Dodaj do ulubionych

dwa dyski i Win98SE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 17:01
Mam stary komp i system Win98SE. Oprocz jednego dysku (seagate17GB)
podlaczylem drugi(seagate8,6GB) zeby cos ptrzegrac. Po wlaczeniu funkcji
autodetect w Biosie ladnie wykryl dwa dyski master, slave ale co zrobic zeby
w Windowsie kopmuter widzial drugi dysk jako np "literke f" (master mam
podzielony na dwie partycje C i D, a E to CD-ROM) Od razu powiem ze menadzer
urzadzen->stacje dyskow->nazwa dysku->zerezerwowane litery dysku jest
nieedytowalne. Dziekuje za odpowiedzi na temat. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: dwa dyski i Win98SE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 20:21
      Podobne pytanie zadałem kiedyś na tym forum i otrzymałem
      kilka odpowiedzi, że się nie da zamienić tak jak chcesz w WIN98SE!
      W XP tak!
      Pozdr

• maestro_xp Re: dwa dyski i Win98SE 25.12.05, 23:04
        racja - w Win98 to niemożliwe!
        on najpierw "literkuje" podstawowe partycje dysków fizycznych, a potem dopiero
        rozszerzone i utworzone w nich dyski logiczne, a na końcu - napędy CD/DVD
        tylko tym ostatnim możesz poprzypisywać litery
        • Gość: on Re: dwa dyski i Win98SE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.05, 23:30
          jakies pomysly jak w tej sytaucji dane z 8 przegrac na 17? :-)
    • Gość: fazji1 Re: dwa dyski i Win98SE IP: 213.199.253.* 25.12.05, 23:42
      jak to jak????normalnie przewalasz dane z jednego dysku na drugi i tyle....nie kumam twojego problemu...na cholere chcesz zmieniac litere dysku skoro to nie ma znaczenia przy przewalaniu danych z jednego dysku na drugi...
      • Gość: on Re: dwa dyski i Win98SE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 01:00
        no wlasnie - nie jestem orlem w sprawach komputerowych dlatego pytam. Jak
        zaladuje sie windows to wlaczam "moj komputer" i tam mam dostepny tylko moj
        stary dysk (czyli partycje C i D +CD-ROM czyli E) i nie wiem jak moge "wejsc"
        na dysk nowo podlaczony po to zeby dostac sie do jego zawartosci- po to
        potrzebna mi byla "literka" :-) Dziekuje za ewentualne podpowiedzi. Pozdrawiam
        • Gość: Greg Re: dwa dyski i Win98SE IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 26.12.05, 02:06
          A pod jakim systemem pracował dotychczas ten 8.6 GB? Jeśli pod Windows 2000/XP, to jest duża szansa, że został sformatowany z systemem plików NTFS, którego 98 nie przeczyta...
          • Gość: on Re: dwa dyski i Win98SE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.05, 14:59
            oo to niedobrze, bo ma tym 8,6GB byl wlasnie WinXP :-/ Hmmm a teraz bedzie on
            dzialal poprawnie jezli wloze go na powrot do kompa w ktorym byl pierwotnie?
    • Gość: T-800 Re: dwa dyski i Win98SE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 26.12.05, 15:11
      Gość portalu: on napisał(a):

> Mam stary komp i system Win98SE. Oprocz jednego dysku (seagate17GB)
      > podlaczylem drugi(seagate8,6GB) zeby cos ptrzegrac. Po wlaczeniu funkcji
      > autodetect w Biosie ladnie wykryl dwa dyski master, slave ale co zrobic zeby
      > w Windowsie kopmuter widzial drugi dysk jako np "literke f

Wyłącz w BIOS-ie ten drugi dysk. U mnie działało, choć to pewnie zależy od
      płyty głównej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka