Dodaj do ulubionych

Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się...

20.04.06, 00:27
...od ostrowian? Jakich przyczyn upatrujecie? Geografia? Historia? Kultura?

A może to tylko my widzimy tę różnicę, bo przyczyna tkwi w nas samych - w
naszym spojrzeniu na jednych i drugich? A jak my jesteśmy postrzegani przez
naszych sąsiadów? Bardzo proszę o posty pozbawione stereotypowych sądów.
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 Niesprzeczność interesów 20.04.06, 00:35
      I co za tym idzie - łatwiejsze stosunki.
      • kaliszanin2 Re: Niesprzeczność interesów 20.04.06, 00:36
        kaliszanin2 napisał:

> I co za tym idzie - łatwiejsze stosunki.

Z Sieradzem, rzecz jasna, łatwiejsze.
    • sieradzak Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 20.04.06, 01:38
      wielkopolskawschodnia napisał:

> ...od ostrowian? Jakich przyczyn upatrujecie? Geografia? Historia? Kultura?
      >
      > A może to tylko my widzimy tę różnicę, bo przyczyna tkwi w nas samych - w
      > naszym spojrzeniu na jednych i drugich? A jak my jesteśmy postrzegani przez
      > naszych sąsiadów? Bardzo proszę o posty pozbawione stereotypowych sądów.

No cóż, nie znam Ostrowian, więc trudno wyrokowac - czy sieradzanie lepsi czy
      gorsi ;) I nie wiem czy się różnimy ? Ewentualnie czym ? To raczej Wy Kaliszanie
      możecie to dostrzec i ocenic ;)

Podobna "wojna" jest między Sieradzem i Zd-Wolą.
      Między Piotrkowem i Bełchatowem.

To tylko w naszym bliskim otoczeniu ;)

Może to sprawa bliskości dwu miast podobnej wielkości, które ze sobą konkurują ?
      Zapewne też są w każdym przypadku sprawy jakiś zaszłości (np. "Wojna" czy
      Sieradz czy Zd-Wola mają byc stolicą województwa - oczywiście nie teraz ;).

Myślę, też że może to jakaś sprawa "kompleksów" związanych z historią ?
      Tu troszkę nie pasuje Piotrków, który ma ładną historię, ale za złe
      Bełchatowowi, jego dynamicznego rozwoju ?!
      Amerykanie w tym zakresie (historii) też mają ewidentne kompleksy ;)

No cóż myślę, że sprawa jest gdzieś po środku ? ;)

Co do swoistej sympatii Sieradz - Kalisz, mam swoją torię, którą gdzieś
      opisywałem na Waszym szanownym Forum ;) A może w Sieradzkim ?
      • wielkopolskawschodnia Nie opisałeś, bo urwałeś w pół zdania 20.04.06, 02:03
        Nie opisałeś, bo urwałeś w pół zdania:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=39815130&a=40150968
        Może teraz się zbierzesz i dokończysz?
        -----
        • jasiek53 Re: Nie opisałeś, bo urwałeś w pół zdania a 21.04.06, 00:59
          ziemie te w dorzeczu górnej Warty i prosny zamieszkiwać miało nie znane z nazwy
          plemię Verizani-Warcianie?(wg.Geografa Brawarskiego-poł IX wieku)
          więc może o to "biegało" sieradzakowi
          Dane za Słownikiem kultury dawnych Słowian.
          • sieradzak Re: Nie opisałeś, bo urwałeś w pół zdania a 21.04.06, 09:53
            jasiek53 napisał:

> ziemie te w dorzeczu górnej Warty i prosny zamieszkiwać miało nie znane z nazwy
            >
            > plemię Verizani-Warcianie?(wg.Geografa Brawarskiego-poł IX wieku)
            > więc może o to "biegało" sieradzakowi
            > Dane za Słownikiem kultury dawnych Słowian.

O i jasiek mnie wyczuł ;)
            Przyglądając się położeniu obu miast, oraz "analizując" czasy słowian i
            wcześniejsze pod względem terytorialnym, geograficznym i materialnym, myślę, że
            Sieradz i Kalisz są bliźniaczymi miastami.

Teran na którym funkcjonują oba miasta to teren Warty, plemię Warcian - później
            też nazywane Sieradzan w zasadzie utrzymywało się z "obstawiania" brodów na
            Warcie, która była też naturalną i skuteczną linią obrony. Na tyle skuteczną, że
            plemię to zachowało bardzo długo silną niezależnośc polityczną i
            administracyjną. O takiej roli plemienia (obstawiania brodów) świadczą liczne
            istniejące na tym terenie grodziska wzdłuż Warty. Myślę, że jak zmianiała się
            lokalizacja brodu, stawiano nowe grodzisko koło nowego brodu. Z tych właśnie
            "pragrodów" ostały się w sumie Kalisz i Sieradz ;)
            To taka moja teoria ;) Mniej lub bardziej poparta danymi i faktami historycznymi ;)
            Myślę, że dużo, dużo później Kalisz został "wchłonięty" przez Wielkopolskę. Ale
            jakaś forma poczucia silnej niezależności oraz podobna mentalnośc, która tkwi w
            Sieradzu i Kaliszu - coś mają w sobie zastanawiającego ?

Do Sieradza i Kalisza trzeba koniecznie dodac i pamiętac o Łęczycy ;) Dla mnie
            osobiście Łęczyca jest siostrzanym dla Sieradza miastem, które też miało różne
            koleje losu, ale Sieradz i Łęczyca to w zasadzie dwie połówki jednej całości.
            Gdyż w większości wspólnie tworzyły Ziemię Sieradzko-Łęczycką i potrafiły to
            czynic wspólnie ;)
    • shoumen Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 20.04.06, 07:12
      Wg mnie to głupi temat. Nie można oceniać ludzi ze względu na miejsce ich
      zamieszkania. Ja czesto jeżdże do Ostrowa, mam tam bardzo dobrych znajomych,
      zawsze jeśli chce sie "wydostać" z Kalisza to najpierw jade miejski do Ostrowa
      (tak niestety trzeba bo u nas pociągów praktycznie nie ma), ostrowianie nas nie
      lubią bo ich nie lubimy a my ich nie lubimy bo oni nas nie lubią. Takich
      konfliktów jest w Polsce od groma i to nic dziwnego, Ostrów i Kalisz to miasta
      o podobniej wielkości, jedno jest lepsze od drugiego pod tym względem drugie
      pod tamtym, znam nawet pare osób które przeprowadziły sie Kalisza do Ostrowa i
      są teraz dumne ze swojego miasta - Ostrowa
    • ebusia_fam_fatal Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 20.04.06, 07:57
      a skad ten pomysl?
      • mlodykalisz Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 20.04.06, 19:10
        poprostu sieradzanie znają się na ludziach w przeciwieństwie do ostrowian
        którzy nie mogą się pogodzić z wyższością Kalisza...
        • kaliszanin2 Oj, bo urazisz sieradzan 20.04.06, 19:32
          mlodykalisz napisał:

> poprostu sieradzanie znają się na ludziach w przeciwieństwie do ostrowian
          > którzy nie mogą się pogodzić z wyższością Kalisza...

mlodykalisz napisał:

> poprostu sieradzanie znają się na ludziach w przeciwieństwie do ostrowian
          > którzy nie mogą się pogodzić z wyższością Kalisza...

Kalisz oferuje swoje ewentualne usługi jako stolicy regionu proponując innym
          skorzystanie z jego wielowiekowego doświadczenia, a nie z powodu jakiegoś
          dziwacznego poczucia wyższości, szczególnie absurdalnego wobec takiego
          Sieradza, który przecież ma podobne doświadczenie historyczne. Wobec Sieradza
          możemy co najwyżej argumentować, że udało nam się zachować większą niż im część
          materialnego dorobku miasta, wobec czego dysponujemy odpowiednim potencjałem i
          w związku z tym realnymi szansami.
          • sieradzak Re: Oj, bo urazisz sieradzan 21.04.06, 09:39
            kaliszanin2 napisał:

> mlodykalisz napisał:
            >
            > > poprostu sieradzanie znają się na ludziach w przeciwieństwie do ostrowian
            >
            > > którzy nie mogą się pogodzić z wyższością Kalisza...
            >
            > mlodykalisz napisał:
            >
            > > poprostu sieradzanie znają się na ludziach w przeciwieństwie do ostrowian
            >
            > > którzy nie mogą się pogodzić z wyższością Kalisza...
            >
            > Kalisz oferuje swoje ewentualne usługi jako stolicy regionu proponując innym
            > skorzystanie z jego wielowiekowego doświadczenia, a nie z powodu jakiegoś
            > dziwacznego poczucia wyższości, szczególnie absurdalnego wobec takiego
            > Sieradza, który przecież ma podobne doświadczenie historyczne. Wobec Sieradza
            > możemy co najwyżej argumentować, że udało nam się zachować większą niż im część
            >
            > materialnego dorobku miasta, wobec czego dysponujemy odpowiednim potencjałem i
            > w związku z tym realnymi szansami.

W zasadzie chyba nie o urazy tu chodzi ? Myślę, że bardziej o wzajemne
            poszanowanie i zrozumienie.
            Oczywiście, że w chwili obecnej Kalisz jest zdecydowanie większy od Sieradza,
            nie znaczy to że jest lepiej przygotowany do pełnienia funkcji stołecznych ;) Tu
            oczywiście, chodzi o argumentację ;) Wystarczy Kalisz jest większy ;) Wszytsko
            inne zawsze może zrodzic polemikę ;)
            Oczywiste jest, że inicjatywa w takiej sprawie bardziej leży po stronie Kalisza,
            właśnie ze względu na wielkośc, takie działania ze strony Sieradza, wzbudziłyby
            chyba "śmiech" i niewybredne komentarze ;)
            Jeśli Kalisz będzie wstanie zrozumiec potrzeby Sieradza i zaproponowac ciekawą
            formułę Sieradzowi i innym miastom, to ... myślę że sprawa jest otwarta i godna
            uwagi ;)
    • monika_z_kalisza Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 20.04.06, 19:19
      Ostrów i Kalisz miasta podobnej wielkości??????? Zdecydowanie nie znajduja sie
      w tej samej grupie miast. Ostrow nalezy do przedzialu miast do 100 tys a Kalisz
      jest w przedziale od 100 do 300 tys.
      Kalisz jest wiekszy
      • sieradzak Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 09:30
        monika_z_kalisza napisała:

> Ostrów i Kalisz miasta podobnej wielkości??????? Zdecydowanie nie znajduja sie
        > w tej samej grupie miast. Ostrow nalezy do przedzialu miast do 100 tys a Kalisz
        >
        > jest w przedziale od 100 do 300 tys.
        > Kalisz jest wiekszy

Droga Moniko z Kalisza ;) Myślę, że to co napisałaś to... małostkowośc nie godna
        wiekowego Kalisza ;) który z własnej historii wiedziec powinien, że fortuna
        kołem się toczy ;) O tym przekonuje się Piotrków obok którego rośnie potencjał
        Bełchatowa ;)
        A jeśli w Ostrowie znajdą ropę ;) Oczywiście żart, ale ... ;)
        • sector11 Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 10:15
          Juz znalezli - gaz ziemny i to duze ilosci. Tereny na poludnie od miasta sa w
          niego bardzo bogate.

Dla wszystkich ktorzy uwazaja, ze Kalisz naleza do innej grupy welkosci miast
          polecam moj rysuneczek:
          www.sector.osw.pl/miasta.gif
          • sieradzak Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 10:51
            sector11 napisał:

> Juz znalezli - gaz ziemny i to duze ilosci. Tereny na poludnie od miasta sa w
            > niego bardzo bogate.
            >
            > Dla wszystkich ktorzy uwazaja, ze Kalisz naleza do innej grupy welkosci miast
            > polecam moj rysuneczek:
            > www.sector.osw.pl/miasta.gif

No to jak Ruscy będą szaleć z cenami ... ;)
            Koło Sieradza, bodaj w Złoczewie też coś odkryli ;)
      • sector11 Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 10:27
        Czyli wg Twojej teorii dwa miasta , powiedzmy jedno ma 99 tys,a drugie 101 tys
        i tez to drugie jest nieporownywalnie wieksze, bo nalezy do przedzialu 100-300,
        a pierwsze malutkie bo do przedzialu "do 100 tys" jak reszta malych miast
        majaca po 10 - 20 tys.... Toz to bzdura przeciez. Obejrzyj sobie wykres, ktory
        podalem 2 posty nizej i porownaj slupki. Wg. Ciebie Ostrow nalezy do grupy
        malych miast jak Krotoszym Pleszew... a Kalisz do miast duzch?
        • wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 12:14
          Sector - to już zaczyna być n-u-d-n-e.
          • ksiestwokaliskie Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 12:56
            ustawa o miastach (nie pamiętam dokładnej jej nazwy) ustaliła podział miast wg.
            wielkości. Sector widocznie wie lepiej.
            • sector11 Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 13:30
              Ustawy polskie nie naleza do najlepszych. Pozatym co ma ustawa do porownania
              wielkosci 2 miast? Kazdy ma oczy to niech patrzy, a nie robi jakies wirtualne
              podzialy.
              • ksiestwokaliskie Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 14:14
                zwykle jak coś nie pasuje, to zwala się na winę ustaw czy innych czynników.
                Zresztą tak jak pisze wielkopolskawschodnia "o znaczeniu miasta nie decyduje
                liczba ludności, ale funkcje jakie dane miasto pełni i zadania, jakie dane
                miasto wypełnia". A w tej kwestii daleko Ostrowowi do Kalisza.
          • sector11 Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 13:28
            Ale do niektorych nie dociera. Ja jestem cierpliwy.
            • wielkopolskawschodnia Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 13:47
              Wielokrotnie pisałem, że o znaczeniu miasta nie decyduje liczba ludności, ale
              funkcje jakie dane miasto pełni i zadania, jakie dane miasto wypełnia.... "Ale
              do niektórych nie dociera."

Mam prośbę: ponieważ swój spór na liczby, mapy i wykresy toczysz praktycznie
              tylko z Młodym (i jego aliasami), załóżcie sobie proszę osobny wątek, gdzie
              będziecie mogli potykać się do woli - bo inaczej, to każdy wątek przeradza się
              w wasze nieobiektywne dyskusje na temat obiektywnych danych statystycznych.
              • mlodykalisz Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 17:07
                sector aleś ty głupi :/
                • jasiek53 Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 18:06
                  nie wiem co to za osobnik ten sector
                  ale może dajcie sobie luz bo wyjdzie jak w sporze Sieradzko-Piotrkowskim
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=39815130
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=164&w=40017607
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=164&w=40017697
                  pozdro :)
                  • mlodykalisz Re: Dlaczego sieradzanie tak bardzo różnią się... 21.04.06, 18:43
                    SECTOR - osobnik płci męskiej 9bynajmniej tak twierdzi), wiek nie więcej niż 15-
                    16 lat, cechuje go przede wszystkim wprowadzanie nie smacznej atmosfery na
                    każdym forum dotyczącym albo Kalisza albo Ostrowa. Osoba o bardzo
                    wyimaginowanych marzeniach dotyczących "metropolii ostrowskiej". Do każdej
                    dyskusji dorzuca "ja tam lubie Kalisz... ale uważam to miasto za
                    beznadziejne"... (taki fałsz i obłuda)...
                    Mam nadzieje że teraz już wiesz jaki jest sector...

choć na początku można się na to nabrać (na jego sposób"myślenia" ) - ja się
                    nabrałem -> na forum inwestycji w kaliszu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka