Dodaj do ulubionych

Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój

08.03.05, 15:21
samochód lepiej przyspieszał ? Teraz dzięki wam znalazłem sposób ,żeby wam to
pokazać . Mój samochód to Omega 92' 2.6 automat sedan . Warunki pogodowe :
mróz , sucha nawierzchnia , minimalny wiatr . Wiem ,że nie mam się czym
chwalić ,szczególnie samochodem i osiągami ,ale chodzi o przyspieszenie które
bez żadnych modyfikacji o wiele lepsze od danych producenta ,a samochód ma 13
lat . Jak to się dzieje ,że latem przyspiesza o wiele gorzej niż zimą ?

www.putfile.com/media.php?n=Test0200OmegaA
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 08.03.05, 15:24
      W zimnym powietrzu jest wiecej tlenu na 1m3 powietrza. Takie soft turbo :-)
      • pytamsie Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 08.03.05, 15:32
        Nie ma prostej konstrukcji ,która stworzyła by takie warunki na stałe :)?
        Chciałbym uniknąć turbo . Ok. 44 s do 200 km/h mi by wystarczyło ,narazie .
        • b12 Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 08.03.05, 15:54
          not working
          • pytamsie Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 08.03.05, 16:00
            Działa . Spróbuj odświeżyć ,no i trochę trzeba poczekać ,aż się załaduje . Plik
            ma tylko 1.5 Mb .
        • emes-nju Intercooler? n/t 08.03.05, 15:56

• pytamsie A jeszcze inne wyjście ? n/t 08.03.05, 16:01
            • jocek1 Re: A jeszcze inne wyjście ? n/t 08.03.05, 17:56
              zamienic miejsce "chwytu" powietrza do silnika na bardziej "chłodne"? A tak a
              propos zapytania, to droższe jest dzisiaj "wiedzieć jak" niż "coś mieć".

• pytamsie Re: A jeszcze inne wyjście ? n/t 08.03.05, 18:32
                "Tyż" prawda . Może jakieś wskazówki np.link ,kontakt ? Wiem ,że nic nie ma za
                darmo ,no ale wtedy jka sobie to "filmowałem" miałem pare dodatkowych kucy za
                darmo .
                • jocek1 Re: A jeszcze inne wyjście ? n/t 08.03.05, 19:33
                  >Może jakieś wskazówki np.link ,kontakt ?

A Ty dalej swoje ;-) Daj mu link, daj mu telefon, wytłumacz wszystko
                  jak "krowie na miedzy" ... Jako że "pytaćsie" lubisz, to google na pewno
                  odwdzięczy Ci sie trafnymi odpowiedziami na dobrze zadane pytanie. Masz zabawę
                  na pare dni. A co sie nauczysz przy tym, to Twoje ... Może zaczniesz od fizyki
                  gazów i procesów spalania węglowodorów?
                  • pytamsie Re: A jeszcze inne wyjście ? n/t 09.03.05, 08:08
                    Szukałem ,ale wszystkiego samemu nie można znależć . Na dole jest to co
                    znalazłem ale to mnie nie zadowala . Nie jestem leniem ,ale chyba od tego jest
                    forum ,żeby się pytać prawda ? Bo do czego jest forum ? Do prowokacji ? W takim
                    razie każdy kto pyta nie ma prawa pytać ,bo wszystko znajdzie przez google ?
                    • jocek1 Re: A jeszcze inne wyjście ? n/t 09.03.05, 08:57
                      > Szukałem ,ale wszystkiego samemu nie można znależć .

Pisałem już że wiedza jest dziś najcenniejsza i da sie na niej sporo zarobić.
                      Nawet hydraulikowi płacisz za to, że wie, co ma wymienić ;-P
                      Jak wiesz, dużo jest firm tuningowych i ich racja bytu jest właśnie balans
                      wiedzy-niewiedzy klientów. Dlatego może nie znalazłeś niczego interesującego w
                      sieci. Pomijając wszystko inne, to da sie to wszystko wytłumaczyć powszechnymi
                      zasadami fizyki. Może więc powrót do źródeł albo dobre studia politechniczne?

Nie jestem leniem ,ale chyba od tego jest
                      > forum ,żeby się pytać prawda ?

O takie rzeczy nie pyta się na ogólnym forum A-M, tylko szuka się forów
                      tematycznych, np. markowych. Są takie forumy, na których ludzie chętnie dzielą
                      się swoją wiedzą i doświadczeniami. Podpisują sie także pod tym swoim
                      nazwiskiem. Dopóki forum, na którym bywasz najczęściej jest traktowane przez
                      jego uczestników jako Hyde Park (chociaz to także zadanie forum), nie licz, że
                      dowiesz sie tutaj czegoś konkretnego.
                      takim
                      >
                      > razie każdy kto pyta nie ma prawa pytać ,bo wszystko znajdzie przez google ?
                      Pisałem Ci poprzednio, że google odwdzięcza się pięknie na dobrze zadane
                      pytanie. Dobrze zadane pytanie wymaga zaś od pytającego choć odrobiny wiedzy na
                      interesujący temat. Po dobrze przeprowadzonym wykładzie, na którym studenci co
                      nieco zrozumieli, pytania sypią sie jak z rękawa ...

Może więc na początek odpowiedz sobie do czego służy podtlenek azotu, do czego
                      służy turbina, intercooler, jaki jest rozkład tlenu w powietrzu wraz ze
                      wzrostem np. wysokości npm itd. To różne dziedziny wiedzy, ale ci, którzy
                      potrafią je łaczyć ze sobą pracują w działach badawczo-rozwojowych np. teamów
                      F1.
                      Czego i Tobie życzę

• pytamsie Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 08.03.05, 17:42
      www.gekocars.pl/wyscigi.htm
      Tutaj jest filmik opla który ma 0-200 ok. 14 s !!!! Wiem ,że ma turbo ale ma
      tez specjalny kolektor ,pamietam kiedys artykul w gazecie ,jak to zakrywali ,bo
      ten kolektor dodawal bardzo duzo mocy ,w bardzo prosty sposób i bali sie ,ze
      ktos to od nich skopiuje haha . W sumie fajny filmik ten co waży 18,5 Mb .
    • jaro_ss Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 09.03.05, 08:50
      Załóż sobie dodatkowy intercooler, przyrost mocy ok 10 Koni, z reguły jest
      dodawany jako warunek do założenia turbo, ale sam też działa - ale to chyba
      raczej na forum o tuningu... Nie powinien wyjść drogo....

W niektórych samolotach była początkowo dodawana taka instalacja natrysku wody
      na chłodnicę - zasada działania podobna jak "zima i mgła"......

Potem przeszli na turbo i wtrysk gazu NO3.....
    • traktorzysta Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 09.03.05, 09:43
      Z moich pomiarow to wychodzi ,ze miales 43 s do 200 i 9 do 100 to calkiem
      niezle jak na sztrucla ,bez urazy ,i automat . Sprobuj moze zdjac maske i zaloz
      filtr stozkowy i wyjmij reflektor buehehe ,ale raczej to nie do codziennej
      jazdy . Jocek ma racje raczej na tym forum nie znajdziej ciekawych rad ,ale
      zycze powodzenia . Zreszta mnie sie wydaje ze nieoplaca ci sie w tym
      samochodzie czegokolwiek robic ,bo jest po prostu za stary i cos w moze w nim
      wysiasc w kazdej chwili .
    • etom Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 09.03.05, 12:27
      pytamsie napisał:

> Jak to się dzieje ,że latem przyspiesza o wiele gorzej niż zimą ?

Sciagnij CarTest i pobaw sie zmianami cisnienia,temperatury i wilgotnosci.
      technikajazdy.w.interia.pl/cartest.exe
      Generalnie czym nizsza temp. i wyzsze cisnienie tym przyspieszenia lepsze.
      Odwrotnie ,jezeli chodzi o Vmax.
      Wilgotnosc powietrza ma minimalny wplyw na osiagi.
      • etom Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 09.03.05, 12:30
        www.cartestsoftware.com/cartest4.5/downloads/cartest.exe
        www.cartestsoftware.com/cartest4.5/
        • pytamsie Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 09.03.05, 14:15
          Już wtedy jak mi poradziłeś to ściągnąłem ten program,fajna sprawa ,tylko
          najlepiej jest to wszystko sprawdzić na żywo :) . Dlatego też dałem ten mój
          amatorski filmik ,żeby nie być gołosłownym . Jeszcze raz dzięki za wskazówki
          dotyczące tego programu . 0-100 ok 9,3 0-130 14,9 0-200 44 s ,żałowałem że nie
          nagrywałem dalej do 210 ,a później do momentu całkowitego wyhamowania . Musze
          tylko podkreślić ,że było to robione w momencie zerowego ruchu na drodze i na
          odcinku gdzie nie ma żadnych drzew ,także nie stanowiłem ,żadnego zagrożenia
          dla osób postronnych .
    • pytamsie Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 12.03.05, 11:07
      Znalazłem sposób ,przed wyjazdem włożę filtr do zamrażarki buehehe .
      • jaro_ss Re: Pamiętacie jak pisałem ,że podczas mrozu mój 14.03.05, 09:07
        i jeszcze nasącz nieco spirytusem, będzie jak wtrysk wody z metanolem....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka