leloop 05.07.10, 08:34 kiedy się wykopuje ? gdy kwitną ? czy gdy uschną ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
se_nka0 Re: ziemniaki 05.07.10, 08:48 Gdy badyle uschną. We wrześniu najczęściej.Tradycyjnie można badylki w ognisku spalić. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ziemniaki 05.07.10, 08:59 Będziesz widziała po badylach, w każdym razie po przekwitnięciu kwiatów. Odpowiedz Link
leloop Re: ziemniaki 05.07.10, 09:08 dzięki :) właściwie tak na dobra sprawę po raz pierwszy w tym roku posadziłam w większej ilości i się zaczęłam zastanawiać ;) Odpowiedz Link
yoma Re: ziemniaki 05.07.10, 14:08 A ja chciałam posadzić ale jak miałam posadzić, jak śnieg kopny leżał do końca marca? Odpowiedz Link
leloop Re: ziemniaki 05.07.10, 14:30 ale ponoć sadzi się na 1 maja ? ;) te na jesienny wykop, te na wczesne trochę wcześniej. ja tez nie posadziłam 1 maja bo miałam mróz, pisałam, ze sałata mi zmarzła ;) nic straconego, za rok tez będzie wiosna :) taka w każdym bądź razie mam nadzieje ;) Odpowiedz Link
effi007 Re: ziemniaki 05.07.10, 17:18 oo! i ja eksperyment taki w tym roku mam. zbiera się jak uschną - słusznie poprzedniczki piszą Odpowiedz Link
yoma Re: ziemniaki 05.07.10, 17:35 > ale ponoć sadzi się na 1 maja ? ;) Pierwsze słyszę, zawsze mi się wydawało, że w marcu, a w lutym podkiełkowuje... Odpowiedz Link
se_nka0 Re: ziemniaki 05.07.10, 19:24 Dawno, dawno temu osobiście jako pomocnik zawsze 1 maja sadziłam. Widocznie ta data pasuje do lokalnego klimatu. Wykopki we wrześniu. No i ogniska - koniecznie z pieczeniem ziemniaków. Echhhh... rozmarzyłam się. Odpowiedz Link
yoma Re: ziemniaki 05.07.10, 19:32 To ja w przyszłym roku posadzę i tak, i tak. Ognisko trzeba zrobić, kupa rzeczy do spalenia... Odpowiedz Link
leloop Re: ziemniaki 05.07.10, 21:25 bo to chyba tak jest, ze w marcu sadzi się wczesne odmiany (mój sklep ogrodniczy zawsze mi wtedy daje próbkę jakiejś odmiany w prezencie), te wykopuje się teraz wlasnie na ziemniaki z koperkiem i kwaśnym mlekiem :) a te majowe to odmiany zimowe czyli te co się przechowuje :) no proszę, wspólnie dojdziemy :D Odpowiedz Link
yoma Re: ziemniaki 06.07.10, 11:11 Możliwe. Wczoraj sprawdziłam w mądrej książce i piszą, żeby sadzić na przełomie marca/kwietnia, a zbierać we wrześniu. I ten siwy dym nad polami, co? :) Odpowiedz Link