Dodaj do ulubionych

Kurs/szkoła języka angielskiego

IP: *.21.pl / 213.199.204.* 22.07.05, 20:28
Gdzie Waszym zdaniem najlepiej doskonalić znajomość języka angielskiego ?
Chodzi mi głównie o nacisk na konwersację, dużo rzeczy rozumiem, jestem w
stanie napisać, ale mam "blokadę" przed mówieniem. Cenne jest doświadczenie
kogoś, kto uczył się i może podać ceny, atmosferę i rezultaty jakie osiągnął.
Dziękuję z góry za wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 22.07.05, 21:45
      odradzam empik tam się nie nauczysz mówic
    • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:17
      To może spróbuj Callana.Początkowo myślałam, że to "bezsensowne" powtarzanie za
      lektorem w zyciu nie nauczy mnie angielskiego.Po dwóch latach takiej nauki
      wyjechałam za granicę i przekonałam się, że się myliłam.Uczysz sie
      mówić,poprawnie budować zdania a do tego poznajesz na kazdej lekcji masę nowych
      słówek. Wiadomo, nie każda metoda dla każdego jest dobra, ale może warto
      spróbować? Ja chodziałam na Berka, potem szkoła przeniosła się na Kopernika i
      jest tam chyba do dziś.Polecam :-)
      • Gość: mariusz Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:24
        Mozna prosić nazwe szkoły?
        • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 22:34
          Nie pamietam nazwy...na Kopernika jest bank PKO S.A.,przed nim parking.Za
          parkingiem zaczyna się kamienica i to jet tam-na 1 piętrze. Z ulicy (Kopernika)
          widać szyldy i flagi tej szkoły. To chyba jedyna tego typu placówka w tej
          okolicy, więc znajdziesz bez problemu.Pozdrawiam.
          • mariusz-79 Re: Kurs/szkoła języka angielskiego 22.07.05, 23:14
            Jeszcze jedno pytanko... jak wygląda sprawa lektorów?
            grupa ma zajęcia cały czas z tym samym czy za kazdym razem z innym ?
            • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 06:01
              Lektorów było kilku.Zajęcia wyglądały mniej więcej tak:30 min konwersacji + 10
              min czytania+ dyktando po tym przerwa ok.10 min i nastepna lekcja z nowym
              lektorem (schemat lekcji podobny). Rzadko sie zdarzało,żeby w jednym tygodniu
              mieć zajęcia z tą samą osobą (2xw tygodniu po 2 godz.= zajęcia z czterema
              osobami)
              • mariusz-79 Re: Kurs/szkoła języka angielskiego 23.07.05, 16:58
                Dzieki za wyczerpującą odpowiedz.
                Ja się tego własnie troche boje (tych zmieniających sie lektorów).
                kazdy troche inaczej prowadzi zajęcia, ma troche inna wymowę (a mówią zazwyczaj
                bardzo szybko). Moze to i z jednej strony dobre, ale na początku chyba jest
                ciężko ?
                • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 11:14
                  To jest kwestia kilku zajęć, przełamania się , a może
                  raczej "zaskoczenia".Ważne,żebyś się od początku nie zniechęcił.Teraz mi sie
                  przypomniało,że na zajęcia można pójść " na próbę",żeby zobaczyc jak to
                  wszystko wygląda.Co do zmieniających się lektorów...zgadza się, każdy ma inną
                  wymowę i tempo, ale to można uznać za dużą zaletę...Jak to w życiu-każdy mówi
                  inaczej i z innym akcentem.
                  • Gość: marcin_r Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.21.pl / 213.199.204.* 24.07.05, 15:26
                    Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze mam pytanie. Jakie są tam poziomy nauczania i jak
                    to jest rozwiązane ? Pisze się test czy coś innego ?
                • Gość: Basia Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 24.07.05, 12:07
                  I to jest bardzo dobre, czesta zmiana rektorow, gdy wyjedziesz za granice
                  bedziesz wiedzial dlaczego, kazdy mowi inaczej, ma inna wymowe slowek i czasami
                  jest ciezko zrozumiec, a tak bedziesz mial juz wprawe :-) Tak naprawde nikt nie
                  wleje Ci Angielskiego do glowy, najwazniejsza jest praca i cwiczenia, ktore
                  robisz sam, kurs jest tylko po to aby skorygowac bledy, ktore sie popelnia,
                  pozdrowienia:-)
                  • Gość: gosc Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.05, 12:47
                    czy metoda Calana jest dobra w przygotowaniu do matury?
                    • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 18:33
                      Tak, na początku jest test składajacy sie z dwóch części - pisemnej i ustnej.
                      Na jego podstawie zostajesz zakfalifikowany na odpowiedni poziom. Ile w sumie
                      jest poziomów-nie pamiętam.
                      Co do matury...trudno mi sie wypowiadać, bo nie wiem co na maturze z
                      angielskiego jest wymagane. Callana polecam przede wszystkim osobom chcącym
                      nauczyć się swobodnie mówić po angielsku.
                      • Gość: anglistka Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 00:48
                        metoda callana jest mocno przereklamowana, bazuje ona na metodzie audio-lingual
                        która była popularna, o ile dobrze pamiętam, w latach 60-ch ubiegłego wieku,
                        obecnie uważa się ją za przestarzałą.
                        założenia callana są takie że język jest odruchem (czyżby ??), którego każdy
                        może się nauczyć.Stąd bezsensowne, moim zdaniem, powtarzanie w kółko tych
                        samych pytań przez lektorów i odpowiedzi przez uczniów.
                        Sukces tego typu szkół można wytłumaczyć jednym- obiecują cuda. Tymczasem cudów
                        w nauce języków obcych nie ma= to żmudna, wieloletnia praca wymagająca
                        olbrzymiego wysiłku i motywacji. Aby naprawdę doskonalić biegłość w
                        jakimkolwiek języku należy szkolić wszystkie umiejętności językowe t.j pisanie,
                        rozumienie tekstu czytanego, znajomość struktur, słownictwo no i oczywiście
                        mówienie(i tym zajmują się tak zwane tradycyjne szkoły, które cudów nie
                        obiecują).
                        Callan natomiast skupia się na mówieniu, ale czy to rzeczywiście mówienie ??
                        Dla mnie raczej bezmyślne powtarzanie. Nie ma tam swobodnych wypowiedzi na
                        jakikolwiek temat, inwencji, myślenia. Co do samej wymowy, w metodzie callana
                        szybkość z jaką mówią lektorzy jest nienaturalna i stąd "gubi
                        się "intonacja, "melodia języka" i akcent. Więc polemizowałabym z Agą iż często
                        zmieniający się lektorzy to zaleta bo można się osłuchać z różnym akcentem. Tam
                        żadnego akcentu nie ma bo "w realu" nikt tak nie mówi!
                        Sama pracując w podobnej szkole miałam okazję zaobserwować jak "lektorzy" nie
                        potrafili wymówić podstawowych dźwięków angielskich więc upewnijcie się czy
                        uczą was odpowiednio wykwalifikowane osoby. Metoda nie jest wymagająca dla
                        nauczyciela bo polega tylko na odczytywaniu pytań z książki stąd często
                        zatrudnia się studentów i to kiepskich.
                        Na koniec dodam że przemyślenia te są wynikiem moich osobistych doświadczeń z
                        metodą callana. Nie polecam !

Poczytaj jeszcze opinie innych ludzi, zarówno lektorów jak i uczniów pzdr !

www.angielski.edu.pl/Forum_796_Metoda_Callana
                        www.angielski.edu.pl/Forum_147_metoda_Callana
                        www.angielski.edu.pl/Forum_717_metoda_callana
                        • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 09:22
                          Byc może jest tak, jak Pani napisała z punktu widzenia lektora. Ja piszę o
                          swoich doswiadczeniach z poziomu ucznia tej metody. Po dwóch latach uczenia sie
                          angielskiego wyjechałam na pół roku do Stanów. I ku mojemu ogromnemu
                          zdziwieniu, zupełnie nieźle posługiwałam się angielskim. Co do akcentu...też
                          się nie zgadzam.Poznałam wiele osób z różnych krajów, m.in. Australia, Kanada
                          itp.-nie miałam problemu z porozumiewaniem się z nimi, choć np. angielski z
                          australijskim akcentem naprawdę w wymowie jest baaardzo różny od brytyjskiego
                          czy amerykanskiego.
                          Jak juz wspomniałam we wcześniejszych postach, początkowo i ja sceptycznie
                          podchodziłam do " bezmyślnego powtarzania", jak to Pani ujęła,ale ze swojego
                          doświadczenia już wiem, że to działa.
                          Być może jestem osobą ,na którą właśnie taki sposób nauki działa ???Nie wiem?
                          Dodam tylko, że do nauki języków raczej smykałki nie mam, bo uczyłam sie
                          wcześniej 6 lat niemieckiego i 4 lata francuskiego, i w obu tych językach się
                          nie porozumiewam (choc niemiecki rozumiem nieźle, to jednak nie mówię w tym
                          języku)
                          • selphie_6 Re: Kurs/szkoła języka angielskiego 25.07.05, 13:05
                            ja osobiście polecam LINGUA'e. to jest bardzo dobra szkoła językowa. biuro
                            znajduje się na ul. Jasnogórskiej koło LO Norwida. Uczyłam się w LINGUA'ie
                            około 6 lat i uważam że nigdzie indziej nie nauczyłabym się tak rozmawiać w
                            języku angielskim. najlepszym dowodem jest to że udało mi się w tym roku dostać
                            na filologie angielską. szczerze polecam ze względu na miłą atmosfere i
                            wspaniałych lektorów :)
                          • Gość: anglistka Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 13:16
                            To znowu ja, Aga, oczywiście to co wyraziłam to tylko moje zdanie. I jak
                            napisałaś, z punktu widzenia drugiej strony czyli lektora.Chodzi mi o to, że
                            uczenie się tylko metodą Callana nie wydaje mi się do końca tak dobre dla
                            ucznia. Rzeczywiście, tak jak piszesz, może to pomóc w "rozgadaniu się",
                            zwłaszcza na początku nauki od zera.Ale brakuje mi w niej myślenia, inwencji,
                            rzeczywistego wyrażania swoich myśli a nie "bezmyślnego powtarzania". Na pewnym
                            etapie znajomość gramatyki jest nieodzowna, a Callan raczej skupia się na
                            powtarzaniu.Ale być może jest to jakiś pomysł dla osób dla których mówienie to
                            bariera nie do pokonania. Gdybym ja miała wybierać zapisałabym się jednak na
                            tradycyjny kurs gdzie kładzie się duży nacisk na komunikację.Może połączenie
                            obydwu metod byłoby najlepsze, ale tu już wchodzą kwestie finansowe.
                            Co do mówienia na "kursach tradycyjnych" dobry lektor wykorzystuje każdą chwilę
                            na komunikację w obcym języku,i tak też zaprjektowane są nowoczesne kursy i
                            podręczniki, ja staram się jak mogę aby skłonić (wszystkich nie tylko tych
                            bardziej śmiałych)moich uczniów do mówienia. Niestety z drugiej
                            strony "barykady" wygląda to tak, że kursanci często nie chcą mówić i to nawet
                            w małych kameralnych grupach gdzie wszyscy się znają, więc nie wchodzi tu w grę
                            kwestia nieśmiałości itp. Często są zirytowani doborem tematów, pytań itp, a
                            przecież lektorom nie chodzi o nakłanianie uczniów do osobistych zwierzeń ale o
                            wykorzystanie każdej sytuacji jako pretekstu do mówienia. A reakcje często są
                            typu "po co o tym rozmawiamy", "po co wałkować ten temat" itp. W tym roku
                            miałam dobitny przykład takiego podejścia. Kobitka na każde pytanie,
                            jakiekolwiek, nie chciała odpowiadać,albo mówiła "I don't know", grupa była 4-
                            osobowa, wszyscy znali się drugi rok. Na końcu powiedziała mi, że ona bardziej
                            skupia się na gramatyce i wcale nie czuła że jej ostentacyjne milczenie nie
                            pozwala jej komunikować się po angielsku i w jakimś stopniu upośledza jej
                            postępy.
                            Powodzenia w dalszej nauce !! :)
                            • afork AGA 25.07.05, 13:58
                              Możesz napisać mi, gdzie uczysz?Ile mniej wiecej kosztuje kurs i jak to
                              wygląda? Bo ja mam ponad dwuroczną przerwe i boję się, że sporo pozapominam.
                              Chętnie spróbuję czegoś nowego, więc podaj mi jakieś namiary. Jeżeli nie chcesz
                              pisac na forum publicznym, napisz na mój mail gazetowy.
                            • mariusz-79 Re: Kurs/szkoła języka angielskiego 25.07.05, 16:12
                              Takie samo pytanko jak mój przedmówca. Jaki rodzaj kursu Pani poleca?
                              • Gość: anglistka Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:07
                                aga i marcin, podajcie swoje maile, ja nie mam konta w gazecie,napiszę !
                                pzdr :)
                                • Gość: anglistka Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:09
                                  mariusz 79, nie marcin :)
                                  • mariusz-79 Re: Kurs/szkoła języka angielskiego 25.07.05, 22:30
                                    mariusz-79@NOSPAM.gazeta.pl
                                  • Gość: Aga Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 09:25
                                    akratka@wp.pl
                          • Gość: Luna Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: 82.160.8.* 25.07.05, 13:24
                            Chodzę na kurs intensywny do Akademickiego Centrum Lingwistycznego na Wolności
                            11.Bardzo małe grupy (w mojej ze mną są trzy osoby).Jestem bardzo zadowolona,
                            dużo się nauczyłam.W sierpniu organizują kolejną edycję.Książkę dostaje sie w
                            cenie kursu.Polecam.
                            • Gość: sylwianna Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 28.07.05, 12:18
                              ja też tam chodzilam w tamtym roku-ale napewno nieuczą konwersacji! zajęcia
                              odbywały sie z kobieta , która uczy w podsawowce czy gimnacjum.
                              Wogóle beznadziejnie, czy mówoliśmy po angielsku dobrze, czy źle -to zawsze było
                              dobrze! i jak tam dało sie nauczyc ang.?? niewiem.
                              A w dodatku facet-właściciel jakiś niebardzo :/
                              ODRADZAM-tanio tak- nauka - nie!
                    • mmaly Re: Kurs/szkoła języka angielskiego 25.07.05, 22:12
                      Metoda Callana nie ma najmniejszego sensu dla kogos, kto przygotowuje sie do matury.
    • Gość: RudaEwa Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.com.pl / *.cn.com.pl 25.07.05, 20:24
      Super szkoła to Context na Szajnowicza - Iwanowa 59. Super lektorzy, native
      spikerzy, zajęcia prowadzone w luźnej atmosferze, ale efektywnie. I
      najeważniejsze: chyba ta szkoła jest najtańsza w Czwie. Wem co mówię - sama tam
      chodzę.
      • Gość: abmeraz Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: 80.51.57.* 25.07.05, 22:38
        ile płacisz za miesiąc
      • Gość: marcin_r Re: Kurs/szkoła języka angielskiego IP: *.21.pl / 213.199.204.* 26.07.05, 08:42
        Ogłaszają się w GW, niby 50% zniżki i coś tam jeszcze.
        Dobrze jakby ktoś napisał ile się płaci w przypadku
        takich kursów, orientacyjnie nie musi być szczegółowo.
      • Gość: RudaEwa Context na Szajnowicz - Iwanowa IP: *.com.pl / *.cn.com.pl 26.07.05, 16:32
        Sierpniowy kurs z tego co wiem (ja chodzę na lipcowy) zaczyna się 8 sierpnia,
        zajęcia są codziennie od poniedzuiałku do piątku po 2 godz. lekcyjne. cały kurs
        kosztuje 250 zł + zestaw podręczników 83 zł. Naprawdę polecam - dla mnie bomba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka