Dodaj do ulubionych

zebranie właścicieli wydało moje prywatne pieniądz

05.12.05, 22:23
Witam
Czy zebranie wlascicieli wspolnoty mieszkaniowej moze zdecydowac o tym, ze
wykonywany bedzie remont kilku balkonow, a koszty remontu pokryja wlasciciele
3 lokali, do ktorych te balkony sa przylepione (od zewnatrz budynku).

Mam akurat taka sytuacje.
Nadmienie, ze nie zostal ze mna ustalony zakres remontu (a zrobili
wszystko, co sie tylko dalo), nie odbierano poszczegolnych etapow robot
(takich, ktore zostaly przykryte), nie uczestniczylem (podpisem) w komisji
odbierajacej roboty, a na protkole odbioru, mimo szeregu wypowiedzianych
moich uwag, stoi napisane "bez uwag".

Jakie prawo daje grupie ludzi mozliwosc decydowania, na co wydaje swoje
prywatne pieniazki?

W akcie notarialnym nic nie pisze o balkonach.
Plan gospodarczy zaklada remont czesci wspolnej.
Zlecenie jest na remont czesci wspolnej. Wykonawca byla firma, z ktora
wspolnota ma zawarta umowe na remonty.
Uchwala wlascicieli mowi, ze: "w ramach napraw bieżących zostanie wykonany
remont płyt balkonowych 6 szt w nastepujacy sposob: wg zakresu wykonanego w
lokalu platne przez wlascieciela mieszkania". Nie wskazuja konkretnego
mieszkania, ani konkretnego wlascieicia - taka ogolna se forma.

Raz odmowilem zaplaty za fakture, teraz przyslali ponownie... Co im napisac.
A moze poprostu zaplacic (950PLN)... i daremnie sie nie angazowac w spory.

pozdrawiam
J.Saternus
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 05.12.05, 22:31
      To jest zgodnie z prawem . Balkony nie sa nieruchomoscia wspólna bo słuzą
      jednemu właścicielowi takie są wyroki sądowe .

Poszukaj na tym forum juz dużo napisano, łącznie z syg akt .
      • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 05.12.05, 22:43
        Tu juz nie chodzi o balkon, tylko o to, ze odbylo sie to wszystko bez mojego
        udzialu. Mogli mi kazac wyremontowac ten balkon. Ja bym to zalatwil za polowe
        tej ceny.
        • xxxll Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 05.12.05, 22:54
          A czy im to zaproponowałeś? (wspólnocie)
          • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 05:21
            > A czy im to zaproponowałeś? (wspólnocie)

Zgłaszałem potrzebę wymiany opierzenia. Nigdy jednak nie proponowalem, zeby
            wynajeli firme, a ja sam (i dwoch sasiadow) za to zaplace.
      • mko Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 05.12.05, 23:03
        Oczywiście że to nie jest zgodne z prawem.
        Jeśli rację ma xxxll i balkon NIE JEST częścią wspólną, to Wspólnocie nic do
        twojego balkonu (to tak jakby uchwalili, że wyremontują ci łazienkę na twoj
        koszt - absurd w czystej postaci)

Jeśli xxxll myli się, i balkon JEST częścią wspólną, to:
        Remont jako taki jest OK - jeśli była uchwała.
        Natomiast sposób zapłaty - zgodnie z uowl płacą wszyscy wg udziałów (bo to jest
        część wspólna). Tak więc podstawą dla ciebie będzie tylko i wyłącznie uchwała
        Wspólnoty wraz z rozliczeniem robót.

pozdr
        mko
        • xxxll Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 05.12.05, 23:10
          Uszczegółowienie:

Balkon jako funkcjia uzytkowa nie ale jako lonstrukcjia to TAK to jest czścię
          wspólną .
          Wyrok sądu odnosił sie do ponoszenia kosztów związanych z jego uzytkowaniem
          czyli biezaca konserwacją.
          Te koszty ponosi właściciel lokalu ,któremu on (balkon) służy.
          • mko Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 10:50
            Skoro ponoszenie kosztów spoczywa na właścicielu, to także decyzja, co i kiedy
            i jak remontować należy do niego.
            Przeczytałem wyrok SN z wątku, który poleciłeś - wynika z niego jasno, że
            balkon to część mieszkania i wspólnocie nic do niego.
            Cytat z tamtego wątku:
            "On też jest odpowiedzialny wobec władz budowlanych za utrzymanie go w
            odpowiednim stanie i przeprowadzenie niezbędnych remontów" - stwierdził Sąd
            Najwyższy."

Jak widać zdania są podzielone, ale niezależnie od tego, czy balkon jest
            częścią wspólną, czy nie, nie może być tak, że Wspólnota ustala remont, a każe
            płacić indywidulanie. Albo właściciel decyduje i płaci, albo wspólnota
            decyduje i płaci.

pozdr
            mko
        • jarastel Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 10:46
          Popieram opinię mko.
          >Jeśli rację ma xxxll i balkon NIE JEST częścią wspólną, to Wspólnocie nic do
          > twojego balkonu (to tak jakby uchwalili, że wyremontują ci łazienkę na twoj
          > koszt - absurd w czystej postaci)
          Jeśli to Twój balkon, to niech się od..., chyba że stan balkonu stanowił
          zagrożenie a Ty pomimo wezwań nie naprawiłeś.

> Jeśli xxxll myli się, i balkon JEST częścią wspólną, to:
          > Remont jako taki jest OK - jeśli była uchwała.
          > Natomiast sposób zapłaty - zgodnie z uowl płacą wszyscy wg udziałów (bo to
          jest część wspólna). Tak więc podstawą dla ciebie będzie tylko i wyłącznie
          uchwała
          > Wspólnoty wraz z rozliczeniem robót.
          Takie jest też moje zdanie. Właściciel może prowadzic bieżącą konserwację (np.
          pomalować barierki ale tez nie na każdy kolor!). Zadeklaruj, że wpłacisz
          przypadający na Ciebie udział w kosztach remontu balkonów ale w wysokości
          odpowiadajacej Twojemu udziałowi w całym budynku.
          Szkoda że nie zaskarżyłeś stosownej uchwały. Krzywdzi Cię i jest sprzeczna z
          ustawą.
    • xxxll Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 05.12.05, 22:42
      Poczytaj sobie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=31623838&a=31684387
    • markop5 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 09:39
      Pytanie: Kto powinien ponosić koszty remontu balkonu ?
      A. Snarski tak odpowiada: na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy o własności lokali należy wnioskować, że balkony jako części budynku służące wyłącznie do użytku tych właścicieli lokali , do mieszkań których przylegają, stanowiąc własność indywidualną właścicieli tych mieszkań. Natomiast jako części elewacji budynku, czasami jako fragmenty konstrukcji budynku, powinny stanowić własność wspólną, tzn. być częścią nieruchomości wspólnej, co koresponduje z art. 61 i 62 prawa budowlanego. Jednak zgodnie z treścią prawa własności, w przypadku gdy przepisy jednoznacznie nie definiują przynależności części nieruchomości, czy to do części wspólnych, czy to do własności indywidualnej, to sami właściciele lokali uprawnieni są do rozstrzygania, kto i jaką część kosztów w przypadku konieczności remontu balkonu będzie pokrywał. Rozstrzygnięcie takie powinno nastąpić w podjętej przez wspólnotę uchwale.
      Pzdr
      • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 10:16
        No dobra. Uchwala jest podjeta, ale skoro ja mam pokryc koszty tego remontu, to
        czy nie powinienem sam ustalic kto, co ma zrobić i za ile.
        Przypomne, ze caly remont odbyl sie poza mną - nawet odbiór, gdzie moje uwagi
        do prac zostały zignorowane.
        Wszystkie dokumenty: plan gospodarczy, uchwala, zlecenie dotyczą "czesci
        wspolnej", a Sanarski pisze, ze mowa jest o przypadku braku jednoznacznego
        okreslenia wlasnosci.
    • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 13:52
      Wymłodziłem takiego oto paszkwila. Popatrzcie fachowym okiem, czy to jest
      strawne:

"W odpowiedzi na pismo .............. z dnia .................. prosimy o
      jednoznaczne określenie statusu balkonów przylegających do naszego mieszkania
      (indywidualna własność czy część wspólna).
      W przypadku określenia balkonów jako własności indywidualnej, prosimy o
      przedstawienie podstaw, zgodnie z którymi Wspólnota określiła zakres remontu i
      jego koszty, wytypowała firmę wykonującą roboty, zleciła roboty oraz dokonała
      odbioru robót. Wszystko to bez naszego udziału.
      W przeciwnym przypadku prosimy określić podstawę obciążenia nas trzecią częścią
      kosztów realizacji zlecenia, zamiast częścią odpowiadającą naszemu udziałowi w
      części wspólnej nieruchomości. Wspomniana w w/w piśmie Uchwała Nr 6/2005 z
      17.03.2005 r. nie precyzuje jednoznacznie, które balkony na jej podstawie mają
      być remontowane i którego właściciela obciążyć kosztem remontu. Z tego co
      wiemy, w nieruchomości przy ulicy C.Skłodowskiej 1-7 nie ma lokalu z 6
      balkonami, co wynika z treści tej uchwały. W związku z tym, wzywając do zapłaty
      w przypadku wykonanego remontu balkonów, przyległych do naszego mieszkania, nie
      można powoływać się na treść przytaczanej uchwały.
      Nadmieniamy, że zlecenie na remont konkretnych balkonów, w tym przyległych do
      naszego mieszkania, dotyczy części wspólnej nieruchomości, gdzie każdy
      właściciel ponosi koszty utrzymania proporcjonalne do posiadanych udziałów.
      Swoją decyzję o zapłacie uzależniamy od uzyskania wyjaśnień w powyższych
      sprawach.
      Ponadto, mamy zastrzeżenia do sposobu dostarczania korespondencji do nas. Choć
      przekazanie przez sąsiada jest dopuszczalne, to w takim wypadku wymagane jest
      pozostawienie odpowiedniej wiadomości w drzwiach lub skrzynce pocztowej."
      • mko Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 14:04
        Możesz też podjąć kwestię określenia z uchwały "płatne przez właściciela
        zgodnie z robotami wykonanymi w _lokalu_" (cyt. z pamięci z Twojego 1szego
        posta).

Zapytaj ich zakres prac, które wykonano w Twoim lokalu (jeśli to był balkon, to
        jest on ewidentnie poza lokalem :-) - może być co najwyżej "pomieszczeniem"
        (?!) przynależnym).
        I dopowiedz, że zgodnie z zakresem wykonanym _w_lokalu_ zapłacisz 0 zł.

po fragmencie:
        > Nadmieniamy, że zlecenie na remont konkretnych balkonów, w tym przyległych do
        > naszego mieszkania, dotyczy części wspólnej nieruchomości, gdzie każdy
        > właściciel ponosi koszty utrzymania proporcjonalne do posiadanych udziałów.

dodaj jeszcze stosowny art. uowl - paragrafy dodają powagi pismom.
        To tak jak z pieczątkami - dokument z pieczątką - rzecz święta / bez pieczątki -
        zwykła karta (niezależnie od treści, podpisów itp.) - taka jest w Polsce wiara
        w pieczątki.

pozdr
        mko
      • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 14.01.06, 09:08
        Przytoczone wyzej pismo wyslalem 7 grudnia. Mineło juz ponad 30 dni.
        Co oni tam teraz mogą knuć?
        Jaki ma byc teraz mój kolejny ruch?
      • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 09.02.06, 21:31
        Minęło 2 miesiace. Nie otrzymałem odpowiedzi na to pismo.

Czy mam teraz napisac, ze nie otrzymawszy odpowiedzi uznaję, że zaakceptowali
        moje stanowisko i proszę o wystawienie faktury zgodnej z moim udziałem w cz.
        wspolnej?
        • miro_mx Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 10.02.06, 17:47
          To, że nie odpisują oznacz, iż zrozumieli problem. Jak wystąpią do sądu powinni
          podać, za co zalegasz i tu widzę problem. Może czekają na spotkanie WM i na nim
          poruszą drażliwą sprawę. Zarząd ma dwa tygodnie na odpowiedź i jeśli tego nie
          uczynili to kolejny dowód, że nie wiedzą, co z tym zrobić. Ja zaczekałbym do
          spotkania WM i ponownie – za potwierdzeniem – zwróciłbym uwagę, że na list z
          dnia nie otrzymałem odpowiedzi i nadal oczekujesz.
          A tak z ciekawości – dlaczego nie zaskarżyłeś tą uchwałę do Sądu!
          Pozd.
          Miro
          • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 10.02.06, 19:25
            > A tak z ciekawości – dlaczego nie zaskarżyłeś tą uchwałę do Sądu!

Wtedy jeszcze nie byłem taki mądry.
            A tak poza tym, w uchwale przeciez o mnie nie piszą...
            • miro_mx Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 10.02.06, 19:37
              Czytałem ten rąbek uchwały a co stoi na przeszkodzie abym zapoznał się
              dokładniej z całością?
              Pozd.
              Miro
              • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 10.02.06, 22:43
                miro_mx napisał:

> Czytałem ten rąbek uchwały a co stoi na przeszkodzie abym zapoznał się
                > dokładniej z całością?
                Moge wyslac jpg emailem.
                Prosze o kontakt jergele(a)konto.pl
                • miro_mx Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 11.02.06, 11:53
                  Zobaczyłbym całą konstrukcję tej uchwały może czegoś się dopatrzę.
                  Wyślij mi ją na adres miro_mx@gazeta.pl
                  Pozd.
                  Miro
                  Ps.
                  Twój adres coś nie działa
                  • jurex1 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 12.02.06, 12:12
                    Foty wyslalem emailem.
                    A moj adres jest dobry, tylko (a) nalezalo na małpe zmienic.
    • nati1011 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 06.12.05, 13:54
      jeżeli ty masz za to płacić, to powinno to być szczegółowo uzgodnione z Tobą.
      Owszem, za remont balkonu powinna płącić osoba która z niego korzysta, ale w
      takim razie powinna ona uczestniczyć w podejmowaniu tej decyzji.

Zapłać tylko koszt wg swojego udziału. Tym bardziej, że w uchwale jest mowa o
      remoncie części wspólnej, czyli mogłeś domniemywać, że koszty będą rozliczane
      wg udziałów - i nie skarżyłeś takiej uchwały.

Dlaczego wogóle te balkony były remontowane? zagrażały bezpieczeństwu? Był
      remont całej elewacji?
      • wprost5 Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 14.01.06, 10:29
        nastepny watek, z którego jasno wynika, że coraz częściej chcemy, aby chyba na
        wszystko była jakaś podstawa prawna - zdrowy rozsądek i logika idzie w kąt.

Jak słusznie ktoś gdzieś na tym forum zauważył, niedługo odmóżdzeni Polacy będą
        pytać o podstawy prawne, że gdzieś jakiś ptaszek siedzi na gałęzi. Nie ma co
        mieszac w to pana Snarskiego, bo to co on powie, to tylko jego własne zdanie,
        już kilka razy dał plamę.

Uważam, że zainteresowany bardzo dobrze chce rozwiązac sprawe poprzez swoje
        pismo - ma być "albo albo" a nie tak, że raz tak, raz tak. Skoro ma płacić
        indywidualnie, to niech szanowna współnota rzeczywiście przedstawi mu papiery,
        że to wlaśnie on a nie kto inny ustalił zakres remontu, wynajął wykonawcę,
        odebrał roboty itp. A skoro uczynił to jednak zarząd w imieniu całej wspólnoty,
        to niech buli cała wspólnota za balkon gościa, chociaz należy on tylko do
        niego! Wreszcie trzeba zacząć ustawiać gnojków, którzy rwą się do władzy nie
        mając o tym pojęcia lub chcąc tylko kręcić lody.
        Zupełnie inna sprawą jest zachowanie zarządu, które naraziło, jak wynika z
        opisu, innych członków wspólnoty na nadmierne koszty i za to choćby taki zarząd
        należy kopnąć w du..!
        Im dłużej będzie trwała w tym wątku dyskisja na sprawy oczywiste, tym więcej
        będzie bicia piany i coraz głupszych pomysłów.
        • miro_mx Re: zebranie właścicieli wydało moje prywatne pie 14.01.06, 19:58
          Tak bywa! Moim zdaniem WM nieopatrznie podjęła (wadliwą dla siebie) uchwałę o
          remoncie balkonu, który nie stanowi jej współwłasność czym dała wyraz, że od
          tej pory stanowi to nieruchomość wspólną – czy wam to się podoba, czy nie. Płać
          kolego według udziału i niech WM skarży cię do Sądu, że więcej nie zapłaciłeś –
          dodam, na dowód twojej interpretacji dlaczego według udziału przedstaw plan
          gospodarczy gdzie WM przyjęła na siebie ten obowiązek!
          A co do tego kopniaka w Dy…. To pół Polski by latało w powietrzu.
          Pozd.
          Miro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka