rumianek13 27.05.06, 12:50 Witam. Drogie Panie mam pytanie: czy sa jakies sposoby na podtuczenie dzidziusia w brzuchu (bez podtuczania mamy). Bylam na usg, wg OM to 37tc, a waga dziecka ok 2450. Malo. Co mam zrobic??? pozdrawiam rumianek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarka77 Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 13:11 Ja przez zbyt "chudego" dzidziusia wylądowałam w szpitalu i miałam wywoływany poród. Okazało się to tylko niedoskonałością (?), błędem (?), nie wiem czym - sprzętu!!! (choć badanie było robione na 3 różnych aparatach USG, w sumie 5 razy). Po prostu syncio był dość szczupły, ale masywny - w końcu ważył 3400 g (a na USG w jeszcze w 39 tyg. - 2800). Nie ufaj badaniom, nie stresuj się niepotrzebnie ))) PS Podobno na niską masę urodzeniową wpływa kofeina (także w coli). Ale PODOBNO. No i nikotyna - to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
rumianek13 Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 13:19 kawy wwwogule nie pijam, ale bez coli nie moglam sie obejsc przez ost miesiac. Poprostu musialam wypic dziennie chocby szklaneczke bo mnie skrecalo....... Wiec moze cos w tym jest......od dzis nie pije tego swinstwa. Palic tez nie pale, napojow wyskokowych niet. Od czasu do czasu karmi, ale zadko bo srednio mi podchodzi. rumianek Odpowiedz Link Zgłoś
czarka77 Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 13:27 Ja też piłam pepsi (do ostatnich dni) i jak pisałam - 3400 g, a więc nie mikrusek )) Zobaczysz, co Ci powie następne USG (o ile dzidziuś wcześniej do Was nie zawita). Jestem ciekawa, jak bardzo sprzęt Cię okłamał Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 13:31 Nie mało, brakuje 50 g do normy dla donoszonego noworodka i 2-3 tygodni do porodu. Dziecko nie ma obowiązku wazyć 3 ani 4 kg. Ponad rok temu urodziłam córkę o wadze 2600, dostała 10 pkt, jest zdrowa, sliczna i swietnie sie rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
malinka255 Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 14:06 mi gin powiedzial w39tc ze dziecko bedzie mialo 3500g, a urodzilam w 41 tc 4700g, wiec nie wierz w to do konca; 1200g pomlki u mnie; co do jedzenia to z tego co ja wiem, to t co ty zjesz nie ma wplywu na tycie dziecka; to ze ktos sie obzera lodami, slodkim, miesem, nie znaczy ze dziecko bedzie ciezkie czy grube; spokojnie; malinka Odpowiedz Link Zgłoś
patii244 Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 14:30 sprzet kłamie!!!! ja miałam usg robione dzien przed porodem i dzidzia miała byc malutka tzn.jakies 2400 a nastepnego dnia urodziłam o 16 i mała miała 3400 rożnica kolosalna ( a to był 38 tydz.( Odpowiedz Link Zgłoś
agamp Re: da sie "podduczyc" dzidziusia w brzuchu???? 27.05.06, 15:16 Koleżanka miała tak samo - na usg syn 3500 , a dzień później urodziła - 4200 Nie martw się na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
naatka małe nie znaczy gorsze:-) 27.05.06, 15:22 Nic się nie martw, pewnie waga będzie w porządku, a gdyby nawet dziecko było malutkie, to też nie ma się czym martwić. Ja urodziłam córeczkę ( co prawda przed terminem 3 tyg. ) ale ważyła tylko 2190g. Była maleńka i zgrabniutka. Dostała 10 pkt. Świetnie się rozwija, teraz ma 9,5 miesiąca i jeszcze nawet kataru nie miała. Mała ale zdrowa jak rydz! Niska waga urodzeniowa nie wpłynąła więc jakoś niekorzystnie na jej dalszy rozwój, tylko oczywiście musiałam bardzo dbać, żeby dobrze przybierała na wadze. Odpowiedz Link Zgłoś
k.wita Re: małe nie znaczy gorsze:-) 28.05.06, 10:03 U mnie tez moja Ala wg gina miala wazyc 2800, 2900 GORA!!!! a wazyla 3350. pozzdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś