ceny a ktos chcialby tym sie zywic (bez znaczenia czy to mieso czy groch za przeproszeniem) to przy przecietnych zarobkach jadlby bardzo malo. a ilosc pokarmu jak najbardziej ma zwiazek z otyloscia

ta miesna wojna juz serio wam kazdy inny apspekt przyslania

jakas mania... mania szukania czego tu sie przyczepic...i zeby znow wrzeszczec o wyzszosci miesa czy grochu nad czyms tam

mamo co za forum :/

feel goog inc czy ty sie feel good?
                                        z troski pytam :P
                                        • misiu-1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:20
                                          Nie myśmy tę wojnę rozpętali.
                                        • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:24
                                          dagis.1 napisała:
                                          > a wy wszystko tak smiertelnie powaznie traktujecie????

Na tym forum trzeba wszystko traktować śmiertelnie poważnie, ponieważ dyskusja odbywa się z osobami, dla których wyrocznią wiedzy są wklejki ze stron wege. To akurat nie przytyk do ciebie personalnie, ale każdy nie naprostowany argument po trzech postach urasta tu do rangi prawdy objawionej.

> gdyby wszystko co wyprodukowane w laboratorium mialo takie ceny a ktos chcialby
                                          > tym sie zywic (bez znaczenia czy to mieso czy groch za przeproszeniem) to przy
                                          > przecietnych zarobkach jadlby bardzo malo. a ilosc pokarmu jak najbardziej ma
                                          > zwiazek z otyloscia

Co nie zmienia faktu, że za otyłość w krajach wysokorozwiniętych odpowiedzialne są węglowodany, a nie mięso. A jest to jedna z wyroczni tutejszych propagandzistów, którzy nie rozumieją, że zestaw z McDonalda tuczy tak samo bez względu na to, czy weźmiesz hamburgera czy zastąpisz go ciastkiem.

> ta miesna wojna juz serio wam kazdy inny apspekt przyslania

Jaka wojna. Fakty.

> jakas mania... mania szukania czego tu sie przyczepic...i zeby znow wrzeszczec
                                          > o wyzszosci miesa czy grochu nad czyms tam

No i widzisz, sama się zapędziłaś w to, co krytykujesz. Czy ja gdzieś napisałem, że masz jeść mięso? Rzucam w ciebie boczkiem?
                                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:32
                                            jakas taka jalowa dyskusja sie robi

ja sie w nic nie zapetlam
                                            nie bawiazywalam do boczku ani nie czuje sie obrzucona

po psosty drazni mnie wciskanie mi slow i intencji ktorych nie mialam

tak jakby niektorzy z was siedzieli tu tylko w poszukiwaniu slow ktore mozna przekrecic zeby sobie o idiotycznosci cudzych argumantow pogadac :)

ale spoko
                                            rozumiem ze trzeba to czytac co drugie slowo bo widac okazuje sie ze to nawiazuje do czegos tam co bylo wczesniej, dzieki za wyjasnienie na przykladzie o mcdonaldzie - bede wiedziala ze slowa pozornie skierowne do mnie odnasic sie moga do tego co ktos np rok temu tu pisal, czy jakos tak ;)
                                        • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:25
                                          ale wy ja prowadzicie

moze nie ogarniam bo ja tu wystepuje w pojedynke
                                          i nie prowadze wojny :)

dziwi mnie tylko atak na wszystko
                                          i to szukanie problemu tam gdzie go nie ma

ze wam sie chce wogole
                                          no ale kto co lubi

ja wole wiekszy optymizm w kontaktach miedzyludzkich jednak ;)
                                      • t_winski Re: Piękny wybór 30.04.12, 14:33
                                        feel_good_inc napisał:
                                        > A od kiedy to mięso ma cokolwiek wspólnego z otyłością?

www.veganhealth.org/articles/dxmarkers
                                        Weganie są szczuplejsi niż wegetarianie i ścierwojady.

--
                                        legalisedrugs.co.uk/
                                        • racionalist Re: Piękny wybór 30.04.12, 17:55
                                          t_winski napisał:

> feel_good_inc napisał:
                                          > > A od kiedy to mięso ma cokolwiek wspólnego z otyłością?
                                          >
                                          > www.veganhealth.org/articles/dxmarkers
                                          > Weganie są szczuplejsi niż wegetarianie i ścierwojady.
                                          >

Po pierwsze, to sobie sprawdz w slowniku znaczenie slowa "scierwojad" zanim zaczniesz tego slowa uzywac w odniesieniu chocby i domyslnym do ludzi, po drugie - nie podawaj jako wiarygodnego zrodla informacji z propagandowych portali wegansko-wegetarianskich, bo sie na smiech tylko podajesz.
                        • feel_good_inc Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:17
                          dagis.1 napisała:

Chyba raczej "nie mogę", bo tego argumentu nie sposób obronić.

> jesli sam nie widzisz roznicy w tasmowej produkcji miesa i w naturalnym lancuch
                          > u pokarmowym to nie mamy o czym gadac.

Dla człowieka współczesnego? Jak najbardziej naturalny.
                          Jeżeli chcesz mówić o czymś nienaturalnym, to powinnaś wskazać na masową produkcję monokultur roślinnych, które są znacznie większym wynaturzeniem.

> idz i upoluj sobie jak drapieznik kazde

Sposób mało efektywny i wydajny. Równie dobrze mogłabyś stwierdzić, że wegetarianie powinni sami sobie wygrzebywać korzonki z gleby.
                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 13:20
                            to sie na cos zdecyduj
                            ja sie nie porownuje ani do drapieznika ani do sarny
                            wiec nie musze grzebac za korzonkami ;)
                    • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:07
                      dagis.1 napisała:

> no tak
                      >
                      > absolutnie racja jest to ze te zwierzeta na polach gina
                      >
                      > roznica jest chyba w intencjonalnosci - zwierzeta na polach gina w wypadkach, m
                      > aja cien szans ze sie uratuja, w przypadku hodowli na rzez intencja jest jedna
                      > - wychodowac (w wiele pozostawiajacych do zyczenia warunkach) i zjesc to tro
                      > che
                      tak jakby porownac wypadek z morderstwem

Wielohektarowe monokulturowe uprawy to tez sa warunki przedstawiajace sporo do zyczenia, jesli spojrzec na to z punktu widzenia ingerencji w srodowisko naturalne, nie uwazasz? Celowe rozpylanie chemicznych nawozow i srodkow owadobojczych rowniez jest intencjonalne i ma na celu dokladnie to samo co hodowla zwierzat - pozyskanie jak najwiekszej ilosci pozywienia. Zatrute owady potem zjada zgodnie ze swoja natura kret lub ptak i zwija sie w agonii - to juz jest owa reszta wliczona w koszta. Ale ma cien szansy, wystarczy ze nie tknie tych zatrutych. Mlody zajac tez ma cien szansy, zeby zwiac przed kombajnem - wystarczy tylko, ze urodzi sie dwa tygodnie wczesniej... Plytka retoryka.
                      Na marginesie - miesa nie zjada sie "troche" - bardzo niewiele odpadow pozostaje po pelnym procesie przetworczym miesa, dochodzi do tego jeszcze pozyskanie skory, kosci rowniez znajduja zastosowanie - to dokladnie to samo, jak wyrzucanie natki marchewki lub obierkow z ziemniaka (procentowo na niekorzysc natki i obierkow).

> no i fakt ze przeciez te krowy, swinie na przeznaczone na miesa tez jedza to co
                      > my ludzie uprawiamy na polach

Oczywiscie, jest to absolutnie normalne, tak bylo zawsze, jest i bedzie. Nie chcesz jesc miesa - nie jedz, nikt ci tego nie zabrania - ale jedzac same rosliny nie uciekasz przed odpowiedzialnoscia za unicestwienie innego zycia.
                      • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:08
                        przeczytaj o przesledz moje posty w watku a dowiesz sie ze niczego odkrywczego o tym zyciu mi nie uswiadamiasz ;)
                        • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:19
                          od poczatku przeciez gadam ze nie ma co sie ekscytowac pieknem wegewyboru

niestety lubie uczciwosc i tak wiem ze diete mieszana i roslinna roznicuja niuanse nie cos spektakularnie wielkiego, dla mnie niuanse te sa na tyle wazne aby z miesa zrezygnowac ALE zdaje sobie sprawe ze ten wybor nie jest czystym pieknem i niczym az tak wspanialym

zjadamy zywe stworzenia bo takie jest kolo zycia, ja zredukowalam sobie diete do poziomu ktory uwazam za stosowny dla siebie i swojej rodziny ale nie upieram sie tu ze jest to cos wspanialego

drazni mnie tylko ped niektorych do spöycenia kazdego waloru wyboru dotyczacego niejedzenia miesa

te dyskusje sa nieuczciwe w obie strony, mam takie wrazenie jakby to byla wojna jakas na argumenty a prawda jest taka ze prawda lezy po srodku. i w jedna i w druga strone uzywa sie rozdmuchanej argumentacji. pytanie tylko po co? bo ja nie ogarniam

masz racje
                          nie uciekne przed tym
                          i wcale nie mam zamiaru nawet
                        • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:21
                          ja niczego nie uswiadamiam, kazdy (przynajmniej z zalozenia) jakis tam swoj rozum ma - po prostu odbijam pileczke :)
                          • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:27
                            no to mi nie muszisz nic odbijac

bo ja sobie zdaje sprawe z tego ze piekno wegewyboru jest mocno przereklamowane

moze z tego powodu nie czuje sie jakims wybrancem, nie jem miesa dla siebie bo tak mi mowi moje "serce" ale zdaje sobie absolutnie sprawe ze nie jest to nie wiem jak cudowne zjawisko

od poczatku twierdze tu (narazajac sie na forum troche na ataki z obu stron tego sporu) ze to wszystko jest troche rozdmuchane,

no widac nie jestem prawdziwa wegetarianka moze ;) taka z krwi i kosci i duszy nawet :P
                            • racionalist Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:34
                              dagis.1 napisała:

> no to mi nie muszisz nic odbijac
                              >
                              > bo ja sobie zdaje sprawe z tego ze piekno wegewyboru jest mocno przereklamowane
                              >
                              > moze z tego powodu nie czuje sie jakims wybrancem, nie jem miesa dla siebie bo
                              > tak mi mowi moje "serce" ale zdaje sobie absolutnie sprawe ze nie jest to nie w
                              > iem jak cudowne zjawisko

I bardzo dobrze, wlasnie o to chodzi :) Niestety sa tez i tacy, ktorzy czuja sie mesjaszami nowego objawienia w tej kwestii, ewentualnie stawiaja sie w roli pionierow nowej rewolucji spoleczno-moralnej, wzglednie nawoluja do krucjaty...

> od poczatku twierdze tu (narazajac sie na forum troche na ataki z obu stron teg
                              > o sporu) ze to wszystko jest troche rozdmuchane,

Bo jest :D

> no widac nie jestem prawdziwa wegetarianka moze ;) taka z krwi i kosci i duszy
                              > nawet :P

Wlasnie to moze swiadczyc o tym, ze jestes :P
                              • dagis.1 Re: Piękny wybór 27.04.12, 11:45
                                :)
    • mixta29 Re: Piękny wybór 27.04.12, 19:03
      t_winski napisał:

> Prod. sojowe robię sam z ziarna soi, które można kupić za 5.50 zł/kg. Robię raz
      > na ok. 3 tyg., bo można zamrażać.

Faceci wege jedzą tyle soi, że podobno im cycki od tego rosną, tyle soja ma estrogenopodobnych substancji. Ty t_winski jaką miseczkę nosisz zgodnie z najnowszymi trendami brafitterskimi?
      • t_winski soja 30.04.12, 14:53
        mixta29 napisała:

> Faceci wege jedzą tyle soi, że podobno im cycki od tego rosną
        Mi nie rosną.

>Ty t_winski jaką miseczkę nosisz zgodnie z najnowsz ymi trendami >brafitterskimi?
        Ja nie z tych. Nie słyszałem o weganinie-geju. Myślę, że homoseksualizm wynika z jedzenia prod. pochodzenia zwierzęcego.

• racionalist Re: soja 30.04.12, 17:39
          t_winski napisał:

> Myślę, że homoseksualizm wynika
          > z jedzenia prod. pochodzenia zwierzęcego.
          >

Czlowieku, ty naprawde masz cos z glowa nie tak...
          • dagis.1 Re: soja 01.05.12, 16:12

ciekawa teoria

heh :D
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Piękny wybór :) 24.05.12, 09:46
      1. Weganizm nie polega na jedzeniu wyłącznie soi.
      2. Weganizm w większym stopniu ogranicza wyzyskiwanie zwierząt i zadawanie im cierpienia, niż wegetarianizm dopuszczający jedzenie mleka, nabiału, jaj.
      • misiu-jeden Re: Piękny wybór :) 03.07.12, 11:14
        aborcyjnokoncepcyjnalustracja napisała:

> 1. Weganizm nie polega na jedzeniu wyłącznie soi.
        > 2. Weganizm w większym stopniu ogranicza wyzyskiwanie zwierząt i zadawanie im c
        > ierpienia, niż wegetarianizm dopuszczający jedzenie mleka, nabiału, jaj.

Dobre podsumowanie dyskusji :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka