Dodaj do ulubionych

Flagę z piszczelami szykuj narodzie

12.10.05, 04:59
Flagę z piszczelami szykuj narodzie
Płaczki, grabarze pójdą w korowodzie
Do urn wyborczych-urn cmentarnych
Grzebać polskie marzenia marne.

Obserwuj wątek
    • patience Re: Flagę z piszczelami szykuj narodzie 12.10.05, 06:01
      Jo ho, jo ho, pirackie życie to mój żywioł.
      Grabimy, łupimy, strzelamy i szabrujemy,
      Wypijmy razem, kamraci, jo ho!
      Porywamy i burzymy, niczym się nie przejmujemy,

Wymuszamy, rabujemy, podbieramy i łupimy,
      Grasujemy i defraudujemy, czasem statek przechwycimy,

Podpalamy i spalamy, zapalamy i palimy,
      Puszczamy z dymem miasta, powszechną trwogę budzimy,

Jesteśmy łotry, kanalie, paskudy i obwiesie,
      Są z nas diabły i czarne owce, zaprawdę źli kolesie,

Żebracy i nędznicy, próżne i bezwartościowe chamy,
      Oto cali my, ale i tak kochają nas ojcowie i mamy,

(Ghost Rider)
      • hasz0 __________Naprędce zaspany jak diabli ale czujny # 12.10.05, 06:56
        Kaczor Donald z Kaczorami
        Żeby Polska była polską
        nie rządzona komuchami
        nucić musi nutę swojską!

Swary, kłotnie przedwyborcze
        bójki, "sójki" i kuksanie
        dosyć! hola! stop mi qrcze!
        "Nasza Polska" - niech powstanie!
        • rycho7 nie martw sie, WASZA powstaje 12.10.05, 07:44
          Mlodzierzy bierz nogi za pas
          puki czas
          • haszszachmat Re: nie martw sie, WASZA powstaje 12.10.05, 07:50
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=30290610&a=30291019
            • haszszachmat gdyby znikł jak wiele moich to tu się przejrzyj! 12.10.05, 07:52
              a ja wam powiem ze Tusk jezeli nim zostanie bedzie najgorszym prezydenterm
              jakiego Polska miala. Po pierwsze jezeli nawet zalozyc ze zaden z dziadkow Tuska
              nie byl w Wermachcie to fakt ze ten czlowiek za mlodu mowil po niemiecku nic
              dobrego dla Polski nie wrozy. Czyzby to miala byc ta jedyna kandydatura na ktora
              polska elita glosuje. Do k...... nedzy, wolalbym Lepera, bo jest bardziej
              Polski, nawet Borowskiego, bo jest bardziej polski, niz Tuska. Na chwile na
              czarna strone... tej kampanji wyborczej..., ale czy ta jego nieumjejetnosc
              wymowienia 'RRRRR' przypadkiem nie wynika z tego za za duzo za mlodu mowil po
              niemiecku? Moj tato tez mowil ze jezyki wrogow trzeba znac, ale mam wrazenie ze
              Tusk troche za bardzo praktykowal. ten czlowiek to typowy fence-sitter, po
              prostu choragiewka... on jest za bardzo gietki... nie bedzie uzywal brudnych
              sztuczek podczas kampani wyborczej... etc. za to jego ludzie nie stronia.... to
              taki typowy czlowiek z za bardzo wiatlym usciskiem reki (jestem pewien ze tak
              jest choc nie mialem okazji sprobowac), a wiemy co to za typ czlowieka, tzw.
              robiony miekkim praciem... ale zarty na bok. jeszcze raz pozwole sobie
              przytoczyc jedna z wypowiedzi Tuska na temat Polski z przed paru lat.
              Miesiecznik Znak rok 1997(nr11-12, s. 190):
              "Jak wyzwolić się od tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal
              odnarodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymiresentymentami? Co
              pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej całyten wzniosło -ponuro- śmieszny
              teatr niespełnionych marzeń inieuzasadnionych urojeń? Polskość to niemoralność -
              takie skojarzenienasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam
              tegoniechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch
              buntu:historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły namoje
              barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać...Piękniejsza od Polski
              jest ucieczka od Polski, tej ziemi, konkretnej,przegranej brudnej i biednej. I
              dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia,prowadzi w krainę mitu. Sama jest
              mitem."

I ten czlowiek ma byc przyszlym preziem. To ja dziekuje. Moze wogole pronuje
              dodac do kazdego polskiego wojewodztwa 'Land' i wszysko bedzie ok. Tak panie
              Tusk???? Mit sie skonczy, bedzie Lebensraum. pamietaj Tusk, ze jezeli
              wystarczajaco naklamiesz i dojdzie do tego ze bedziesz preziem i oczywiscie
              zawalisz, to Polacy ci tego nie wybacza, moze byc nastepny `88/89 rok, a
              zmeczeni Polacy nie koniecznie zachowaja sie jak ci z Solidarnosci, tylko tak
              jak ci w Rumunii. nie zycze ci tego tylko pamietaj ze czasem 'owce zachowuja sie
              naprawde tak jak owce'...pozdrawiam

• andrzejg no to daleko jesteśmy od siebie 12.10.05, 08:00
                ja tam Haszu nie będe sie podpierał któryms tam pokoleniem i mówieniem
                po niemiecku,czy rusku w domu rodzinnym .Jakbys nie znał zawirowań historycznych.

Rozliczaj,rozliczaj do n-tego pokolenia wstecz.

Tusk nie jest wymarzonym kandydatem na prezydenta, ale Kaczyński tym bardziej,
                poniewaz przy głoszeniu swoich szczytnych haseł okazał się nieskutecznym
                przywódca swojego sztabu wyborczego, nie umiejąc upilnowac swojego człowieka,
                o którym jeszcze rano głosił ,ze nie mija się z prawdą , a wieczorem wywalił go
                sztabu za kłamstwo. Chociaz tyle,ze działa szybko, ale mleko juz jest rozlane.

A.
                • szach0 czegos się uczepił? nieważnego że mówił po niemick 12.10.05, 09:06
                  ZAWSZE SOBIE WYBIERASZ NAWET Z CYTATU PLEWY!
                  a na to co na co chcę zwrócic uwagę ANI SŁOWA!

"Jak wyzwolić się od tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal
                  odnarodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymiresentymentami? Co
                  pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej całyten wzniosło -ponuro- śmieszny
                  teatr niespełnionych marzeń inieuzasadnionych urojeń? Polskość to niemoralność -
                  takie skojarzenienasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam
                  tegoniechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch
                  buntu:historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły namoje
                  barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać...Piękniejsza od Polski
                  jest ucieczka od Polski, tej ziemi, konkretnej,przegranej brudnej i biednej. I
                  dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia,prowadzi w krainę mitu. Sama jest
                  mitem."

ZAWSZE MUSISZ POPRiERAĆ R7? Zawsze kiedy go przycisnę do MURU
                  jego bronią.....................JEGO JĘZYKIEM I JEGO METODAMI.............

Ty wyskakujesz jak Filip z Konopi i psujesz zabawę PATETYCZNYM
                  POPRAWNOSCIOWYM stwierdzeniem banałem.
                  Teraz wyszło, ze ja gardzę np, Ślązakami czy Kaszubami
                  a wychowałem się w takim srodowisku i mało kto tyle nie wie o ludziach
                  pogranicza i róznych iskrzeniach kresowych co ja.

Wypaczanie KONTEKSTU to Twoja speciality a la maison!
                  Wybacz ale nie rób ze mnie kogos takiego jak sugeruje swym
                  grubiaństwem, podłością i chamstwem R7!
                  Jego zwalczam i wychowuję - TEGO to NIE WIDZISZ!
                  Ani razu nie odważyłeś się go tknąć gdy mnie NONSTOP obraża
                  - wieć jesli nie zrozumiałeś kontekstu nie rób ze mnei wielbłąda!

• haszszachmat __________nieważnego że mówił po niemiecku w domu? 12.10.05, 10:32
                    na ten kontekst wielu już zwraca uwagę
                    A wiesz kogo popiera Merkel?
                    I co oni myslą o Polakach?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=29960100&a=30295633
                    • andrzejg Re: __________nieważnego że mówił po niemiecku w 12.10.05, 10:56
                      przynajmniej zna niemiecki

Ty się przyjrzyj Kaczyńskiemu i metodom jakimi się posługuje,
                      bo to ,ze POwcy z Tuskiem na czele są złodziejami i aferzystami ,
                      to ja juz wiem. Nie tylko od Ciebie.

A.
              • rycho7 Haszek Niewiadomski 12.10.05, 08:04
                haszszachmat napisał:

> fakt ze ten czlowiek za mlodu mowil po niemiecku nic
                > dobrego dla Polski nie wrozy.

To pokazuje poziom mitologizacji Twojego myslenia. Ksenofobia, zapiekla
                nienawisc do innych. Milosc jedynie do siebie. Syfon rozrywajacy podsufitke.

> robiony miekkim praciem...

Haszystowska lekcja dobrego wychowania. Tusk haszku nie jest moim idolem. Nie
                musze go bronic.

> I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia,prowadzi w krainę mitu.

O Tobie Haszku mowil. Belka w oku Ci nie przeszkadza.

> Mit sie skonczy, bedzie Lebensraum.

Mit sie juz dawno skonczyl. Jest Ostflucht.

> zawalisz, to Polacy ci tego nie wybacza, moze byc nastepny `88/89 rok, a
                > zmeczeni Polacy nie koniecznie zachowaja sie jak ci z Solidarnosci, tylko tak
                > jak ci w Rumunii. nie zycze ci tego tylko pamietaj ze czasem 'owce zachowuja
                > sie naprawde tak jak owce'...pozdrawiam

Haszek Niewiadomski. Ponial. Tego i jedynie tego sie po haszyzmie spodziewalem.
                • rycho7 masz haszku nowa pacyne krzyso28 ????????????????? 12.10.05, 08:06
                • szach0 Gnido podła! manipulujesz cudzymi CYTATAMI! 12.10.05, 09:08
                  • szach0 Gnido ________________Gaucka POPIERASZ czy NIE! 12.10.05, 09:11
                  • rycho7 GDZIE pomawiaczu? 12.10.05, 11:11
              • jaceq Re: gdyby znikł jak wiele moich to tu się przejrz 14.10.05, 00:04

> jezyki wrogow trzeba znac, ale mam wrazenie ze Tusk troche za
                > bardzo praktykowal.

Kurna, haszu, to ja Ci się z góry przyznam, że też mówię po niemiecku, byś mnie
                potem nie lustrował. Więcej; nawet z dziecmi w domu rozmawiam po niemiecku
                czasem (i nie tylko). Za młodu czytałem im bajeczki, takoż i po niemiecku.
                Bladź-kukułka nawet w zegarze kuka po niemiecku. Ze ściany makatka z
                wyhaftowanym "Ordnung muss sein" spogląda na swoją vis-a-vis z napisem "Arbeit
                macht frei". No, kurna, w Niemcy to ja wierzący nie jestem, ale praktykujący -
                jak widać na załączonym - mocno.
                • szach0 _DO jasnej cholery Jacqu! Pisałes to już na końcu. 14.10.05, 00:54
                  Jacqu!
                  Ten cytat to cytata z cytaty więc nie moja!

> > jezyki wrogow trzeba znac, ale mam wrazenie ze Tusk troche za
                  > > bardzo praktykowal.

cisnąłem CTRL-C z tekstem którego link podąłem post wyżej!
                  Nie zwracasz uwagi na cenzurowanie przez media krytyki Tuzka
                  i uwypuklanie krytyki Tuza?

Od tygodnia co bym nie napisał o Tusku - zupełnie niekrytycznego
                  czy o Kaczynskim było natychmiast kasowane!
                  Fajnie się rysuje prezydentura w której " tacy pomocnicy w kampanii"
                  będą jej IV władzą!

Odparuje Ci, ze mieszkałem na Górnym Śląsku w czasach, gdy mówienie po niemiecku
                  w sklepie, na ulicy w tramwaju czy pod kościołem było normalne a wsciekłość
                  wzbudzało to nie u mnie czy autora tego cytowanego postu a jedynie u tych,
                  którzy na liberalnej fali z wczorajszych zcerwonych czy TW przeobrazili się w
                  dzisiejszych eurpocentrycznych "różówych" lub etosowych liberałów!

Trzeba sie nie czepiać nieuprawnionych wniosków a dojrzeć meritum
                  zarzutu wobec Tuzka - jego rozmowy z Erika Steinbach, z którą w żadnych
                  okolicznościach nie może rozmawiac i uwirygadniać jej ŻADEN polityk
                  mówiący po niemiecku a myslący po polsku!
                  Bo nie bylismy agresorem wypędzającym Niemców a ofiarą niemieckiej agresji!
                  To ALFABET polityki! Prezydentem ma byc TUZ a nie Tuzek!

• haszszachmat a jak tam z wymową "r" ------delikatnie na pułapkę 12.10.05, 07:54
            > Mlodzierzy bierz nogi za pas
            > puki czas
            • andrzejg Re: a jak tam z wymową "r" ------delikatnie na pu 12.10.05, 08:02
              jeden sie jąka (tak jak wczoraj Borusewicz)
              drugi pokazuje prawie że bezzębny usmiech
              a inny rrrryczy

To tylko namiastki.To niewazne.
              Janas tez nie jest medialny, a zdobył uznanie po początkowych trudnosciach

A.
              • haszszachmat Tu chodzi TYLKO o wady somy i kręt ektoplazmy R7 12.10.05, 08:09
        • andrzejg Re: __________Naprędce zaspany jak diabli ale czu 12.10.05, 07:52
          hasz0 napisał:

>
          > Swary, kłotnie przedwyborcze
          > bójki, "sójki" i kuksanie
          > dosyć! hola! stop mi qrcze!
          > "Nasza Polska" - niech powstanie!

Widze ,że potrzebny był Ci zimny Ku[beł]rski wody na głowę
          abys wzywał do opamietania.

Niech zakrzykne razem z Tobą
          dosyć! hola! stop Haszu qrcze!
          Polski dla wszystkich starczy!

A.
          • haszszachmat O której wstałeś? 12.10.05, 07:53
            • andrzejg tak jak zawsze 12.10.05, 08:01
              juz jest wszesne południe

a.
              • szach0 __________Tu jest ten KONTEKST Andrzeju! 12.10.05, 09:18
                Tak pisze WIELU tuzków na polskie tuzy
                i stąd me łąjanie Rycha - jego podłości od roku gdy mu się nie rewanzowałem
                chamstwem wybiórcza nie PAMIĘTASZ?

Ale w okresie wyborczym wszyscy zawiesili uprzejmość na kołku.
                To nie znaczy, ze posuwam się do grubiaństw chamstwa i szczerstwa jak R7
                od roku w stosunku do mnie i.. nie tylko!
                Nie należy mu się lekcja haszyzmu? Pytam jak Ty mnie TAK? czy NIE?

Poczytaj co piszą i ilu ich jest:

"Polak sie znalazl... Kiedy wy w koncu przestaniecie zyc tym ze
                Polska kiedykolwiek cos znaczyla i ze kiedykolwiek bedzie cos znaczyc.
                To kraj ludzi ktorzy wiecej gadaj niz robia.
                A co do tego ze ktos mowi po niemiecku i to sprawia ze jest wrogiem Polski to
                juz kompletna bzdura. Chyba w zyciu po zakrajem nie byles zeby byc tak
                nie dorozwinietym."

Koniec cytatu.
                --------------------------------
                Taki syndrom ASARMATYZMU - zespołu cech antypolskich, objawów
                charakterystycznych dla zjawiska generowanego przez zagorzałych agorzystów -
                pomniejszania roli Polski w historii i dążenie do jej upadku musi mieć źródło w
                w klimacie lat dziecinnych.

Widać jak na dłoni objawy, oznaczające zwykle jakiegoś "ujemnego" Polaka,
                produkt szczególnego rodzaju wychowania - najczęściej w ubeckiej rodzinie
                przybyłej z sowieckim okupantem i wspólpracująceho ze słuzbami obu okupantów
                tak jak w przypadku Marcela Reich-RANICKIEGO pierwotnie Marceli Ranicki
                pochodzącego z rodziny żydowskiej po wojnie w służbie dyplomatycznej PRL
                (oskarżany współpracę ze służbami specjalnymi) wydał antologię niem. prozy
                emigr. (1951), pracę monogr. o epice A. Seghers (1957) oraz zarys Z dziejów
                literatury niemieckiej 1871–1954 (1955); od 1958 mieszka w RFN, do 1967
                związany z Grupą47; od 1974 prof. honorowy uniw. w Getyndze; uzyskał opinię
                jednego z najbardziej wpływowych krytyków lit.; głośny program telew. „ Das
                literarische Quartett”.

• rycho7 ale syfon 12.10.05, 11:10
                  szach0 napisał:

> To nie znaczy, ze posuwam się do grubiaństw chamstwa i szczerstwa jak R7
                  > od roku w stosunku do mnie i.. nie tylko!
                  > Nie należy mu się lekcja haszyzmu? Pytam jak Ty mnie TAK? czy NIE?

Haszku, Ty to mi mozesz na puklerz. Cham i bydle wylazlo z Ciebie bardzo dawno.
                  Okres wyborczy trwa u Ciebie zawsze. Wiecznie kursko pomawiasz. Masz to we krwi.

> Koniec cytatu.

Czytelnik jak rozumiem ma sie domyslec, ze to cytat ze mnie. A gdzie ja to
                  pomawiaczu napisalem?

> Taki syndrom ASARMATYZMU - zespołu cech antypolskich

Smieszne jest to podczepianie sie polaczkow do Sarmatow. Zwiazki sa moze takie,
                  ze polaczki Sarmatom buty czyscily. Akurat musialem poczytac o Sarmatach. Nic
                  zrodla nie pisza, aby oni mieli do siodel przytroczony peczek polaczkow do
                  podcierania sie. Powolywanie sie na Sarmatow jest jawnie ANTYPOLSKIE. No ale aby
                  o tym wiedziec trzeba cos przeczytac poza modlitewnikiem.
                  • haszszachmat Re: ale syfon 12.10.05, 12:48
                    rycho7 napisał:

> Okres wyborczy trwa u Ciebie zawsze. Wiecznie kursko pomawiasz. Masz to we
                    krwi

#:
                    Taaaaa...

> Smieszne jest to podczepianie sie polaczkow do Sarmatow. Zwiazki sa moze
                    takie,> ze polaczki Sarmatom buty czyscily. Akurat musialem poczytac o
                    Sarmatach. Nic > zrodla nie pisza, aby oni mieli do siodel przytroczony peczek
                    polaczkow do > podcierania sie. Powolywanie sie na Sarmatow jest jawnie
                    ANTYPOLSKIE. No ale ab> y > o tym wiedziec trzeba cos przeczytac poza
                    modlitewnikiem.

#:

c.b.d.o.
                    ( Taki syndrom ASARMATYZMU - zespołu cech antypolskich )
                    P.S.
                    Gdybyś wiedzę posiadł zacytowałbyś
                    raczej przykład
                    Obrzyna-Awara (olbrzyma) co zaprzęgał kilkanascie kobiet Laszek
                    do wozu... anie zaprzeczał szlacheckim epicji miodosytnej co w słowniku
                    staropolskim zadomowiła sie na dobre.

Oj głupi, ksiązke przeczytał i wiedzę, mysli posiadł!
    • hymen Re: Flagę z piszczelami szykuj narodzie 12.10.05, 11:27
      amu.daria napisał:

> Flagę z piszczelami szykuj narodzie
      > Płaczki, grabarze pójdą w korowodzie
      > Do urn wyborczych-urn cmentarnych
      > Grzebać polskie marzenia marne.

To kogo tym razem złupimy amu.dario?
    • hymen Re: to bedzie flaga pogrzebowa na nasza smierc 12.10.05, 15:51
      amu.daria napisał:

> jesli wybierzemy jawnego wroga Polski, Tuska. To tak, jakby wybrac Hitlera na
      > prezydenta Polski. Kaczor prawdziwy ze swymi wadami jest tysiackrotnie
      > bezpieczniejszy od nadmuchiwanego nienawidzacego Polski Donalda. Ciekawe jak
      > sie ubogaca niemieccy handlarze sprzedajac na globalnych bazarach organy po
      > usmierconych Polakach. Kapitaliznm rulez, wszystko da sie opylic na bazarze.

Nie ma sprawy, opyl nadmuchanego Donalda. Niemieccy handlarze się nie ubogacą,
      bo to my mamy zdaje się bigosować a nie nas.
      • amu.daria ja go igielka przekluje, ze padnie jak flak:) 12.10.05, 16:43
        moze ktos flaka kupi?
    • wikul Re: Flagę z piszczelami szykuj narodzie 12.10.05, 16:39
      amu.daria napisał:

> Flagę z piszczelami szykuj narodzie
      > Płaczki, grabarze pójdą w korowodzie
      > Do urn wyborczych-urn cmentarnych
      > Grzebać polskie marzenia marne.

Dobrze wam było pić Coca-Cola.
      Ssaliście naszą cukrową trzcinę,
      zjadali nasze ryżowe pola,
      żuliście kauczuk, złoto, platynę,
      dobrze wam było pić Coca-Cola.
      (...)
      My, co pijemy wodę nadziei,
      wiemy, gdzie sięga dziś nasza wola:
      wyszliście z Chin, wyjdziecie z Korei,
      my wam przerwiemy sen Coca-Cola,
      my co pijemy wodę nadziei.

Adam Ważyk
    • wikul Coś dla ciebie , towarzyszko bolszaja rieko 13.10.05, 22:32
      "Hymn dzieci robotniczych"

Rośniemy w przyszłość, rośniemy w moc,
      Gdy niebo wkrąg się chmurzy,
      My, przyszły huf żołnierzy
      Armii, co zwalczy ciemną noc,
      Co w jutro świata wierzy.

Patrz, jak szeroki wokoło świat,
      Wre praca, bój się toczy,
      To wszędzie ojciec nasz i brat
      Mocarny lud roboczy.

To oni świat budują wszak,
      O wolność walczą oni,
      Przez setki granic jeden znak,
      To sztandar lśni czerwony.

Rośniemy więc jak młody las,
      Gdy niebo wkrąg się chmurzy,
      I dla nas też nadejdzie czas,
      By czoło stawić burzy.

Aż w końcu wolny będzie lud
      I słońce świat rozświeci.
      Dziedzictwem naszym bój i trud
      My - robotnicze dzieci !
      • amu.daria co tak slabo, towariszczu, oto lepszy kawalek 13.10.05, 23:38
        Mozecie sobie pospiewac w tiurmie, kiedy PiS z wami zrobi porzadeksmile
        ----

Wyklęty powstań, ludu ziemi,
        Powstańcie, których dręczy głód.
        Myśl nowa blaski promiennymi
        Dziś wiedzie was na bój, na trud.
        Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata,
        Przed ciosem niechaj tyran drży!
        Ruszymy z podstaw bryłę świata,
        Dziś niczym, jutro wszystkim my!

Ref.
        Bój to jest nasz ostatni,
        Krwawy skończy się trud,
        Gdy związek nasz bratni
        Ogarnie ludzki ród. (bis)

Nie nam wyglądać zmiłowania
        Z wyroków bożych, z pańskich spraw.
        Z własnego prawa bierz nadania
        I z własnej woli sam się zbaw!
        Niech w kuźni naszej ogień bucha,
        Zanim ostygnie - przekuj w stal,
        By łańcuch spadł z wolnego ducha,
        A dom niewoli zniszcz i spal!

Rządzący światem samowładnie
        Królowie kopalń, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.
        W tej bandy kasie ogniotrwałej
        Stopiony w złoto krwawy pot
        Na własność do nas przejdzie cały,
        Jak należności słusznej zwrot.

Dziś lud roboczy wsi i miasta
        W jedności swojej stwarza moc,
        Co się po ziemi wszerz rozrasta,
        Jak świt łamiący wieków noc...
        Precz darmozjadów rodzie sępi!
        Czyż nie dość żerów z naszych ciał?
        Gdy lud wam krwawe szpony stępi,
        Dzień szczęścia będzie wiecznie trwał.

• wikul Re: co tak slabo, towariszczu, oto lepszy kawalek 14.10.05, 00:45
          Ja to towarzyszko znam na pamięć. Moje pokolenie musiało to znać.
          Pzdr.
    • amu.daria Witaj, jutrzenko swobody, 14.10.05, 04:19
      Mam nadzieje, ze towariszcz to tez znasmile

--------
      Bez serc, bez ducha, to szkieletów ludy;
      Młodości! dodaj mi skrzydła!ˇ
      Niech nad martwym wzlecę światem
      W rajską dziedzinę ułudy:;
      Kędy zapał tworzy cudy,
      Nowości potrząsa kwiatem,
      I obleka w nadziei złote malowidła.
      Niechaj, kogo wiek zamroczy,
      Chyląc ku ziemi poradlone czoło,
      Takie widzi świata koło,
      Jakie tępymi zakreśla oczy.
      Młodości! ty nad poziomy
      Wylatuj, a okiem słońca,
      Ludzkości całe ogromy
      Przeniknij z końca do końca.
      Patrz na dół - kędy wieczna mgła zaciemia
      Obszar: gnuśności zalany odmętem:
      To ziemia!
      Patrz, jak nad jej wody trupie
      Wzbił się jakiś płaz w skorupie,
      Sam sobie sterem, żeglarzem okrętem;
      Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu,
      To się wzbija, to w głąb wali:
      Nie lgnie do niego fala ani on do fali,
      A wtem ják bańka prysnął o szmat głazu:
      Nikt nie znał jego życia, nie zna jego zguby:
      To samoluby!
      Młodości! tobie nektar żywota
      Natenczas słodki, gdy z innymi dzielę:
      Serca niebieskie poi wesele,
      Kiedy je razem nić powiąże złota.
      Razem, młodzi przyjaciele!...
      W szczęściu wszystkiego są wszystkich cele;
      Jednością silni; rozumni szałem,
      Razem, młodzi przyjaciele!...
      I ten szczęśliwy, kto padł wśród zawodu;
      Jeżeli poległym ciałem
      Dał innym szczebel do sławy grodu.
      Razem, młodzi :przyjaciele!...
      Choć droga stroma i śliska,
      Gwałt i słabość bronią wchodu:
      Gwałt niech się gwałtem odciska,
      A ze słabością łamać uczmy się za młodu!
      Dzieckiem w kolebce kto łeb urwał Hydrze,
      Ten młody zdusi Centaury;,
      Piekłu ofilarę wydrze,
      Do nieba pójdzie po laury.
      Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga;
      Łam, czego rozum nie złamie:
      Młodości! orla twych lotów potęga,
      Jako piorun twoje ramię
      Hej! ramię do ramienia! spólnymi łańcuchy
      Opaszmy ziemskie kolisko!
      Zestrzelmy myśli w jedno ognisko
      I w jédno ognisko duchy!...