Dodaj do ulubionych

Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie?

27.02.06, 02:36
Brawo. Przepedzac z Polski kolonialne formy, albo przechwytywac je wprowadzac
ludzkie lokalne obyczaje. Precz z niewolnictwem w Polsce!
Obserwuj wątek
    • Gość: Moxie Slysze tylko same zle opinie o R. Pollaku IP: *.putnamlovellnbf.com 27.02.06, 02:43
      Ludzie - co wy robicie? Sami na siebie plagi egipskie sciagacie usztywniajac
      stanowisko!
      • Gość: elerek być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 06:59
        czyżbyś chciał z powrotem pracować jak w XIXw. pod strachem że wywalą,
        a może ekonomiści koncernów sknocili wyliczanki kosztów z pazerności za zyskiem
        • Gość: openmind.desk.pl wyścig szczurów jest antyludzki i zabija wszystkic IP: *.jjs.pl 27.02.06, 08:34
          • Gość: tomek Re: wyścig szczurów jest antyludzki i zabija wszy IP: *.crowley.pl 27.02.06, 08:39
            praca przez pięć (średnio) dni w tygodniu to wyścig szczurów??? Ciekawe...
            • Gość: ja Re: wyścig szczurów jest antyludzki i zabija wszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 08:59
              Ehh, i tak spora grupka ludzi będzie miała wolne soboty,
              oraz pozostałe dni tygodnia.
              Średniowieczny kapitalizm zawalił się razem ze spadkiem bezrobocia,
              gdy na rynku zabrakło pracowników. Solidarność upierając się przy
              swoich racjach ogranicza zatrudnienie ułatwiając tym samym
              wykorzystywanie pracowników...
              • Gość: mądry Polak Po cholerę nam przemysł!? W rolnictwie wszystkie IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 27.02.06, 09:11
                weekendy moga byc wolne a w zniwa na wakacje!
              • Gość: madry Polak Prorodzinne to mieć dużo czasu na bezrobociu. IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 27.02.06, 15:14
              • Gość: Piotr Jesteście jak dzieci którym można wmówić wszystko IP: *.class147.petrotel.pl 27.02.06, 20:33
                Jesteście jak dzieci którym można wmówić wszystko. I dacie sobie odebrać każdą
                zabawkę i ostatniego lizaka pod takim czy innym pretekstem.
                Głupota ludzka nie zna geranic!
              • Gość: Piotr Nie wierzę że można tak myśleć!!!!!!!!! IP: *.class147.petrotel.pl 27.02.06, 20:38
            • Gość: Brodos Re: wyścig szczurów jest antyludzki i zabija wszy IP: *.fbx.proxad.net 27.02.06, 20:34
              Gość portalu: tomek napisał(a):

> praca przez pięć (średnio) dni w tygodniu to wyścig szczurów??? Ciekawe...

Dla mnie wyscig szczurow to praca okolo 65 godzin tydodniowo.
              Pozdrawiam
            • Gość: Piotr Głupota co niektórych poraża. IP: *.class147.petrotel.pl 27.02.06, 20:34
              I tyle.
        • Gość: zoltek Re: być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rr IP: *.ip.fastwebnet.it 27.02.06, 10:30
          chcialbym pracowac...
        • Gość: hun Re: być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rr IP: 81.15.156.* 27.02.06, 15:39
          Proponuję przywrócić wolne soboty: lekarzom, slużbie medycznej, pracownikom firm
          komunalnych, energetykom - w soboty, niedziele i święta wszyscy odpoczywają.
          • Gość: Ana Re: być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 21:43
            Jako lekarz weterynarii jestem za,bo nie pamiętam kiedy miałem wolną
            niedzielę.Nie mówiąc już o sobocie...
        • Gość: gość Re: być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rr IP: *.zab.nat.hnet.pl 27.02.06, 18:51
          Kto nie chce niech się zwolni, może inni trochę popracują.
        • Gość: Tom Re: być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rr IP: *.rajskanet.pl 27.02.06, 21:17
          Mam przyjemnosc pracowac w jednym z gigantow branzy dobr szybko zbywalnych - z
          doswiadczenia (a wiele podrozuje i wiele widzialem)wszyscy na swiecie tak
          pracuja. Niezaleznie czy fabryka stoi w USA, Niemczech, Anglii, Japonii,
          Chinach, Rosji, Turcji czy Polsce, wszystkie pracuja 7 dni w tygodniu, 24
          godziny na dobe. Bo taki jest swiat i taki jest biznes. Pomimo tego pracownicy
          nie narzekaja. Takie opinie jak kolegi powyzej, to czysty ciemnogrod lub opinia
          ucznia podstawowki.
          • Gość: Marta50 Re: być może, ale w przypadku wolnych ustawowo Rr IP: *.pools.arcor-ip.net 27.02.06, 21:27
            Tom, co za bzdury opowiadasz?
            Nie wypowiadaj sie za innych jak nie wiesz jak w innych panstwach ten problem
            wyglada?
            Kto cie podstawil na tym forum siac propagande?
          • Gość: mirage Wyrzucić na zbity pysk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:33
            może ktoś komuś żle wytłumaczył albo ktos żle zrozumiał? Wiadomo, że wszędzie na świecie takie fabryki pracuja non-stop. Siłą rzeczy ktos musi pracować w sobotę, ale nikt nie wymaga od nikogo ażeby pracował więcej jak prawo na to pozwala np. 40 godz tygodniowo. Działacza związkowego, który sprzeciwia się pracy w sobotę, w rejonie gdzie panuje bezrobocie (albo jest tak durny, że nie zrozumiał o co chodzi), należy wyrzucić na zbity pysk. W ten sposób zapobiegnie sie większej zbrodni, jak GM zamknie fabryke to go ludzie zlynczują!
        • Gość: rere Re: w 19 wieku wywalczono 8 godz dzien pracy IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 27.02.06, 21:22
          • Gość: aaaaa Re: w 19 wieku wywalczono 8 godz dzien pracy IP: *.c29.msk.pl 28.02.06, 07:55
            "w 19 wieku wywalczono 8 godz dzien pracy"

popiles to nie pisz
            piszesz to nie pij
        • Gość: rere Re: czyzby europejski jakze oswiecony kapitalizm IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 27.02.06, 21:26
          cofal sie do tylu. To przeciez wg was przepite mozdzki "zascianek" i "burakowo"
          utzymac 5 dniowy tydzien pracy. Michnik KOR-OWIEC tez pewnie jest przeciw 5
          diowemu tyg pracy.
          • Gość: aaaaa Re: czyzby europejski jakze oswiecony kapitalizm IP: *.c29.msk.pl 28.02.06, 07:52
            Gość portalu: rere napisał(a):

> cofal sie do tylu.

pewnie potrafisz tez cofac sie do przodu !!!

> To przeciez wg was przepite mozdzki "zascianek" i "burakowo"
            > utzymac 5 dniowy tydzien pracy. Michnik KOR-OWIEC tez pewnie jest przeciw 5
            > diowemu tyg pracy.

ty za to nawet na trzezwo myslisz ,jak zdrowo przepity zul
            "zascianek" i "burakowo" to nie rozumiec co sie czyta - to zaklad ma pracowac 6
            dni w tygodniu a nie pracownicy
      • goblin_z_puszczy ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających... 27.02.06, 08:06
        ...się wyżej problemy ma ze zrozumieniem prostego w sumie tekstu.
        Nikt nie proponuje pracownikom Fiata powrotu do sześciodniowego tygodnia pracy.
        Sześć dni w tygodniu ma pracować FABRYKA. Stąd konieczne są zmiany
        organizacyjne, oraz konieczność przyjęcia kilkuset dodatkowych osób.
        Solidarność się temu sprzeciwia wyciągając argumenty z ubiegłej epoki, o zyciu
        rodzinnym bełkocąc, utrudnieniach dla studiujących zaocznie itp. Bo oczywiście
        wspaniałe życie rodzinne pędzą ci ludzie, którzy na skutek uporu aparatczyków
        'S' dzisiaj pracy nie mają, a mogliby.
        Wydaje się, że dla tego niezrozumiałego na pozór uporu kwestią kluczową jest
        fakt, iż przy pięciodniowym tygodniu pracy i FABRYKI i pracowników - wielu z
        nich dorabia sobie w nadgadzinach w soboty, za nic sobie mając wartości rodzinne
        - jest coś o tym w tekście - a jeśli FABRYKA będzie w soboty normalnie
        pracowała, ta szansa zniknie.
        TAka jest dziś polska solidarność...
        • Gość: francuska_suczka W latach 70. związki zawodowe Europy Zachodniej IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 08:15
          postawiły się tym samym koncernom, a pracownicy, mimo zwolnień trwali solidarnie
          przy swoich racjach, co po kilku latach zaowocowało poprawą warunków pracy i
          wzrostem płac.
          • Gość: mirage Re: W latach 70. związki zawodowe Europy Zachodni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:33
            Związki na zachodzie są często oskarżane o "egoizm" i brak solidarności, bo dbają tylko o tych mających prace, zapominaja także o interesach właścicieli. Taka krótkowzroczność nie popłaca i dlatego są dzisiaj te fabryki nieopłacalne.
        • Gość: Kapitalista Oczywiscie, ze chodzi o kasę! IP: *.c27.msk.pl 27.02.06, 08:33
          Fiat, który w przeszłości, dzięki Olechowskiemu, przejął FSM za psie
          pieniądze, obecnie widząc perspektywy zwiększenia produkcji, chce jak zwykle
          obejść polskie prawo i wprowadzić 6 dniowy system pracy. Wtedy nie będzie
          musiał płacić ludziom "nadgodzin". Z tego samego powodu związkowcy się na to
          nie chcą zgodzić. Jedni i drudzy wymyslają różne ideologie a chodzi po prostu o
          kasę.
          • Gość: tomek Re: Oczywiscie, ze chodzi o kasę! IP: *.crowley.pl 27.02.06, 08:38
            w którym miejscu obchodzi prawo??? Twierdzisz, że przekroczą 176 godzin w miesiącu???
            Sądzę że się mylisz! A tzw. "związkowcy" kolejny raz pokazują, że zależy im tylko na własnej kieszeni, to zupełnie tak jak pracodawcom, tylko pod szyldem "miłości", "solidarności" i "sprawiedliwości".
            • darr.darek SETKI ludzi chciałyby pracować dla Fiata a tu ... 27.02.06, 09:22
              ... jakieś zbiorowisko CZERWONEJ HOŁOTY mówi ot tak sobie "stop, my tu rządzim
              i my bedziem decydować".

A dalczego jakaś czerwona szmata ma mówić mnie (i innym) co JA mam robić i czy
              JA mam prawo czy ja nie mam prawa pójść do przedsiębiorcy i chcieć u niego
              pracować w takim systemie jaki sobie wynegocjujemy.

Dlaczego czerwonych nie eksportuje się przymusowo do Koreii Północnej lub na
              Kubę ? Poczuliby co to znaczy decydować za kogoś i wreszcie znaleźliby się w
              raju robotników, chłopów i inteligencji pracującej.

• Gość: zibi1010 Re: SETKI ludzi chciałyby pracować dla Fiata a tu IP: *.asta-net.com.pl 27.02.06, 09:54
                darr.darek napisał:

> ... jakieś zbiorowisko CZERWONEJ HOŁOTY mówi ot tak sobie "stop, my tu rządzim
                > i my bedziem decydować".
                Od kiedy wedlug Ciebie Solidarnosc jest "czerwona holota"???Sperma Ci mozg
                zalewa, ze nie rozrozniasz juz przyjaciol Pisuarow od tzw. postkomunistow???
                • Gość: BB Re: SETKI ludzi chciałyby pracować dla Fiata a tu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 10:35
                  To jest właśnie najczerwieńsza pozostałość sprzed dwudziestu lat. Czy się stoi,
                  czy się leży, pięć tysięcy się należy.
              • Gość: Hehe Re: SETKI ludzi chciałyby pracować dla Fiata a tu IP: *.crowley.pl 27.02.06, 12:01
                Zwal se konia i odpocznij od swojej "głupoty"
            • Gość: Zenek A Świstak siedzi i zawija IP: *.fqspl.com.pl / *.fqspl.com.pl 27.02.06, 09:31
            • Gość: gnago Re: Oczywiscie, ze chodzi o kasę! IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 21:37
              Mam przyjemność pracować w firmie o podobnym profilu i stwierdzam iż taki manewr w nim przeprowadzono bez zmiany systemu a jedynie na oddawaniu wolnego w tygodniu ludzie potracili po 250 netto. A Kadra kierownicza to takie same ideowe osoby niczym wahabici . Sprawdziłby taki zapotrzebowanie na sprężone powietrze na trzeciej zmianie i porównałby z kosztami wnet nie tylko weekendy ale i nockami zakłady stałyby wolne. Winny wszystkiemu jest logistyka a dokładniej jej Graal tj. minimalne zapasy produkcja na zamówienie etc.
          • jardya Re: Oczywiscie, ze chodzi o kasę! 27.02.06, 09:26
            Jasne, że chodzi o kasę ... ale dla pracowników, którzy obecnie przychodząc w
            soboty mają nadgodziny ....

Nie należę do żadnego ZZ, nie jestem pracodwacą i proszę Cię Dobry Boże -
            uchowaj mnie przed takimi związkami zawodowymi ...
            • rocznik_74 Re: Oczywiscie, ze chodzi o kasę! 27.02.06, 17:32
              Z tego co piszesz przemawia polski prowincjonalizm, niedoinformowanie i brak
              wyobrazni.
              Zwiazki sa na calym swiecie a im kraj bogatszy tym silniejsze - proponuje Ci
              troche sie rozejrzec po krajach "kapitalistycznych" to zobaczysz jakie
              uprawnienia maja zwiazki to nasze przy tym jak chlopcy do bicia.
              Roznica miedzy tymi krajami a Polska jest taka ze tam nie pluje sie na zwiazki
              ale szanuje jako przedstawiciela zalogi - przedstawiciele konkretnych ludzi.

Ja tez jestem zwolennikiem dobrych i rozsadnych zwiazkow zawodowych - niestety
              bawia sie w to nieodpowiedzialni ludzie - zapewniam Cie ze nie tylko w Polsce!
        • Gość: wit Wywala wszystkich nierobow IP: *.u / *.u-bordeaux.fr 27.02.06, 09:21
          To beda mieli caly tydzien wolny. I bedzie git.
        • Gość: Ania Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.chemn.tuniv.szczecin.pl 27.02.06, 09:37
          jesteś chyba jakiś niedzisiejszy. Polskie prawo mówi o 5 dniowym tygodniu
          pracy, nie dziw się, że za dodatkową pracę w weekendy ludzie chcą dostawać
          dodatkowe pieniądze. Czy Ty chciałbyś dostawać takie same wynagrodzenie za to
          co robisz ponad to, co musisz. Nie wierzę! Owszem może Ci ludzie chodzą do
          pracy w sobotę (kosztem rodziny), ale robią to pewnie dla tego, że dostają
          więcej pieniążków (dla tej rodziny).I Ty się dziwisz, że nie chcą dostawać
          mniej. A co do dorabiannia sobie, to dodam, że gdyby ludzie zarabiali
          wystarczająco na ich potrzeby nie musieliby dorabiać.
          • Gość: BB Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 09:42
            Widzisz, moja droga analfabetko, tam jest napisane, że owszem, czasem przyjdzie
            w sobotę, ale za to innym razem nie będzie musiał przychodzić w piątek. Wszystko
            jest zgodnie z prawem, a do tego ma się zupełnie za friko trzydniowy weekend,
            który można wykorzystać dla rodziny.
            • ropniak1 odp. dla BB 27.02.06, 10:01
              po pierwsze "alfa i omego", takich chetnych do przedłużania sobie weekandu
              będzie wielu,a i w piątek i w poniedziałek fabryka musi pracować, więc tylko
              nieliczni wybrańcy będą mieli trzy dni wolnego pod rząd, większość będzie miała
              1 dzień wolny kiedyś tam w bliżej nieokreślonym terminie, masz rację system
              jest zgodny z prawem, ale nie mów mi, że prawo jest takie doskonałe!!!ponadto
              chociaz jest to zgodne z prawem nie jest zupełnie korzystne dla ludzi, sam
              kiedyś pracowałem w takim systemie i po pierwsze nie ma szans na dorobienie
              dodatkowych paru groszy, po drugie 1 dzień wolny ta naprawdę za mało, żeby się
              zregenerowac nawet z tak prozaicznego punktu wiedzenia jak spotkanie z
              przyjaciółmi, kto pójdzie na całonocne tańce we wtorek????? w takim systemie
              moga pracować tylko i wyłącznie osoby , które żyja same i dla siebie.
              • Gość: tomek Re: odp. dla ropniaka IP: *.crowley.pl 27.02.06, 10:07
                > po pierwsze "alfa i omego", takich chetnych do przedłużania sobie weekandu
                > będzie wielu,a i w piątek i w poniedziałek fabryka musi pracować, więc tylko
                > nieliczni wybrańcy będą mieli trzy dni wolnego pod rząd, większość będzie miała

w takim razie po co przyjmują dodatkowe 300 osób, chyba po to aby zapchać te "dziury"

>
                > 1 dzień wolny kiedyś tam w bliżej nieokreślonym terminie, masz rację system

jeśli tak będzie to PIP się kłania

> jest zgodny z prawem, ale nie mów mi, że prawo jest takie doskonałe!!!ponadto
                > chociaz jest to zgodne z prawem nie jest zupełnie korzystne dla ludzi, sam
                > kiedyś pracowałem w takim systemie i po pierwsze nie ma szans na dorobienie
                > dodatkowych paru groszy, po drugie 1 dzień wolny ta naprawdę za mało, żeby się
                > zregenerowac nawet z tak prozaicznego punktu wiedzenia jak spotkanie z
                > przyjaciółmi, kto pójdzie na całonocne tańce we wtorek????? w takim systemie
                > moga pracować tylko i wyłącznie osoby , które żyja same i dla siebie.

cóż, w takim systemie pracują milony pracowników, także tych z rodzinami...
                po drugie bądź konsekwentny, jeśli piszesz że nie można sobie w sobotę dorobić to nie wyciągaj że w jeden dzień nie można się zregenerować.
                • ropniak1 Re: odp. dla ropniaka 27.02.06, 10:25
                  • ropniak1 odp 27.02.06, 10:33
                    może jestem cyniczny, ale pip widzi co chce widzieć,ponadto wolny wtorek czy
                    sroda za sobote jest tak samo uzasadniony zgodny z prawym jak wolny piatek czy
                    poniedziałek za ten dzień, co do konsekwencji co innego jest iść czasami w
                    sobotę w celu zarobienia na nowe buty dla dziecka co innego być skazanym na
                    wolne wtorki, czy środy, czy nawet czwartki, wedle uznania szefa
                    • Gość: tomek Re: odp IP: *.crowley.pl 27.02.06, 11:04
                      cóż, mylisz pewne pojęcia, to nie jest pańszczyna, jeśli komuś nie odpowiada szuka pracy gdzie indziej.

A jak już napisałem wcześniej, powiedz to pielęgniarkom, handlowcom, tramwajarzom, kolejarzom, hutnikom...

ja pracuję obecnie w podstawowym wymiarze godzin, ale trochę mi szkoda, że nie mam np.: 12-godzinnego dnia pracy. Zaoszczędziłbym na dojazdach (na buciki), więcej czasu z żoną spędzał(małżonka pracuje w soboty i niedziele), miałbym czas na załatwianie urzędowych spraw, na zakupy kiedy nie ma kolejek....
                      • ropniak1 Re: odp 27.02.06, 11:13
                        Doskonale Ciebie rozumiem i nie mówię, że jestem po stronie konkretnie tej
                        fabryki, bo i tak uwazam, że mają oni uprzywilejowana sytuację bo dzięki
                        związka przynajmniej "szumu narobią" i zawsze coś dla siebie wywalczą, uważam
                        że generalnie to co dzieje się na rynku pracy jest tragiczne!!!pracujemy i tak
                        więcej ajk 40 godzin tygodniowo nieoszukujmy się , że tak nie jest jak chcemy
                        urlop robia krzywą minę, pielęgniarki, kolejarze,ekspedienti czy wspomniane
                        kelnerki prawie wogóle nie maja życia i na dodatek..godziwych pieniedzy też
                        nie...szlag mnie trafia ponieważ moim zdaniem sytuacja na rynku pracy idzie w
                        jakimś chorym kierunku (abstrachując od konkretnego przypadku fabrki fiata)
                        pracę możemy zmienić to fakt ale z drugiej strony jak robimy to za często
                        topotencjalni pracodawcy na nas krzywo patrzą takie dziwne kółko....wiem,że
                        ludzie chcą pracowac, ale chą też za ta pracę otrzymywac "coś" i na pewno nie
                        tylko wspomniane przez kogoś 3 zł na godzinę
                        • Gość: Herman Re: odp IP: *.crowley.pl 27.02.06, 12:21
                          To że Polacy nie zarabiają godziwych pieniędzy jest to swiadome działanie i z
                          premedytacja rządów,ktore ma na celu wyniszczenia tego narodu? już 5 milionów
                          dzieci jest niedozywionych w Polsce tylko dlatego ze za prace placi sie jałmuzne
                          która godzi w podstawy bytu, to skandal zeby nieroby np. z KRRiTV za 2 godziny
                          pracy dziennie zarabiali po 12 000 zl.
              • Gość: BB Re: odp. dla BB IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 10:34
                No, i jeszcze Słońce zgaśnie i gwiazdy spadać będą. W każdy weekend musisz
                chodzić na całonocne tańce? Takie uzależnienia chyba też można leczyć. W
                tygodniu nie można się spotkać z przyjaciółmi? W weekendy w takim razie też nie
                można, bo się odcinek "Klanu" przepuści. Mirmiłujesz rozpaczliwie, ale w nocy w
                sobotę to byś sobie popił, co? Pewnie w samoobsługowym automacie, no bo chyba
                nie żerujesz na krzywdzie kelnerek pracujących w weekendy, co?
              • Gość: Simon Re: odp. dla BB IP: *.era.pl 27.02.06, 10:37
                masz facet racje... z tego powodu lepiej iść na zasiłek... jest najbardziej
                prorodzinny i balować można 7 dni w tygodniu z winem marki "Byk"... a silniki
                niech robią głupie murzyny w Brazylii.. po co nam fabryka silników???!!!
                Na dodatek będąc na zasiłku można przecież od czasu do czasu jakąś fucę zrobić
                na czarno i śmiać się z tych frajerów co zapieprzają cały tydzień płacąc podatki
                i ZUSy.... a co??!!
                • ropniak1 Re: odp. dla BB 27.02.06, 10:59
                  nie wiem dlaczego potraktowaliście mnie jak najgorszą klase człowieka który
                  myśli tylko o tym jakby tu zarobić żeby się nie narobić i tylko zabalowac, cóż
                  może i taka autoprezencje zrobiłem....może i Wam odpowiada praca tak jak
                  napisaliście cały dzień i najlepiej 7 dni w tygodniu i faktycznie ludzi,
                  którzy dają się wyzyskiwac uważam za frajerów, ja pracowałem w toksycznej
                  firmie i w żadnym wypadku nie uważam że bezrobocie jest w pożądku ( nota bene
                  nigdy nie byłem bezrobotnym ciężko i legalnie pracuję).....ale nie dajmy się,
                  na miłośc boska wykorzystywać!!!!! krótka lekcja historiijuz kiedyś były 4
                  soboty pracujace, późńiej dano 1 wolną, późńiej dwie , wszystkie a teraz
                  zpowrotem do 4 pracujacych, może wiec i niewolnicwto tez nie było takie
                  złe??!!! i może do takiego systemu wrócmy skoro każda swoboda jaką dostaliśmy
                  czy wywalczyliśmy wedle Waszych opini wcale nie jest konieczna??? ps. nie
                  jestem związkowcem ani solidarnościowcem
                • Gość: Herman Re: odp. dla BB IP: *.crowley.pl 27.02.06, 12:28
                  Na przeniesienie fabryki do Brazylii? nierozsmieszaj na to tzeba setki milionów
                  dolców i czasu?. A po drodze maga gdzies utonąć w Antlantyku i pordzewiałe byc
                  niezdatne do niczego ?
                  • Gość: BB Re: odp. dla BB IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 12:31
                    Jak sobie mały Hermanek wyobraża ekonomię :-)
                  • Gość: barteq Re: odp. dla BB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:29
                    Hm.. Masz rację. Jesteś geniuszem biznesu. Prześlij tę wiadomość do GM-Fiat i
                    wszystkich pozostałych koncernów. Na pewno, zważając na wymienione przez ciebie
                    zagrożenia, poważnie zastanowią się nad przeniesienie fabryki w inny rejon
                    świata. A tak nawiasem słyszałeś o takim wyrażeniu jak "globalizacja"?
                  • eat.putsy Re: odp. dla BB 28.02.06, 23:59
                    przeniesienie fabryki do Brazylii to żaden problem, problem to rynek sprzedaży bo przywożenie nowych samochodów z Brazylii kosztuje, dlatego Toyoty i inne "przyszły do rynków"..:)
            • Gość: polo Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:56
              Mam wrażenie że masz coś z głową
          • Gość: tomek Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.crowley.pl 27.02.06, 09:48
            > jesteś chyba jakiś niedzisiejszy. Polskie prawo mówi o 5 dniowym tygodniu

w którym miejscu? zacytuj proszę..., albo ja ci zacytuję: "Art. 129. § 1. Czas pracy nie może przekraczać 8 godzin na dobę i przeciętnie 40 godzin w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym nie przekraczającym 4 miesięcy, z zastrzeżeniem § 2 oraz art. 135-138, 143 i 144."

> pracy, nie dziw się, że za dodatkową pracę w weekendy ludzie chcą dostawać

w weekendy dodatkowo pracują? nie tylko w soboty i nie dodatkowo, bo np.: poniedziałek będą mieli wolny

> dodatkowe pieniądze. Czy Ty chciałbyś dostawać takie same wynagrodzenie za to
            > co robisz ponad to, co musisz. Nie wierzę! Owszem może Ci ludzie chodzą do

będą robić to co do tej pory tylko w innym dniu, a inny będą mieli wolny...

> pracy w sobotę (kosztem rodziny), ale robią to pewnie dla tego, że dostają
            > więcej pieniążków (dla tej rodziny).I Ty się dziwisz, że nie chcą dostawać
            > mniej. A co do dorabiannia sobie, to dodam, że gdyby ludzie zarabiali
            > wystarczająco na ich potrzeby nie musieliby dorabiać.

potrzeby rosną w miarę jedzenia
          • Gość: Przemo Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.ipartners.pl 27.02.06, 10:32
            AFAIK w Polsce mamy obecnie tydzien pracy 40-godzinny, nie 5-dniowy.
            • Gość: Przemo Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.ipartners.pl 27.02.06, 10:34
              O prosze, jaki ladny wycinek powyzej. Okazuje sie ze nawet te 40godzin tygodniowo to srednia, mozna wiec jednego tygodnia 50 innego 30 :)
          • Gość: oszuwar Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 27.02.06, 10:39
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> jesteś chyba jakiś niedzisiejszy. Polskie prawo mówi o 5 dniowym tygodniu
            > pracy, nie dziw się, że za dodatkową pracę w weekendy ludzie chcą dostawać
            > dodatkowe pieniądze

Aniu o czym ty piszesz. Na tych zasadach co proponuje Fiat lub gorszych (praca
            równiez w niedziele) pracuje 50% ludzi w Polsce i jest to zgodne z prawem. Nikt
            nie bedzie pracował ani godziny dłużej niz dotychczas. Różnica polega na tym iz
            ktoś czasami (nie zawsze) przyjdzie do pracy w sobote, a bedzie miał wolny np
            wtorek. A jak czytam wypowiedzi nie których osób nie majacych pojecia o czym
            pisza to szlak mnie trafia, teraz nie dziwie sie ze w Polsce wybory wygrali ci
            którzy wygrali. Polakami można bardzo łatwo sterować
        • Gość: Haha Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. IP: *.crowley.pl 27.02.06, 11:56
          Tylko dorabiając na lewo w sobote zarobi tyle co przez 3 dni w Fiacie!.
        • olias Re: ja mam wrażenie, że wielu z wypowiadających.. 27.02.06, 21:54
          fragmenty tekstu:
          "Wcześniej jednak związki zawodowe muszą się zgodzić na zmianę dotychczasowego
          pięciodniowego systemu pracy na sześciodniowy, włączając w to soboty. Niedziele
          pracownicy z działów produkcji mieliby wolne"
          i
          "To wcale nie oznacza, że ludzie będą musieli pracować na okrągło przez sześć
          dni w tygodniu. Czasem będzie to sześć, ale innym razem już tylko cztery dni
          pracy" .. co doskonale rozpieprzy życie człowiekowi. Stanie się śrubką na
          zawołanie.
          Jedno z dwojga - albo związkowcy i dziennikarze nie zrozumieli i jest jak
          piszesz (wtedy trzeba wyrzucić i związkowców i dziennikarzy). Albo oni
          zrozumieli dobrze. Wtedy PIP powinno zgłosić sprawę do prokuratora.
      • Gość: Olo haha Rajmund ponownie w akcji! IP: 62.233.185.* 27.02.06, 08:12
        ten pan jeszcze nic dobrego nie zrobił i teraz też daje popis swojego
        destrukcyjnego działania. Wystarczy prześledzić sprawy w jakie się rRajmund
        angażował, żeby zobaczyć że jest prostackim pieniaczem, który tylko podsycając
        konflikty potrafi zaistnieć.
        tu jest link co o tym myślą sami bielszczanie;
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=35582061&a=35582061
        A Wyborcza widzę daje sie baaardzo łatwo zmanipulować.
        A jeśli nie chce im się pracować w soboty, to niech się zatrudnia w urzędach, a
        tutaj niech zostawią stanowiska dla chętnych. Tylko potem jak wylądują na
        bezrobociu, nich nie piszczą, że muszą robić świątek, piątek i niedzielę np. na
        stacji benzynowej, czy w markecie. Bałwany na czele z Pollakiem.
      • rocznik_74 Re: Slysze tylko same zle opinie o R. Pollaku 27.02.06, 17:23
        ... to samo GM w USA nie moze przeforsowac zmniejszenia bajonskich zarobkow u
        swoich pracownikow - stawka pow. 1.5x w porownaniu do konkurencji np.
        koreanskiej majacej swoje montownie tez w USA nie wspominajac o planach
        ubezpieczeniowych i emerytalnych.
        Owszem zaloga musi byc elastyczna - ale zeby sie to nie skonczylo tak ze
        pracuja we wszystkie soboty a od czasu do czasu oddadza im dzien, lub kilka w
        tygodniu. Proponuje porozumienie ze np. max. co druga sobota pracujaca.

Dla wszystkim bezkrytycznych wielbicieli zagranicznych inwestycji w Polsce,
        piersze ostrzezenie zaczyna sie od GM ale w slad pojda inni - niewatpliwie
        bedziemy placic za klopoty tych firm w ich "rodzinnych" krajach.
    • Gość: plaster Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.chello.pl 27.02.06, 04:09
      Pewnie najlepiej przestańcie pracować wogóle bo to jest antyrodzinne i
      niehumanitarne.Zakład niech upadnie a wy pójdziecie na bezrobocie(oczywiście
      nie ze swojej winy)Kraj jest solidarny więc was wspomoże z kasy tych co jeszcze
      pracują.Po takiej reklamie inwestycje zachodnie gwarantowane,a bezrobocie to co
      najwyżej może być 40% więc czymsie przejmować.Może otworzą następny rynek pracy
      na zachodzie i będziecie robić i w wigilie w robocie której nie chcą nawet
      murzyni i latynosi.To będzie dopiero rodzinne.
      • Gość: Marek Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.chello.pl 27.02.06, 06:48
        A co, dzieciom członków zarządu zabrakło na nowe jachty albo wakacje na
        księżycu? Ludzie opamietajcie się!!! Ile tych samochodów jeszcze
        potrzeba.Likwidujcie stare auta i w to miejsce róbcie nowe. Do tego niepotrzeba
        zabierać ludziom wolnej soboty???
        Nadgodziny nie są obowiązkowe i nie wszyscy je biorą. Nie sądzicie, że za te 2-3
        tysiące miesięcznie (oby tyle zarabiali) nie warto poświęcać kolejnego dnia życia.
        A co do tego że w USA i innych karajch UE pracuje się w niedzielę to jasne, że
        dopoki za każde euro/dolara zarobionego na zachodzie, w Polsce zapłacą mi trzy
        złote to chyba nie wymaga komentarza.
        Pozdrawiam Wszystkich.
        • Gość: Olo Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: 62.233.185.* 27.02.06, 08:15
          bo paru kolesiom nie chce się robić w soboty, to zakład ma tworzyć nową linię
          produkcyjną od podstaw, nie wiadomo czy w pełni wykorzystaną? zastanów się
          chłopie i jak się nie podoba, to droga wolna.
        • Gość: ernie Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:43
          Masz rację. Napisz do swojej elektrowni, gazowni, wodociągów i Chello że
          nieludzkie jest zmuszanie pracowników do pracy całodobowo. Powinni pracować
          pon-pt 8.00 - 16.00.
          • Gość: xaliemorph Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.icpnet.pl 28.02.06, 13:02
            Problem dziś z tym, że często za pracę w nocy nie dostaje się złamanego grosza więcej, tak samo patrząc na weekendy, co jest po prostu nie fair (mówię o niskich stanowiskach pracy gdzie gro ludzi pracuje jak supermarket, stacja benzynowa itd). Brak szacunku dla pracowników powoduje atumatyczny brak szacunku dla pracodawców, i tak wszyscy razem ściemniają (w takich kombinatach gdzie szef chce jaknajwięcej wyzyskać sam automatycznie traci bo wydajność jest bardzo niska).
        • rocznik_74 Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? 27.02.06, 17:46
          Jesli w rodzimym USA czy innym kraju kapitalistycznym zaproponowano by wolny
          dzien za dni z weekendu to by ich wysmiali - tu kodeks rzecz swieta, placi sie
          nadgodziny i juz.
          Dlatego trzeba sprawdzic co na to Polacy. Zarzad sie zgodzil, spoleczenstwo
          przyklasnie wyzywajac od buntownikow... tak gnojmy siebie nawzajem!!!

Przypominam ze nadgodziny juz sa okronone, teraz placi sie za soboty tylko 50%
          dodatku.
          Przyklad ze Szwecji - pracownik w sobote przychodzi na 4 godz. (zeby mu cos
          zostalo z tego dnia) i dostaje jak za 8 godz. - praktycznie 100% dodatku - i
          nikt mu tego nie wypomina.
      • olias Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? 27.02.06, 07:22
        a Ty? czy i gdzie pracujesz? Czy tylko na razie obserwujesz pracę przed ekranem
        tv?
        A może tatuś nakradli wystarczająco dużo byś był "przedsiębiorcą' nawet jeśliś
        tak głupi że nie pojmujesz istoty problemu.
        • lucusia3 Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? 27.02.06, 09:57
          Ciekawe - wszyscy pracujący w handlu, w transporcie, szewcy, fryzjerzy, naprawiający telewizory, wielu bankowców, hutnicy, mechanicy samochodowi, lekarze, nawet bibliotekarze i nauczyciele pracują w soboty. Studiują zaocznie, mają normalne życie rodzinne i nic. Zresztą wszystkie pokolenia przed obecnym pracowały w soboty i jakoś to było. Może niech Solidarność się weźmie za tych co nie płacą na czas (albo wogóle), zmuszają do 20-godzinnego dnia pracy itp.
        • turingam Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? 27.02.06, 10:25
          tiaaa, ja pracuje w systemie dwuzmianowym, w soboty i niedziele również - taka
          praca. I zadowolony jestem, bo przynajmniej zarabiam. No ale przedtem byłem na
          zasilku i troche czasu jako bezrobotny bez prawa do zasiłku. Myslę, ze ci
          wszyscy zwiazkowcy i pracownicy po okresie bezrobocia szybko zmienia zdanie.
          Tylko, że wtedy będzie za poźno. A rodzina na pewno nie będzie zachwycona -
          mniej pieniędzy, a i czasu znów nie tak wiele: trzeba szukać nowej pracy i
          organizować tanie życie (też zajmuje czas). A nie wiem, czy w dłuższej
          perspektywie sfrustrowany bezrobociem członek rodziny wpływa na nią
          prorodzinnie - chyba jednak wręcz przeciwnie
      • Gość: wyzwolony Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 07:25
        Poradnie lekarza rodzinnego obsłużą cię bez kolejki !
      • olias "Może otworzą następny rynek pracy na zachodzie" 27.02.06, 07:26
        tak, tak. Najlepiej w Niemczech, lub Francji. Mogą też wybrać chociażby
        Holandię. Tam za taką pensyjkę - nawet bez ruszania problemu sobót - pracownicy
        zabiliby śmiechem tych dziadów.
        Podoba mi się twój pomysł przeniesienia produkcji z Tych do Europy zachodniej.
        Zdradza głęboką znajomość tematu.
        p.s. przeca w Niemczech sklepy w dzień zwykły zamykają o 5 czy 6 wieczorem. Bo
        nikomu się nie chce dłużej pracować.
      • nologininfo Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? 27.02.06, 07:43
        Oto etos pracy po polsku, tyle.

Plaster (gość portalu)od dziś jest moim faworytem na forach. Okazuje się, że
        można czytać (przynajmniej notki prasowe) i jednocześnie posługiwać się językiem
        w kompletnie niekomunikowalny sposób. "Pewnie najlepiej przestańcie" a cóż to
        takiego? Choć to pryszczyk przy frazie "zakład niech upadnie"- gdzieś Ty się
        takiej inwersji nauczył? "Wspomaganie z kasy" a cóż to takiego? Od kiedy rynek
        pracy to coś, co leży w gestii jednej firmy? Skąd pewność, że owi murzyni i
        latynosi stanowią tak wybredną elitę pracowniczą?
        pozdrawiam!
        • Gość: BB Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 08:22
          Masz problemy ze zrozumieniem tego, co on napisał? To wracaj do szkoły.
      • Gość: dkrytyk55 Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.06, 07:45
        Brawo,dobrze napisane,te bałwany i tak tego nie zrozumią.
      • Gość: Bielszczanin Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.c27.msk.pl 27.02.06, 08:08
        Jesteś dupek i sługus. Powinieneś pracować 16 godzin dziennie, za psie pieniądze
        ale w godnym celu bo na potęge i chwałe obcego kapitału.
        • Gość: BB Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 08:25
          Jesteś ciemniak i godny potomek zagrodowych biedaszlachetków. Nic nie masz i
          będziesz z frustracji bił żonę po pijaku, ale nie będzie Niemiec pluł ci w twarz
          propozycjami poprawienia twojej sytuacji - bo one wymagają odrobiny, naprawdę
          odrobiny i to szybko zwracalnej, wysiłku z twojej strony.
    • Gość: addam Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: 218.4.51.* 27.02.06, 04:39
      juz Wrzodak pokazal jak nalezy negocjowac z kapitalistami. Dzis Ursus to
      swietnie funkcjonujace przedsiebiorstwo zatrudniajace tysiace ludzi i to w
      dodatku polskie! A ze nie istnieje od kilkunastu lat? A kogo to w Solidarnosci
      obchodzi, grunt, ze postawili na swoim! Oby tym razem tak sie nie skonczylo.
      Addam
      • antithesis Przepedzimy zagraniczne firmy i bedzie praca 27.02.06, 04:55
        dla wszystkich, tak jak w Ameryce Poludniowej. Robotnicy staja sie teraz
        kapitalistami, a kwriopijcy precz z Polski! Idzie nowa globalna rewolucja!
        • Gość: MACIEJ Ciekawe ze w USA Polacy nawet w niedziele ida do p IP: *.nycmny.east.verizon.net 27.02.06, 05:50
          i sami domagaja sie nadgodzin.
          • Gość: Pracownik Re: Ciekawe ze w USA Polacy nawet w niedziele ida IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 06:51
            Banda wyzyskiwaczy .Strachy na Lachy,przeniosą może do Włoch i zapłacą
            robotnikowi 6x więcej za pracę a moze do Turcji i popsują sobie markę.
            • Gość: dkrytyk55 Re: Ciekawe ze w USA Polacy nawet w niedziele ida IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.06, 07:49
              Kto Ci powiedział ze Polak pracuje wydajnie i dokładnie.Produkcję przeniosą z
              łatwością i marki sobie nie popsują.
            • Gość: rob Re: Ciekawe ze w USA Polacy nawet w niedziele ida IP: 87.207.173.* 27.02.06, 17:47
              przeniosa przeniosa. Chiny już czekają z otwartymi ramionami. Co za
              krótkowzroczność, ale może niektórym się oczy otworzą jak FIAT będzie się
              pakował i szykował do opuszczenia BB. A tego im nie zabronicie i co wtedy
              zrobicie ...zasiłeczek...
          • Gość: Fifi Re: Ciekawe ze w USA Polacy nawet w niedziele ida IP: *.c28.msk.pl 28.02.06, 16:35
            ...tylko za jakie pieniądze. Ja pracuję w tym zakładzie o którym mowa.
            Większość wypowiadających się nie ma zielonego pojęcia o co tu chodzi. A chodzi
            o pieniądze. Obecnie też pracujemy we wszystkie soboty i niektórzy w niedziele,
            ale płacone mamy jako godz. nadliczbowe. Od przyszłego roku dyrekcja chce
            zrezygnować z nadgodzin, przyjąć do pracy ok. 160 pracowników za śr, 1100 zł
            brutto i zmniejszyć średnio płacę w stosunku do obecnej o ok. 300 zł. Ludzie
            nie chcą mieć wolnego i siedzieć w domu, chcą zarabiać i tu jest różnica.
            Niestety komuś zależy na tym aby wprowadzić dezinformację i o to chodzi aby
            pozostali jak widać to na forum już wydali wyrok na związki i pracowników
            Powertrain.
      • olias nikt Ci nie zabrania pracować w soboty 27.02.06, 07:30
        możesz to robić.
        Tylko że ty chyba z lepszej gliky. Ty nie do roboty. Ty - ekonom.
    • Gość: elerek czy prawo jest w stanie powstrzymać pracodawców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 06:52
      Pracodawcy w pogoni za zyskiem wprowadzają system pracy z pocz XIXw. oby nie
      urodzili się nowi rewolucjoniści ze sztandarami.... wystrzał z Aurory itp...
      • olias Re: czy prawo jest w stanie powstrzymać pracoda 27.02.06, 07:32
        to poglądy skrajnie nieeuropejskie, stepowe wręcz. Proponuję model francuski.
        Tam wyrżnęli swoje elity, mają spokój i są bardzo europejskim społeczeństwem.
        • Gość: dkrytyk55 Re: czy prawo jest w stanie powstrzymać pracoda IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.06, 07:55
          Rewolucja francuska była ponad 200 lat temu,wykształciły się nowe elity i dla
          takich "Orłów" jak Ty i Lepper tam nie ma miejsca.
      • Gość: BB Re: czy prawo jest w stanie powstrzymać pracoda IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 08:26
        Widzę, że jesteś następnym nieukiem, który nie zrozumiał, co się proponuje
        tamtym pracownikom.
    • e150 Nie o To chodzi!!!!!!! 27.02.06, 07:35
      Fiat chciał zatrudnić dodatkowe 300 osób - i Solidarność się nie zgodziła
      • Gość: grgr nie 300, a 160 osob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:09
        140 osob przenosza z zakladu w Tychach.
        • darr.darek 300 , matołku 27.02.06, 09:46
          Gość portalu: grgr napisał(a):
          > nie 300, a 160 osob
          > 140 osob przenosza z zakladu w Tychach.

W przeciwnym wypadku, te 140 osób z Tychów pójdzie na zieloną trawkę dzięki
          czerwonym matołom ... "dbającym o interes pracowników".

• Gość: dkrytyk55 Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.06, 07:42
      Piszesz głupstwa,Polska straci inwestycje,Ty razem z Lepperem wyżywicie
      bezrobotnych.
      • Gość: Lehu 8 dniowy tydzień pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:06
        Czyż to nie genialne , jakie koszty pracy niskie ,wydajność podskoczy, a
        iwestycje zagraniczne waliłyby drzwiami i oknami.
        • Gość: BB Re: 8 dniowy tydzień pracy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 08:27
          No dobrze, ale czemu wypowiadasz się nie na temat?
    • Gość: darekw Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 07:47
      A najśmieszniejsze jest to, że takim darmozjadom, jak Pollak muszą płacić
      wysokie pensje... właściciele zakładu.
      • Gość: beholder Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 07:55
        Zwiazki zawodowe musza przeciez jakos uzasadnic swoje istnienie. Jak na razie
        robia wszystko, zeby sie pokazac - a ze oznacza to problemy dla pracownikow
        ktorych podobno reprezentuja? A to juz nikogo nie obchodzi. Gratuluje dobreg
        samopoczucia zwiazkowcom - w koncu im wszystko wisi - dzialaczy wywala sie na
        koncu. A po nich chocby potop...
    • Gość: ee niech siedzą prorodzinnie na zasiłku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:12
      Piwko, TV i niech dzieci robią.
    • Gość: zelazny Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.qld.bigpond.net.au 27.02.06, 08:31
      Przenies produkcje,niech posmakuja bezrobocia.Nie rozumieja ze maszyny trzeba
      max wykorzystać.Koninktura na wyroby nie trwa wiecznie.Oczywiscie za zmiane
      warunkow na mniej korzystne trzeba dodatkowo zapłacić.
      • Gość: liberał Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.c28.msk.pl 28.02.06, 17:26
        Ale piszecie bzdety. W tej fabryce wymieniono w ostatnich latach ok. 30%załogi.
        Tych których przyjęto (ja pracuję od roku) zarabiają 1100 zł. brutto pracując
        przez pięć dni w tygodniu. Od roku pracujemy również w soboty ale jako
        nadliczbowe. Za dwie dodatkowe soboty zarabiam o 240 zł więcej. Jeżeli wejdzie
        system 18 zmianowy dostanę 70 zł z tytułu uciążliwości a nie zarobię już w
        ramach nadgodzin. Zacząłem więc szukać innej pracy i tak też zrobiło wielu
        moich kolegów. Wszystkich nie będących w temacie zapraszam do zwiedzania tej
        fabryki i przyjrzenia się pracy i zarobkom a potem proszę o komentarze.
    • Gość: Zosia134 Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: 83.19.197.* 27.02.06, 08:32
      Proponuję 7 dniowy tydzień pracy, żeby robole nie mieli czasu myśleć .
      • Gość: BB Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 08:33
        Przecież oni już teraz nie myślą. Fiat chciał dać pracę paru setkom ludzi
        więcej, a robole się nie zgodzili.
        • Gość: VIOLA Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.crowley.pl 27.02.06, 12:41
          Większość wypowiadających sie nie zna tematu? i pieprzy głupoty?
          • Gość: BB Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.06, 13:06
            Właśnie tak. Doczytali do "praca w sobotę" i na tym skończyli, a teraz
            wrzeszczą, że Fiat chce wprowadzić niewolnictwo.
    • Gość: Gocha Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:33
      Co za palanty, w soboty im robić się nie chce, wolą pracynie mieć, nie
      rozumiem....
    • Gość: Robert Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 08:44
      Wygnać tych podłych kapitalistów. Nie ma zgody na XIX wieczny wyzysk. Lepiej
      siedzieć w domu na zasiłku. I bardziej prorodzinnie.
    • Gość: gość Ciekawe czy obecni bezrobotni też uważają, że IP: *.acn.waw.pl 27.02.06, 08:48
      ten system jest antyrodzinny....
    • Gość: PW Związkowe warhoły szkodzą pracownikom... IP: *.polskieradio.pl 27.02.06, 08:52
      ...między innymi ze strachu przed takimi akcjami inwestycje zagraniczne lądują u naszych sąsiadów.
      Pewnie panowie z zarządu związku nie dostali swojej doli...
      • Gość: OLCIA Związkowe warhoły szkodzą pracownikom... IP: 80.53.75.* 27.02.06, 09:04
        dokładnie!!! a może tym pracownikom, którym się nie podoba nowy system, zielona
        trawka..?!!
        • Gość: jan_dreptak Re: Związkowe warhoły szkodzą pracownikom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:22
          ile procent mózgu trzeba dać sobie wyciąć żeby zostać związkowcem ?????
          • darr.darek Re: Związkowe warhoły szkodzą pracownikom... 27.02.06, 09:53
            Gość portalu: jan_dreptak napisał(a):
            > ile procent mózgu trzeba dać sobie wyciąć żeby zostać związkowcem ?????

Oni już tacy się urodzili.
            Potem mieli w karierze wyższą uczelnię ... marksizmu-leninizmu oraz działalność
            społeczną w ... PZPR.
            No i z takim CV to nic tylko związek zakładać (bo niczego innego nie potrafią).

• Gość: Tomfa Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.schulz.com.pl / *.crowley.pl 27.02.06, 09:22
      W fiacie maja jak za komuny, zarzadzaja tym wszytskim polglowki, a pracownicy
      maja wszystko na tace bo solidarnosc tworzy tyko kolejne protesty. Moim zdaniem
      powinno sie wszystkich wypierniczyc na bruk, i kolejno przyjmowac - na zasadach
      takich jak pracuje wiekszosc firm - kapitalistycznych a nie socjalistycznych.
    • Gość: Byly bielszczanin Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: .2P2DEBUG* / *.sbs.de 27.02.06, 09:26
      ...jak zamkna zaklad to pracownicy beda mieli duzo czasu dla rodzin.
    • adwach Re: Antyrodzinne Związki zawodowe!!! 27.02.06, 09:28
      PRZEZ TAKIE "MĄDRE" ZWIĄZKI ZAWODOWE LUDZIE MOGĄ STRACIĆ PRACĘ!!!! CZY NIKT O
      TYM NIE POMYŚLAŁ???? A CO Z PRACOWNIKAMI HANDLU (HIPERMARKETÓW), KTÓRZY PRACUJĄ
      7 DNI W TYGODNIU? ONI MOGĄ A PRACOWANICY FABRYK TO JUZ NIE?
    • Gość: Nemo Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:32
      Szanowni pracownicy FIAT-a.
      Słuchajcie takich "Polaków" (przez jedno "L"), to wktótce będziecie mieć
      wszystkie dni wolne. Wtedy do woli będziecie mogli nacieszyć się
      zmarginalizowaną społecznie (przez bezrobocie) rodziną.
      Przecież to Wy, Pracownicy FIAT-a, sami wybraliście tumanów, którzy mentalnie
      nie wyszli z PRL-u. Czy nie widzicie, że oni działają na Waszą szkodę i zgubę?
      Czy jesteście pewni, że Pollak nie wziął pod stołem od konkurencji FIATA? Sami
      go wybraliście, sami go póki czas, wywalcie. Atrybutem PRL-u były taczki. Chyba
      macie jeszcze jakieś?
    • Gość: trogir Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:44
      Praca w soboty jest antyrodzinna? A bezrobocie jest szalenie prorodzinne.
      Brawo. Lepiej żeby zlikwidowali zakład, niż zgodzić się na dyżury w soboty -
      płatne! Brawo, panowie związkowcy. Rozumiem, że będziecie utrzymywać tych
      pracowników i ich rodziny, jak firma zostanie przeniesiona?
    • sebastiannos Ktos chce w łape a ktos nie dał:) 27.02.06, 09:49
      Zakład?:)
    • Gość: Krzychu IRL Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: 62.231.48.* 27.02.06, 09:49
      Z takim podejsciem do inwestorow nigdy nie zlikwiduje sie w polsce bezrobocia!!
      Zwiazkowcy myzla tylko i sobie a nie o tym ze mozna stwarzac nowe miejsca
      pracy!!
    • Gość: Roman Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.06, 09:54
      Pan Pollak prawdopodobnie reprezentuje interesy grupy pracowników pracujacych
      w "wolne soboty" a może i niedziele , którym zmiana systemu czasu pracy obniży
      zarobki (dodatek za nadgodziny)-według mnie jest to pomylenie roli Związków
      Zawodowych a już Solidarności szczególnie.Kodeks Pracy jest przychylny
      pracownikom ,jednocześnie daje możliwości pracodawcy unormowania czasu pracy
      zgodnie z potrzebami produkcji.Związki Zawodowe nie akceptując tego prawa
      skazują się na marginalizację.Używanie przez Solidarność haseł w rodzaju :
      niszczenie życia rodzinnego , niewolnictwo itp. w tej sytuacji świadczy o
      totalnym braku racjonalnych i rzetelnych argumentów w negocjacjach z Pracodawcą.
      • tichauer Rajmund Pollak na prezydenta 27.02.06, 10:10
        Ach tyn Rajmond.... Cosz on jeszcze niy wymysli. Strugoł juz projekty uchwal we
        Sejmiku, do przikłodu że kożdy slonzok to je Polok itd. A terozki setki ludzi
        mogom iśc na arbeitslosengeld.
        Nojwiynksze niyszczynscie to som zwionzki zawodowe, kere niy majom zodnego
        pojyncia o ekonomii. Juz to we Niymcach zrozumjeli i robotniki sie sami ze
        firmami dogadujom, robjom duzyj, abo za mynsze pijondze. Ale tego Rajmond niy
        poradzi doźzrzeć. Jak tak dalij pudzie, to wszyjstko przeniesom do Chin - tam
        niy majom 40h tydnia roboty, wyzysk jest - a życie rodzinne majom take, że trza
        im na sioła tuplikować, coby niy mjeli wjyncyj jak jedne dziecko.

Jak sie bydzie we Europie wszystkym we dupach przewrocało, jak zwionzkom we
        Powertrain, to za kwila Chinczyki nos zalejom, a jak sie bydymy bronic, to i
        tak wszysko padnie. To jusz nie je XIX wjek, XXI i gospodarka globalno. Fiat mo
        problymy finansowe i musi szukać oszczydnosci - myslicie, ze wystarszy sie
        Rajmonda?

Jak on mo tako sioła - to dejcie go na prezydenta, Polska bydzie mocarstwym!!
        (PS. Jo wtynczos richig byda szukał kaj mi dajom azyl)
    • Gość: mirage Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 10:01
      Dalej tak... Niemcy sie ciesza
    • Gość: Wojtas Re: Antyrodzinny system pracy w bielskim Fiacie? IP: *.c152.petrotel.pl 27.02.06, 10:01
      Panom związkowcom chyba się głowach poprzewalało!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka