Dodaj do ulubionych

skandal! (czyli Kawęczyńska 39)

17.11.05, 00:35

Na temat zespołu architektonicznego złożonego z frontowej kamienicy Marii
Świętochowskiej (1911-1912) i oficyny rezydencjonalnej Feliksa
Świętochowskiego (1903) na Kawęczyńskiej 39 można sobie szczegółowo poczytać
w V tomie „Atlasu” Jarka Zielińskiego (str.330-331).
Zacytuje tylko końcowy akapit:
„ Zespół, związany z rodziną znanego pisarza i publicysty Aleksandra
Świętochowskiego (1849-1938), wyróżnia się starannością wykończenia
zachowanych elementów architektonicznych, a miniaturowa rezydencja w podwórzu
ma charakter unikatowy w skali prawobrzeżnej Warszawy”

Jak cos jest unikatem, to prawie pewne, że ulegnie zniszczeniu. Właśnie się
dowiedziałem, że jest decyzja o rozbiórce oficyny i ręce mi opadły.
Odwiedzałem to miejsce parę razy w ostatnich latach. Zdjęcia , które
pokazuje są robione o różnych porach roku. Część z nich robiłem ja
(Olympusem) a część mir-elka (Minoltą).
Pokazują wiernie stan aktualny. Nie chce mi się wierzyć, że to jest
pożegnanie z tym zabytkiem
oficyna rezydencjonalna Feliksa Świętochowskiego na Kawęczyńskiej 2004-2005
Obserwuj wątek
    • mp36 Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 17.11.05, 08:49
      Mogę zapytać o źródło tej informacji ? To byłaby nieodwracalna strata dla Pragi
      i całego miasta dlatego nie można tego zostawić samemu sobie. W lipcu tego roku
      wszczęto postepowanie o wpisie do rejestru też unikatowego drewniaka przy
      Kawęczynskiej 26 i nie rozumiem dlaczego nie postąpiono tak samo z pałacykiem.
      Trzeba sprawę nagłośnić, aby zainteresowały się tym media i jaśnie panujące
      konserwatory.
      • allgau Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 17.11.05, 09:04
        Koniecznie, proponuję nie czekac i juz wysłąc alarmujące maile do kol.
        redaktorów Jerzego M. i Tomasza U. Bo szansa że zajrzą na nasze forum jest jak
        zwykle niewielka!
      • palker Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 17.11.05, 09:08
        dowiedziałem się tego od dozorcy domu. Wyburzanie na podwórku rozpoczęto od
        rozebrania częsci dawnego szaletu (widać na zdjęciach.
        • mp36 Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 17.11.05, 10:48
          W Urzedzie dzielnicy w architekturze oczywiście żadnych informacji od ręki nie
          chcą udzielić - wyłącznie na pisemny wniosek. Łudze sie że może ten dozorca
          troche minął się z prawdą, ale coś czuje że płonne są to nadzieje
          Może ktoś mógłby o sprawie powiadomić np. p. Urzykowskiego i p. Sujeckiego
          jeśli ma do nich kontakt.
    • erazm1 Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 17.11.05, 14:41
      ZOK wystapił o wpis do rejsetru Kawęczyńskiej 39 dobre 10 lat temu, molestujmy
      p. Ziajkowską z Urzędu Konserwatorskiego, żeby wreszcie posesja została
      wpisana! Jej podlega ta część Pragi.
    • palker uuuuu! :-( 19.11.05, 23:18
      widzę, że nasz ekspert obszedł temat szerokim łukiem:-(
      A szkoda, bo na Pradze dzieje się coraz gorzej. Dziś powiedziano mi np. że
      szkoła na Otwockiej wywalczyła sobie teren po...Pałacyku Konopackiego, który ma
      być rozebrany.
      • przemyslaw.burkiewicz Re: uuuuu! :-( 19.11.05, 23:22
        NIE! TYLKO NIE TO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • beata_ Re: uuuuu! :-( 19.11.05, 23:31
        palker napisał:

> widzę, że nasz ekspert obszedł temat szerokim łukiem:-(
        > A szkoda, bo na Pradze dzieje się coraz gorzej. Dziś powiedziano mi np. że
        > szkoła na Otwockiej wywalczyła sobie teren po...Pałacyku Konopackiego, który
        > ma być rozebrany.

Nie wiem, czy zauwazyłeś przez te parę lat, ale eksperci jakoś tak często
        mają... z tym łukiem :(
      • bellotti Re: uuuuu! :-( 20.11.05, 00:19
        to poprostu niemożliwe! czy naprawde nie można już nic zrobić?
        • palker Re: uuuuu! :-( 20.11.05, 20:52
          Pałacyk Konopackiego, na rogu Środkowej i Strzeleckiej, w odróżnieniu od
          oficyny Świetochowskiego z Kawęczyńskiej, został wpisany do rejestru zabytków
          18 maja 2005 r. Nie przeszkadza to ciału pedagogicznemu pobliskiego liceum z
          Otwockiej, żeby roztaczać przed rodzicami i uczniami wizję rozwoju szkoły po
          wyburzeniu „narożnej rudery, w której była kiedyś szkoła i stąd władze
          oświatowe mają prawo do tego placu”.
      • erazm1 Re: uuuuu! :-( 21.11.05, 16:01
        w lecie pałacyk został wpisany do rejestru, więc teoretycznie ot tak go
        rozebrać nie można...
    • kosaciec Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 20.11.05, 05:11
      Temat ekspertów był omawiany:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=437&w=31151440&a=31156668
      Mam czasem wrażenie,że dla niektórych Warszawa kończy się na tym,co nie zostało
      odbudowane:P-uważajcie,panie Majewski,bo kto nie jest z nami,jest przeciw nam..
      To na was spocznie jarzmo grzechu zaniechania,kiedy za lat kilkadziesiąt ktoś
      napisze "Warszawę Rozebraną"...Ja jestem nikim,magazynierem w Ikea,ole od waści
      to wymagać można by więcej-podobno media to władza,więc zamiast pisać sobie
      kolejną laurkę,weście się do roboty-zdziałamy coś tylko pracując
      zespołowo,każdy na swoim odcinku-i ja robię swoje..
      I dlatego z rękami w kieszeniach mówię wprost:ALBO ZACZNIJ COŚ ROBIĆ W SPRAWIE
      PRAGI,KOLEŻKO MAJEWSKI,ALBO ZAMILKNIJ-może nie jestem tu grzeczny i
      popularny,ale nie zważam-Praga to mój matecznik z dziadka pradziadka,mała
      ojczyzna-i innej mieć nie będę.Wię przestańcie się wreszcie jarać tą Ząbkowską
      i rozejrzyjcie w jej pobliżu-Okrzei,Radzymińska,Targowa...
      • m.warszawiak Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 20.11.05, 10:11
        Zaraz, zaraz - Jerzy dwojgaimion Majewski jest od nowej aerchitektury
        i "Warszawy Nieodbudowanej". Zabytkami, ich niszczeniem i rozbiórkami zajmuje
        się Tomasz Urzykowski.
        • kosaciec Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 20.11.05, 11:31
          m.warszawiak napisał:

> Zaraz, zaraz - Jerzy dwojgaimion Majewski jest od nowej aerchitektury
          > i "Warszawy Nieodbudowanej". Zabytkami, ich niszczeniem i rozbiórkami zajmuje
          > się Tomasz Urzykowski.

A to bardzo ciekawe-bo ostatnio u "Braci Jabłkowskich",nikt inny,jak panowie
          Urzykowski i MAJEWSKI głosowali o kamienicach w Śródmieściu-faktycznie
          nieodbudowanych,bo i nigdy nie zburzonych:P
          A poza tym,architektura to architektura,i albo się ekspertem jest,albo nie.W
          czasach takiego powiedzmy Prusa,dziennikarstwo było misją,powołaniem-a
          redukowanie tego zawodu do pisania beznamiętnych wspominek dla chleba to
          obciach.Więc jednak-z rękami w kieszeniach podtrzymuję.Życie to walka,od
          urodznia...
          • jurek1987 Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 20.11.05, 11:45
            Nie,nie.
            Gwoli ścisłości to nie pan Urzykowski z panem Majewskim dyskutowali o
            kamienicach tylko p.Markiewicz z ZOKU.
            Pan Urzykowski stał sobie nieopodal i notował.
            Pozdrawiam!
            • przemyslaw.burkiewicz Re: skandal! (czyli Kawęczyńska 39) 20.11.05, 12:35
              Jurek ma rację. Dyskusję prowadzili pp.Majewski i Markiewicz. Pan Urzykowski
              stał sobie nieopodal.
              Co do tego, kto powinien to opisać (Kawęczyńską znaczy) - dla mnie może być
              nawet ktoś spoza kręgu zabytkowego. Ważne, żeby przypier..lił taki artykuł, że
              decyzja o rozbiórce zostanie zatrzymana.
              Pozdrawiam!
    • jarekzielinski O mijaniu szerokim łukiem 22.11.05, 00:00
      Swojego czasu wskazałem, że uroczy domek Świętochowskich jest wart ratowania
      (vide - Atlas). Bardzo mnie martwi, że umiera, ostatnio złożyłem tam wizytę,
      przy okazji zwiedzania superciekawej fabryki "Drucianka" i młyna parowego przy
      Objazdowej (też półtrupy!). Podkreślam: jestem niezrzeszonym badaczem
      warszawskiej architektury i jeśli ktoś się zbierze do boju, to zawsze może
      liczyć na moją pomoc logistyczną, czyli pewne kontakty, względnie pisemną
      opinię odnośnie danego zabytku. No więc, gdzie jesteście, rycerze TOnZ-u, ZOK-
      u, TPW, TPP i innych szacownych organizacji? Mogę zrobić jedno: napuścić na
      temat Tomka U. (Jurek M. tematu nie kupi), ale czy nie będzie to kolejne bicie
      piany? Mam od metra takich problemów na rodzimych Bielanach i zamiast latać z
      siekierą próbuję inaczej: udałem się do Pani Konserwator m.st. Wa-wy i
      zaproponowałem, że w sytuacji braku planu miejscowego opracuję studium dla
      Starych Bielan podbudowujące wniosek o wpis całego obszaru do rejestru
      zabytków. Pani N.-T. zgodziła się, aby jej urząd wystąpił z takim wnioskiem
      gdzie trzeba. Taką drogę uważam za najbardziej racjonalną i skuteczną - jest
      szansa zablokowania nieodpowiedzialnych działań na dużym terenie. Trzeba
      tworzyć takie opracowania dla najbardziej zagrożonych terenów i wpisywać je "en
      block"! Nie ma co czekać na plany miejscowe, widać po tych co się urodziły,
      jakie są "dziurawe". Oczywiście trzeba czasami walczyć o pojedyncze obiekty,
      ale to ostateczność w sytuacji alarmowej. Wszystkiego nie da się uratować! A co
      do omijania problemu szerokim łukiem - po prostu szkoda mi czasu, aby biadolić
      na forum nad każdym takim przypadkiem - lepiej coś w tym czasie zrobić. Pzdr.
      • allgau Re: O mijaniu szerokim łukiem 23.11.05, 14:35
        Wpisy całościowe mają jednak sporo pułapek i jednak nic nie zastąi wpisów
        indywidualnych, np. ochrona pierzei ulic okazuje się często neiskuteczna wobec
        budynków, które maja elewacje frontowe na kilku ulicach, vide plac Zbawiciela,
        gdzie zdaje się nasz ekspert dorzucił swoje trzy gorsze za czasów złej pamieci
        konserwatora Wojciechowskiego, który jakoś z uporem przekonywał wszystkich, że
        wpisywac tej kamienicy do rejstru nie trzeba bo wystarczy owa ochrona pierzei
        (tyle że od strony Mokotowskiej taka ochrona była a od Marszałkowskiej już
        nie), zapewne inwestor wychodził u konserwatora takie przekonanie... Tak wieć
        niestety w Warszawie pzostaje wpis do rejestru, bo na plany miejscowe za bardzo
        liczyc nie można, władza nie lubi ograniczeń jak widac, mimo zapowiadanej walki
        z korupcją... I nie o biadolenie tu chodzi, tylko wymiane informacji co sie z
        czym dzieje złego, jest boom inwestycyjny i na raz całej Warszawy nie oblecimy,
        a każdego dnia coś się wydarza niepokojącego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka